Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jeszcze inny dylemat. Wychodzi mi ze przy bilansującej się instalacji - tj jak będzie pokrywać całość zużytej energii chyba bez sensu jest bawienie się w dwie taryfy, bo ilość kw będzie taka sama tylko rozliczenie pieniężne inne i chyba odbiór z magazynu też proporcjonalny. Aktualnie za ostatni rok mam proporcje zużycia I taryfa 22%, II taryfa 78%. jak na to patrzycie i jak to u Was wychodzi.

W moim przypadku przy instalacji 5KW bilansuję energię dzienną w 100% a dokupuję około 3000kwh energii nocnej. W taryfie G11 wyszłoby mniej korzystnie.

Jeśli zakładasz całkowite zbilansowanie energii to instalacja musi uwzgledniać 20% koszt dla ze i co najmniej 10% na wzrost zużycia energii elektrycznej (kiedy już produkujesz własną energię to zużywasz jej więcej). Wtedy można śmiało korzystać z G11.

Edytowane przez Tomek B..

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Za 2 dni będą mi montowali fotowoltaikę na dachu. Instalacja o mocy 5kW, potrzebuję jednak porady jak to lepiej rozlokować.

Dach mam o spadku 45 stopni. Dach jest niestety jedną połacią na wschód a drugą połacią na zachód, bez połaci południowej.

Dokładnie wschodnia jest odchylona 70 stopni od poludnia a zachodnia o 110 stopni od południa.

i tu moje pytanie jak będzie lepiej rozlokować panele

a) 100 % paneli na wschodniej połaci ?

b) 3 kW na wschodzie, 2 kW na zachodzie

c) jeszcze inaczej?

Witam,

Za 2 dni będą mi montowali fotowoltaikę na dachu. Instalacja o mocy 5kW, potrzebuję jednak porady jak to lepiej rozlokować.

Dach mam o spadku 45 stopni. Dach jest niestety jedną połacią na wschód a drugą połacią na zachód, bez połaci południowej.

Dokładnie wschodnia jest odchylona 70 stopni od poludnia a zachodnia o 110 stopni od południa.

c) jeszcze inaczej?

Albo po połowie albo 3 kW na zachód, będziesz popołudniami jak wrócisz z roboty dłużej i więcej mógł skonsumować sam.

Witam,

c) jeszcze inaczej?

Mówiąc strzeże to nie wiem za co ty płacisz. Jak ja zamawiałem PV to wiedziałem jaki będzie uzysk roczny w kW. .Następnie- średni na dzień ,na. miesiąc, Firma znała moją lokalizację ,kąt dachu i kierunek. Jestem mile zaskoczony wyliczeniami bo instalacja pracuje trzeci rok i uzyski roczne od projektowych są wyższe.

cz ktoś z posiadaczy paneli PV ma jednocześnie taryfę G13 w Tauronie?

kończy mi się aktualna umowa, prawdopodobnie będe wracać do Tauronu i poważnie zastanawiam się nad taryfą G13 (w miejsce dotychczasowej G12w)

Tylko nie wiem, jak to z tym bilansowaniem będzie...

G 12W nie jest najszczęśliwsza dla właścicieli PV, lepsza jest zwykła G 12.

Tauron, jak na razie niezbyt ciekawie rozlicza 2-taryfowców. Stosuje metodę "Proporcjonalną". Metodę "Proporcjonalną" stosuje się wyjątkowo wtedy, gdy uszkodzi się licznik. Ustalenie ilości zużytej energii jest wtedy uznaniowe - klient może się odwołać, jeśli jego zdaniem do obliczeń wybrano niewłaściwe okresy.

Problem polega na tym, że liczniki u Prosumentów są dobre. Energia słoneczna oddawana jest tylko w dzień, czyli droższa.

Myślę, że jest tylko kwestią czasu, kiedy Tauron wycofa się z takiego rozliczania, a klienci otrzymają zwrot nadpłaconych pieniędzy.

cz ktoś z posiadaczy paneli PV ma jednocześnie taryfę G13 w Tauronie?

kończy mi się aktualna umowa, prawdopodobnie będe wracać do Tauronu i poważnie zastanawiam się nad taryfą G13 (w miejsce dotychczasowej G12w)

Tylko nie wiem, jak to z tym bilansowaniem będzie...

U mnie narazie przechodzimy na G13, a za miesiąc dojdzie PV.

Słyszeliście że UE nie przedlużyła cen antduampingowych na fotowoltaike z chin?;))) dobrze co jeszcze nie kupilem paneli.

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/32446/nie-ma-juz-karnych-cel-na-chinskie-moduly-pv-za-ile-mozna-je-kupic

Tutaj potwierdzenie. No na pewno ucieszą się sprzedawcy którzy zapewne będą większe marże mieli bo wątpię żeby znacząco obniżyli ceny paneli w stosunku do tego co jest (na pewno nie będzie to proporcjonalnie do tego ile im się obniży w hurcie).

Mam od 1 września taryfę G13. Przy używaniu klimy i ładowaniu elektryka wręcz niezbędna :)

Czy mogę w jakiś sposób z automatyzować podgląd zużycia czy muszę zapłacić dostawcy za odczyt co miesiąc i będzie widoczne na stronie ebooka?

Mogę oczywiście raz w miesiącu iść spisać, ale co jak mi się zapomni :p

Czy mogę w jakiś sposób z automatyzować podgląd zużycia czy muszę zapłacić dostawcy za odczyt co miesiąc i będzie widoczne na stronie ebooka?

Kup sobie Sonoff Pow R2 jest niedrogie a może się sprawdzi u Ciebie dostęp do statsów z każdego miejsca na świecie a i dodatkowo można włączyć/wyłączyć coś zdalnie.

Edytowane przez marcinbbb