Tomek B.. 29.08.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeszcze inny dylemat. Wychodzi mi ze przy bilansującej się instalacji - tj jak będzie pokrywać całość zużytej energii chyba bez sensu jest bawienie się w dwie taryfy, bo ilość kw będzie taka sama tylko rozliczenie pieniężne inne i chyba odbiór z magazynu też proporcjonalny. Aktualnie za ostatni rok mam proporcje zużycia I taryfa 22%, II taryfa 78%. jak na to patrzycie i jak to u Was wychodzi. W moim przypadku przy instalacji 5KW bilansuję energię dzienną w 100% a dokupuję około 3000kwh energii nocnej. W taryfie G11 wyszłoby mniej korzystnie. Jeśli zakładasz całkowite zbilansowanie energii to instalacja musi uwzgledniać 20% koszt dla ze i co najmniej 10% na wzrost zużycia energii elektrycznej (kiedy już produkujesz własną energię to zużywasz jej więcej). Wtedy można śmiało korzystać z G11. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.08.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Posty nie związane z tematem wątku przeniosłem TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 29.08.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Kużwa gdzie ustawia się stopkę ? Już wiem -stopka na tym forum pojawia się tylko w nowych postach (jakaś lipa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 29.08.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Witam,Za 2 dni będą mi montowali fotowoltaikę na dachu. Instalacja o mocy 5kW, potrzebuję jednak porady jak to lepiej rozlokować.Dach mam o spadku 45 stopni. Dach jest niestety jedną połacią na wschód a drugą połacią na zachód, bez połaci południowej. Dokładnie wschodnia jest odchylona 70 stopni od poludnia a zachodnia o 110 stopni od południa. i tu moje pytanie jak będzie lepiej rozlokować panelea) 100 % paneli na wschodniej połaci ?b) 3 kW na wschodzie, 2 kW na zachodziec) jeszcze inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.08.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Witam, Za 2 dni będą mi montowali fotowoltaikę na dachu. Instalacja o mocy 5kW, potrzebuję jednak porady jak to lepiej rozlokować. Dach mam o spadku 45 stopni. Dach jest niestety jedną połacią na wschód a drugą połacią na zachód, bez połaci południowej. Dokładnie wschodnia jest odchylona 70 stopni od poludnia a zachodnia o 110 stopni od południa. i tu moje pytanie jak będzie lepiej rozlokować panele a) 100 % paneli na wschodniej połaci ? b) 3 kW na wschodzie, 2 kW na zachodzie c) jeszcze inaczej? Albo po połowie albo 3 kW na zachód, będziesz popołudniami jak wrócisz z roboty dłużej i więcej mógł skonsumować sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.08.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam, Za 2 dni będą mi montowali fotowoltaikę na dachu. Instalacja o mocy 5kW, potrzebuję jednak porady jak to lepiej rozlokować. Dach mam o spadku 45 stopni. Dach jest niestety jedną połacią na wschód a drugą połacią na zachód, bez połaci południowej. Dokładnie wschodnia jest odchylona 70 stopni od poludnia a zachodnia o 110 stopni od południa. i tu moje pytanie jak będzie lepiej rozlokować panele a) 100 % paneli na wschodniej połaci ? b) 3 kW na wschodzie, 2 kW na zachodzie c) jeszcze inaczej? Mówiąc strzeże to nie wiem za co ty płacisz. Jak ja zamawiałem PV to wiedziałem jaki będzie uzysk roczny w kW. .Następnie- średni na dzień ,na. miesiąc, Firma znała moją lokalizację ,kąt dachu i kierunek. Jestem mile zaskoczony wyliczeniami bo instalacja pracuje trzeci rok i uzyski roczne od projektowych są wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.09.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 cz ktoś z posiadaczy paneli PV ma jednocześnie taryfę G13 w Tauronie?kończy mi się aktualna umowa, prawdopodobnie będe wracać do Tauronu i poważnie zastanawiam się nad taryfą G13 (w miejsce dotychczasowej G12w)Tylko nie wiem, jak to z tym bilansowaniem będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.09.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 cz ktoś z posiadaczy paneli PV ma jednocześnie taryfę G13 w Tauronie? kończy mi się aktualna umowa, prawdopodobnie będe wracać do Tauronu i poważnie zastanawiam się nad taryfą G13 (w miejsce dotychczasowej G12w) Tylko nie wiem, jak to z tym bilansowaniem będzie... G 12W nie jest najszczęśliwsza dla właścicieli PV, lepsza jest zwykła G 12. Tauron, jak na razie niezbyt ciekawie rozlicza 2-taryfowców. Stosuje metodę "Proporcjonalną". Metodę "Proporcjonalną" stosuje się wyjątkowo wtedy, gdy uszkodzi się licznik. Ustalenie ilości zużytej energii jest wtedy uznaniowe - klient może się odwołać, jeśli jego zdaniem do obliczeń wybrano niewłaściwe okresy. Problem polega na tym, że liczniki u Prosumentów są dobre. Energia słoneczna oddawana jest tylko w dzień, czyli droższa. Myślę, że jest tylko kwestią czasu, kiedy Tauron wycofa się z takiego rozliczania, a klienci otrzymają zwrot nadpłaconych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.09.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 cz ktoś z posiadaczy paneli PV ma jednocześnie taryfę G13 w Tauronie? kończy mi się aktualna umowa, prawdopodobnie będe wracać do Tauronu i poważnie zastanawiam się nad taryfą G13 (w miejsce dotychczasowej G12w) Tylko nie wiem, jak to z tym bilansowaniem będzie... U mnie narazie przechodzimy na G13, a za miesiąc dojdzie PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.09.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Ja wolę zwykłą najprostszą G11 bo nie mam pewnych ograniczeń a prądu i tak pod dostatkiem. Oczywiście jak będę myślał o grzaniu całą zimę prądem to jak najbardziej zmienię na jakieś G12X bo w Energa G13 nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 02.09.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 A zmiana takiej taryfy wiąże się z jakimiś opłatami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 03.09.2018 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Słyszeliście że UE nie przedlużyła cen antduampingowych na fotowoltaike z chin?)) dobrze co jeszcze nie kupilem paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 03.09.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Słyszeliście że UE nie przedlużyła cen antduampingowych na fotowoltaike z chin?)) dobrze co jeszcze nie kupilem paneli. http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/32446/nie-ma-juz-karnych-cel-na-chinskie-moduly-pv-za-ile-mozna-je-kupic Tutaj potwierdzenie. No na pewno ucieszą się sprzedawcy którzy zapewne będą większe marże mieli bo wątpię żeby znacząco obniżyli ceny paneli w stosunku do tego co jest (na pewno nie będzie to proporcjonalnie do tego ile im się obniży w hurcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 03.09.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Czekam aby talary staniały poniżej 3PLN i można zakładać fotowoltaikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.09.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 A zmiana takiej taryfy wiąże się z jakimiś opłatami itp? Nie ma opłat. Zmiana taryfy możliwa jest chyba nie częściej, jak raz na 12 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.09.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Mam od 1 września taryfę G13. Przy używaniu klimy i ładowaniu elektryka wręcz niezbędna Czy mogę w jakiś sposób z automatyzować podgląd zużycia czy muszę zapłacić dostawcy za odczyt co miesiąc i będzie widoczne na stronie ebooka? Mogę oczywiście raz w miesiącu iść spisać, ale co jak mi się zapomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.09.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Czy mogę w jakiś sposób z automatyzować podgląd zużycia czy muszę zapłacić dostawcy za odczyt co miesiąc i będzie widoczne na stronie ebooka? Kup sobie Sonoff Pow R2 jest niedrogie a może się sprawdzi u Ciebie dostęp do statsów z każdego miejsca na świecie a i dodatkowo można włączyć/wyłączyć coś zdalnie. Edytowane 3 Września 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 03.09.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Słyszeliście że UE nie przedlużyła cen antduampingowych na fotowoltaike z chin?)) dobrze co jeszcze nie kupilem paneli. Hm, alem głupi, w zeszłym tygodniu kupiłem 290 Wp po 450 zeta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.09.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 (edytowane) A co to za panele kupiles? Edytowane 4 Września 2018 przez Xesxpox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 04.09.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Czy ktoś może przedstawiać fakturę Prosument w Tauron. W niedługim czasie sam będę podpisywał umowę z nimi. Może ktoś coś doradzi na co zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts