Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Witaj czy jak podpisywałeś umowę z Tauronem wcześniej to na rozliczenie pół roczne? Jeśli masz wynik na zero to ile masz opłat za pół roku?.

Domyślam się ze rozliczenie roczne jest lepsze możesz rozwinąć temat co na plus lub minus w rozliczeniu półrocznym w stosunku do rocznego?

Sam jestem na etapie podejmowania decyzji o pv Też u mnie jest Tauron.

Najbardziej mnie interesuje czy oni na początku po podłączeniu pv na fakturze dalej prognozują moje zużycie? jeśli tak to czy można taką formę prognoz zareklamować na rzec rzeczywistego zużycia?

Miałem umowę bez terminów. Pierwszą fakturę otrzymałem na 31.12.2017 r. Zmieniłem na rozliczanie roczne, więc przysłali nową Umowę. W Umowie zaznaczyłem, że rozliczanie jest od 02.08.2017 r. Podpisali, więc zaakceptowali. Ale to jest Tauron i chyba nie mogą się pogodzić, że przeoczyli ten drobny szczegół. Nie zbilansowali po 12 miesiącach. Sprawa w toku, tyle, że idzie do UOKiK.

Jak rozmawiałem prywatnie z pracownikiem Taurona, to powiedział, że firma celowo przyjęła rozliczenia w okresach 01.01.Rok do 30.06.Rok oraz 01.07.Rok do 31.12.Rok, bo dla 2 taryf klientowi trudno się połapać, że "jest coś nie tak" dla 2 taryf.

Ja po zmianie umowy na 12 miesięczną dostałem ni z tego, ni z owego drugą fakturę na 29.03.2018 r. Okazuje się, że bilans 2 faktur jest inny, niż gdyby była wystawiona jedna łączna 02.08.2017 - 29.03.2018 r. Jest to nawet logiczne, bo przy rozliczeniu proporcjonalnym biorą proporcje zużycia, a nie proporcje zużycia i oddania. Zobaczymy, co na to UOKiK.

Jedynie, co mogę powiedzieć, to nie odpuszczają z prognozowaniem, bo to są dodatkowe pieniądze. Prognozy wystawiają "porażające" to znaczy wysokie.

Np. 05.06.2018 - 31.08.2018 r. pobór 871 kWh, oddanie 646 kWh. Po interwencji skorygowali bardzo szybko na: pobór 0 kWh a oddanie na 646 kWh.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A kilka postów wyżej dowiedzieliśmy się że:

Powiedz nam jak sprawdzałeś ich obniżoną moc, a i na przyszłość innym którzy będą kupowali używki

Podam 2 sposoby do sprawdzenia paneli (może nie są doskonałe, ale moje).

1. Zestaw z 2 amperomierzy prądu stałego 10 A, 2 woltomierzy z zakresem do 50 V oraz żarówki samochodowe 2 razy 3 sztuki (najlepiej po 55 W i po 20 W). Zrobić 2 zestawy, gdzie amperomierze będą połączone w szereg z żarówkami, a na wyjściu woltomierze. Do panela przewody ze stykami MC4 (dodatkowo druty, jak by były inne wtyki w panelach). Ostatecznie można zmontować jeden zestaw, ale wygodniej dwa. Jeden będzie "wzorcowy".

2. Zestaw "bogatszy", ale i droższy, bo żarówki zastępujemy mikroinwerterami. Trzeba mieć dostęp do sieci NN. Może i trochę droższy, ale o znacznej precyzji. Warto mieć, jeśli zamierzamy kupić kilkadziesiąt paneli. Co więcej w domu, już na spokojnie podzielimy panele w grupy o jednakowych parametrach (najważniejsze, by dobrać o tym samym prądzie).

Na koniec - mikroinwertery można potem zagospodarować, umieszczając je np. obok komina.

Jeśli masz wynik na zero to ile masz opłat za pół roku?.

cytuje kogoś z Taurona G12w

"stała stawka dystrybucji (3f) 7

stała stawka energii 3,98

abonament )odczyt raz w roku 0,38

opłata przejsciowa ( >1200kWh) 6,5

opłata Oze 0

razem 17,86 +Vat = 21,97zł/mc rok 263

przy odczycie co 2 mce , o 2,37 miesięcznie więcej"

W Enerdze z rozliczeniem 2 miesięcznym niecałe 300 za rok

Generalnie wszędzie tyle samo , różnice wynikają ze ilości odczytów czy zużytych kWh.

Edytowane przez cuuube