Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem w trakcie montażu (tzn. ekipa od wykonawcy) instalacji PV i nurtuje mnie kilka pytań:) Poniżej cztery najważniejsze:

- kąt pochylenia paneli to tylko 15 stopni (taki projekt) - jak się domyślam chodzi o tańsze mocowanie (stelaż po prostu leży na płaskim dachu obciążony bloczkami) - dużo stracę w ogólnym rozrachunku?

- napięcie znamionowe paneli to 31,25V, ale moje ręczne pomiary wykazały, że napięcie odcięcia jest poniżej 26V a obciążając do tego poziomu można "wyciągnąć" o wiele więcej mocy. Ale jak zachowuje się inverter? Obciąża na maksa dopóki napięcie nie spada czy trzeba ustawić napięcie robocze lub moc paneli i się dostosowuje czy co?

- jeden string czy dwa?

- zostawić wolny MPPT (mam jeszcze trochę miejsca i mógłbym kiedyś dodać kilka paneli)?

panele Bruk-bet Standard 270W x18 a inwerter to Fronius Primo 4.6

Edytowane przez ElFi

Według pomiarów to napięcie znamionowe to jakaś lipa:)

Pomiary przy kącie 15 stopni godz. 14.00:

- 31,25V na panelu, 3,42A i 106W

- 30V to 4,87A i 146W

- 29V to 5,72A i 167W

- 28V to 6,44A i 181W (koniec obciążnika, niżej nie idę)

- przy kącie 45 stopni zbijając napięcie na panelu do 31,25V prąd podnosi się do 4A co daje 125W

- przy kącie 45 stopni napięcie podnosi się ok. 1V ale nie mogę zrobić poniżej napięcia znamionowego bo przekraczam zakres obciążnika (185W)

Przy napięciu znamionowym uzysk z panela jest dość ograniczony:) Mam nadzieję, że inverter bardziej obciąża i wyłapuje punkt odcięcia.

Opisałem w poście #7071 proste przyrządy do badania paneli. Ten bardziej wyrafinowany potrzebuje niestety mikroinwertera. Pewnie przydał by się jeszcze watomierz. Taki przyrząd ma na pewno sens, jeśli kupujemy większą ilość paneli używanych, i mamy czas by w czasie kupna przetestować je wstępnie a i jak sprzedawca daje gwarancję niech by tylko rozruchową, to też warto je zbadać.

Dlaczego lipa?

Kiedy obserwuję swoje panele to widzę że osiągają one maksymalną moc przy napięciu ok 27V przy pełnym słońcu.

Nie jest to oczywiście ich pełna moc (275W) ponieważ temperatura paneli (ok 80C) powoduje że ta moc maleje.

Lipa dlatego, że moje panele przy napięciu znamionowym (31,25V) osiągają niewiele ponad 50% mocy, najlepiej jest podobnie jak u kolegi przy obciążeniu do 26,5-27V.

Edytowane przez ElFi

Mam SolaX X1 zamontowanego na zewnętrznej ścianie budynku deszcz, śnieg i palące słońce mu niestraszne. Drugi taki sam leży w garażu i czeka na kolejne 6 paneli.

Przechwytywanie.jpg

Wisi tak już od ponad 1,5 roku przez ten czas został nawet zalany betonem podczas wylewania a wieńców. Myślę że gorszych warunków nie można zaserwować inwerterowi.

http://gramwzielone.pl/trendy/32553/tauron-jedyny-taki-system-inteligentnych-licznikow-w-europie :lol2: cieszycie się :confused: pierwsi w Europie :lol2:

"Dzięki temu klienci Taurona jako pierwsi mogą obserwować w czasie rzeczywistym zużycie energii poszczególnych urządzeń w domu lub biurze. Pozwala na to nowa usługa o nazwie HAN Tauron AMIPlus."

podgląd w czasie rzeczywistym nie jest tak istotny i pewnie spora część użytkowników ma dodatkowe liczniki zużycia w domu podpięte pod www , szkoda że nie chwalą się brakiem bilansowania międzyfazowego w czasie reczywistym .

Edytowane przez cuuube

Mam SolaX X1 zamontowanego na zewnętrznej ścianie budynku deszcz, śnieg i palące słońce mu niestraszne. Drugi taki sam leży w garażu i czeka na kolejne 6 paneli.

[ATTACH=CONFIG]418542[/ATTACH]

Wisi tak już od ponad 1,5 roku przez ten czas został nawet zalany betonem podczas wylewania a wieńców. Myślę że gorszych warunków nie można zaserwować inwerterowi.

Będę jeszcze Pana Krzysztofa męczył o inne falowniki..(nie wiem czemu ale ciągnie mnie w stronę froniusa (czy słusznie hmmm?). Myślę że dziś wieczorem będę widział co i jak. Być może odezwę się dziś do Ciebie.

Hej pomóżcie, falownik fronius 3.7.3 jakią moc przepości przez siebie? chce do tego falownika podpiąć 16 paneli o łącznej mocy 4.3kwp będzie to wszystko dobrze współpracować?

W karcie technicznej powinna być informacja o maksymalnej dopuszczalnej mocy pv. Należy dodatkowo uwzględnić +5% tolerancję na moc z paneli.

Największe ryzyko uszkodzenia inwertera występuje w słoneczne zimowe dni.

Edytowane przez Tomek B..

Falownik 3,7kW przeniesie dokładnie taką moc jednak należy uwzględnić że instalacja bardzo rzadko zbliża się do mocy nominalnej stąd przewymiarowuje się panele w stosunku do inwertera ja mam przewymiarowane o 10% (3,3 do 3) i trochę nad tym ubolewam bo o ile w słoneczne dni z dachu leci max 2,5 - 2,6 ze względu na temperaturę paneli. To w bardzo pochmurne dni mogło by lecieć więcej.

Reasumując w środku lata panele będą gorące i ich produkcja znacznie spada ponieważ moc nominalna podawana jest przy 20*C, w środku zimy podczas gdy temperatura powietrza oscyluje w granicach -15*C panele mogą dochodzić do swojej mocy nominalnej ale przy nasłonecznieniu 1000W/m2 i założeniu że słońce na panel pada prostopadłe a chyba nikt nie zakłada paneli pod kątem około 70*. Dodatkowo ile w miesiącach zimowych mamy tego słońca 1 dzień czy 2? Stąd moim zdaniem panele w stosunku do inwertera można przewymiarować nawet do 30%.

Oczywiście pamiętając aby zmieścić się w widełki napięć MAX DC i MPPT.