marcinbbb 15.09.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Tomek u mnie jeszcze jeden SolaX czeka na instalację, a już 1,5 roku przeleżał w garażu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.09.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Tomek u mnie jeszcze jeden SolaX czeka na instalację, a już 1,5 roku przeleżał w garażu:) Ja będę robił konstrukcję na słupie, na sześć paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.09.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 A ile taki zestaw (model itp) kosztuje dla szarego kowalskiego bez okazji? Ja po pół roku targowania zamontowałem 7,2kW panele Exe full black, inwerter Fronius za 32 tyś, gdybym zdecydował się na poli to qcell 7,44 kW za 30 tyś. Ale wygląd na dachu rekompensuje te 2 tyś. Cena bez znajomości ale przy dobrych negocjacjach, konkurencja twierdziła że za te pieniądze się nie da i na pewno instalator zamontuje coś innego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 16.09.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Hej, mam krótkie pytanko. Mając do dyspozycji 30tys złotych. Na jaką moc byłbym wstanie zainstalować fotowoltaikę sensownej jakości (materiał + robocizna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.09.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Odpowiedź masz post wyżej, 7,44kWp qcells plus fronius, taniej to jedynie jak sam zamontujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktemk 16.09.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Odpowiedź masz post wyżej, 7,44kWp qcells plus fronius, taniej to jedynie jak sam zamontujesz.... No wlaśnie mam oferte za 30 tyś, dającą 6,5kW: - Moduły Bruk-Bet 275 W - Falownik Fronius - Konstrukcja i okablowanie + montaż Oferta jest podpięta pod kredyt 2% w ramach programu "czyste powietrze". Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.09.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Warto bierz bo nic do ciebie nie dochodzi bo decyzję podałeś szukasz tylko osób które Ci przytaknął. Twoja instalacja 4,6 tys za kWp ja ci piszę że 4,0 za kWp.Gość montuje setki instalacji może też teraz z "dofinansowaniem" czyste powietrze nie wiem nie pytałem.Jak chcesz namiary to na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.09.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 zamontowałem 7,2 kW panele Exe full black, inwerter Fronius za 32 tyś, gdybym zdecydował się na poli to qcell 7,44 kW za 30 tyś. -Ale wygląd na dachu rekompensuje te 2 tyś. -Cena bez znajomości ale przy dobrych negocjacjach, -Konkurencja twierdziła że za te pieniądze się nie da i na pewno instalator zamontuje coś innego.... Jakiej mocy te panele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.09.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 jakiej mocy te panele?? 300w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.09.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Bardzo duża szansa na konkretną zimę w tym roku: https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2018/09/12/bardzo-mrozna-zima-w-europie-prognozy-coraz-pewniejsze/ Hm..ja na tych wykresach widzę temperatury do -2 (dwóch) stopni, więc to chyba nic szczególnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.09.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ja mam ofertę:34 x 285 W Exe Solar 9,69 Kw ( 15 lat gw i 25 lat na wydajnosc 80 % ) - włoski producentfalownik- Sofar 8,8 KW 3F z WifiUziom , Przepięciówki , Montaż blachodachówkaCena 35 200 zł brutto na gotowe. Wychodzi 3632zł za 1 kw.Dach bez zacienień na południe 35 kont nachylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 A u mnie pracę tymi ręcami pomału postępuja. Dach 42 stopnie, dachówka, 45 paneli. Póki co mocuje haki. Pracuje z dwóch siedmiometrowych drabin zamontowanych na kalenicy z półka pomiędzy. Przez tydzień pracując po ~2h popołudniami, plus kilka godziń w weekend, zamocowałem 80% haków. Jeśli się idealnie trafia w krokwie, to zamontowanie haka to jakieś 10minut, ze szlifowaniem dachówek. Ale jak coś trzeba pokombiować to ciut dłużej. Póki co pękłem jedną dachówke, ale przez głupotę zwykła. Sporo czasu zajmuje sama organizacja miejsca pracy - przestawianie drabin, przenoszenie półki. Pył ze szlifowania dachówek powoduje ze po samej dachówce nie da się chodzić, jest ślisko jak diabli. Po gołej czystej dachówce 42 stopnie chodzi się w miarę swobodnie. Plączą się kable od narzędzi i lina asekuracyjna. Ale największa rzecz którą totalnie niedoszacowałem, to wysiłek fizyczny! To jest po prostu cholernie wymagające fizycznie. Nawet siedząc na półce pomiędzy drabinami. Pierwszego dnia popracowałem z 5-6h, to następnego ledwo sie ruszałem. Człek nie przyzwyczajony Jak ktoś z zacięciem DYI zaineresowany mogę wysłać zdjęcia jak miejsce pracy wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.09.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Pompę ciepła, rekuperację wraz z rekuperatorem DIY to robię ale latać po dachu to już nie dla mnie . na ziemi to bym pewnie sam sklecił :)Jastrząb szacun dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.09.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 (edytowane) Pytanie mi sie nasuwa jedno Czy majac dom z rachunkami za prąd na poziomie 117zł'mc warto takie coś zakładać? To średnia obliczona z ostatnich 12-tu miesiecy Teraz może będzie nieco wiecej bo wiosna doszła sauna z piecem 9KW a w liczonych 12-tu miesiacach nie była wiele razy używana Jeśli kupno to najchętniej za gótówkę aby uniknąć dodatkowych kosztów Edytowane 17 Września 2018 przez piotrulex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.09.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Jakie napięcie startowe mają wasze inwertery? - aby wcześnie rano zaczynały przekazywać energię do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Pytanie mi sie nasuwa jedno Czy majac dom z rachunkami za prąd na poziomie 117zł'mc warto takie coś zakładać? To średnia obliczona z ostatnich 12-tu miesiecy Teraz może będzie nieco wiecej bo wiosna doszła sauna z piecem 9KW a w liczonych 12-tu miesiacach nie była wiele razy używana Jeśli kupno to najchętniej za gótówkę aby uniknąć dodatkowych kosztów To sobie musisz sam policzyć na podstawie ofert i swoich rachunków. Generalnie im mniejsza instalacja, tym ciut drożej wychodzi za KWp, bo pewne koszty są stałe czy robisz 3KWp czy 10KWp. Koszt pojedynczego panelu pi razy oko będzie taki sam, ale w obu przypadkach musis zrobić za tyle samo zabezpieczenie elektryczne, papierkologie w ZE. Mniejszy inwerter też jestr ciut droższy za KWp niż wiekszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 17.09.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 A jaka to różnica ? Rano nawet jak inwerter startuje to tego słońca jest niewiele bo nisko i pod złym kątem więc produkcja pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.09.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Jakie napięcie startowe mają wasze inwertery? - aby wcześnie rano zaczynały przekazywać energię do sieci. A jaka to różnica ? Rano nawet jak inwerter startuje to tego słońca jest niewiele bo nisko i pod złym kątem więc produkcja pomijalna. Już starożytni rzymianie znali przysłowie " Grosz do grosza i będzie tego pół kosza " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.09.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Już starożytni rzymianie znali przysłowie " Grosz do grosza i będzie tego pół kosza " A co rzymianie mówili o sytuacji gdy za kosz trzeba zapłacić więcej niż się do niego tych groszy nawklada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 17.09.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 A jaka to różnica ? Rano nawet jak inwerter startuje to tego słońca jest niewiele bo nisko i pod złym kątem więc produkcja pomijalna. Eee bez paniki. Słońca jest na tyle dużo, że można i światło w kibelku włączyć i na "Pytanie na śniadanie" zerkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts