Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Operatorzy OSD chyba nie mogą doczekać się zatwierdzenia przez Prezesa URE nowych warunków przyłączenia PV do sieci. Znajomy dzisiaj oddawał wniosek w PGE i pierwsze o co spytał się kierownik BOK, to jaki ma być wyłącznik (sterowany przez ZE).

Ale wniosek przyjął.

To mam rozumieć że za chwilę nie będzie wyboru? Czy jak o co chodzi z tym OSD?

To mam rozumieć że za chwilę nie będzie wyboru? Czy jak o co chodzi z tym OSD?

Miały być zmiany od 1-go kwietnia, ale nie zgodził się Prezes URE. Teraz prawdopodobnie przeforsują, że przy mocy powyżej 3,8 kW to tylko inwerter 3-fazowy, i możliwość sterowania mocą i odłączania PV będzie miał Operator (nowe IRiESD ).

Zamontowanie instalacji PV ma być droższe, czyli drożej i jeszcze raz drożej...

Akurat teraz jak już podpisałem umowę

o instalację pv. W tej naszej ojczyznie to nic nie jest pewnego tylko to że pijawki do ostatniej kropli nie popuszczą. Niby są zobowiązani do uzyskania w jakimś stopiu zielonej Energi a wiadomo węgiel trzeba fedrować.

Akurat w Tauronie zgłoszenie jest po staremu. Jak oglądałem wnioski z PGE i Energa to mają w formularzach o przyłączenie PV nowe rubryki.

Myślę, że do końca roku nic się nie zmieni. Może tylko tak myślę...

Myślisz że później takiego sterownika do istniejących instalacji założyć nie będą mogli?

Pewnie, że będą mogli. Ale zrobią to Oni.

Na razie mamy tak mało w kraju instalacji PV, że nie stanowią one zagrożenia dla w miarę sprawnej sieci.

U Niemców już w 2014 roku było ponad 2 miliony mikroinstalacji i o większej mocy średniej na każdą PV. To wymusiło konieczność sterowania ich mocą przez dystrybutorów.

Wiadomo, że PV jest relatywnie droga, a średni czas zwrotu inwestycji to 7 do 9 lat. Stąd każda inicjatywa mająca zniechęcić potencjalnego inwestora jest wg Nich jak najbardziej pożądana. Każdy sprzedawca chce sprzedać. Im więcej, tym lepiej.

Ja mam ofertę:

34 x 285 W Exe Solar 9,69 Kw ( 15 lat gw i 25 lat na wydajnosc 80 % ) - włoski producent

falownik- Sofar 8,8 KW 3F z Wifi

Uziom , Przepięciówki , Montaż blachodachówka

Cena 35 200 zł brutto na gotowe. Wychodzi 3632zł za 1 kw.

Dach bez zacienień na południe 35 kont nachylenia.

Bardzo dobra oferta!

Ja mam ofertę:

34 x 285 W Exe Solar 9,69 Kw ( 15 lat gw i 25 lat na wydajnosc 80 % ) - włoski producent

falownik- Sofar 8,8 KW 3F z Wifi

Uziom , Przepięciówki , Montaż blachodachówka

Cena 35 200 zł brutto na gotowe. Wychodzi 3632zł za 1 kw.

Dach bez zacienień na południe 35 kont nachylenia.

skąd taka oferta? dotyczy to programu "czyste powietrze" ?

Program czyste powietrze chyba nie ma dofinansowania do pv (chyba). Ja przy połowę mniejszej mocy zapłacę tylko trochę więcej w przeliczeniu na kwp bez żadnych dopłat konstrukcja na dach prosty inwerter fronius 5.0.3(zapas na późniejsze zwiększenie mocy). Cenę naprawdę można znacznie obniżyć wobec pierwszych wycen firm trzeba tylko być w tym wytrwały. Edytowane przez andrzeej

Program czyste powietrze chyba nie ma dofinansowania do pv (chyba).

http://www.wfosigw.pl/strona-glowna/program_czyste_powietrze

A tam:

Budynki istniejące

I.[....]

VII. Koszt zakupu i montażu instalacji odnawialnych źródeł energii (finansowanie w formie pożyczki):

- kolektorów słonecznych,

- mikroinstalacji fotowoltaicznych

Wysokość dofinansowania:

Pożyczka

Grupa Kwota miesięcznego dochodu / osoba [zł] Dotacja

(procent kosztów kwalifikowanych przewidzianych do wsparcia dotacyjnego) uzupełnienie do wartości dotacji pozostałe koszty kwalifikowane

1 2 3 4 5

I do 600 do 90% do 10% do 100%

II 601 – 800 do 80% do 20% do 100%

III 801 – 1000 do 70% do 30% do 100%

IV 1001 – 1200 do 60% do 40% do 100%

V 1201 – 1400 do 50% do 50% do 100%

VI 1401 – 1600 do 40% do 60% do 100%

VII powyżej 1600 do 30% do 70% do 100%

Czyli przy najwyższych zarobkach możesz dostać 30% kasy a reszte w postaci pozyczki.

Bo od razu kontaktowałem się że swoim instalatorem w tej sprawie. Twierdzi że tak na 100% będzie wiadomo jutro(podobno od jutra rusza nabór wniosków) lecz jak pytał się o to w zeszłym tygodniu to w Urzędzie wojewódzkim mieli mu powiedzieć że ma pv to tylko będzie można dostać kredyt na prewencyjnych warunkach ale bez dotacji .. Ale to sprawdź jak możesz i daj znać co i jak. Edytowane przez andrzeej

Bo od razu kontaktowałem się że swoim instalatorem w tej sprawie. Twierdzi że tak na 100% będzie wiadomo jutro(podobno od jutra rusza nabór wniosków) lecz jak pytał się o to w zeszłym tygodniu to w Urzędzie wojewódzkim mieli mu powiedzieć że ma pv to tylko będzie można dostać kredyt na prewencyjnych warunkach ale bez dotacji .. Ale to sprawdź jak możesz i daj znać co i jak.

Jak się czegoś dowiem to napisze. Wyraźnie stoi tam tabelka z dwoma kolumnami - dofinansowanie i kredyt preferencyjny. Więc na pewno nie jest to tylko kredyt.

Edit:

Chyba masz jednak rację :-( Dziady. Piece wunglowe będą sponsorować a PV nie.

dupa.jpg

Edytowane przez Jastrząb

Witajcie,

Nabór wniosków w programie "Czyste Powietrze" startuje jutro (19 września). Minister Środowiska oraz wiceprezes NFOŚiGW poinformowali o tym wczoraj na konferencji prasowej. Wnioski będzie można składać do WFOŚiGW. Teraz w całej Polsce trwają spotkania informacyjne w gminach. Harmonogram spotkań jest na stronie NFOŚiGW.

Koszty związane z zakupem i montażem PV będzie można współfinansować tylko w formie pożyczki. Warunkiem jest aby budynek spełniał wymagania dla przegród w zakresie izolacyjności od roku 2021. Drugi warunek to wymóg zakupu i montaż wybranego źródła ciepła np. kotła na paliwo stałe, węzła cieplnego, systemu ogrzewania elektrycznego, kotła olejowego, kotła gazowego kondensacyjnego, powietrznej pompy ciepła, pompy ciepła odbierającej ciepło z gruntu lub wody. Urządzenie musi spełniać określone w programie warunki techniczne. Jeżeli w budynku istnieje już takie źródło ciepła to wtedy nie ma takiego wymogu.