Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

@Jastrząb, ja nie pisałem, że temperatura w pokoju spada do 17 stopni, ja pisałem, że klimę ustawiam na 17 stopni. Dom ocieplałem w 1997 roku i dałem tylko 13 cm styropianu. Może to trochę za mało, ale od biedy wystarczy. W 1997 r. najgrubszy styropian, jaki był w sprzedaży to 8 cm. Na niego nakleiłem dodatkowo 5 cm. Kołki najdłuższe też były tylko na 8 cm. Ludzie w głowy się stukali, że tak grubą warstwę zakładam. Takie to były czasy...

No tak, jednak można było zrozumieć, że spada na te 17 st. w pomieszczeniu. Nie na pewno nie spada...

Edytowane przez vr5

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale przecież piszę, że gaz będzie założony, a śmieciuch zdemontowany.

Nie neguje jednak założyłeś 2 dodatkowe klimy bo tak elegancko grzeją, a chwilę później dowiadujemy się że gaz będzie założony... koszt przyłącza gazowego + projekt to spore wiaderko pieniędzy liczę około 7000 + kocioł 2 funkcyjny kolejne 3000.

Więc czegoś nie rozumiem klima taka super ale gaz lepszy? Własny prawie darmowy prąd ale pakujesz się w gaz... a dlaczego nie np. w pompę ciepła powietrze woda.

Prawdą jest to że aby w "normalnym" domu temperatura spadła z 23 do 17 należało by czekać i czekać i jeszcze raz czekać. Ale wygląda na to że twój dom praktycznie nie ma akumulacji.

EDIT: przepraszam temp. ustawiasz na 17*C, równie dobrze można wyłączyć ogrzewanie na noc.

Zakłady Energetyczne są od sprzedawania energii i z tego nie zrezygnują. Im będzie droższa, tym lepiej (dla nich).

Ten przykład z filmu, to jest firma. Wg naszego prawa firma nie jest Prosumentem, stąd muszą płacić dużo więcej, niż my w taryfie "G".

To, że to jest Tauron nie ma nic do rzeczy. Obojętnie, czy by byli w PGE, czy Energa, też by płacili.

Jak pisałem, takie mamy prawo.

A możesz powiedzieć w przybliżeniu ile masz opłat stałych w Tauron przy założeniu że produkcje masz większą niż zużycie? I czy też masz prognozy na kolejne miesiące?

EDIT: przepraszam temp. ustawiasz na 17*C, równie dobrze można wyłączyć ogrzewanie na noc.

Nie napisałem, że założyłem, ale że założę. Leżą w garażu i czekają, jak wykonam instalację wewnętrzną "pod gaz". Rurę gazową do domu wprowadzili gazownicy. Licznik zostanie założony, jak podpiszę umowę z gazownią. Oczywiście instalacja wewnętrzna gazu jest już zatwierdzona w Urzędzie. Piec to akurat będzie trochę droższy, niż 3000 zł. Ja muszę doprowadzić wodę, rury C.O. odpływ wody z kondensatu. Jest to trochę roboty.

Gaz musi być, bo gdy temperatura na zewnątrz spadnie do - 20 st. to też w domu powinno być ciepło. U mnie najbardziej opłacalne są dodatkowe klimy, a nie pompa ciepła powietrze - woda ze względu na koszty. Syn sam sobie kilka lat temu zbudował na R407C, ale mi się nie opłaca.

Nie warto wyłączać na noc. Ta klima to jest inwerter, minimalny pobór prądu - 100 W. Więc po co wyłączać?

A możesz powiedzieć w przybliżeniu ile masz opłat stałych w Tauron przy założeniu że produkcje masz większą niż zużycie? I czy też masz prognozy na kolejne miesiące?

Opłaty stałe, to około 15 zł na miesiąc. Co innego "sztuczki", jakie Tauron robi, by coś jeszcze uszczknąć z Twojego dorobku. Zwłaszcza dla ludzi z 2 taryfami.

Ale w firmie też pracują porządni ludzie. Doskonale wiedzą, że Klient jest "oskubywany", ale nie powiedzą nic, by Ci pomóc. Na infolinii mówią "na okrągło", bo rozmowy są nagrywane. Taki pracownik, jeśli by zdradził, w czym rzecz, to wyleciał by na "zbity p..k".

Piszę, że są uczciwi, bo mimo, że to jest niebezpieczne, to i tak uzyskałem informację jak udowodnić, że jesteśmy osz...wani.

Wystarczy, że się weźmie 2 kolejne faktury i podliczy zużycie energii z ich metody "proporcjonalnej". Jeśli zsumuje się wyniki i podliczy dla danego okresu ich metodą łącznie, to wyniki są różne, inne niż na tych fakturach.

Nie warto, sprawdziłem. Powiem więcej - uruchomiłem Kospela z odzysku. Swoim zwyczajem z licznikiem. Wynik nie był ciekawy.

Ja mam starego olejaka podejrzewam że z 85 roku. Grzałka 400W bez termostatu rozgrzewa się do 95*C na okres przejściowy stoi w przedpokoju grzejąc jednocześnie łazienkę, pokój córy. Po przeliczeniu na tę chwile na zimę zostaje mi 1,3MWh prądu do przepalenia, ale czytałem też że ta sima będzie wyjątkowo upierdliwa jeśli chodzi o zimno.

Chyba lekko przesadzileś.

Na Aledrogo te panele są po 650 a inwerter za 6100.

W samym materiale po tych cenach to jest ponad 19 000.

A gdzie robocizna, materiał na stelaż i zabezpieczenia elektryczne z uziemieniem?

Moim zdaniem to dobra oferta bo za 1kWp wychodzi 3818 zl

Za 10 lat być może nastąpi zwrot zainwestowanego kapitału.

W jakim celu inwerter za 6100 zł? Można o wiele taniej. Panele też można znaleźć taniej. Realna cena inwertera to zwrot środków wydanych na jego zakup w ciągu jednego roku. A stelaż, okablowanie, zabezpieczenia pod taką instalację to maksymalnie 2000 zł w detalu, w hurcie to nawet połowa tej kwoty.

Najbardziej z inwestycji ucieszy się ten, kto ci to sprzeda. Policz dobrze, czy chcesz płacić taniej za energię elektryczną, czy też bogacić cwaniaków, którzy zamiast wziąć się za pracę, to szukają naiwnych?

Fotowoltaika to inwestycja, która ma sie zwrócić jak najszybciej. Chcesz szpanować przed sąsiadem? Zaszpanujesz kiedy będzie się śmiał, ze nigdy ci się to nie zwróci a ty będziesz miał własną energię i więcej kasy w portfelu. Ale fakt, tam ci nie zajrzy.

Edytowane przez Tomek B..

A możesz tak bardziej merytorycznie a mniej emocjonalnie?

Podaj te ceny i typy tych paneli co je można mieć taniej (za ile) i ten inwerter co to tanszy jest (za ile). Podaj też ceny tych pozostałych elementów no i oczywiście robocizna.

Gdzie Ty widziałeś instalację PV zainstalowaną za 2000 zł z 1kWp

Nie wszytko musi się zwrócić w 10 lat bo wystarczy że będzie dawać zwrot z inwestycji lepszy niż procent w banku. Ta inwestycja daje taką możliwość.

Czy Ty coś kupujesz w sklepie bo jeżeli tak to za każdym razem dajesz zarobić jakiemuś cwaniakowi.

Nie będę szukał za ciebie.

Masz przykład poniżej jak cwaniacy w naszym kraju potrafią manipulować cenami:

https://allegro.pl/inwerter-falownik-fotowoltaiczny-steca1-5kwgeramny-i6981593887.html

A tu ten sam:

https://www.ebay.co.uk/itm/Steca-Grid-1500-Solar-Inverter-Made-in-Germany-7-Yr-Warranty/202437256966?hash=item2f22336706:g:aVQAAOSwnM1bVfoa

https://www.ebay.co.uk/itm/Steca-Grid-1500-Solar-Inverter-Made-in-Germany-7-Yr-Warranty/202417077531?hash=item2f20ff7d1b:g:aVQAAOSwnM1bVfoa

Takich przykładów można mnożyć bez liku.

Przecież w tym wszystkim jest wielkie oszustwo. Zamiast najwięcej zarobić producent, to zarabia cwaniactwo, którego główną domeną jest: ,,jak chcesz mieć darmowy prund, to płać"

I tak oto mamy już podatek od słońca. Podatek od ludzkiej niewiedzy. A cwaniactwo to robactwo.

Edytowane przez Tomek B..