Tomek B.. 21.09.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) No i mamy jeszcze jednego nieukrytego frustrata. Frustrata? Póki co moja instalacja 5 KW za 10 tys zł ma się bardzo dobrze, a nawet jest chęć rozbudowy do większej mocy. Chyba zacznę sprzedawać kije do przeganiania cwaniaków sprzedających fotowoltaikę. Prawidłowa oferta na każdą sprzedawaną instalację powinna zawierać: - ceny poszczególnych komponentów - koszty robocizny - końcową cenę brutto z podatkiem vat Edytowane 21 Września 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.09.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Człowieku opanuj się. Podaleś przykład inwertera 1.5kW sprzedawanego na angielskim e-bayu. W opisie jest informacja że sprzedający może nie wysylać do Polski. Taki drobiazg. Podałeś cenę bez kosztu wysylki. Jakby to wszysto dodać to wyszła by cena ok 1000 zl za inwerter którego gwarancja jest w Anglii. Na Aledrogo ten sam kosztuje ponad 2000 zł. No to mamy oszczędność 1000 zł na inwerterze praktycznie bez gwarancji. To wszystko jako kontra do instalacji z inwerterem 5 kW. To nawet nie jest śmieszne. Nie podałeś cen tych tanich paneli ani nawet ich typów. Na tym samym e-bayu panele kosztują po około 100 funtów + koszty przesyłki. Czy o takie tańsze ci chodziło? Nie zapytaleś nawet czy pytający jest w stanie sam to wszystko poskładać. Nawet jeśli by potrafil to za 11000 takiej instalacji z nowych elementów nie złoży i ciekawe ile zapłaci jakiemuś elektrykowi za certyfikat zgodności z wymaganiami ZE? Pierwsze słyszę, że to sprzedający daje gwarancję. Gwarancję daje producent, która ostatecznie trafia do podmiotu lub osoby fizycznej, która dany produkt zakupi. Świetny tekst, że gwarancji nie ma. Na całym świecie będzie respektowana tylko nie w Polsce. Na głowę upadłeś? Mało tego, w takiej Anglii vat wynosi 20%. Dałem ci cwaniaku fotowoltaiczny jeden z wielu przykładów manipulacji jakich się dopuszczacie. Na wszystko macie ukryte 100% marży. W innych krajach fotowoltaika jest tak powszechna, że zarabia się na pracach monterskich a nie na sprzedaży handlowej. Przez to jest dużo większy popyt na rynku i instalatorzy mają dużo uczciwej pracy do wykonania. Inwertery i panele schodzą codziennie całymi kontenerami. Tylko wy polscy instalatorzy myslicie, że to jest jakaś kosmiczna technologia. Tak naprawdę swoje certyfikaty na kursach, również zdobyliście za kilka groszy a ludzi już nie szanujecie i najchętniej obdarlibyście ze skóry. Kijem przyłożyć i do roboty zagonić. Edytowane 21 Września 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.09.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Tomek ma dużo racji jednak są ludzie którzy nie mają umiejętności w rękach aby taką instalację zrobić. Co z tego że we własnym rozbudowywanym domu w tej chwili robię całą kabelkologię stosowaną (cctv, lan, prąd, oświetlenie), sam zrobię podłogówkę i rekuperację. Jak za cholerę nie tknę tematu tynkowania, i szeroko pojętej wykończeniówki np. glazura + terakota. Nie umiem i nie chce się tego uczyć to dla mnie coś jak malowanie pomaluje sam ale będę przy tym narzekał tydzień i miesiąc po skończonej robocie. Wszelkiego rodzaju oklejanie taśmą klejącą to dla mnie kara Boska. A to tylko dlatego że przyjdzie mi jakiś Janusz i powie że on pomaluje ale za 5 PLN/m2Więc rozumiem że ktoś nie chce robić samemu PV. Ale mam propozycję pomalujcie mi chałupę, połóżcie glazurę i terakotę a ja w zamian zrobię Wam instalację na waszych częściach mogę podpowiedzieć co kupić ale nie będę szukał komponentów za Was. Przychodzicie do mnie macie farbę i co tam potrzebne do tej roboty i tego samego oczekiwał bym od Was.Elektryka z papierami zabieram ze sobą. Wtedy będziecie mogli powiedzieć że macie instalację za 2000pln/kWp ale w zamian musieliście dać coś od siebie. Ja będę zadowolony a i Wy tak samo. Edytowane 21 Września 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 "Gdzie Ty widziałeś instalację PV zainstalowaną za 2000 zł z 1kWp" 6591 Przyjedź i sobie zobacz... Za moje 1kWp dałem... 600zł. No, ale ja normalny nie jestem i nie byłem! Jak czego nie mam a potrzebuję - to sobie robię... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Nie!Po co?Mam off-grid z akumulatorami a mój UPS robi 3kW (przeciążalne krótko do 50%) z tego ładującego 1kWp. "miałem na myśli wykonaną przez firmę zewnętrzną i podłączona do sieci." Zapomnij!TO SE NEDA PANE! Dopiszę...Mam spore doświadczenie w byciu off... To są lata! (no, doświadczeń!).W systemach zasilania rezerwowego, gwarantowanego, wielostronnego dłubię od lat...Nie ma tu dla mnie wiedzy tajemnej... Adam M. Edytowane 21 Września 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.09.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Frustrata? Póki co moja instalacja 5 KW za 10 tys zł ..... Nie przegiąłeś trochę?? 5k to używane panele. Chociaż w sumie na upartego by się dało Edytowane 21 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.09.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Nie przegiąłeś trochę?? 5k to używane panele. Chociaż w sumie na upartego by się dało A używane to złe? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.09.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Z moich 6 używek dwie jechały do reklamacji więc jestem zniesmaczony używkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2018 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Nie! Po co? Mam off-grid z akumulatorami a mój UPS robi 3kW (przeciążalne krótko do 50%) z tego ładującego 1kWp. "miałem na myśli wykonaną przez firmę zewnętrzną i podłączona do sieci." Zapomnij! TO SE NEDA PANE! Dopiszę... Mam spore doświadczenie w byciu off... To są lata! (no, doświadczeń!). W systemach zasilania rezerwowego, gwarantowanego, wielostronnego dłubię od lat... Nie ma tu dla mnie wiedzy tajemnej... Adam M. Wiesz co skończ już z tym bredzeniem i tym off i wmawianiu ludziom jakie to SUPER . Bo pewnie ze 100 stron wcześniej było tego aż głowa bolała LUDZISKA Jestem na tym forum od początku i wiem co te przechwałki są warte. Chcesz Adamie to zaczniemy i przedstawimy uzyski i opłacalnośc twojego OFF. Myślę że zrozumiałeś i przestaniesz mamić ludzi. Nie jest to nagonka na ciebie lecz przestań tego twora zachwalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2018 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 A używane to złe? Adam M. Dobre. Dlaczego nie. Tylko wkurza mnie późniejsze biadolenie że uzyski małe , że awaria inwentera itd. Trzeba powiedzieć jasno. to na (+) a to na( - ) przy inwestycji w używki i nikt do nikogo nie ma pretensji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.09.2018 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) ............... [moderowano] u mnie off nie do końca służy tylko do tego co twój on. A co do używek to odradzam zwłaszcza jak ktoś chce tym zawalić cały dach. Kpiłem 6 używek jedna przyjechała popsuta druga posuła się po pół roku. Fakt wymienili na nowe-stare kasę za przesyłkę zwrócili. Wszystko zgodnie z prawem ale to ciągle używki myślisz że czemu sprzedają ję że wszystko z nimi ok?? Edytowane 22 Września 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.09.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Instalację mam zrobioną na nowym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 22.09.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Czołem. Czy oferta 5,5 KW na panelach BOVIET BVM6610P-270 Polikrystaliczny 270W i falownik FRONIUS Symo 5.0-3-M za 21000 to dobra oferta? Moim zdaniem bardzo dobra oferta! Ale co niektórzy na tym forum nie biorą pod uwagi innej opcji jak montaż samemu i dla takich to zawsze będzie za drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.09.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Instalację mam zrobioną na nowym sprzęcie. To nie-wiem jakim cudem 2000 za kW. Panele, inwerter, kable, bezpieczniki, stelaż, śrubki.... Mi off grid z akumulatorami i agregatem prądotwórczym wyszedł ok 4000 za kW Edytowane 22 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.09.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 To nie-wiem jakim cudem 2000 za kW. Panele, inwerter, kable, bezpieczniki, stelaż, śrubki.... Mi off grid z akumulatorami i agregatem prądotwórczym wyszedł ok 4000 za kW Witaj! 1 kW za 2000 zł to z używek teraz norma. 2 lata temu było drożej, a ceny spadają. Używki kupować najlepiej " z ręki do ręki", czyli blisko domu. Jedziesz z urządzeniem pomiarowym ( może być prymitywne) i mierzysz, jak pracują. Kupując panele po 1,00 - 1,20 zł za wat, zmieścisz się bez problemu w 2 tys. Off grid jest droższy i nic się na to nie poradzi. Co innego @Adam, ale On ma inne uwarunkowania... 1/3 uszkodzonych, to pech - wiesz, jak mawiają starożytni: "kto ma w życiu pecha, ten ma nieszczęść kupę, złamie sobie palec obcierając du*ę"". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.09.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Tylko zauważ że Tomek B.. twierdzi że kilka lat temu zrobił swoje 5kWp z nowego sprzętu za 10k. Pewnie tak, ale nie każdy ma dostęp do źródła. Myślę, że mógł kupić i tanio i dobre. Co do tych nowych "leżaków magazynowych", które ludzie kupują, to też różnie bywa. Sąsiad pojechał po takie z moim sprzętem pomiarowym i zrezygnował. Następnie kupił używane panele po 1,20 zł za 1 W. i są bardzo dobre. U Niemca często wymienia się posiadane panele na takie, które są o 20 do 30 procent wydajniejsze od już zainstalowanych, tylko z tego powodu, że można więcej mocy uzyskać z posiadanej powierzchni. Stąd używanych konstrukcji prawie się nie spotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.09.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Jest oferta. Palety nowych paneli o mocy 410W każdy. Paleta zawiera 23 panele monokrystaliczne. Panele Topsun TS-S410TA1, made in Korea. Cena 6 tys. zł za paletę. Sumaryczna moc 9340W. Do ceny należy doliczyć koszty transportu z Wielkiej Brytanii. Panele przecenione ponieważ od 2013 roku leżą w magazynie. Zastanawiam się nad kupnem jednej palety dla siebie. Ktoś chętny na podzielenie kosztów transportu? Solar Panel Model Topsun TS-S410TA1 STC DC Watts Maximum Power Pmax: 410 W PTC DC Watts Maximum Power Pmax: 356.3 W AC kWh generated based on NREL PV Watts estimate AC power monthly: 51.25 kWh AC power per year: 615 kWh Cell Technology Type: Monocrystalline Frame: Anodized Aluminum Alloy, Silver Weight: 70 lbs Product Warranty: 10 years material and workmanship Performance Guarantee: 25 years power output Length (mm) 1960.0 Width (mm) 1308.0 Module area (m2) 2.56 Z jednej palety dla siebie wziąłbym 8 sztuk, może maksymalnie 10, reszta do oddania po kosztach. Co do kosztów transportu, jest szansa, że przyjedzie to za 1000zł. Z 15 palet zostało 8. Edytowane 22 Września 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 22.09.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Nie każdemu pasują niestandardowe wymiary tych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.09.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Wpisz mnie na listę wezmę 4 panele. Liczyć 300 PLN/szt nie ma co się zastanawiać biorąc pod uwagę że to monokryształ. A wymiary nie mają znaczenia każdy sam sobie to powiesi na dachu i sam przygotuje konstrukcję. Nie mam tylko pomysłu jak to przewieźć samochodem. Edytowane 22 Września 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.09.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Wpisz mnie na listę wezmę 4 panele. Liczyć 300 PLN/szt nie ma co się zastanawiać biorąc pod uwagę że to monokryształ. A wymiary nie mają znaczenia każdy sam sobie to powiesi na dachu i sam przygotuje konstrukcję. Nie mam tylko pomysłu jak to przewieźć samochodem. Jeśli zrobię transport do siebie to jakoś się podrzuci przyczepką samochodową. Daleko nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts