Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do mocowania proili do dachu myślałem o czymś takim

https://allegro.pl/uchwyt-dachowy-blacha-trapez-plyta-obornicka-hit-i7563531535.html

Ale widzę że za mała przestrzeń między profilem a dachem

Pamiętaj, żeby była odpowiednia wentylacja między panelem, a dachem. Jak jej brak, to panel grzeje się zbyt mocno i spada sprawność PV.

Ile to jest odpowiednia

Typowe konstrukcje u Niemców miewają często szynę poprzeczną i pionową, każda po 4 cm, więc powinno wystarczyć około 8 cm.

Ja Ci kilka postów wyżej sugerowałem podpory z profili 6 cm i konstrukcję z 25 mm, więc to jest 85 mm. W sam raz.

Przy mocowaniu do blachy trapezowej robiłem podpórki, gdzie mocowanie do blachy miało około 120 mm, a do szyny około 40 mm. Jeśli wiesz, gdzie przebiegają krokwie, to masz więcej możliwości. Pozostaje problem mocowania klem. Chociaż właściwie to nie żaden problem...

Poradzisz sobie.

Czy gdybym zrobił kratownicę z profili, a więc najpierw zamocował uchwyty do dachówki, do nich pionowe profile co 108cm (taki mam rozstaw krokwi), a dopiero do tych profile poziome, to mógłbym zredukować ogólną ilość mocowań do krokwi poniżej zalecanej ilości 6sztuk na 2 panele, 8 na 3 itd., bez utraty wytrzymałości wiatrowej całej konstrukcji?

Czy niedrogą aluminiową rurę kwadratową polecaną przez #vr5, da się użyć do tej kratownicy? Tylko jak mocować ją do uchwytów do krokwi i jak mocować panele do tej "rury"? Chyba akurat w tym przypadku to się nie da oszczędzić.

Zrobiłem rozpoznanie rynku, więc przy okazji się tym podzielę, może komuś się przyda. Od najdroższej oferty brutto w przeliczeniu na 1kW mocy, kompleksowo:

1. kalkulatora IKEA Geo Solar: 23500zł za 3,6kW (sprzęt chiński na mono)

2. oferta od przedstawiciela ColumbusEnergy 3,6kW pod warunkiem podpisania umowy na pierwszej wizycie 21755zł (Zever solar, panele Longin Mono)

3. Viessman 21813zł za 4,16kW i 17477zł za 3,12kW

4. najlepsza oferta od montażysty jednej z dużych firm 24000zł za 5,4kW na 360W QCell Mono, Fronius Symo

5. Jak policzyłem samemu na bazie cen z Allegro to w uproszczeniu cały nowy sprzęt potrzebny do realizacji oferty z punktu 4. to wyszło mi 20 000zł, czyli zysk ekipy montującej to 4000zł i zastanawiam się czy zabrać się za to samemu. Mam miejsce na dachu, więc zmieści mi się więcej słabszych paneli. Dom wbudowałem samemu, elektrykę samemu, hydraulikę samemu, to może i PV zrobię samemu?

Rurę 25 mm zastosował mój znajomy do mocowania 6 paneli (pod Przemyślem, na obszarze działania PGE) na daszku z blachy falistej. Z kolei sąsiad miał do dyspozycji rurę 50x20 mm i panele założył na dachu pokrytym papą.

Informacja o mocowaniu paneli była dedykowana dla Kolegi @kulibob.

Może ktoś z niej też skorzysta.

Co do mocowania samych paneli do konstrukcji, to w pierwszym przypadku po wymierzeniu nawiercono dziury na wylot i po założeniu klem od spodu skręcono nakrętkami ( rozstaw szyn był taki, że był dostęp do nakrętek zarówno od góry, jak i od dołu). Panele zostały umocowane pionowo.

W drugim przypadku do szyny przykręcono długą nakrętkę (24 mm) i do niej klemę. Tutaj sąsiad miał dwa rzędy paneli poziomo, jeden nad drugim. Klemy były tylko na środku między panelami. Na zewnątrz śruby były wkładane w ramy paneli (kiedyś takie 235 W były sprzedawane na znanym portalu aukcyjnym), przykręcane od spodu.

W sprzedaży są tzw "nitonakrętki". Też można chyba ich użyć.

Jak policzyłem na bazie cen z Allegro, to za cały nowy sprzęt potrzebny do realizacji 5,4 kW wyszło mi 20 000 zł,

czyli zysk ekipy montującej to 4000 zł i zastanawiam się czy zabrać się za to samemu.

Pragnę zauważyć, że kwota 20.000 zł to cena brutto z 23 % vatem.

Zysk firmy jest większy ;

- bo odlicza sobie 15 % vatu, co daje dodatkowo firmie 2500 zł,

- sumarycznie zysk wynosi 6500 zł.

Pisałęm o moim podejsciu kilkanaście stron wcześniej , ale powtórzę ...owszem wyłożyłem kasę na około 10 lat rachunków za prąd do przodu , ale miałem kiedyś 180 tysięcy na koncie oszczędnościowym dawało to 250 zł odsetek / m-c, podatek Belki zjadał z tego prawie 50zł zostawało 200zł . Inwestycja w PV 30 tysi daje mi taką samą oszczędność w niepłaconych rachunkach za prąd jak ta kasa na koncie . 200-250 m-c . Różnica w zamrożonej kwocie jest chyba dobrze widoczna .

200 zeta odsetek na czysto. Tylko to było ze 180tys. a PV kosztowało 30tys. Czyli twój zysk jest parę razy większy, ponieważ z 30tys. zainwestowanych w lokatę nie da 200zeta odsetek. Tak trzymać.

Zrobiłem rozpoznanie rynku, więc przy okazji się tym podzielę, może komuś się przyda. Od najdroższej oferty brutto w przeliczeniu na 1kW mocy, kompleksowo:

1. kalkulatora IKEA Geo Solar: 23500zł za 3,6kW (sprzęt chiński na mono)

2. oferta od przedstawiciela ColumbusEnergy 3,6kW pod warunkiem podpisania umowy na pierwszej wizycie 21755zł (Zever solar, panele Longin Mono)

3. Viessman 21813zł za 4,16kW i 17477zł za 3,12kW

4. najlepsza oferta od montażysty jednej z dużych firm 24000zł za 5,4kW na 360W QCell Mono, Fronius Symo

?

Te oferty to jakiś kosmos.

Ja mam podpisaną umowę z montażem i uziomem na 9,63kw za 35 tys panele exe solar x-line 285w (15 lat gwarancji) , sofar ktl-x8,8 kw wifi (10 lat gwarancji)

K160 czy w tych 20 tys jest konstrukcja, kable, bezpieczniki, zabezpieczenie i uziemienie?

Pierwsze 3 oferty to kosmos, 4 to oferta od Tomka, montazysta że wsi obok, duże doświadczenie, pewność że zrobi ok. Ja zdolności manualnej nie miałem i nie mam, więc musiałem zapłacić, z tym że jak coś mi się nie podoba to dzwonie do instalatora i to jego problem co się dzieje, jak zamontujesz to będzie Twój problem.... Oby nie... Ale egzekwowanie gwarancji na samodzielny montaż to podejrzewam rzucanie się z motyką na księżyc.... Obym się mylił.

Te oferty to jakiś kosmos.

Ja mam podpisaną umowę z montażem i uziomem na 9,63kw za 35 tys panele exe solar x-line 285w (15 lat gwarancji) , sofar ktl-x8,8 kw wifi (10 lat gwarancji)

Porownujesz panele poli, z chińskim inwerterem za cenę 3600 zł za kWh, ja mogłem kupić poli z Froniusem za 4 tys za kWp ale wolałem dopłacić żeby mieć mono, dla mnie wygląd też się liczy.

Koledze K160, mój instalator zrobił jeszcze lepsza ofertę niż mi, albo panele potaniały albo po sąsiedzku zrobił lepszą cenę.

Panele poli bo mam dach wysoko i w zasadzie ich nie widać - a co za różnica w widoku czy poli czy mono - jeden pies.

Inverter sofar robi SMA - gwarancja u przedstawicielstwa w polsce 10 lat w standarcie. Afornius ile ma lat gwarancji w standarcie? i ile trzeba dopłacić do tego. Jak widać trzeba dorzucić około 8 tys złotych dla lepszego samopoczucia i czarnego widoku na dachu zamiast widocznych małych kwadracików na panelach.

Widział Ty panele Full Black a zwykle Poli? Różnica jest kolosalne w estetyce, za to bez mrugnięcia dopłaciłem 2 tys zł,inwerter to najbardziej awaryjna cześć instalacji, jak się zepsuje za kilka lat i naprawa będzie droga to kupię taniego chińczyka z długą gwarancją.... Tylko jeśli wyślę inwerter w maju do naprawy a Chińczycy odeślą go naprawionego we wrześniu? Wtedy strata dobrych kilkuset złotych i nawet więcej.... Lepiej krótsza gwarancja a sprzęt pewny....

U mnie gwarancja 1o lat i: Naprawa lub wymiana inwertera nastąpi każdorazowo w terminie 4 dni roboczych od dnia

zgłoszenia usterki.

Fakt, sprawdziłem, masz rację w karcie gwarancyjnej jest zapis o 4 dniach na naprawę:-)czyli Sofar to taki lepszy chińczyk:-)A i tak wole mojego Froniusa.

Dostałem kiedyś ofertę z Oświęcimia na panele i był tam ten inwerter, gośc chwalił że rewelacyjny, cudny oh eh, ale oferta była wyższa o 2 tyś niż mi gościu założył....i to na dużo droższych komponentach. Czyli jest na tym kasa...

A co do rozwiazywania problemów gwarancyjnych..to w naszym kraju jest wola amerykanka co im zrobisz jak przyjadą za miesiąc? Komu się poskarżysz? Uwierz nie idzie wyegzekwawać gwarancji w naszym kraju jeśli producent będzie tego chciał.

To że trzyma się przepisów to tylko jego dobra wola, bo dba o markę i opinie...

Ale jak zaczną się wysokie koszty to wolą Cię olać, jeden na 100 wniesie sprawę do sądu z powództwa cywilnego to wynajmą prawnika który zmiesza Cię z błotem..

Edytowane przez maciuspala