Jastrząb 11.10.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Oni nawet nie wiedzą jak można sterować tą mocą, dodatkowo kto miałby doposażyć już istniejące instalację inwestor czy ZE? Do tego będzie jakiś okres przejściowy pewnie ze 4 lata. Jak na moje tematem się zainteresowali ponieważ na zachodzie istnieją już takie praktyki. Ale to ma działać wstecz? jak teraz podpiszę umowę na obecnych zasadach, to Oni mi w przyszłym roku nakażą doposażyć/wymienić inwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczak 11.10.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Własna energia fajna sprawa. Ale tak naprawdę ta "Zielona energia" też sporo kosztuje. Panele też trzeba wyprodukować. Ile wtedy do atmosfery CO2 wpuszczamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 11.10.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Jak pisałem, ostatnio zmiany zgłoszone do URE "wypłynęły" w lutym 2018r., a miały obowiązywać od kwietnia 2018r. Czyli praktycznie brak okresu przejściowego. Wg tego artykułu zmiany nie mają dotyczyć instalacji zamontowanych przed ich wprowadzeniem, więc chyba warto się pospieszyć. Jak wprowadzą możliwość odłączania instalacji <10kW to ciężko będzie przewidzieć okres zwrotu instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.10.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Własna energia fajna sprawa. Ale tak naprawdę ta "Zielona energia" też sporo kosztuje. Panele też trzeba wyprodukować. Ile wtedy do atmosfery CO2 wpuszczamy? Mniej, niż te panele pomogą oszczędzić tej emisji w czasie swojego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.10.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Luzik. Znajdą też sposób na "stare" instalacje. Też coś wymyślą. To by wkurzyli kupę ludzi, którzy wydali sporo pieniędzy., że probują działać wstecz. Lujdzie którzy obecnie inwestują w PV to nie janusze i pińcet plusy, tylko ludzie którzy sie potrafią zoorganizować. Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby był zapis o mozliwości sterowania mocą. Tylko niech zostaną precyzyjnie zdefiniowanie powody, sytuacje, parametry w których do takiego sterowania lub odcięcia może dojść. Jeśli moja instalacja w jakiś sposób z moim winy bruzdzi, to jasne, ma być odcięta. Ale jeśli ma być odcięta bo TAK, lub bo MY bardziej lubimy prąd z bełachatowa a nie od prosumenta, to jest to robienie w u....ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.10.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Luzik. Znajdą też sposób na "stare" instalacje. Też coś wymyślą. Tu raczej chodzi o to, żeby było jak najmniej przyłączeń do sieci, żeby instalacje PV nigdy się nie zwróciły. Z drugiej strony może na zasadzie "wahadła" Te 20, lub 30 procent, które dostaje ZE od właścicieli PV może być więcej warte dla sprzedawcy po 2020 roku, niż energia z elektrowni opalanych węglem. Pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Jak tak dalej będzie szło jak idzie tzn. mamy przejadać swoją 70-80% produkcję a nie będzie FiT`ów to nawet i po 2020 ten prąd dla ZE nic nie będzie wart. Gdyby zaczęli nam płacić realne pieniądze za produkcję to może nie każdy starał by się zjeść wszystko co naprodukował, a na bank więcej instalacji by powstało. Tak czy srak po 2030 czy 35 rskończą skupować od nas prąd ale wtedy to my sobie banki energii kupimy a nadwyżki sąsiadom będziemy oddawać za frajer. A jak dołożą do rachunku np. opłatę za energię bierną dla prosumentów lub coś innego? Przedstawią to URE i jak się URE zgodzi to nie ma na to rady. Argumenty zawsze się znajdą. Niech dokładają ale wszystkim, urządzenie które niweluje energię bierną indukcyjną na chińskim allegro kupi się za 20 dolarów i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Tu chodzi o sprawy techniczne w sieci. Trzeba m. in. wyłożyć kasę, a chętnych nie ma. Niestety sieć jest stara, a idzie nowe od którego nie ma odwrotu. Wyłóż na Ostrołękę C, a zaraz później będą chcieli Atom na to też my będziemy wykładać bo kto inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Robiłeś kiedyś kompensację mocy biernej? Nie. Tyle w temacie kompensacji mocy biernej. To może nas oświeć bo my taka ciemna masa jesteśmy. A Ty taki obeznany wszak nie robię kompensacji dla stadionu narodowego tylko dla chałupiny 140m2. Co może być w tym tak trudnego? Towar jest nielegalny czy ciężko go dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.10.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Oni nie chcą tej energii od nas. Zrobią wszystko, aby jej nie przyjmować do sieci. Jak nie moc bierna to coś innego wymyśla. Spoko. Robiłeś kiedyś kompensację mocy biernej? Nie. Tyle w temacie kompensacji mocy biernej. Pewnie nie robił, bo nie musiał. Technicznie to jest proste. Pamiętam, w 1970 roku we młynie w Służewie (powiat aleksandrowski) wraz silnikiem napędzającym młyn zainstalowana była bateria kondensatorów. Można było 50 lat temu, to i można teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Nie legalny. Można go kupić. Tylko czy będzie dział tak jak należy? Nie napisałem nigdzie, że jesteś ciemna masa, ale to nie jest tak jak ci się wydaje, że kupisz podepniesz i będzie git. Kupisz to się przekonasz. Kurna jak ktoś ma pecha to i palec w tyłku złamie. Kupuje nowy samochód i też może nie działać jak należy, ale ty chłopie to już przeginasz pesymista z Ciebie taki że ja na Twoim miejscu to bym z domu nie wychodził bo może Cię meteoryt "dotknąć". Weź bądź trochę realistą jeden założy zrobi How To i będziemy robić jak on jak sam Vr5 napisał 50 lat temu dało sie to teraz będzie tylko lepiej. Gdybyś miał problem ze znalezieniem tu masz taki za 30 dołków to niecała 100 PLN. https://pl.aliexpress.com/item/JKW58-PFR-12-power-factor-380v-8steps-50-60Hz-Reactive-power-automatic-compensation-controller-capacitor-for/32800422777.html Edytowane 11 Października 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Oczywiście, że kilku zrobi, a reszta? "Kilku" zrobi spisek całą swoją wiedzę tajemną zamkną w sejfie i wyślą w kosmos, a zaraz po tym wszyscy popełnią sepuku. Parametry prosiłem oświeć nas bo widzę że cały czas wcielasz się w tych "kilku" i swej wiedzy nie przekażesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Spoko jest na Twoim. Mi tam nie zależy. Nie muszę niczego udowadniać. Wiesz przypominasz mi elektryka który był u mnie jakiś czas temu aby przeliczyć koszt zrobienia elektryki w rozbudowywanym domu. Powiedział że bierze 150PLN/punktu bo to bardzo niebezpieczna robota prąd może kopnąć i w ogóle. Zapytałem czy w tej cenie jest pozłacany kabel? Mówi że nie materiał jest po mojej stronie. Odpowiedziałem że w takim razie robota też zostaje po mojej stronie. Chciał nie chciał szybko nauczyłem się robić elektrykę w domu, wczoraj po jego cenach jestem do przodu jakieś 2500 PLN. Z rekuperacją podobnie bo wycenili sprzęt i montaż na 17k PLN, też się nauczę rekuperator i rury już nawet kupiłem. O izolowaniu poddasza wełną już nie będę pisał bo to wszystko kręci się w około jednego KASY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.10.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Powiedział że bierze 150PLN/punktu bo to bardzo niebezpieczna robota prąd może kopnąć i w ogóle.Trochę nie wtemacie ale u mnie był ostatnio specjalista od parkietów. Potrzebuje przezlifować najczeńszym papierem i zaolejować bo się olej powycierał, jakieś drobne ryski czy plamy są. 2 dni roboty dla 2 ludzi. Wyszło im 13.000PLN, bo Oni biorom po 100PLN z metra. Aaa, i meble to muszę sam powynosić, albo coś dorzucić ekstra chłopakom. No rzesz w d....ach się poprzewracało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Trochę jak @kubson wiedzę tajemną może i posiada ale czepia się szczegółów. Abyśmy zamówili firmę która za baterie kondensatorów weźmie worek pieniędzy. Pewnie robi w tej branży i martwi się o robotę Puki co nic nie świadczy o tym że kogokolwiek będą ścigać za moc biermą, a przede wszystkim NIE PROSUMENTÓW a wszystkich bo każdy z nas może generować moc biermą. Ale to nas straszą w pierwszej kolejności bo nam się w dupach poprzewracało że se panele zainstalowaliśmy. Powtarzałem i raz jeszcze powtórze sąsiedzi przychodzili oglądać kolektory słoneczne żeby się podłączyć bo oni chcą też ciepłą wode za darmo, panele zainstalowałem to i prąd za frajer by chcieli. Odpowiadam jednym zdaniem montujemy oddzielny licznik i dogadamy się z ceną. To że coś robić coś z czegoś nie znaczy że ktoś mi to za darmo dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Trochę jak @kubson wiedzę tajemną może i posiada ale czepia się szczegółów. Abyśmy zamówili firmę która za baterie kondensatorów weźmie worek pieniędzy. Pewnie robi w tej branży i martwi się o robotę Puki co nic nie świadczy o tym że kogokolwiek będą ścigać za moc biermą, a przede wszystkim NIE PROSUMENTÓW a wszystkich bo każdy z nas może generować moc biermą. Ale to nas straszą w pierwszej kolejności bo nam się w dupach poprzewracało że se panele zainstalowaliśmy. Powtarzałem i raz jeszcze powtórze sąsiedzi przychodzili oglądać kolektory słoneczne żeby się podłączyć bo oni chcą też ciepłą wode za darmo, panele zainstalowałem to i prąd za frajer by chcieli. Odpowiadam jednym zdaniem montujemy oddzielny licznik i dogadamy się z ceną. To że coś robić coś z czegoś nie znaczy że ktoś mi to za darmo dał. Sprzedaj jedną watogodzinę bez koncesji to się nie pozbierasz! DAĆ mu za dużo też nie możesz, bo się wzbogaci tak, że go od tej darowizny podliczą i z torbami pójdzie. No, możesz zaprosić i pozwolić pogrzać się przy ciepłym grzejniczku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Adam będziemy się w barterze wymieniać 1kWh za 1 jajko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.10.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 "Kilku" zrobi spisek całą swoją wiedzę tajemną zamkną w sejfie i wyślą w kosmos, a zaraz po tym wszyscy popełnią sepuku. Parametry prosiłem oświeć nas bo widzę że cały czas wcielasz się w tych "kilku" i swej wiedzy nie przekażesz. Temat wałkowany na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3241406.html https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17403434#17403434 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Adam będziemy się w barterze wymieniać 1kWh za 1 jajko Nic z tego! Skarbówka z handlu wymiennego nie ma nic i nie pozwala na takowy. Po prostu... Nie przeprowadzisz tego przez bank, konto. Ta kWh to jeszcze w bank wejdzie, ale to jajko? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.10.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Adam a jak na targu kupuje u rolnika 1kg. ziemniaków i kasy fiskalnej nie ma:) Prosty chłop KRUS płaci gdzie tu skarbówka się dopatrzy przekrętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts