kulibob 11.10.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Adam będziemy się w barterze wymieniać 1kWh za 1 jajko Nie opłaca się 3kWh za jajko A Ty jak się rozliczysz? On płaci KRUS, Ty też? Zresztą KRUS, VAT, dochodowy to inne podatki. Pierdzielicie jakby nikt z was niczego nigdy pod stołem nie załatwił Edytowane 11 Października 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.10.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Wiesz przypominasz mi elektryka który był u mnie jakiś czas temu aby przeliczyć koszt zrobienia elektryki w rozbudowywanym domu. Powiedział że bierze 150PLN/punktu bo to bardzo niebezpieczna robota prąd może kopnąć i w ogóle. Zapytałem czy w tej cenie jest pozłacany kabel? Mówi że nie materiał jest po mojej stronie. Odpowiedziałem że w takim razie robota też zostaje po mojej stronie. Chciał nie chciał szybko nauczyłem się robić elektrykę w domu, wczoraj po jego cenach jestem do przodu jakieś 2500 PLN. Z rekuperacją podobnie bo wycenili sprzęt i montaż na 17k PLN, też się nauczę rekuperator i rury już nawet kupiłem. O izolowaniu poddasza wełną już nie będę pisał bo to wszystko kręci się w około jednego KASY!!! Taki bogacz jak ty na którego "ludzie pracują" a sam wykonuje takie roboty? Co to dla ciebie 2500 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.10.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Tu chodzi o sprawy techniczne w sieci. Trzeba m. in. wyłożyć kasę, a chętnych nie ma. Niestety sieć jest stara, a idzie nowe od którego nie ma odwrotu. Za to na życzenie rządzących nie mają problemu dotować biznesu węglowego (w tym czasie mogliby masę km sieci wymienić, albo postawić nowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.10.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Przepraszam, że przerywam dziecinną kłótnię ale mam pytanie techniczne : - czy mając w domu instalację elektryczną 3 fazową mogę zastosować falownik 1 fazowy ? Elektryk robiąc instalacje przydzielił urządzenia ( PC, indukcja, piekarnik, itp.) do różnych faz. - czy to duży błąd w sztuce jeśli zastosuję falownik 6 kW i na początku będzie działał z np. 8 panelami 285, czy mogę coś uszkodzić czy tylko parametry nie bedą optymalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Przepraszam, że przerywam dziecinną kłótnię ale mam pytanie techniczne : - czy mając w domu instalację elektryczną 3 fazową mogę zastosować falownik 1 fazowy ? Możesz. Jak na razie można założyć też 3 falowniki jednofazowe każdy do innej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.10.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 https://swiatoze.pl/ogniwa-fotowoltaiczne-jak-klocki-lego-metoda-na-redukcje-rachunkow-za-prad/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 12.10.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) Czy 5,2 kw z paneli selfa 290 i inwerter fronius za 26 tys na gotowi to dobra oferta. Montaż na dachu z dachowka. A może jednak panele mono ? Edytowane 12 Października 2018 przez Domwmiodokwiqtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.10.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Czy 5,2 kw z paneli selfa 290 i inwerter fronius za 26 tys na gotowi to dobra oferta. Montaż na dachu z dachowka. A może jednak panele mono ? Chyba trochę za drogo... Nawet z panelami mono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredfred 13.10.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Pisałem wcześniej. Ja za 5,4 kw zapłaciłem 20 tys pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.10.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Ja za 5,4 kw zapłaciłem 20 tys pln. Potrzebuje takiego fachowca. Zobacz na informacje privat Edytowane 13 Października 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 14.10.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Czy bilansowanie międzyfazowe w PGE działa ? Pytanie do klientów PGE. Jakie są negatywne strony za małej ilości paneli w stosunku do inwetera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.10.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Jakie są negatywne strony za małej ilości paneli w stosunku do inwetera ? Każdy inwerter pobiera "trochę" mocy z paneli na potrzeby własne. Zrozumiałe jest, że mikroinwerter znacznie mniej od inwertera. Inwerter ma zakres pracy np. 200 V do 450 V DC. mimo, że startuje np. od 100 V. Jeśli damy string z 11 paneli 185 W o napięciu pracy 35 V DC dla inwertera SolarMax 2000 S, to biędzie on pracował w zakresie optymalnym, ale jeśli damy te same panele do SolarMax 4200 S, to nieznacznie niższą moc odprowadzi inwerter do sieci. Mimo, że oba inwertery są tej samej wielkości, to ten większy posiada 2 płyty elektroniki, które pobierają prawdopodobnie dwa razy więcej energii na potrzeby własne. Wnioskuję, że w tym przypadku, jeśli będziemy chcieli w niedalekiej przyszłości zwiększyć moc instalacji o kolejny string warto zainwestować w mocniejszy inwerter. Jeśli nie planujemy rozbudowy instalacji, to po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 14.10.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Zeszli cena do 24 tys . Ale mamy zagwostke czy brać selfe 290 czy inne panele ? Poli czy mono ? Czytałem że lepiej jak prEwymiaruje się panele względem inwertera, ale roNica w cenie między fronius 5 a 6 jest minimalna, nie lepiej wziasc do paneli 5.2-5.5 fronius 6 i mieć możliwość rozbudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.10.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 nie lepiej wziasc do paneli 5.2-5.5 fronius 6 i mieć możliwość rozbudowy ? Przy inwerterze 6 kW, możesz rozbudować moc paneli do ok.7 kW. Warto to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Zeszli cena do 24 tys . Ale mamy zagwostke czy brać selfe 290 czy inne panele ? Poli czy mono ? Czytałem że lepiej jak prEwymiaruje się panele względem inwertera, ale roNica w cenie między fronius 5 a 6 jest minimalna, nie lepiej wziasc do paneli 5.2-5.5 fronius 6 i mieć możliwość rozbudowy ? Pamiętaj, że moc paneli jest podawana dla warunków standardowych 1000W/m2 Takich w praktyce nigdy w tym kraju nie osiągniesz. Prędzej jest to 800W/m2 "Za mały" inwerter robi się dlatego, że on najoptymalniej działa w maximum obciążenia. Przy czym żeby była jasnośc, to są róznice pojedyńczych procentów. Jeśli zamierzasz rozbudowywac, masz ku temu warunki (dach) i chciałbyś to zrobić to bierz większy. Przmyśl także gdzie na dachu miałyby być te ewentualne dodatkowe panele i przedyskutuj to teraz z instalatorem. inwerter ma skończoną ilość wejśc, wiec lepiej teraz przeliczyc jak te przyszłościowe panele miałyby być podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 14.10.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Mam takie pytanie odnoście używanych inwerterów i paneli. Czy jeśli kupie sobie inwerter np SMA Sunny Boy SB2500HF-30 z pudełkiem i instrukcją i np jakieś panele to czy trzeba mieć na to jakieś specjalne papiery żeby PGE dopuściło taki zestaw do podłączenia? Generalnie to mam możliwość zakupu takiego inwertera z UK za 700zł z przebiegiem 13000KWh no a że cena mała to bym sobie zmontował jakiś zestaw na początek, a nie ukrywam że nie mam 15tys na gotowy zestaw.Panele nawet mógłbym kupić nowe ale głownie chodzi mi o inwerter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.10.2018 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Dyrektywę niskonapięciową LVD, kartę katalogową do inwertera, do paneli też ze 2 papierzyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.10.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Mam takie pytanie odnoście używanych inwerterów i paneli. Czy jeśli kupie sobie inwerter np SMA Sunny Boy SB2500HF-30 z pudełkiem i instrukcją i np jakieś panele to czy trzeba mieć na to jakieś specjalne papiery żeby PGE dopuściło taki zestaw do podłączenia? Generalnie to mam możliwość zakupu takiego inwertera z UK za 700zł z przebiegiem 13000KWh no a że cena mała to bym sobie zmontował jakiś zestaw na początek, a nie ukrywam że nie mam 15tys na gotowy zestaw. Panele nawet mógłbym kupić nowe ale głownie chodzi mi o inwerter. Tu masz papiery (część po polsku): http://files.sma.de/dl/5602/ZE_CE_SBxx00HF-30_pl_10.pdf http://www.ekoinstalacje.pl/sklep/fotowoltaika/inwerter-solarny-sunny-boy-sb-2500-hf-30/ To jest popularny sprzęt i wszystko, co trzeba powinno być w internecie. W PGE znajomy oddawał Zgłoszenie 17.09.2018 r. Przyjęli z Aurorą 3,6 kW bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.10.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Zeszli cena do 24 tys . Ale mamy zagwostke czy brać selfe 290 czy inne panele ? Poli czy mono ? Czytałem że lepiej jak prEwymiaruje się panele względem inwertera, ale roNica w cenie między fronius 5 a 6 jest minimalna, nie lepiej wziasc do paneli 5.2-5.5 fronius 6 i mieć możliwość rozbudowy ? Rozejrzyj się, czy nie ma jakiejś innej firmy, która daje korzystniejsze warunki. Obecnie panele tanieją, zwłaszcza te mniejsze, poniżej 300 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam0202 15.10.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witam. Zastanawiam się nad założeniem instalacji fotowoltaicznej. Z uwagi na to iż w ogóle nie jestem rozeznany w temacie i ogromu ofert na rynku proszę o polecenie jakiejś sprawdzonej instalacji przez użytkującego. Może jakiejś konkretnej firmy w woj.świętokrzyskim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts