Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Adam będziemy się w barterze wymieniać 1kWh za 1 jajko ;)

Nie opłaca się 3kWh za jajko

A Ty jak się rozliczysz? On płaci KRUS, Ty też? Zresztą KRUS, VAT, dochodowy to inne podatki.

Pierdzielicie jakby nikt z was niczego nigdy pod stołem nie załatwił

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz przypominasz mi elektryka który był u mnie jakiś czas temu aby przeliczyć koszt zrobienia elektryki w rozbudowywanym domu. Powiedział że bierze 150PLN/punktu bo to bardzo niebezpieczna robota prąd może kopnąć i w ogóle. Zapytałem czy w tej cenie jest pozłacany kabel? Mówi że nie materiał jest po mojej stronie. Odpowiedziałem że w takim razie robota też zostaje po mojej stronie.

Chciał nie chciał szybko nauczyłem się robić elektrykę w domu, wczoraj po jego cenach jestem do przodu jakieś 2500 PLN. Z rekuperacją podobnie bo wycenili sprzęt i montaż na 17k PLN, też się nauczę rekuperator i rury już nawet kupiłem. O izolowaniu poddasza wełną już nie będę pisał bo to wszystko kręci się w około jednego KASY!!!

Taki bogacz jak ty na którego "ludzie pracują" a sam wykonuje takie roboty? :D Co to dla ciebie 2500 zł? :D

Tu chodzi o sprawy techniczne w sieci. Trzeba m. in. wyłożyć kasę, a chętnych nie ma. Niestety sieć jest stara, a idzie nowe od którego nie ma odwrotu.

Za to na życzenie rządzących nie mają problemu dotować biznesu węglowego (w tym czasie mogliby masę km sieci wymienić, albo postawić nowe).

Przepraszam, że przerywam dziecinną kłótnię ale mam pytanie techniczne :

- czy mając w domu instalację elektryczną 3 fazową mogę zastosować falownik 1 fazowy ? Elektryk robiąc instalacje przydzielił urządzenia ( PC, indukcja, piekarnik, itp.) do różnych faz.

- czy to duży błąd w sztuce jeśli zastosuję falownik 6 kW i na początku będzie działał z np. 8 panelami 285, czy mogę coś uszkodzić czy tylko parametry nie bedą optymalne ?

Jakie są negatywne strony za małej ilości paneli w stosunku do inwetera ?

Każdy inwerter pobiera "trochę" mocy z paneli na potrzeby własne. Zrozumiałe jest, że mikroinwerter znacznie mniej od inwertera. Inwerter ma zakres pracy np. 200 V do 450 V DC. mimo, że startuje np. od 100 V. Jeśli damy string z 11 paneli 185 W o napięciu pracy 35 V DC dla inwertera SolarMax 2000 S, to biędzie on pracował w zakresie optymalnym, ale jeśli damy te same panele do SolarMax 4200 S, to nieznacznie niższą moc odprowadzi inwerter do sieci. Mimo, że oba inwertery są tej samej wielkości, to ten większy posiada 2 płyty elektroniki, które pobierają prawdopodobnie dwa razy więcej energii na potrzeby własne.

Wnioskuję, że w tym przypadku, jeśli będziemy chcieli w niedalekiej przyszłości zwiększyć moc instalacji o kolejny string warto zainwestować w mocniejszy inwerter.

Jeśli nie planujemy rozbudowy instalacji, to po co przepłacać?

Zeszli cena do 24 tys . Ale mamy zagwostke czy brać selfe 290 czy inne panele ? Poli czy mono ? Czytałem że lepiej jak prEwymiaruje się panele względem inwertera, ale roNica w cenie między fronius 5 a 6 jest minimalna, nie lepiej wziasc do paneli 5.2-5.5 fronius 6 i mieć możliwość rozbudowy ?

Zeszli cena do 24 tys . Ale mamy zagwostke czy brać selfe 290 czy inne panele ? Poli czy mono ? Czytałem że lepiej jak prEwymiaruje się panele względem inwertera, ale roNica w cenie między fronius 5 a 6 jest minimalna, nie lepiej wziasc do paneli 5.2-5.5 fronius 6 i mieć możliwość rozbudowy ?

Pamiętaj, że moc paneli jest podawana dla warunków standardowych 1000W/m2

Takich w praktyce nigdy w tym kraju nie osiągniesz. Prędzej jest to 800W/m2

"Za mały" inwerter robi się dlatego, że on najoptymalniej działa w maximum obciążenia. Przy czym żeby była jasnośc, to są róznice pojedyńczych procentów. Jeśli zamierzasz rozbudowywac, masz ku temu warunki (dach) i chciałbyś to zrobić to bierz większy.

Przmyśl także gdzie na dachu miałyby być te ewentualne dodatkowe panele i przedyskutuj to teraz z instalatorem. inwerter ma skończoną ilość wejśc, wiec lepiej teraz przeliczyc jak te przyszłościowe panele miałyby być podłączone.

Mam takie pytanie odnoście używanych inwerterów i paneli. Czy jeśli kupie sobie inwerter np SMA Sunny Boy SB2500HF-30 z pudełkiem i instrukcją i np jakieś panele to czy trzeba mieć na to jakieś specjalne papiery żeby PGE dopuściło taki zestaw do podłączenia? Generalnie to mam możliwość zakupu takiego inwertera z UK za 700zł z przebiegiem 13000KWh no a że cena mała to bym sobie zmontował jakiś zestaw na początek, a nie ukrywam że nie mam 15tys na gotowy zestaw.

Panele nawet mógłbym kupić nowe ale głownie chodzi mi o inwerter.

Mam takie pytanie odnoście używanych inwerterów i paneli. Czy jeśli kupie sobie inwerter np SMA Sunny Boy SB2500HF-30 z pudełkiem i instrukcją i np jakieś panele to czy trzeba mieć na to jakieś specjalne papiery żeby PGE dopuściło taki zestaw do podłączenia? Generalnie to mam możliwość zakupu takiego inwertera z UK za 700zł z przebiegiem 13000KWh no a że cena mała to bym sobie zmontował jakiś zestaw na początek, a nie ukrywam że nie mam 15tys na gotowy zestaw.

Panele nawet mógłbym kupić nowe ale głownie chodzi mi o inwerter.

Tu masz papiery (część po polsku):

http://files.sma.de/dl/5602/ZE_CE_SBxx00HF-30_pl_10.pdf

http://www.ekoinstalacje.pl/sklep/fotowoltaika/inwerter-solarny-sunny-boy-sb-2500-hf-30/

To jest popularny sprzęt i wszystko, co trzeba powinno być w internecie.

W PGE znajomy oddawał Zgłoszenie 17.09.2018 r. Przyjęli z Aurorą 3,6 kW bez problemu.

Rozejrzyj się, czy nie ma jakiejś innej firmy, która daje korzystniejsze warunki. Obecnie panele tanieją, zwłaszcza te mniejsze, poniżej 300 W.