Jastrząb 25.10.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Panowie mam pytanie do tych co robili sami. Co jest z grubsza potrzebne do zgłoszniea do zakładu energetycznego? Mogę to zrobić sam, czy potrzebuje np kogoś z uprawnieniami elektrycznymi do przybicia pieczątki że wszystko zostało wykonane poprawnie.Jak to wyglada? PGE jesi to ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.10.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Co jest z grubsza potrzebne do zgłoszniea do zakładu energetycznego? Mogę to zrobić sam Jak to wyglada? PGE jesi to ma znaczenie. Wypełniałem wniosek dla znajomego pod Przemyślem. Pierwsza rzecz to trzeba odczytać z Umowy jaką ma się moc przyłączeniową. Zgłoszona instalacja nie może być od niej większa. Na inwerter i panele trzeba mieć papiery w języku polskim (nie wiem czemu, ale ciekawi ich nawet jakich rozmiarów są panele - W Tauronie nie wymagają takich bzdur). Schemat instalacji jest obowiązkowy. Wniosek podpisuje właściciel instalacji oraz osoba, która oświadcza, że jest wykonana jak należy. Są 3 możliwośc: - z certyfikatem OZE - z uprawnieniami SEP (wystarczy takie od wkręcania żarówek w pracy). Te są odnawiane co jakiś czas. - z uprawnieniami projektowymi (dożywotnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Wypełniałem wniosek dla znajomego pod Przemyślem. Pierwsza rzecz to trzeba odczytać z Umowy jaką ma się moc przyłączeniową. Zgłoszona instalacja nie może być od niej większa. Na inwerter i panele trzeba mieć papiery w języku polskim (nie wiem czemu, ale ciekawi ich nawet jakich rozmiarów są panele - W Tauronie nie wymagają takich bzdur). Schemat instalacji jest obowiązkowy. Wniosek podpisuje właściciel instalacji oraz osoba, która oświadcza, że jest wykonana jak należy. Są 3 możliwośc: - z certyfikatem OZE - z uprawnieniami SEP (wystarczy takie od wkręcania żarówek w pracy). Te są odnawiane co jakiś czas. - z uprawnieniami projektowymi (dożywotnie). Dzięki. Badzo pomocne. Moc przyłączenioą mam w zapasie. Rozumiem, że te papiery do paneli i sterownika to standardowa deklaracja zgodości EU 2018, do sciągnięcia ze strony producenta? Czyli brakuje mi człowieka z uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ja kupiłem sam wszystko, wiec 23% VAT, Montuje sam. Zaplacilem 52tys za Za panele, system montazowy i inwerter. Ale mam 14.4KWp, wiec 27tys za 3,7KW jest moim zdaniem mocno wygórowane. Nie potrzebjue takiej mocy i nie podlącze tego sam, wiec nawet nie bede się porównywal z instalacjami DIY bo wiadomo, ze cena za kWp bedzie znaczaco róźna. Po prostu rozważam, czy warto wejsc w cos, co nie wymaga wielkiej inwestcji gotowkowej (1900zl) nie generuje wielkich kosztow stslych, a co za pare lat ma szanse zaraabiac pare zł. I będzie bazą do ew rozbudowy systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 W takim razie, wspaniala oferta. Nie ma sensu nawet nad nią dyskutować. Twoja opinia nieco odbiega od pozostalych, ale tez wezmę ją pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Nie potrzebjue takiej mocy i nie podlącze tego sam, wiec nawet nie bede się porównywal z instalacjami DIY bo wiadomo, ze cena za kWp bedzie znaczaco róźna. Po prostu rozważam, czy warto wejsc w cos, co nie wymaga wielkiej inwestcji gotowkowej (1900zl) nie generuje wielkich kosztow stslych, a co za pare lat ma szanse zaraabiac pare zł. I będzie bazą do ew rozbudowy systemu. Ja powyższe rozumiem. Pisze tylko ile to faktycznie kosztuje, dorzuć ile uważasz na montaż. Nadal wycodzi że 27tys to dużo. Nawet cena gotówkowa która podałeś na początku wydaje mi się wygórowana. Taka insytalacja na gotowo gotówkowo jest do znalezienia poniżej 20tys. Stawiam, że koło 18tys. Jescze jedno. Przy liczeniu opłacalnośi ja bym nie wierzył w obietnice sprzedawcow/firm ile to energii wyprodukuje rocznie Zarówno program do projektowania, jak i ta strona http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe Pokazuje, że w Warszawie, przy panelach na dachu 42stopnie, w kierunku 240stopni (pd-wsch) wyprodukuje max 800KWh z KWp. A przecież będzie spadać pomału z czasem. Edytowane 25 Października 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Tylko, ze kazdy kalulator ral dla kredytu Prosument p(sprawdzalem w Aliorze i ING) daje dużo wieksza ratę i zalezną od oprocentowania. Nawet, gdybym urwał z ceny 3tys zł, ale kredytował to w banku, to zaplacilbym wiekszą rate. Przy kolejnym spotkaniu poprosze o przykładową umowe i sprawdzę haczyki Niespecjalnie chce tez montować przez firme "z allegro", ktorej siedziba miescj sie 200-300km ode mnie. Dlatego wysle zapytania do paru okolicznych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Poytaj o program "czyste powietrze" tam możesz dostać pożyczkę na PV. Będzie znacznie taniej niż ta oferta. No ale to jest inicjatywa rządowa, a tym rządem ci nie po drodze. Zapytam, choc watpie, zeby ten kredyt byl tak atrakcyjny. Cz pokryje calosc inwestycji. Wole poczekac do stycznia na kolejną transze rybnickich doplat - nie dośc, ze wiekszych, to jeszcze od blizszych memu sercu wladz, ktore nie muszą bawic sie w 2.ture Edytowane 25 Października 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Zapytam, choc watpie, zeby ten kredyt byl tak atrakcyjny. Cz pokryje calosc inwestycji. Wole poczekac do stycznia na kolejną transze rybnickich doplat - nie dośc, ze wiekszych, to jeszcze od blizszych memu sercu wladz, ktore nie muszą bawic sie w 2.ture Z programu czyste powietrze możesz dostać dofinansowanie do kredytu, Ale jak widziałem spis dokumentów, to mi by się odechciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 25.10.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Ja rozumiem jak ktoś ma nadmiar gotówki i zamiast kisić ją w banku na lokacie to sobie lokuje kapitał w fotowoltaikę, prąd raczej zdrożeje, inflacja też rośnie, więc i zwrot powinien być w rozsądnym okresie. Natomiast kredytowanie instalacji, jak tanie by nie było zawsze wydłuży okres zwrotu inwestycji, i na pewno zyska bank, zyska firma instalująca natomiast inwestor niekoniecznie. Edytowane 25 Października 2018 przez malachio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Z programu czyste powietrze możesz dostać dofinansowanie do kredytu, Ale jak widziałem spis dokumentów, to mi by się odechciało Właśnie tego się obawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ja rozumiem jak ktoś ma nadmiar gotówki i zamiast kisić ją w banku na lokacie to sobie lokuje kapitał w fotowoltaikę, prąd raczej zdrożeje, inflacja też rośnie, więc i zwrot powinien być w rozsądnym okresie. Natomiast kredytowanie instalacji, jak tanie by nie było zawsze wydłuży okres zwrotu inwestycji, i na pewno zyska bank, zyska firma instalująca natomiast inwestor niekoniecznie. Ale jesli ktoś płaci175zl za energie elektryczną, a po wydaniu 1900zl na montaż zacznie wydawać (z ubezpieczeniem) 220zl rocznie to biorac pod uwage prognozowany wzrost cen energii, infkacje po 2-3 latach moze miesiecznie wychodzic na "0", a w kolejnych juz tylko na "+" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.10.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ale jesli ktoś płaci175zl za energie elektryczną, a po wydaniu 1900zl na montaż zacznie wydawać (z ubezpieczeniem) 220zl rocznie to biorac pod uwage prognozowany wzrost cen energii, infkacje po 2-3 latach moze miesiecznie wychodzic na "0", a w kolejnych juz tylko na "+" Niezaprzeczalnym plusem kolejnej instalacji PV będzie wytworzenie energii elektrycznej bez udziału węgla. To, czy będzie bardziej, lub mniej drogie (tanie) czas pokaże. Pamiętam, jak znajomy kupił na raty komputer w latach 90-tych ubiegłego wieku. Był zachwycony, że na bardzo korzystnych warunkach. Jednak po kilku miesiącach biadolił, że za te same pieniądze mógł by mieć komputer "bogatszy". W OZE też nie jesteśmy w stanie przewidzieć co przyniesie przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Jak z wszystkim. Tyle, ze tempo przyrostu mocy i spadkow cen sprzetu komputerowego w latach 90, a paneli PV teraz to jednak nieporównywalne sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 W OZE też nie jesteśmy w stanie przewidzieć co przyniesie przyszłość.Zwłaszcza gdy ustawodawca nie lubi ludzi za to, że inwestują bez przymusu swoje pieniądze w czystą energetykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Byś się zdziwił. UE właśnie zniosła karne cła na PV z Chin i panele już powoli tanieją. Pożyczka z programu "czyste powietrze" ma być podobno oprocentowana na 2.75% na okres do 15 lat. Panele które kupiłem 3 miesiące temu, są o jakies 6-7% tańsze dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Byś się zdziwił. UE właśnie zniosła karne cła na PV z Chin i panele już powoli tanieją. Pożyczka z programu "czyste powietrze" ma być podobno oprocentowana na 2.75% na okres do 15 lat. Wiem, dlatego poczekam do wiosny, az sie wyprzedaja te clone. Natomiast takiego postepu technologicznego i erozji cen, jak w IT w latach 90 nie ma w PV. Tu prawo Moore'a nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Wiem, dlatego poczekam do wiosny, az sie wyprzedaja te clone. Natomiast takiego postepu technologicznego i erozji cen, jak w IT w latach 90 nie ma w PV. Tu prawo Moore'a nie działa. http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/32446/nie-ma-juz-karnych-cel-na-chinskie-moduly-pv-za-ile-mozna-je-kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 No właśnie Jak bardzo mogą jeszcze spaść w najbliższych miesiącach ceny modułów fotowoltaicznych na skutek spodziewanej nadpodaży u chińskich producentów? Bloomberg New Energy Finance przed kilkoma tygodniami przyjął, że taka sytuacja powinna doprowadzić w tym roku do spadku cen przeciętnie o 34 proc. – do średniego poziomu ok. 0,244 USD/W, czyli ok. 0,21 EUR/W. Na te "najbliższe miesiace" poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.10.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 No właśnie Na te "najbliższe miesiace" poczekam Pamietaj że elekryki kombinują nowelizację przepisów, żeby prosumentom tak łatwo i przyjemnie nie było.Dłuższe czekanie może mieć też egatywne skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts