Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Tak, są różne klasy.

Powiedz ile płacisz a może będzie wiadomo jak to klasa.

Kupowałem w wakacji jeszcze przed likwidacją ceł, płaciłem (z pamięci) po 780PLN za 320W.

A jak sprawdzić, jaka to klasa? Na tabliczce znamionowej pod panelem nie ma nic takiego chyba. Po jakichś numerach seryjnych?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panele to Qcells g5 duo.

Też się nad nimi zastanawiam, dokładniej na modelem 325W. Znalazłem nowe za niecałe 700zł brutto. Choć z drugiej strony mocno się zastanawiam, czy nie pójść jednak w jak najniższą cenę za 1kWp (przeważnie na forach jest taka tendencja). Są tez np. monokrystaliczne CSUN 300-60M za 525zł brutto. Q.Cellsy Duo G5 wychodzą więc o 23% drożej w przeliczeniu na 1kWp. Biorąc pod uwagę, że całościowa moc instalacji będzie zbliżona (celuję w ok. 9-10kWp) to sumarycznie daje jakieś 3k zł oszczędności. Okres zwrotu instalacji przy panelach CSUN (vs Q.Cells) zmniejsza się o ponad 1 rok, w okolice 8 lat.

Jak uważacie, jest sens tyle dopłacać do "bardziej" markowych paneli? Czy zakładając identyczną moc całej mikroinstalacji (CSUN vs Q.Cells) będzie to miało wpływ na docelową produkcję?

Edytowane przez abes99

Też się nad nimi zastanawiam, dokładniej na modelem 325W. Znalazłem nowe za niecałe 700zł brutto. Choć z drugiej strony mocno się zastanawiam, czy nie pójść jednak w jak najniższą cenę za 1kWp (przeważnie na forach jest taka tendencja). Są tez np. monokrystaliczne CSUN 300-60M za 525zł brutto. Q.Cellsy Duo G5 wychodzą więc o 23% drożej w przeliczeniu na 1kWp. Biorąc pod uwagę, że całościowa moc instalacji będzie zbliżona (celuję w ok. 9-10kWp) to sumarycznie daje jakieś 3k zł oszczędności. Okres zwrotu instalacji przy panelach CSUN (vs Q.Cells) zmniejsza się o ponad 1 rok, w okolice 8 lat.

Jak uważacie, jest sens tyle dopłacać do "bardziej" markowych paneli? Czy zakładając identyczną moc całej mikroinstalacji (CSUN vs Q.Cells) będzie to miało wpływ na docelową produkcję?

Porównaj 2 parametry takich paneli:

spadek wydajności (85% vs 80% po 25 latach)

zmiana wydajności z temperaturą (im cieplej tym spada wydajność),

Tolerancje parametrów (3% vs 5%)

Dodatkowo qcells są podwójne - to są de facto dwa mniejsze panele w jednej obudowie. Jak dolna cześć zasłonięta śniegiem, to górna pracuje, mają też chyba więcej diód bocznikująych. Wcale nie taki oczywisty wybór.

Ok, porównuję moje rozpatrywane przypadki

Q.Cells G5 Duo 325W (9750 Wp) vs CSUN 300-60M (9900 Wp):

- wydajność po 25 latach: 85% (8288 Wp) vs 80,18% (7938 Wp)

- temperaturowy współczynnik prądu: +0,04 %/k vs +0,039 %/k

- temperaturowy współczynnik mocy: -0,37 %/k vs -0,423 %/k

- temperaturowy współczynnik napięcia: -0,28 %/k vs -0,307 %/k

- tolerancja przy pomiarach STC/NOCT: 3 / 5% vs 3 / 3%

W moim przypadku brak jakiegokolwiek zacienienia - dach płaski. Ktoś mi przełoży na chłopski rozum, czy jest sens dopłacać przy takiej instalacji finalnie ok. 3k zł brutto do Q.Cells? Bo nie wiem, cały czas nastawiałem się na Q.Cells, ale jak zacząłem liczyć aspekt finansowy, to zacząłem rozważać wersję ekonomiczną jako dość zasadną...

Edytowane przez abes99

Ok, porównuję moje rozpatrywane przypadki

Q.Cells G5 Duo 325W (9750 Wp) vs CSUN 300-60M (9900 Wp):

- wydajność po 25 latach: 85% (8288 Wp) vs 80,18% (7938 Wp)

- temperaturowy współczynnik prądu: +0,04 %/k vs +0,039 %/k

- temperaturowy współczynnik mocy: -0,37 %/k vs -0,423 %/k

- temperaturowy współczynnik napięcia: -0,28 %/k vs -0,307 %/k

- tolerancja przy pomiarach STC/NOCT: 3 / 5% vs 3 / 3%

W moim przypadku brak jakiegokolwiek zacienienia - dach płaski. Ktoś mi przełoży na chłopski rozum, czy jest sens dopłacać przy takiej instalacji finalnie ok. 3k zł brutto do Q.Cells? Bo nie wiem, cały czas nastawiałem się na Q.Cells, ale jak zacząłem liczyć aspekt finansowy, to zacząłem rozważać wersję ekonomiczną jako dość zasadną...

Tak od ręki Ci nie napiszę czy aspekt finansowy ma sens,

Ja parte stron wczesniej podawałem nazwe programu do projektowania instalacji. Jest to wersja miesięczna. Policzy Ci na podstawie modeli klimatycznnych produkcje z uwzględnieniem powyższych parametrów. Zobaczysz o ile się będzie różniła produkcja.

Jeżeli masz dużo miejsca na dachu to możesz rozważyć tańszy i trochę gorszy panel.

30 paneli Q-Cells vs. 33 paneli CSun lub zrobić jeszcze więcej tych tańszych.

Czy faktycznie potrzebujesz ~10 kW?p

Trochę musiałbym pokombinować z rozłożeniem paneli, robię wstępne przymiarki. Pierwotnie planowałem 2 rzędy po 14 paneli (mocowane po 2 poziomo). Teraz rozrysowałem wariant, gdzie mam jeden rząd podwójnych paneli poziomo, a drugi rząd potrójnych paneli poziomo (bez zacienienia się nawzajem), więc 33 szt. bym zmieścił. Zgodnie ze stopką w budynku wszystko na prąd, grzanie kablami, więc zużycie i tak przekroczy 10 MWh rocznie. Przekraczać 10 kWp raczej się nie opłaca z racji 70% odzysku z sieci.

Przekraczać 10 kWp raczej się nie opłaca z racji 70% odzysku z sieci.
Według tej logiki wogóle się nie powinno opłacac, bo przecież 80% < 100%.

Opłaca się tylko trochę później. Nie ma zupełnie sensu instalacja 10.5KWp, bo odzyskasz tyle samo co z 9.9KWp za więcej kasy. Ale solidnie powyżej 10 to czemu nie. Ja powiesziłem 14.5. Też dom na prąd.

Przekraczać 10 kWp pewnie nie warto (ewentualnie dołożyć później) lub, jeżeli jest to możliwe, podzielić na dwa gospodarstwa.

Na stronie https://www.sklep.asat.pl/pl/c/Moduly-fotowoltaiczne/62/1/default/4

Q-Cells 325 Wp kosztuje 698,00 PLN a CSUN 300 Wp 525,00 PLN brutto.

Chyba właśnie to źródło podałeś ;)

Według tej logiki wogóle się nie powinno opłacac, bo przecież 80% < 100%.

Opłaca się tylko trochę później. Nie ma zupełnie sensu instalacja 10.5KWp, bo odzyskasz tyle samo co z 9.9KWp za więcej kasy. Ale solidnie powyżej 10 to czemu nie. Ja powiesziłem 14.5. Też dom na prąd.

Powierzchnia dachu za bardzo nie pozwala na wiele więcej. Już przy 33 szt. robi się mała gimnastyka ;). Jeszcze kilka dni temu myślałem, że 28 szt. to max. Teraz przy ułożeniu trzech paneli w poziomie w drugim rzędzie wiem już, że 33 szt. wejdą (może jeszcze ze 2 szt. dodatkowo by wlazły).

Na stronie https://www.sklep.asat.pl/pl/c/Moduly-fotowoltaiczne/62/1/default/4

Q-Cells 325 Wp kosztuje 698,00 PLN a CSUN 300 Wp 525,00 PLN brutto.

Chyba właśnie to źródło podałeś ;)

Dokładnie ;). Mam jeszcze jeden dylemat: jaki inwerter? Czy iść też ekonomicznie w Sofar 8.8KTL-X (nie za słaby jak na 9,9kWp?) czy sprawdzony i polecany Fronius 8-2-3M? Różnica to kolejne 2k zł brutto. Czy może jeszcze coś innego? Wydaje mi się, że przy takiej mocy instalacji zabawy w 3 inwertery jednofazowe już się chyba nie kalkuluje?

Edytowane przez abes99

Możesz też rozważyć SolarEdge o odpowiedniej mocy.

Np. model SE8K z maksymalną mocą DC 10.800 W.

Ale nie wiem czy nada się to twojego przypadku.

Wszystko montujesz na jednej połaci i nie będzie żadnego zacienienia?

Ten SolarEdge wygląda cenowo na taką opcję pośrednią pomiędzy SofarSolar a Froniusem. Dach mam płaski, więc wszystko na jednej połaci, bez zacienienia ;). Azymut dachu 27st. na zachód, jak trochę pokombinuję to może uda się ustawić trochę w poprzek i zejść tak do 15st.

BTW, jak operatorzy sieci (w moim przypadku Tauron) przyjmują moc instalacji? Interesuje ich sumaryczna moc paneli czy moc inwertera (AC czy DC)? Logicznie byłoby brać pod uwagę moc inwertera pod stronie AC, a wtedy można by trochę przewymiarować moc paneli, ale znając życie pewnie liczą moc paneli...

Edit: Fronius ma chyba jeszcze jeden plus - obsługuje SunSpec, a z tego co kojarzę z projektu IRiESD, to kontrola instalacji ze strony operatora ma polegać właśnie na tym protokole. Więc gdyby kiedyś w przyszłości miała objąć istniejące instalacje, to teoretycznie inwerter powinien na to pozwalać...

Edytowane przez abes99

Ja mam Sofar 8.8KTL-X do instalacji 9,7 kw. jest na niego 10 lat gwarancji.

Moc instalacji liczy się jako suma paneli.

Masz już jakieś spostrzeżenia na jego temat? Długo go używasz? On jest chłodzony pasywnie (bez wentylatora)? WiFi jest w standardzie czy opcja? Gwarancja 10 lat w standardzie czy wymaga jakiegoś przedłużenia?

Sofar 8.8KTL-X - założony 2 tygodnie temu. Bardziej kanciasty niż Fronius ale to chyba nie ma znaczenia. Parametry w zasadzie takie same jak Fronius.

Chłodzony pasywnie - z tyłu duży radiator. Wi fi w standardzie. Gwarancja 10 tal w standardzie.

Czekam na licznik od energii. Po włączeniu jak było słońce parę dni temu produkcja była coś około 6 kw na dana chwilę.

Podczas pracy cichuteńko brzęczy - trzeba się wsłuchiwać.

Do czasu wymiany licznika (Energa pomorska) na razie instalacja śpi. Moja kosztowała 35 tys na gotowo. Panele włoskie Solar x-line A-exp 285W 34 sztuki.

Super :D. Dzięki za info ;).

W takim razie na chwilę obecną plan wygląda tak:

Mikroinstalacja 9,9 kWp na dachu płaskim - 33 szt. paneli CSUN 300-60M, inwerter Sofar 8.8KTL-X. Zakładam, że fizycznie instalację zamontuję sam (dach płaski łatwo dostępny, do pomieszczenia technicznego na parterze gdzie będzie inwerter mam już poprowadzone dwa przepusty fi 75mm), a elektryk mi tylko ogarnie później podłączenie całości.

Koszt paneli, inwertera i mocowania (wstępnie założyłem 75 zł netto na panel) wychodzi 22,72k zł (VAT 8%), co daje niecałe 2,3k zł/1kWp :D. Jak z kosztami dodatkowymi bym się zmieści w 25k to będzie super (planowałem ok. 30k zł, ale 3k mogę urwać na panelach względem Q.Cells Duo G5 325W i 2k na inwerterze względem Froniusa 8-2-3M. Zwrot instalacji (szacunkowo) po 7 latach i 9 miesiącach.

No to czekam tylko na informację kiedy wchodzą nowe warunki IRiESD i chyba będę montował tak, żeby zdążyć przed ich wejściem (o ile będą coś znacząco zmieniać dla instalacji <10 kWp, w innym wypadku chyba poczekam do wiosny)...

Edytowane przez abes99

Co ma być w tych nowych warunkach IRiESD ?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17490358#17490358

Ponoć zdalna (przez operatorów) możliwość odłączania oddawania prądu do sieci dla instalacji <10kWp. Brak konkretnych informacji kiedy mogą Cię odłączyć, teoretycznie ze względu na zachowanie stabilności sieci, więc może się okazać że w szczycie letniej produkcji nie będą odbierać od Ciebie prądu. Choć przeglądałem projekty IRiESD dostępne na stronie Tauronu i bodajże PGE, to w nich taka możliwość występuje dopiero >10kWp, ale może do URE poszły jeszcze inne projekty (te na stronach są bodajże z sierpnia). Artykuł zalinkowany w tym wątku mówi o instalacjach <10 kWp. Do tego dochodzi ograniczenie mocy instalacji jednofazowych do 3,68 kWp i sporo dodatkowych dziwnych warunków typu bilansowanie mocy itd. których nie do końca rozumiem jak się przekładają na końcowego użytkownika mikroinstalacji. Patrząc na to, jakie było echo wprowadzenia tych zmian w lutym 2018r., chyba będzie warto pospieszyć się z montowanie instalacji przed ich wejściem w życie...

Edit: doczytałem właśnie tutaj: http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/31745/nowe-wymogi-w-zakresie-przylaczania-mikroinstalacji-drugie-podejscie, że OSD faktycznie zrezygnowali z możliwości odłączania instalacji <10kWp, ale dlatego, iż w kwietniu 2019r. ma wejść prawo unijne wymuszające taką możliwość dla instalacji >0,8kWp. Komunikacja z inwerterami ma się odbywać protokołem SunSpec po RS485, a ten obsługują głównie inwertery Froniusa i SMA. Zmiany te nie mają dotyczyć przyłączonych już instalacji, więc wygląda na to, że tak czy siak warto się pospieszyć...

Edytowane przez abes99

Ciekawe kto za to zapłaci... Bo jak na moje to oni chcą sterować mocą moich inwerterów, a skoro mam 3 inwertery niech kombinują. Później niech się określą kiedy, na jakich zasadach będą rozliczali moją stratę kiedy zredukowali moc instalacji podczas pełnego słońca. Dodatkowo każda zmiana nastawy musi być rejestrowana po obu stronach a nie tylko w ZE. Szybko im się odechce sterowania nie swoim sprzętem.

A jak ktoś ma wattrouter i prąd kierują w grzałkę to też mu przytną moc inwertera... nikt nie wyrazi zgody na "widzimisię" ZE.

Z tego co wyczytałem w tym drugim artykule, to koszty ma ponieść OSD. Raczej brak jasno określonych warunków, kiedy OSD może odłączyć mikroinstalację (o to też poszło w lutym, ale ogólnie mówi się o "zabezpieczeniu stabilności sieci"), a o rozliczaniu strat z tego powodu nawet nikt nie mówi (pewnie "nie oddałeś do sieci" = "nie musimy Ci nic zwracać"). Wygląda na to, że będzie to dążyć w kierunku montażu inwerterów hybrydowych, gdzie w momencie odłączenia od sieci prąd ma być kierowany do aku / grzałki bufora itp. Co najbardziej istotne, zmiany te nie mają dotyczyć istniejących mikroinstalacji. Gdyby miało, ciekawe jak by to wyglądało w sytuacji, gdy zamontowany inwerter nie obsługuje protokołu SunSpec - wymienią go na koszt OSD? Ogólnie zmiany są raczej niekorzystne, dlatego raczej będę się spieszył z instalacją naszej PV... Edytowane przez abes99