Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

abes99 dzięki za info.

Z jednej strony idzie zima i prawie nie będzie produkcji, powinny też tanieć panele.

A z drugiej strony pewnie będą niekorzystne zmiany w prawie i będzie rosnąć robocizna montażu instalacji.

Czy ktoś orientuje się jaki jest udział robocizny w koszcie instalacji PV ?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brak konkretnych informacji kiedy mogą Cię odłączyć, teoretycznie ze względu na zachowanie stabilności sieci
-> https://pgedystrybucja.pl/Dla-Klienta/IRiESD -> KLIK na PDF -> pkt IV.2 (i dalej ) str 67

punkt IV 3.2.1 jest ciekawy a) bezpieczeństwa energetycznego Rzeczypospolitej Polskiej polegającego na długookresowym braku równowagi na rynku paliwowo-energetycznym, "d) wystąpienia znacznych strat materialnych. " chodzi pewnie o starty ZE.

Tyczy się to niby " IV.3.2.4. Ograniczenia w dostarczaniu i poborze energii elektrycznej wprowadzane w trybie normalnym mogą dotyczyć odbiorców o mocy umownej wyższej niż 300 kW " czyli daleko od nas żuczków , ale podobne pewnie będą tyczyć się prosumentów .

Nie przeczytałem całego tekstu...

-> https://pgedystrybucja.pl/Dla-Klienta/IRiESD -> KLIK na PDF -> pkt IV.2 (i dalej ) str 67

punkt IV 3.2.1 jest ciekawy a) bezpieczeństwa energetycznego Rzeczypospolitej Polskiej polegającego na długookresowym braku równowagi na rynku paliwowo-energetycznym, "d) wystąpienia znacznych strat materialnych. " chodzi pewnie o starty ZE.

Tyczy się to niby " IV.3.2.4. Ograniczenia w dostarczaniu i poborze energii elektrycznej wprowadzane w trybie normalnym mogą dotyczyć odbiorców o mocy umownej wyższej niż 300 kW " czyli daleko od nas żuczków , ale podobne pewnie będą tyczyć się prosumentów .

Nie przeczytałem całego tekstu...

Ok, to jest aktualna IRiESD, w której praktycznie nie ma żadnych wymogów odnośnie mikroinstalacji, czyli montujesz, zgłaszasz, podłączają nowy licznik i jesteś już zadowolonym prosumentem.

To teraz wróć do tej strony, znajdź "Projekt Karty aktualizacji B_2_2018_IRiESD", pobierz, otwórz i przejrzyj cały punkt 9 (zaczyna się na dole strony 13, a kończy na stronie 21). To jest najprawdopodobniej projekt złożony do URE, który może wejść w każdej chwili w życie. Ostatnio o zmianach IRiESD zrobiło się głośno pod koniec lutego jak trafiły do URE, a miały wejść w życie od 1 kwietnia. I teraz przetłumacz mi co tam pisze w tym punkcie 9 (pomijając fakt, że mikroinstalacje <10kWp nie będą na razie zdalnie odłączane, a dopiero od kwietnia ze względu na nowe przepisy unijne, o czym już pisałem wcześniej).

Jak cała reszta tych zapisów (z projektu) odnosi się do aktualnej sytuacji, gdzie takich zapisów nie ma? Czy aktualnie dostępne inwertery spełniają te wszystkie techniczne warunki? Czy coś się zmieni czy jednak nie dla montujących nową mikroinstalację po ich wejściu w życie? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo brakuje mi wiedzy technicznej żeby to rozkminić, a nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej opinii...

Edit: żeby nie było, że sieję bezsensowną panikę, to na tej stronie jest też styczniowa karta tej aktualizacji IRiESD (uwalona przez URE), która zawierała "Możliwość zdalnego odłączenia mikroinstalacji" dla <10kWp oraz "Możliwość zdalnego sterowania mocą czynną" dla instalacji 10-40kWp (ostatnia tabelka), pomijając wszystkie pozostałe zapisy...

Edit.2: Tauron w udostępnionym na swojej stronie projekcie aktualizacji karty IRiESD ma analogiczne zapisy. Zakładam, że pozostali OSD także takie mają (wszyscy w październiku złożyli projekty do zatwierdzenia przez URE).

Edytowane przez abes99

Ok, to jest aktualna IRiESD, w której praktycznie nie ma żadnych wymogów odnośnie mikroinstalacji, czyli montujesz, zgłaszasz, podłączają nowy licznik i jesteś już zadowolonym prosumentem.

To teraz wróć do tej strony, znajdź "Projekt Karty aktualizacji B_2_2018_IRiESD", pobierz, otwórz i przejrzyj cały punkt 9 (zaczyna się na dole strony 13, a kończy na stronie 21). To jest najprawdopodobniej projekt złożony do URE, który może wejść w każdej chwili w życie. Ostatnio o zmianach IRiESD zrobiło się głośno pod koniec lutego jak trafiły do URE, a miały wejść w życie od 1 kwietnia. I teraz przetłumacz mi co tam pisze w tym punkcie 9 (pomijając fakt, że mikroinstalacje <10kWp nie będą na razie zdalnie odłączane, a dopiero od kwietnia ze względu na nowe przepisy unijne, o czym już pisałem wcześniej).

Jak cała reszta tych zapisów (z projektu) odnosi się do aktualnej sytuacji, gdzie takich zapisów nie ma? Czy aktualnie dostępne inwertery spełniają te wszystkie techniczne warunki? Czy coś się zmieni czy jednak nie dla montujących nową mikroinstalację po ich wejściu w życie? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo brakuje mi wiedzy technicznej żeby to rozkminić, a nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej opinii...

Edit: żeby nie było, że sieję bezsensowną panikę, to na tej stronie jest też styczniowa karta tej aktualizacji IRiESD (uwalona przez URE), która zawierała "Możliwość zdalnego odłączenia mikroinstalacji" dla <10kWp oraz "Możliwość zdalnego sterowania mocą czynną" dla instalacji 10-40kWp (ostatnia tabelka), pomijając wszystkie pozostałe zapisy...

Edit.2: Tauron w udostępnionym na swojej stronie projekcie aktualizacji karty IRiESD ma analogiczne zapisy. Zakładam, że pozostali OSD także takie mają (wszyscy w październiku złożyli projekty do zatwierdzenia przez URE).

ja Ci tego nie przetłumaczę na 'polski' bo tez nie jestem fachowcem w prądzie . Generalnie z tego co czytałem to inwertery spełniają warunki tylko problem jest z tym odłączaniem i sterowaniem mocą . Oni sobie konsultują , a my i tak nic nie wiemy , tak to ma być w ich zamysłach .

Tak wszyscy operatorzy wnioskują o to samo .

Proponowane zapisy, ograniczające moc inwerterów jedno-fazowych, są sprzeczne z ustawą o OZE.

Ciekawe jak to OSD zamierzają rozwiązać?

Póki nikt jak w przypadku bilansowania nie pójdzie do URE czy sądu , zapewne nic nie zrobią , a nawet jak pójdzie to będą sie zapierać ,że maja czyste ręce(czytaj , tak zinterpretują zapisy by wyszło na ich . W przypadku bilansowania chyba każdy ZE robi je inaczej , a przecież zapis jest jeden) .

Wiem ,że nie chodzi o bilansowanie , podaałem je jako przykład zlewania ciepłym moczem zapisów ustawy ( czytaj ze zrozumieniem) .

Póki nikt .....nie pójdzie do URE czy sądu , zapewne nic nie zrobią , a nawet jak pójdzie to będą sie zapierać ,że maja czyste ręce(czytaj , tak zinterpretują zapisy by wyszło na ich . ) .
tak robią w przypadku bilansowania... ustawa swoje ,a oni swoje .

Zakłady energetyczne co rok składają wnioski o dwucyfrowe podwyżki cen energii elektrycznej.

Podobnie sprawa wygląda z chęcią zmian w warunkach przyłączania prosumentów. Wygląda na to, że ciągle będą chcieli coś zmieniać.

Zapominają, że obowiązuje ustawa, za którą de facto branża energetyczna lobbowała. Walczyli z wcześniej uchwalonymi stawkami gwarantowanymi.

Całkiem niedawno rozmawiałem ze Słowakiem i pytałem jak sprawa fotowoltaiki wygląda u nich. Mówił, że w ich kraju montują duże baterie ścienne. A więc stosują inwertery hybrydowe.

Edytowane przez Tomek B..

abes99 dzięki za info.

Z jednej strony idzie zima i prawie nie będzie produkcji, powinny też tanieć panele.

A z drugiej strony pewnie będą niekorzystne zmiany w prawie i będzie rosnąć robocizna montażu instalacji.

Czy ktoś orientuje się jaki jest udział robocizny w koszcie instalacji PV ?

Duży. Pewnie w okolicy 1/3 zostaje w kieszeni za montaż.

Tylko trzeba mieć choć minimalne pojęcie o robieniu czegoś takiego, trochę większe o elektryczności i podłączeniu zabezpieczeń. Za jakiś tydzień będę miał kolejne 6 paneli i będę robił konstrukcję na gruncie 1,6kW najpewniej przy użyciu bloczków fundamentowych i stelaża aluminiowego . To mogę Wam skręcić jakiś film na poczekaniu, w sensie co gdzie i jak podłączyć aby nie rozwalić inwertera. Ale też nie wchodząc za bardzo w szczegóły trzeba przynajmniej wiedzieć co to AC i DC. Nie chciał bym też za bardzo wchodzić w temat dokumentów do ZE bo zakładów mamy kilka a dokumenty w zależności od regionu zupełnie różne.

Tylko trzeba mieć choć minimalne pojęcie o robieniu czegoś takiego, trochę większe o elektryczności i podłączeniu zabezpieczeń. Za jakiś tydzień będę miał kolejne 6 paneli i będę robił konstrukcję na gruncie 1,6kW najpewniej przy użyciu bloczków fundamentowych i stelaża aluminiowego . To mogę Wam skręcić jakiś film na poczekaniu, w sensie co gdzie i jak podłączyć aby nie rozwalić inwertera. Ale też nie wchodząc za bardzo w szczegóły trzeba przynajmniej wiedzieć co to AC i DC. Nie chciał bym też za bardzo wchodzić w temat dokumentów do ZE bo zakładów mamy kilka a dokumenty w zależności od regionu zupełnie różne.

Z montażem na dachu podołałem. Nie ma tam filozofii.

Do podłączenia zabezpieczeń się nie rwę, chce żeby to zrobił elektryk. Niestety jest pewien problem ze znalezieniem takiego. Właśnie czekam na jednego, tylko jeszcz kwoty nie usłyszałem, boję się że szczęka mi opadnie.

Czyli przykładowo dla PV v cenie 30.000 PLN z 8% VAT robocizna wynosi coś ok. 10.000 PLN (z 8% VAT) a 20.000 PLN z 8% materiały ?

Jak bym sam montował to kupię materiały za 22.780 PLN bo z 23% i "oszczędzam" 7.220 PLN za własną robociznę.

Materiały w cenie 20.000 PLN z 8% VAT to jest 18.518 netto i 22.780 brutto z 23% VAT.

Łatwy montaż na prostym dachu lub na terenie to ok ale na skomplikowanym dachu to już trochę więcej pracy.

@Jastrząb Weź mnie nie rozbrajaj że podłączenie czegoś takiego to dla Ciebie problem:

20181115_140927.jpg

Tu masz temat znacznie utrudniony bo jest a właściwe był jeszcze licznik energii który już poległ na placu boju.

Tu masz kolejny zestaw już bez dodatkowego licznika.

20181115_141040.jpg

Nawet na YT bez szukania znalazłem schemat jak to podłączyć w 1f anaogicznie 3f

@Jastrząb Weź mnie nie rozbrajaj że podłączenie czegoś takiego to dla Ciebie problem:

[ATTACH=CONFIG]421744[/ATTACH]

Tu masz temat znacznie utrudniony bo jest a właściwe był jeszcze licznik energii który już poległ na placu boju.

Po prsotu nigdy czegoś takiego nie podłączałem, więc nie czułbym się z tym dobrze. Odczuwam jakiś taki respekt do podłączania 14KW :-/

Po za tym, potrzebuje zrobić uziemienie, a to już by wypadało zdaje się pomierzyć.

Plus sam nie podpbije sobie papierów do ZE :-(

Czy te zdjęcia przedstawiają wymagane zabezpieczenia AC i DC dla instalacji PV?

Ten fimik na YT to w czym ma pomóc? Przecież on nie ma nic wspólnego z instalacją PV.

Program do projektowania mi narysował:

- rozłączniki DC dla każdego stringu

- zabezpiecznie nadprądowe

- zabezpieczenie przeciprzepięciowe

U mnie tego trochę będzie bo 3 stringi.

Czy te zdjęcia przedstawiają wymagane zabezpieczenia AC i DC dla instalacji PV?

Ten fimik na YT to w czym ma pomóc? Przecież on nie ma nic wspólnego z instalacją PV.

W 99% wymagane zabezpieczenia DC ma wbudowany inwerter, a filmik tylko po to aby wiedzieć jak podłączyć różnicówkę.

Chcesz powiedzieć że inwerter ma wewnątrz przepięciówkę i zabezpieczenie nadprądowe?

Ma.

Dla ZE trzeba po stronie AC zainstalować odłącznik umożliwiający jej odłączenie spod napięcia: więcej - on musi być (jak podaje Tauron bezwzględnie):

dla 3- fazowej 4P

dla 1-fazowej 2P