marcinbbb 15.11.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 A jaka jest ta przepięciowka A, B czy C? A może D? A gdzie ta przepięciówka, będąca wewnątrz inwertera, ma uziemienie? w d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 A jaka jest ta przepięciowka A, B czy C? A może D? A gdzie ta przepięciówka, będąca wewnątrz inwertera, ma uziemienie? Przepraszam Kolegę - pomyliłem się... Święta racja, Ziemia jest płaska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 15.11.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Coś mi ten link nie dziala. rzeczywiście coś nie działa , może teraz - post 309 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.11.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 @6591 i vr5 jeśli ziemia jest płaska a słońce unosi się nad dyskiem, to jak słońce zachodzi? Chowa się pod dysk i na całej płaskiej ziemi mamy noc? Tak też podejrzewałem jestem w 100% z Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ja poważnie pytam. Jeśli uważacie że przepięciówka jest inwerterze to jaka ona jest? Bo chyba wiecie że są 4 rodzaje. No jeszcze jakiego typu ona jest. Warystorowa czy iskiernikowa? To jest różnie. W Aurorze 3.0 jeśli otworzysz klapę to widać po jednej stronie niebieskie, a po drugiej czerwone warystory. Te niebieskie z tego co pamiętam to S320K, a czerwone S510K. Niebieskie są od AC, Czerwone od DC. W Kaco było podobnie. Solar River miał też iskiernikowe. Tak na poważnie - jeśli by w falownikach jakiś producent nie dał układów zabezpieczających, to raczej nie utrzymał by się na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.11.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 akumulację masz na myśli wattrouter i kierować prąd "w coś?" Skoro ZE mogą redukować moc może się okazać że podetną ci skrzydełka z 8kW do 2kW a akumulacji już nie będzie. Hybryda jasne... ale koszt inwertera i akumulatorów przemawia na korzyść agregatu prądotwórczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ale nadal nie piszesz którędy ten piorun wyjdzie z tak zabezpieczonego inwertera. Czy jest on podłączony do jakiegoś uziomu? To mi raczej wygląda na zabezpieczenia katastroficzne, po których zadziałaniu inwerter jest, w najlepszym razie, do naprawy. S320K to jest dioda nie warystor. Jak napisałem "z tego co pamiętam". Zajrzałem do szuflady - Na niebieskim pisze: S20 K320. To było jakiś czas temu - znajomemu "wywalił", bo miał "płynne zero". W tym konkretnym przypadku są połączone jeden między L i PE, a drugi między N i PE. Co do wyładowania atmosferycznego - skutki nie są przewidywalne. Uściślając: może nie być żadnego śladu, ale również dobrze mając nawet zabezpieczenia pierwszego stopnia trudno będzie się domyślić, co to przed uderzeniem pioruna było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.11.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Ja poważnie pytam. Jeśli uważacie że przepięciówka jest inwerterze to jaka ona jest? Bo chyba wiecie że są 4 rodzaje. No i jeszcze jakiego typu ona jest. Warystorowa czy iskiernikowa? Też poważnie pytam, którędy ten piorun ma się wydostać z inwertera żeby się z niego nie zrobił węgielek? Są tam warystory. W przypadku zadziałania wymiana to jakieś 3 zł. Dublowanie zabezpieczeń po stronie DC nabija tylko kasę instalatorom. Prędzej czy później zabezpieczenie inwertera zadziala jako pierwsze. O dupe potrzaskać te wszystkie przepięciówki. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.11.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ale chyba wiesz jak taki warystor działa. Podaj na niego kilka kilovoltów i 25kA to zobaczysz czy wystarczy tylko go wymienić za 3 zł. W pierwszej mikrosekundzie z tego warystora zostaną tylko dwa druty a reszta ładunku wypali resztę elektroniki inwertera. No i dobrze, przynajmniej spełni swoje zadanie. A dodatkowa przepięciówka dalej jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ale chyba wiesz jak taki warystor działa. Podaj na niego kilka kilovoltów i 25kA to zobaczysz czy wystarczy tylko go wymienić za 3 zł. W pierwszej mikrosekundzie z tego warystora zostaną tylko dwa druty a reszta ładunku wypali resztę elektroniki inwertera. Nikt Ci nie broni wydawać majątku na "ekstra" zabezpieczenia... Twoja sprawa. Kup sobie gotowe rozdzielnicę DC i AC najlepiej na znanym portalu aukcyjnym po 1000 zł, albo droższe, jeśli Cię to dowartościuje. Przypominam, że miałeś wątpliwości, czy w inwerterach są zabezpieczenia. Podtrzymuję - są. Dodam jeszcze, że również różnicowo- prądowe i to po stronie AC i DC - na pewno w Kaco Prowador 5500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ja Cię też nie zmuszam, ale jak już wydałeś te kilkaset tysięcy na dom to warto może wydać ze 2000 na dobrą przepięciowkę AC. Jakbyś ją miał to nie byłoby powodu instalowania jej dla PV. To samo dotyczy strony DC. No, tutaj instaluje się ją razem z PV. No ale to Twój dom i Twoje decyzje. Spokojnego snu życzę. Nie pisałem, że nie mam. Nie tego dotyczyła dyskusja.Typu B przed licznikiem i typu C zalicznikiem - na pewno dużo taniej. Pewnie, że nie jakieś wyrafinowane, ale z serii Dehn wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 @6591 ja nie piszę, co tak na prawdę mam, a czego nie mam, bo nie tego dotyczyła dyskusja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 15.11.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Tak Was czytam i aż strach pomyśleć jak te Wasze instalacje wyglądają (bądź będą wyglądały). Dobrze tu Jastrząb pisze, że od strony montażu na dachu nie ma problemu dla niego ale elektryke to chyba fachowcowi zleci... Tylko skąd tu takowego znaleźć bo Januszów elektryki nie brakuje a takiego choć trochę obeznanego w temacie ze świecą szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 15.11.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 akumulację masz na myśli wattrouter i kierować prąd "w coś?" Skoro ZE mogą redukować moc może się okazać że podetną ci skrzydełka z 8kW do 2kW a akumulacji już nie będzie. Hybryda jasne... ale koszt inwertera i akumulatorów przemawia na korzyść agregatu prądotwórczego. Nie przesadzaj, przecież pisane było, że podcinanie będzie tylko dla nowych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.11.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie podobało mi się to więc kazałem sobie pokazać schemat instalacji. Jakież było ich zdziwienie gdy na schemacie stringi szły osobno aż do inwertera. Na schemacie były też trzy pary zabezpieczeń po stronie DC. I tak powinno być. U mnie 2 stringi. Wyłacznik dc w inwerterze i 3 zabezpieczenia przepięciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.11.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 I tak powinno być. U mnie 2 stringi. Wyłacznik dc w inwerterze i 3 zabezpieczenia przepięciowe. Nie widzę tu zwykłych hebelków. Kosztują grosze (nie majątek za 2 pary). Chodź by takie: https://allegro.pl/podstawa-bezpiecznika-10x38mm-din-siemens-3nw7010-i7113879565.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Tak Was czytam i aż strach pomyśleć jak te Wasze instalacje wyglądają (bądź będą wyglądały). Nie ważne jak wyglądają ale jak działają do końca roku pęknie 5MWh po kosztach Energa 0,6 PLN/kWh = 3000 PLN Ja na waszym miejscu ogłosił bym przeterg na instalację 5kW na dachu wygrywa najdroższa oferta. A tak w ogóle zmieniliście już rozrząd w waszych paseratti TDI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.11.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie ważne jak wyglądają ale jak działają do końca roku pęknie 5MWh po kosztach Energa 0,6 PLN/kWh = 3000 PLN Ja na waszym miejscu ogłosił bym przeterg na instalację 5kW na dachu wygrywa najdroższa oferta. A tak w ogóle zmieniliście już rozrząd w waszych paseratti TDI? Jak Ci pier... i popali inwerter i instalację w domu to inaczej zaspiewasz. Nie raz i dwa los karał takich cwaniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.11.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie widzę tu zwykłych hebelków. Kosztują grosze (nie majątek za 2 pary). Chodź by takie: https://allegro.pl/podstawa-bezpiecznika-10x38mm-din-siemens-3nw7010-i7113879565.html Napisz w jaki celu te hebeki? czy tak dodatkowe zabezpieczenia - jeżeli tak to czego? Dasz info to wstawię. Inwerter ma osobny wyłącznik (takie duże pokrętło ( zero i jeden) - na zdjęciu nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Jak Ci pier... i popali inwerter i instalację w domu to inaczej zaspiewasz. Nie raz i dwa los karał takich cwaniaków. Przez 3 lata nie popaliło i jakoś nie słyszałem aby komukolwiek popaliło, ale dmuchasz na zimne. Proszę wskaż mi nie jeden lecz 2 artykuły w internetach że komuś inwerter instalację popalił. Bo taki oczytany jesteś więc to nie będzie dla ciebie żaden problem prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts