Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zabezpieczenie nadprądowe po stronie DC powinno być dwupolowe na każdym stringu.

To z tego linku jest dla AC a nie DC. Automaty dla DC nie są tanie.

Najtańszym rozwiązaniem jest obudowa dwupolowa na bezpiecznki topikowe. Taka jak sugerował vr5.

U mnie, po stronie DC, zainstalowali przepięciowki B(T1) iskiernikowe i C(T2) warystorowe firmy CITEL.

W moim układzie instalator nie założył różnicowki. Ja też nie widzę dla niej powodu.

Jeśli w Twojej rozdzielnicy jest już przepięciowka AC to drugiej nie potrzeba.

Jak to dobrze z mądrym pogadać. :yes:

Jeżeli mam na jednym stringu 17 paneli po 285w to jakie wkładki topikowe powinienem mieć po stronie DC?

I jaki wyłącznik po stronie DC? na dwa stringi?

Edytowane przez kudlaty69

Co w przypadku awarii 1 panela w stringu, jeśli uszkodzony panel wymianiamy na inny, bo np. mineło juz pare lat i takich samych paneli nie da sie już na rynku kupic?

Jak obecność innego panela np. o wiekszej mocy wpłynie na instniejącą instalacje?

Czy jego wieksza moc zostanie ograniczona do mocy pozostałych paneli w stringu a niewykorzystaną moc będzie wytracac w postaci ciepła?

Nie posiadam jeszcze instalacji, pytam strikte teoretycznie bo przed wykonaniem takiej instalacji chciałbym rozważyć wszystkie negatywne scenariusze.

Co w przypadku awarii 1 panela w stringu, jeśli uszkodzony panel wymianiamy na inny, bo np. mineło juz pare lat i takich samych paneli nie da sie już na rynku kupic?

Jak obecność innego panela np. o wiekszej mocy wpłynie na instniejącą instalacje?

Czy jego wieksza moc zostanie ograniczona do mocy pozostałych paneli w stringu a niewykorzystaną moc będzie wytracac w postaci ciepła?

Nie posiadam jeszcze instalacji, pytam strikte teoretycznie bo przed wykonaniem takiej instalacji chciałbym rozważyć wszystkie negatywne scenariusze.

a trzęsienie ziemii też rozważasz?

Wadliwy panel powinno się zastąpić panelem o prądzie zbliżonym do prądu paneli w stringu. Jeśli będzie to panel o większej mocy nominalnej, a takim samym prądzie jak "stare" panele, to "nowy" panel będzie oddawał więcej mocy od pozostałych. Jeśli napięcie będzie o 10 procent większe, to moc będzie o 10 procent większa od pozostałych paneli w łańcuchu.

Odnośnie wartości zabezpieczeń nadprądowych (bezpiecznik) po stronie DC znalazłem takie opracowanie:

U mnie wg parametrów paneli ich prąd zwarciowy Isc jest 9,10A więc wartość bezpiecznika topikowego powinna być 1,4x9,10<....<2,4x9,10 tj. 12,74

Tylko tak dumam ze z tego wynika, że do doboru bezpiecznika nie jest ważna ilość paneli lecz wartość prądu zwarcia Isc pojedynczego panela?

Prąd zwarcia - bezpiecznik.jpg

Odnośnie wartości zabezpieczeń nadprądowych (bezpiecznik) po stronie DC znalazłem takie opracowanie:

U mnie wg parametrów paneli ich prąd zwarciowy Isc jest 9,10A więc wartość bezpiecznika topikowego powinna być 1,4x9,10<....<2,4x9,10 tj. 12,74

Zamiast topikowych może być taki: https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html ?

Tylko tak dumam ze z tego wynika, że do doboru bezpiecznika nie jest ważna ilość paneli lecz wartość prądu zwarcia Isc pojedynczego panela?

[ATTACH=CONFIG]421876[/ATTACH]

i mój panel:

1.jpg

A Jeszce piszą, że jeżeli falownik jest uziemiony to bezpiecznik ma być tylko na jednym biegunie - prawda czy fałsz?

Edytowane przez kudlaty69

Gość 6591
Zamiast topikowych może być taki: https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html ?

A Jeszce piszą, że jeżeli falownik jest uziemiony to bezpiecznik ma być tylko na jednym biegunie - prawda czy fałsz?

Nikt Ci nie zabroni wydać więcej.

Przy panelach podłączonych szeregowo, ważny jest prąd jednego panela.

Inwertery beztransformatorowe nie są uziemiane.

Transformatorowe stosowane są do paneli cienkowarstwowych bo te wymagają uziemienia.

@kudlaty69 to jest kwestia podejścia sposobu zabezpieczenia. Można nie dać wcale. Ale jeśli się decydujesz, to może jednak dwa. To zabezpieczenie będzie najprawdopodobniej potrzebne w przypadku przepięcia, które pójdzie po panelach (najczęściej po burzy). Wyjdzie słońce i panele mogą ucierpieć jeśli będą pracowały w zamkniętej pętli (jeśli powstanie zwarcie do obudowy). Są to przypadki raczej rzadkie, ale mogą nastąpić.

Jakoś mam awersje do zabezpieczeń topikowych - chyba przez to że jak walnie to trzeba latać do sklepu, a wtedy najczęściej zamknięte :).

Znalazłem takie coć 120 zł czyli w cenie topikowych (komplet) - nada się?

https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html

Jakoś mam awersje do zabezpieczeń topikowych - chyba przez to że jak walnie to trzeba latać do sklepu, a wtedy najczęściej zamknięte :).

Znalazłem takie coć 120 zł czyli w cenie topikowych (komplet) - nada się?

https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html

Jak kto woli. Prawdopodobieństwo "walnięcia" jest bliskie zera. U mnie w rozdzielnicy DC jest 7 stringów. Na takie "Coś" potrzebował bym dodatkowych 14 pól po 18 mm. Ja mam instalację nisko budżetową, więc te 7 stówek wolał bym przeznaczyć na kolejne 0,7 kWp (oczywiście, jeśli zabraknie własnego prądu to chyba i tak rozbuduję instalację PV).

Jak kto woli. Prawdopodobieństwo "walnięcia" jest bliskie zera. U mnie w rozdzielnicy DC jest 7 stringów. Na takie "Coś" potrzebował bym dodatkowych 14 pól po 18 mm. Ja mam instalację nisko budżetową, więc te 7 stówek wolał bym przeznaczyć na kolejne 0,7 kWp (oczywiście, jeśli zabraknie własnego prądu to chyba i tak rozbuduję instalację PV).

To jak to jest raz piszesz że brak zabezpieczeń buje po oczach a teraz że prawdopodobieństwo walnięcia jest bliskie zeru i sam nie masz zwarciówek jak piszesz powyżej.

Zależy jakie masz napięcie stringu.

Jeżeli masz np. 2 stringi po max 1000V każdy, to potrzebujesz takie dwa. Po jednym na każdym stringu.

Ten z linku jest na 1000V.

Jeśli napięcie stringu nie przekracza 550V to wystarczy taki na jeden string.

https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-550v-2p-dc-bezpiecznik-i6595075369.html

Ten co podałem to chyba na 2 stringi bo ma cztery wejścia.

Mam 24 paneli w 2 stringach po 285 w

1.jpg - takie o

To jakie napięcie będzie - bo instalacja czeka na licznik z enegii a słońca mało i w realu trudno stwierdzić?

To jak to jest raz piszesz że brak zabezpieczeń buje po oczach a teraz że prawdopodobieństwo walnięcia jest bliskie zeru i sam nie masz zwarciówek jak piszesz powyżej.

Nie wiem z czego wyciągasz takie wnioski, że nie mam. Logiczne, jeśli Twoje (przez Ciebie wyszukane na znanym portalu aukcyjnym) automaty są czteropolowe, a ja mam 14 topików, wstawiając Twoje musiał bym mieć jeszcze dodatkowo miejsca w rozdzielnicy na 14 pól po 18 mm.