marcin225 16.11.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Gdzie jest ta definicja? Zgodziłbym się gdybyś napisał że, T1 z definicji powinien być na iskrowniku. Jak jest samo T1 to jest na iskierniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.11.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Zabezpieczenie nadprądowe po stronie DC powinno być dwupolowe na każdym stringu. To z tego linku jest dla AC a nie DC. Automaty dla DC nie są tanie. Najtańszym rozwiązaniem jest obudowa dwupolowa na bezpiecznki topikowe. Taka jak sugerował vr5. U mnie, po stronie DC, zainstalowali przepięciowki B(T1) iskiernikowe i C(T2) warystorowe firmy CITEL. W moim układzie instalator nie założył różnicowki. Ja też nie widzę dla niej powodu. Jeśli w Twojej rozdzielnicy jest już przepięciowka AC to drugiej nie potrzeba. Jak to dobrze z mądrym pogadać. Jeżeli mam na jednym stringu 17 paneli po 285w to jakie wkładki topikowe powinienem mieć po stronie DC? I jaki wyłącznik po stronie DC? na dwa stringi? Edytowane 16 Listopada 2018 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.11.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie zawsze. https://www.tim.pl/ogranicznik-przepiec-warystorowy-typ-1-klasa-b-czterobiegunow-sm50b4p-85002000 https://allegro.pl/ogranicznik-przepiec-warystorowy-typ-1-klasa-b-i7426586699.html Warystorowy nie spełni funkcji ogranicznika typu 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 17.11.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) U mnie tak to wygląda kompletnie się na tym nie znam. Edytowane 17 Listopada 2018 przez andrzeej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 17.11.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Ale prócz tego że powinno być w 2 skrzynkach to jest to wystarczające zabezpieczenie? Dlaczego powinno się montować osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 17.11.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Wstawiłem to zdjęcie w grupie na Fb i zaczęła lawina krytyki. Sam już nie wiem co o tym myśleć. https://m.facebook.com/groups/185177378180767?view=permalink&id=2181907071841111&ref=m_notif¬if_t=group_comment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 17.11.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.11.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Co w przypadku awarii 1 panela w stringu, jeśli uszkodzony panel wymianiamy na inny, bo np. mineło juz pare lat i takich samych paneli nie da sie już na rynku kupic?Jak obecność innego panela np. o wiekszej mocy wpłynie na instniejącą instalacje?Czy jego wieksza moc zostanie ograniczona do mocy pozostałych paneli w stringu a niewykorzystaną moc będzie wytracac w postaci ciepła?Nie posiadam jeszcze instalacji, pytam strikte teoretycznie bo przed wykonaniem takiej instalacji chciałbym rozważyć wszystkie negatywne scenariusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 17.11.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Co w przypadku awarii 1 panela w stringu, jeśli uszkodzony panel wymianiamy na inny, bo np. mineło juz pare lat i takich samych paneli nie da sie już na rynku kupic? Jak obecność innego panela np. o wiekszej mocy wpłynie na instniejącą instalacje? Czy jego wieksza moc zostanie ograniczona do mocy pozostałych paneli w stringu a niewykorzystaną moc będzie wytracac w postaci ciepła? Nie posiadam jeszcze instalacji, pytam strikte teoretycznie bo przed wykonaniem takiej instalacji chciałbym rozważyć wszystkie negatywne scenariusze. a trzęsienie ziemii też rozważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.11.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Co w przypadku awarii 1 panela w stringu, jeśli uszkodzony panel wymianiamy na inny, bo np. mineło juz pare lat i takich samych paneli nie da sie już na rynku kupic? Jak obecność innego panela np. o wiekszej mocy wpłynie na instniejącą instalacje? Czy jego wieksza moc zostanie ograniczona do mocy pozostałych paneli w stringu a niewykorzystaną moc będzie wytracac w postaci ciepła? Nie posiadam jeszcze instalacji, pytam strikte teoretycznie bo przed wykonaniem takiej instalacji chciałbym rozważyć wszystkie negatywne scenariusze. Wadliwy panel powinno się zastąpić panelem o prądzie zbliżonym do prądu paneli w stringu. Jeśli będzie to panel o większej mocy nominalnej, a takim samym prądzie jak "stare" panele, to "nowy" panel będzie oddawał więcej mocy od pozostałych. Jeśli napięcie będzie o 10 procent większe, to moc będzie o 10 procent większa od pozostałych paneli w łańcuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.11.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Odnośnie wartości zabezpieczeń nadprądowych (bezpiecznik) po stronie DC znalazłem takie opracowanie: U mnie wg parametrów paneli ich prąd zwarciowy Isc jest 9,10A więc wartość bezpiecznika topikowego powinna być 1,4x9,10<....<2,4x9,10 tj. 12,74 Tylko tak dumam ze z tego wynika, że do doboru bezpiecznika nie jest ważna ilość paneli lecz wartość prądu zwarcia Isc pojedynczego panela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.11.2018 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Odnośnie wartości zabezpieczeń nadprądowych (bezpiecznik) po stronie DC znalazłem takie opracowanie: U mnie wg parametrów paneli ich prąd zwarciowy Isc jest 9,10A więc wartość bezpiecznika topikowego powinna być 1,4x9,10<....<2,4x9,10 tj. 12,74 Zamiast topikowych może być taki: https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html ? Tylko tak dumam ze z tego wynika, że do doboru bezpiecznika nie jest ważna ilość paneli lecz wartość prądu zwarcia Isc pojedynczego panela? [ATTACH=CONFIG]421876[/ATTACH] i mój panel: A Jeszce piszą, że jeżeli falownik jest uziemiony to bezpiecznik ma być tylko na jednym biegunie - prawda czy fałsz? Edytowane 17 Listopada 2018 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 6591 18.11.2018 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Zamiast topikowych może być taki: https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html ? Tylko tak dumam ze z tego wynika, że do doboru bezpiecznika nie jest ważna ilość paneli lecz wartość prądu zwarcia Isc pojedynczego panela? A Jeszce piszą, że jeżeli falownik jest uziemiony to bezpiecznik ma być tylko na jednym biegunie - prawda czy fałsz? Nikt Ci nie zabroni wydać więcej. Przy panelach podłączonych szeregowo, ważny jest prąd jednego panela. Inwertery beztransformatorowe nie są uziemiane. Transformatorowe stosowane są do paneli cienkowarstwowych bo te wymagają uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 18.11.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 @kudlaty69 to jest kwestia podejścia sposobu zabezpieczenia. Można nie dać wcale. Ale jeśli się decydujesz, to może jednak dwa. To zabezpieczenie będzie najprawdopodobniej potrzebne w przypadku przepięcia, które pójdzie po panelach (najczęściej po burzy). Wyjdzie słońce i panele mogą ucierpieć jeśli będą pracowały w zamkniętej pętli (jeśli powstanie zwarcie do obudowy). Są to przypadki raczej rzadkie, ale mogą nastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jakoś mam awersje do zabezpieczeń topikowych - chyba przez to że jak walnie to trzeba latać do sklepu, a wtedy najczęściej zamknięte . Znalazłem takie coć 120 zł czyli w cenie topikowych (komplet) - nada się? https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.11.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jakoś mam awersje do zabezpieczeń topikowych - chyba przez to że jak walnie to trzeba latać do sklepu, a wtedy najczęściej zamknięte . Znalazłem takie coć 120 zł czyli w cenie topikowych (komplet) - nada się? https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-4p-dc-bezpiecznik-i6691919365.html Jak kto woli. Prawdopodobieństwo "walnięcia" jest bliskie zera. U mnie w rozdzielnicy DC jest 7 stringów. Na takie "Coś" potrzebował bym dodatkowych 14 pól po 18 mm. Ja mam instalację nisko budżetową, więc te 7 stówek wolał bym przeznaczyć na kolejne 0,7 kWp (oczywiście, jeśli zabraknie własnego prądu to chyba i tak rozbuduję instalację PV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jak kto woli. Prawdopodobieństwo "walnięcia" jest bliskie zera. U mnie w rozdzielnicy DC jest 7 stringów. Na takie "Coś" potrzebował bym dodatkowych 14 pól po 18 mm. Ja mam instalację nisko budżetową, więc te 7 stówek wolał bym przeznaczyć na kolejne 0,7 kWp (oczywiście, jeśli zabraknie własnego prądu to chyba i tak rozbuduję instalację PV). To jak to jest raz piszesz że brak zabezpieczeń buje po oczach a teraz że prawdopodobieństwo walnięcia jest bliskie zeru i sam nie masz zwarciówek jak piszesz powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Zależy jakie masz napięcie stringu. Jeżeli masz np. 2 stringi po max 1000V każdy, to potrzebujesz takie dwa. Po jednym na każdym stringu. Ten z linku jest na 1000V. Jeśli napięcie stringu nie przekracza 550V to wystarczy taki na jeden string. https://allegro.pl/wylacznik-nadpradowy-pv-16a-550v-2p-dc-bezpiecznik-i6595075369.html Ten co podałem to chyba na 2 stringi bo ma cztery wejścia. Mam 24 paneli w 2 stringach po 285 w - takie o To jakie napięcie będzie - bo instalacja czeka na licznik z enegii a słońca mało i w realu trudno stwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.11.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 To jak to jest raz piszesz że brak zabezpieczeń buje po oczach a teraz że prawdopodobieństwo walnięcia jest bliskie zeru i sam nie masz zwarciówek jak piszesz powyżej. Nie wiem z czego wyciągasz takie wnioski, że nie mam. Logiczne, jeśli Twoje (przez Ciebie wyszukane na znanym portalu aukcyjnym) automaty są czteropolowe, a ja mam 14 topików, wstawiając Twoje musiał bym mieć jeszcze dodatkowo miejsca w rozdzielnicy na 14 pól po 18 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.11.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 vr5 tak mi wyszło z szybkiej lektury - sorki.To czemu na dwa przewody cztery wejścia - tego nie kumam.To wstawię topikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts