d7d 24.11.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Tak, przypomniałem sobie. Liczyłeś też kable solarne i jeszcze jakieś inne dodatki, zabezpieczenia itp. Masz płaski dach, z jakim pokryciem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 24.11.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Tak, przypomniałem sobie. Liczyłeś też kable solarne i jeszcze jakieś inne dodatki, zabezpieczenia itp. Masz płaski dach, z jakim pokryciem ? Nie, w tej cenie wliczone są tylko panele, inwerter i stelaże, które sam będę sobie skręcał (trochę nietypowy układ paneli mam). W stosunku do tej kwoty reszta to chyba drobnica. Ogólnie celuję w całości zmieścić się poniżej 3k zł/1kWp. Dach pokryty bardzo jasną membraną PVC, więc grzać się za bardzo też nie powinno. A jak przyjadą membranowcy dokończyć obróbki attyk to przy okazji obrobią mi kotwienie konstrukcji pod PV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.11.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Witam,Czy ktos ma doswiadczenie z taryfą G13 przy fotowoltaice w Tauronie?Czy tu także Tauron stosuje niekorzystne dla prosumenta rozliczanie proporcjonalne takie jak w taryfie G12 (w)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.11.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Nie, w tej cenie wliczone są tylko panele, inwerter i stelaże, które sam będę sobie skręcał (trochę nietypowy układ paneli mam). W stosunku do tej kwoty reszta to chyba drobnica. Ogólnie celuję w całości zmieścić się poniżej 3k zł/1kWp. Dach pokryty bardzo jasną membraną PVC, więc grzać się za bardzo też nie powinno. A jak przyjadą membranowcy dokończyć obróbki attyk to przy okazji obrobią mi kotwienie konstrukcji pod PV... Tak jak liczę dla siebie to ciężko będzie zejść poniżej 3k za 1kWp. No ale ja na dach na pewno nie wejdę i za stelaż + montaż paneli będę musiał dekarzowi zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWKl 25.11.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 witam, Czy ktoś miał do czynienia z urządzeniem Fronius OhmPilot? Jakieś doświadczenia/opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.11.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam, Czy ktos ma doswiadczenie z taryfą G13 przy fotowoltaice w Tauronie? Czy tu także Tauron stosuje niekorzystne dla prosumenta rozliczanie proporcjonalne takie jak w taryfie G12 (w)? Wielu Prosumentów rozliczanych w taryfach innych, niż G11 nie zdaje sobie sprawy, że ich rachunki są zawyżane przez w/w firmę. Najlepiej zadzwonić na infolinię, lub wysłać zapytanie. Rachunki na pewno są zawyżone w G12 i pochodnych. Prawdopodobnie jest to niezgodne z polskim prawem. Anonimowy pracownik Tauronu (uczciwy) wskazał mi, że wartości zużycia energii w poszczególnych taryfach, a właściwie "proporcje" nie są stałe, lecz inne dla rozliczeń dokonywanych np. co miesiąc, dwa, sześć, czy dwanaście dla tego samego odbiorcy. Więc ten sam klient w skali roku zapłaci różne rachunki zależne od terminów rozliczeń, a nie od wskazań licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.11.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Za ile wykonasz taką instalację Nie ruszę się nawet za 50000 PLN. Nie moja branża nie lubię łazić po dachach szczególnie w zimę! Jeśli panuje zakładać PV odzywam się do kogoś kto już mi robił 2 instalację. I nie mówię mi co ma mi instalować tylko pytam co ma w dobrych cenach. W ten sposób za około tydzień do odbioru mam panele 300W i konstrukcję, inwerter leży i czeka. Bym miał czekać na SolarEdge i optymizery to do dziś bym nawet 0,5kW nie założył poza tym moim zdaniem to kompletny przerost formy nad treścią. Ale tak jak pisałem jeden chce SolarEdge i optymizery a inny inwerter hybrydowy i pakiet aku w dobrej cenie - szukaj dalej @ vr5 właśnie z tego powodu czasem lepiej wybrać okres rozliczania 2 miesięczny by mieć nad wszystkim kontrolę. Nie muszę szukać rachunku sprzed roku czy 6 miesięcy. Zresztą w Energa nie praktykują takich rozwiązań na początku musiałem się z nimi trochę pobawić w ping-ponga mailowego ale udało się. witam, Czy ktoś miał do czynienia z urządzeniem Fronius OhmPilot? Jakieś doświadczenia/opinie? A czym to się różni od zwykłego wattroutera za 1/3 ceny tego froniusa za 4000 PLN? Edytowane 26 Listopada 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWKl 26.11.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 A czym to się różni od zwykłego wattroutera za 1/3 ceny tego froniusa za 4000 PLN? Jakbym wiedział to bym się nie zapytał Cena ma drugorzędne znaczenie, chciałem wiedzieć czy takie rozwiązanie ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.11.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Nie ruszę się nawet za 50000 PLN. Nie moja branża nie lubię łazić po dachach szczególnie w zimę! Jeśli panuje zakładać PV odzywam się do kogoś kto już mi robił 2 instalację. I nie mówię mi co ma mi instalować tylko pytam co ma w dobrych cenach. W ten sposób za około tydzień do odbioru mam panele 300W i konstrukcję, inwerter leży i czeka. Bym miał czekać na SolarEdge i optymizery to do dziś bym nawet 0,5kW nie założył poza tym moim zdaniem to kompletny przerost formy nad treścią. Ale tak jak pisałem jeden chce SolarEdge i optymizery a inny inwerter hybrydowy i pakiet aku w dobrej cenie - szukaj dalej ... Nie zależy mi na SolarEdgach czy innych. Ma działać i tyle. Niestety nikt mi nie zakładał PV, nie ma takich znajomych i nie mam takiej wiedzy na temat PV aby wiedzieć co jest dobre a co złe. Mam małą pow. dachu i cztery połacie z zacienieniem i dlatego były propozycje SE i optymalizerów czy innych cudów. Miejsca jest na max. 16 paneli a chcę zainstalować ok. 5,2-5,5 kWp. Nie chodzi o to by na siłę zainstalować coś lecz by to działało sprawnie. Masz w tym zakresie, na podstawie własnego doświadczenia, jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 26.11.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ma ktoś jakieś doświadczenie albo opinie o panelach firmy Longi? Wydaje się trochę bardziej "markowy" od CSUN, które też rozważam, a właśnie znalazłem ich panel analogiczny do Q.Cells Duo G5, za to odrobinę taniej:http://recost.pl/panel-modul-fotowoltaiczny-longi-solar-320w-halfcell-perc-podobny-do-qcells-duo-320-p-229.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.11.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Mam małą pow. dachu i cztery połacie z zacienieniem i dlatego były propozycje SE i optymalizerów czy innych cudów. Miejsca jest na max. 16 paneli a chcę zainstalować ok. 5,2 - 5,5 kWp. Obecnie to ; - panel monokrystaliczny Q.Cells Duo G5 325 W - sztuk 16, - falownik Solar Edge, - optymalizatory mocy - możliwy monitoring wydajności na poziomie modułu PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.11.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 abes99A ta instalacja (z tej samej strony) nie jest dobra cenowo?Instalacja fotowoltaiczna 10kW Q.CELLS 320W Q.Peak DUO G5 + Fronius Symo 10.0-3-M 10kW 3 fazyNetto: 27.195,12 złBrutto: 33.450,00 złCzy szukasz taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.11.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Obecnie to ; - panel monokrystaliczny Q.Cells Duo G5 325 W - sztuk 16, - falownik Solar Edge, - optymalizatory mocy - możliwy monitoring wydajności na poziomie modułu PV Taką masz swoją instalację PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 26.11.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 abes99 A ta instalacja (z tej samej strony) nie jest dobra cenowo? Instalacja fotowoltaiczna 10kW Q.CELLS 320W Q.Peak DUO G5 + Fronius Symo 10.0-3-M 10kW 3 fazy Netto: 27.195,12 zł Brutto: 33.450,00 zł Czy szukasz taniej ? Szukam taniej . Zobacz, że chyba w tej cenie masz tylko panele i inwerter, bez stelaży i usługi instalacji wszystkiego na dachu (jak masz chwilę to ich dopytaj). Nawet u nich sumując ceny osobno (panele + inwerter) wychodzi ciut taniej (26 183zł vs 27 195zł netto), a można kupić jeszcze taniej . Froniusz 10-0-3M chyba za duży, bo ponoć warto przewymiarowywać moc paneli względem inwertera o ok. 20% (moc paneli z czasem spada, do tego praktycznie nigdy nie pracuje na 100% swoich możliwości). Dla swojej instalacji <10kWp rozważam m.in. Froniusa 8-2-3M (choć różnica u nich w cenie między 10kW a 8,2kW jest niewielka - 600zł brutto). Na chwilę obecną rozważam takie panele: 1) https://www.sklep.asat.pl/pl/p/Modul-PV-CSUN-300W-CSUN300-60M-monokrystaliczny-/662 (wersja budżetowa, 33 szt. po 428zł netto, 9900Wp) 2) http://recost.pl/panel-modul-fotowoltaiczny-longi-solar-320w-halfcell-perc-podobny-do-qcells-duo-320-p-229.html (31szt po 516zł netto., 9920Wp) 3) https://www.sklep.asat.pl/pl/p/Modul-PV-Q.CELLS-325W-Q.PEAK-DUO-G5-325-/670 (wersja najdroższa, 30 szt. po 561zł netto, 9750Wp) i inwertery do tego: 1) https://www.sklep.asat.pl/pl/p/Inwerter-Sofar-8.8KTL-X-trojfazowy/673 (wersja ekonomiczna, 4471zł netto, wg karty do 9600Wp, ale chyba nie będzie problemu z niewielkim przekroczeniem mocy paneli) 2) http://recost.pl/inwerter-fronius-symo-823m-8kw-3-fazy-p-210.html (6789 zł netto, wersja droższa) Wstępnie jako koszt stelaża przyjmuję 75zł netto na panel i te instalacje przy tańszym inwerterze wychodzą między 21730 a 23550 zł netto (panele, inwerter + profile montażowe). Jak pisałem, planuję zmieścić się docelowo w cenie poniżej 30k zł brutto za 10kWp i przy częściowo własnej robociźnie powinno to być realne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.11.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Abes czemu podajesz wszędzie ceny netto? VATu nie płacisz czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 26.11.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 (edytowane) Zakup i podpięcie przez znajomego elektryka, ja będę tylko "pomagał" przy montażu na dachu, więc liczę finalnie na 8%... Edit: Shit, cały czas czekamy też na rozstrzygnięcie kwestii grantów UE na dofinansowanie montażu PV dla dwóch lokalnych programów (jeden 80%, drugi 100% dofinansowania). Miało być wszystko wiadomo w listopadzie (pierwotnie we wrześniu), a właśnie natknąłem się na info, że znowu przesunięto rozstrzygnięcie na styczeń 2019r. Szanse są chyba niewielkie, bo do rozdania jest ok. 23mln zł, a wniosków spłynęło coś na 840mln zł. Praktycznie jestem już chyba zdecydowany na montaż "za swoje" w obliczu zmieniających się IRiESD oraz mającego wejść w życie w kwietniu prawa unijnego, że możliwe będzie odłączanie instalacji już ok. 0,8kWp, ale z drugie strony - finansowanie też ważne. Wnioski mamy złożone jeden na 7kWp, a drugi na 3kWp (docelowo i tak tylko z jednego możemy skorzystać). W obu nie może być żadnej instalacji PV na dachu, ewentualnie po oddaniu tej dofinansowanej można dostawić kolejną, czyli dochodzi kombinowanie z kolejnymi inwerterami. Ale przy tych terminach praktycznie nierealne będzie wyrobienie się przed kwietniem 2019r. Co robić? Czekać? Czy montować już teraz? Edytowane 26 Listopada 2018 przez abes99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Niestety nikt mi nie zakładał PV, nie ma takich znajomych i nie mam takiej wiedzy na temat PV aby wiedzieć co jest dobre a co złe. Nie masz, nie wiesz, nie umiesz ale pchasz się w jakieś SolarEdge wraz z optymajzerami... po kiego wafla się pytam masz za dużo pieniędzy to może chcesz trackery? Idziesz w jakiś utarty stereotyp który zobaczyłeś gdzieś jako reklamę na "fejsie" i stwierdziłeś że muszę to posiąść? Powiedz nam po co ci te optymizery i dlaczego SolarEdge jest lepszy niż taki np. Fronius czy SMA? Jakie znaczenie dla ciebie ma monitoring każdego panela z osobna są tańsze urządzenia oferujące tę samą funkcjonalność ale przecież nawet ich nie poszukałeś bo SolarEdge jest lekarstwem na każdą bolączkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Nie znam się więc pytam się.Ty się znasz więc doradź.Masz jakąś propozycję rozwiązania dla układu: 4 połacie z różnym nasłonecznieniem i różnymi zacienieniami?Na połaciach pd-wsch może być max. 2 i 7 a na pd-zach max. 3 i 5 paneli. A może zamontować 6-7 paneli na połaci pn-zach z jeszcze większym zacienieniem ?? Propozycje montażu tego czy innego systemu dostałem od firm montujących PV a nie są to moje wymysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Wiesz jak masz kombinować z 4 połaciami dachu i podłączać to pod inwerter 4 oddzielnymi MPPT albo bawić się w optymizery które też sporo kosztują rozważył bym montaż na gruncie. Podstawowe pytanie ile masz zużycie prądu i ile kasy do wydania? I czy masz smykałkę do zrobienia czegoś na ziemi czy musi robić to firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 27.11.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 (edytowane) Wiesz jak masz kombinować z 4 połaciami dachu i podłączać to pod inwerter 4 oddzielnymi MPPT albo bawić się w optymizery które też sporo kosztują rozważył bym montaż na gruncie. W takiej sytuacji też bym rozważył montaż na gruncie. Nie masz jakiegoś fragmentu działki bez zacienienia? Ewentualnie na pionowej, dobrze nasłonecznionej ścianie elewacji. Jak rozważałem u siebie, to odchylając je lekko od elewacji (np. do 70 stopni) straty na produkcji nie były aż takie straszne (dokładnie nie pamiętam, ale chyba coś w okolicach 80% optymalnego ustawienia). Tutaj możesz sobie sprawdzić poglądowo teoretyczną produkcję dla różnych azymutów i kątów nachylenia paneli: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVTR - znajdź na mapie swoją lokalizację i ją zaznacz, następnie w sekcji "Grid connected" wpisz moc instalacji (Installed peak PV...), nachylenie paneli (Slope) i azymut, w którym są skierowane (Azimuth, względem południa - czyli -90 na wschód, +90 na zachód, 0 południe). Możesz też wyliczyć optymalne nachylenia i azymut... Edytowane 27 Listopada 2018 przez abes99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts