Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skąd masz takie info

Czytam i wyciągam wnioski. Weszło niedawno nowe prawo energetyczne (dużo zmian) i jest tam definicja magazynu energii. Po co? Potem czytałem, że ME planuje wprowadzić jakieś taryfy dla tych magazynów, ktoś pisał, że też mają być taryfy dynamiczne, wymiana liczników i już niektórzy prosumenci mają instalowane, takie z antenką. UE ma zunifikować do 2022 systemy energetyczne, to teraz są jakieś problemy - coś o Niemcy i Austrię chodzi. Prosumenci są nie na rękę itp itd. Chyba też maja być zapisy w UE o tych wyłączeniach instalacji PV, ale tego nie jestem pewien. Dużo tego. Zresztą nie każdy może być prosumentem np. blokresi. Co oni na koszty energii. Jakoś trzeba będzie to pogodzić.

2 lodówko zamrażarki, 3 pompki do ogrzewania, kocioł na ekogroszek (sterownik, dmuchawa, podajnik), monitoring, 3 routery, 2 switche, 2 TV sat w postaci odbiorników z HDD, alarm.

Dramat. Obsługa Twojego systemu CO źre tyle energii co moja klima żeby ogrzać pół domu. Z 400 W pobieranych mam 1.5 kWh energii cieplnej. Ty masz z tego energię kinetyczną na pchanie wody po instalacji, powietrza w piecu i podawanie paliwo do pieca. Dramat.

Nikt jakoś przy podawaniu kosztów CO nie uwzględnia zużycia prądu na działanie kotła. A to często wartość, która z nawiązką wystarcza do napędzania PC czy klimy.

Prąd jest za frajer i mnie te 500W lata koło tyłka. za w tyg. będzie 7kWp

Dramat. Obsługa Twojego systemu CO źre tyle energii co moja klima żeby ogrzać pół domu. Z 400 W pobieranych mam 1.5 kWh energii cieplnej..

Przepraszam ale mam dostęp do opału za darmo a właściwie za paliwo które muszę zużyć aby wziąć spakowany opał. A czy spalę 30kg dziennie czy 100kg mnie to lotto.

Powiem więcej nawet gdybym spalał 10t/dobowo też będzie mi się to opłacało :)

Edytowane przez marcinbbb

Masz dziwne podejście dożycia nie zakłada się czegoś po to aby trwonić na lewo i prawo.
Ja wiem że mam 6MWh do przerobienia na bezużyteczny prąd - tak prawo każe Opust muszę zjeść lub oddać za darmo.

To go wpierniczam na lewo i prawo chcesz oddam 1MWh - niestety nie mogę

Edytowane przez marcinbbb

W tym nowym mógłbym zrobić 3 stringi po 2 tylko jak teraz to odiodować. Teraz na każdym mam diodę i bezpiecznik.

Wystarczy że te dwa połączone szeregowo dam bez diody tylko na równoległym łączeniu stringów dam diodę?

Tu masz łopatologicznie wyrysowane jak i czemu:

http://energia.nexun.pl/?p=1090

Chodzi mi oto czy już wiadomo co z indywidualnymi odbiorcami poza plotkami i domysłami

Taryfy dla indywidualnych chyba są ogłaszone koło połowy grudnia wiec niedługo. Ale ja jestem na 100% pewien że nie drgnał, zresztą tak zapowiadali. Wybory są w 2019. Ci wyborcy na których obecna ekipa liczy, nie potrafią zrozumieć że na "rekompensaty" sami się w biedronce zrzucaja :-) Ja mam takiego teścia, będzie jechał po właścicielu biedronki jak po burej suce, chwalił rząd "że dał". Jak pisałem cały sprzedawany w PL prąd zdrożał skokowo o 10 mld rocznie. Cudów nie ma, każdy mieszkaniec polski musi rocznie dorzucić średnio 250PLN.

Edytowane przez Jastrząb

Szykuje się na kupno czegoś takiego. Opusty będą jeszcze może ze 4 lata. Góra. Co wtedy zrobicie z nadprodukcją w lecie?

W lecie będzie zawsze nadprodukcja. Chyba, że instalacja będzie małej mocy (u mnie około 2 kW). Te "magazyny energii" to mogą zaspokoić potrzeby bieżące, a nie na zimę.

Jest możliwe, że energetyka (ta wielka Energetyka w Unii) już teraz pracuje nad przepisami, by szary człowiek mógł produkować energię wyłącznie w dynamie do roweru. Za pewne marzy się wielkiej energetyce zmonopolizowanie rynku energii w myśl szczytnego hasła "energetycy wszystkich krajów łączcie się".

W lecie będzie zawsze nadprodukcja. Chyba, że instalacja będzie małej mocy (u mnie około 2 kW). Te "magazyny energii" to mogą zaspokoić potrzeby bieżące, a nie na zimę.

Jest możliwe, że energetyka (ta wielka Energetyka w Unii) już teraz pracuje nad przepisami, by szary człowiek mógł produkować energię wyłącznie w dynamie do roweru. Za pewne marzy się wielkiej energetyce zmonopolizowanie rynku energii w myśl szczytnego hasła "energetycy wszystkich krajów łączcie się".

Wczoraj czytałem, że Niemcy zmieniają zasady FIT tzn. ucinają małym, a dokładają dużym instalacjom PV. Dlaczego? U nas jak sobie energetyka postawi swoje farmy PV lub będzie odkupowała prąd z aukcji, bo musi to pierwsze co zrobi to odetnie wszystkich maluśkich z gównianymi instalacjami na dachu. Według mnie za chwilę będzie tak, że opustów nie będzie, żadnych. O tych wyłączeniach PV to chyba też ma być gdzieś w jakieś dyrektywie UE zapisane.

Wczoraj czytałem, że Niemcy zmieniają zasady FIT tzn. ucinają małym, a dokładają dużym instalacjom PV. Dlaczego? U nas jak sobie energetyka postawi swoje farmy PV lub będzie odkupowała prąd z aukcji, bo musi to pierwsze co zrobi to odetnie wszystkich maluśkich z gównianymi instalacjami na dachu. Według mnie za chwilę będzie tak, że opustów nie będzie, żadnych. O tych wyłączeniach PV to chyba też ma być gdzieś w jakieś dyrektywie UE zapisane.

Ale co, myślisz, że podpisali ze mną umowę na odbiór produkcji z PV z upustem 80% na lat 15, a za chwile zmienią prawo i upustu nie będzie?

Trochę ludzi by się mocno wnerwiło :-/

Ale co, myślisz, że podpisali ze mną umowę na odbiór produkcji z PV z upustem 80% na lat 15, a za chwile zmienią prawo i upustu nie będzie?

A zakazali węgla tu i tam wprowadzili piątą klasę i co jest zadyma?

Jak coś się zmieni to będziesz psioczył jak na kominki i tyle zrobisz.

Co za problem zmienić prawo. Wnerwisz się? No i co im zrobisz? Odłączysz się od sieci? Patrz co się dzieje. Zresztą wsadzą Ci nowy licznik, doliczą energię bierną, taryfy dynamiczne, wymuszą VAT (zresztą to już jest ustawie), wyłączenia PV itd itp. Jesteś aktywny musisz się dopasować, bo masz wpływ na sieci energetyczną i czasami jest to działanie negatywne. Niestety ktoś musi ponieść koszty transformacji energetyki, a moim zdanie będą to prosumenci, bo ich jest mniej i energetyce oni nie pasują, bo np. blokersi nie mogą być prosumentami.

A zakazali węgla tu i tam wprowadzili piątą klasę i co jest zadyma?

Jak coś się zmieni to będziesz psioczył jak na kominki i tyle zrobisz.

Jest pewna róznica. Ja mam podpisaną umowę na XXlat. O ile mi wiadomo, własciciel pieca węglowego żadnej umowy z nikim na 15letnie palenie nie miał.

Edytowane przez Jastrząb

Na pewno jeśli zmienią prawo na moją finansową niekorzyść z wpływem na podpisaną umowę, nie będę siedział cicho i się dostosowywał.

No to super.

Tak Ci tylko napiszę, że w ustawie jest bilansowanie międzyfazowe, a faktycznie go nie ma.Pisz pozew do sądu i daj znać jak się zakończyło. no i ile trwało.

Spokojnie dowalą innymi rzeczami. Ja uważam, że ZE będą miały swoje PV, więc zrobią wszystko by prosumentom zaszkodzić. Tyle.