Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

trochę kasy z budowy zostanie zastanawiam się nad FV. Powiedzcie mi jak policzyć sensowną moc potrzebną mi dla domu. Mam praktycznie wszystko na prąd. Jeszcze nie mieszkam, dlatego ciężko mi zaprognozowac na podstawie rachunków.

Ze względu na Net Metering 1:0,8 i 1:0,7 (to takie małe gwoździki do trumny na polską fotowoltaikę) jeśli będzie dość kasy zainstaluj bliżej 10 kW. Jak coś zostanie z upustu, to zawsze można zostawić coś w prezencie swojemu ZE, lub wymienić żarówki na tradycyjne.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pojawiło się coś takiego:

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/33562/operatorzy-wnioskuja-o-zmiane-zasad-przylaczania-i-obslugi-mikroinstalacji

Moim zdaniem termin wejścia w życie tych regulacji powinien być zależny od spełnienia przez Dostawców ściśle określonych norm dla sieci.

Nie może tak być, że jak włączy się czajnik z wodą, to napięcie spada o 10 wolt, a jak zaświeci słońce, to przy PV 2 kW napięcie podskakuje o 20 wolt.

Rozkłada mnie na łopatki takie stwierdzenie w tym artykule:

W stosunku do wcześniejszych propozycji do nowego projektu aktualizacji IRiESD wprowadzono istotne zmiany, w dużej mierze korzystne dla instalatorów i prosumentów, w stosunku do wcześniejszych propozycji, a także ogłoszono mające trwać 4 tygodnie konsultacje.

Brzmi to tak, że prosumenci coś zyskają, a to po prostu zmiany "mniej niekorzystne". I to tylko troszeczkę mniej.

Czym spowodowane są te zmiany? Czy OSD mają problemy w związku z podłączeniem kolejnych mikroinstalacji? Jakie to problemy? Czy nie można je rozwiązać po stronie operatorów np. modernizacją (w końcu) sieci? Całe dziesięciolecia nie modernizowano sieci w dostateczny sposób, a teraz chcemy iść w ekologię i jesteśmy w ciemnej dupie. Koszty zaniedbań przerzucane są na producentów instalacji PV a następnie na prosumentów. Ciekawe o ile wzrosną ceny takich instalacji po zaimplementowaniu tych wszystkich dodatkowych urządzeń i zabezpieczeń. Przez takie działania rynek PV bardzo mocno się ograniczy. To tutaj należałoby dać prosumentom rekompensaty w związku z nieuchronnymi podwyżkami cen instalacji oraz zaburzeniami ich pracy przez ingerencje OSD.

Powinien być jasny zapis w jakich okolicznościach OSD może obniżyć produkcję z mikroinstalacji lub w ogóle odciąć ją od sieci. I takie decyzje powinny być łatwe do sprawdzenia - czytelne informacje w Internecie. Inaczej jaka jest gwarancja, że nie będą odłączać naszych instalacji codziennie w godzinach 8-22? Przecież istotą prosumeryzmu jest nadprodukcja prądu w okresie letnim, aby odebrać tę nadwyżkę z okresie zimowym. Kiedy nie zdołamy odłożyć istotnych zapasów na zimę, straci sens instalowanie PV o mocach większych niż 3-4 kWp na użytek własny. Wtedy będą powstawać tylko najmniejsze instalacje off-grid. Czy do tego dążą OSD? To niezgodne z polityką państwa, UE i ogólnymi trendami światowymi. Tu naukowcy odtrąbili sukces zmniejszenia dziury ozonowej, a obok robi się wszystko, aby zwiększyć użycie węgla, wzrost zanieczyszczeń, smog na każdym kroku w stężeniach rekordowych w całej UE. Chyba nie tędy droga?

Pojawiło się coś takiego:

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/33562/operatorzy-wnioskuja-o-zmiane-zasad-przylaczania-i-obslugi-mikroinstalacji

Moim zdaniem termin wejścia w życie tych regulacji powinien być zależny od spełnienia przez Dostawców ściśle określonych norm dla sieci.

Nie może tak być, że jak włączy się czajnik z wodą, to napięcie spada o 10 wolt, a jak zaświeci słońce, to przy PV 2 kW napięcie podskakuje o 20 wolt.

Nie masz odpowiednich norm u siebie? Co za problem. Jest od tego sąd.

W stosunku do wcześniejszych propozycji do nowego projektu aktualizacji IRiESD wprowadzono istotne zmiany, w dużej mierze korzystne dla instalatorów i prosumentów, w stosunku do wcześniejszych propozycji, a także ogłoszono mające trwać 4 tygodnie konsultacje.

Brzmi to tak, że prosumenci coś zyskają, a to po prostu zmiany "mniej niekorzystne". I to tylko troszeczkę mniej.

Czym spowodowane są te zmiany? Czy OSD mają problemy w związku z podłączeniem kolejnych mikroinstalacji? Jakie to problemy? Czy nie można je rozwiązać po stronie operatorów np. modernizacją (w końcu) sieci? Całe dziesięciolecia nie modernizowano sieci w dostateczny sposób, a teraz chcemy iść w ekologię i jesteśmy w ciemnej dupie. Koszty zaniedbań przerzucane są na producentów instalacji PV a następnie na prosumentów. Ciekawe o ile wzrosną ceny takich instalacji po zaimplementowaniu tych wszystkich dodatkowych urządzeń i zabezpieczeń. Przez takie działania rynek PV bardzo mocno się ograniczy. To tutaj należałoby dać prosumentom rekompensaty w związku z nieuchronnymi podwyżkami cen instalacji oraz zaburzeniami ich pracy przez ingerencje OSD.

Powinien być jasny zapis w jakich okolicznościach OSD może obniżyć produkcję z mikroinstalacji lub w ogóle odciąć ją od sieci. I takie decyzje powinny być łatwe do sprawdzenia - czytelne informacje w Internecie. Inaczej jaka jest gwarancja, że nie będą odłączać naszych instalacji codziennie w godzinach 8-22? Przecież istotą prosumeryzmu jest nadprodukcja prądu w okresie letnim, aby odebrać tę nadwyżkę z okresie zimowym. Kiedy nie zdołamy odłożyć istotnych zapasów na zimę, straci sens instalowanie PV o mocach większych niż 3-4 kWp na użytek własny. Wtedy będą powstawać tylko najmniejsze instalacje off-grid. Czy do tego dążą OSD? To niezgodne z polityką państwa, UE i ogólnymi trendami światowymi. Tu naukowcy odtrąbili sukces zmniejszenia dziury ozonowej, a obok robi się wszystko, aby zwiększyć użycie węgla, wzrost zanieczyszczeń, smog na każdym kroku w stężeniach rekordowych w całej UE. Chyba nie tędy droga?

A co Ty myślałeś, że ZE będą działać na rzecz prosumentów? Sami budują farmy PV i nie potrzebują jakiś prosumentów. Pisałem o tym. To dopiero początek.

Ideą "prosumeryzmu" nie jest nadprodukcja. Z wiki

Prosument – zbitka wyrazów „producent” lub „profesjonalista” i „konsument”, przy czym chodzi tu o konsumenta ... w jednoczesną produkcję i konsumpcję dóbr lub usług.

Jak chcesz mieć nadwyżkę to se kup magazyn energii. Ekologia? Jaka? W zimie z czego jest produkowany prąd, który pobierasz?

Nie masz odpowiednich norm u siebie? Co za problem. Jest od tego sąd.

Jak wykonają pomiary, to wyjdzie, że sieć jest w porządku. Prawda jest taka, że od prawie 40 lat nic nie modernizowano. Co więcej - do połączenia w pierścień brakuje pary metrów. Mniej strat by było na przesyle. Do stacji trafo miał bym około 300 metrów, a nie 800.

Mam szczęście, że sąsiad, który ogrzewał prądem postawił na ekologię, zrezygnował z grzania prądem w II taryfie i ogrzewa tylko kominkiem (w pierwszej nie grzał). Żeby być jeszcze bardziej ekologicznym, to domownicy chodzą w swetrach. I kasy starcza do pierwszego...

U mnie już w godzinach 13-15 i 22-06 nie spada napięcie do 200 V., jak kiedyś bywało.

Jak wykonają pomiary, to wyjdzie, że sieć jest w porządku. Prawda jest taka, że od prawie 40 lat nic nie modernizowano. Co więcej - do połączenia w pierścień brakuje pary metrów. Mniej strat by było na przesyle. Do stacji trafo miał bym około 300 metrów, a nie 800.

Mam szczęście, że sąsiad, który ogrzewał prądem postawił na ekologię, zrezygnował z grzania prądem w II taryfie i ogrzewa tylko kominkiem (w pierwszej nie grzał). Żeby być jeszcze bardziej ekologicznym, to domownicy chodzą w swetrach. I kasy starcza do pierwszego...

U mnie już w godzinach 13-15 i 22-06 nie spada napięcie do 200 V., jak kiedyś bywało.

Na to załóż pomiar na dłużej. Nie można? Dasz radę.

BTW może nie ma pieniędzy dlatego oszczędza,skąd wiesz jaką ma sytuacje.

Korzystając z dofinansowania i kredytu z BOS Banku jestem zobowiązany do podawania rocznych uzysków PV . W projekcie PV miałem uzyski 1) roczne, 2) miesięczne ,3)dzienne . Jak mam w takim razie to zrobić jak by mi wyłączali PV . Zapewne może się to tyczyć nowych instalacji PV . Moja pracuje prawie 3 lata to nas to pewnie nie będzie dotyczyć.

Na to załóż pomiar na dłużej. Nie można? Dasz radę.

BTW może nie ma pieniędzy dlatego oszczędza,skąd wiesz jaką ma sytuacje.

Szkoda czasu. Nie zanosi się na to by ktoś nowy wpadł na pomysł ogrzewania prądem, a to tak na prawdę powodowało spadki napięcia.

W okolicy chyba nikt nie będzie instalował do kwietnia nowych paneli. A jeśli później, to pewnie już "kagańcami".

Szkoda, że nie zamknięto pętli te kilkadziesiąt lat temu. Było blisko, ale jak "fachowcy" połączyli to zaiskrzyło się i połączenie zostało usunięte. Tak jest do dzisiaj.

Wtedy to były liczniki analogowe, więc to klienci płacili za straty na linii.

Nie wiem jakie algorytmy mają liczniki elektroniczne - jest pewnie sporo możliwości.

Mam ponad 2000 kWh nadwyżki mimo haraczu. Może je jakoś zagospodaruję. Jedno jest pewne - nie będę grzał "drutami", bo nie lubię marnotrawstwa. Nastawiłem się na klimę w okresach przejściowych (tak do -10 st. C.). Taki sposób grzania nie powoduje odczuwalnych spadków napięcia.

A co Ty myślałeś, że ZE będą działać na rzecz prosumentów? Sami budują farmy PV i nie potrzebują jakiś prosumentów. Pisałem o tym. To dopiero początek.

Ideą "prosumeryzmu" nie jest nadprodukcja. Z wiki

Jak chcesz mieć nadwyżkę to se kup magazyn energii. Ekologia? Jaka? W zimie z czego jest produkowany prąd, który pobierasz?

Zimą czasem panele potrafią naprodukować więcej, niż latem. Oczywiście to przez krótki i wyjątkowo słoneczny czas.

Magazynem ma być, zgodnie, jak by się parę lat temu mogło wydawać, z polityką rządu - sieć elektroenergetyczna operatorów. Cały ten szum medialny o zbliżającej się katastrofie ekologicznej, smog w każdym większym mieście każdej zimy czy wieszczenie końca ery ropy naftowej miały spowodować nakierowanie się na OZE. I bardzo dobrze. Tylko dlaczego u nas, jak zwykle, się nie da zrobić czegoś, co na zachodzie działa świetnie? Rząd ewidentnie stoi w przysłowiowym rozkroku nad wodą - nie wie na którą stronę przejść. Z jednej strony utyskuje, że Polacy kopcą starymi śmieciuchami, że UE nas gnębić będzie karami za nadmierną emisję CO2 i niedostateczne inwestowanie w OZE, a z drugiej strony stawiają tamę wiatrakom, prawie nie wspierają PV. To co zrobili dotąd, aby powstała tak duża ilość mikroinstalacji w domach, to kropla w morzu potrzeb. Morawiecki śni o milionie aut elektrycznych, a na COP24 powiedział wprost, że nie będzie żadnych ulg czy dopłat do tych aut. Na co on liczy? Że Polacy gnębieni coraz to nowymi podatkami sami zainwestują znacznie większą kasę w OZE, elektryki i posiądą globalną świadomość o zanieczyszczeniach? Polak prędzej spali w piecu kolejną plastikową butelkę, niż sam z siebie zainwestuje kasę w coś "ekologicznego".

Korzystając z dofinansowania i kredytu z BOS Banku jestem zobowiązany do podawania rocznych uzysków PV . W projekcie PV miałem uzyski 1) roczne, 2) miesięczne ,3)dzienne . Jak mam w takim razie to zrobić jak by mi wyłączali PV . Zapewne może się to tyczyć nowych instalacji PV . Moja pracuje prawie 3 lata to nas to pewnie nie będzie dotyczyć.

Ponoć tylko nowe :/

Edytowane przez Aydin

Zimą czasem panele potrafią naprodukować więcej, niż latem. Oczywiście to przez krótki i wyjątkowo słoneczny czas.

Jeśli masz na myśli że w zimowy słoneczny dzień zobaczysz moc nominalną paneli to się bardzo mylisz, słońce pod nieodpowiednim kątem do paneli, dzień o wiele krótszy max 6h. Więc to raczej bajki chyba że ktoś montuje panele pod kątem 90*.

W lato z każdego kWp możesz zrobić 7kWh w zimę nie wiem czy zrobisz 2kWh.kWp.

Na zimowy dzień przemawia tylko mniejsza temperatura paneli

Witam.

Mam kilka pytań, noszę się z zamiarem założenia PV. Może najpierw kilka danych statystycznych:

1. Za ostatnie 12 miesięcy zużycie na poziomie 13 tys kWh

2. Dwie taryfy ze zużyciem 60/40 (60 % w taniej)

Powyższe zużycie roczne będzie podobne w kolejnych latach.

Zamierzam założyć instalacje 16,5kW, przy zużyciu rzeczywistym na poziomie 30% (około 5000 kWh) do sieci oddaję około 11,5 tys kWh, z czego odzyskuję 8000 kWh (70%).

Dach skierowany idealnie na południe pod kątem 35*.

Teraz pytania:

1. W jakim okresie najlepiej bilansować zużycia (roczne, półroczne)?

2. Mam umowę z Energa jeszcze do sierpnia 2020- czy to nie przeszkadza w możliwości podłączenia? czy nie trzeba czekać do zakończenia umowy?

3. Mam taryfę G12w- jak bilansowana jest energia oddana/pobrana w dwóch taryfach? czy energię wytworzaną w T I mogę odbierać w T II i na odwrót?

Jeżeli będę miał dopłatę, to raczej policzą mi tani, czy drogi prąd? A może lepiej przejść w takim układzie na G11?

1. W jakim okresie najlepiej bilansować zużycia (roczne, półroczne)?

2. Mam umowę z Energa jeszcze do sierpnia 2020- czy to nie przeszkadza w możliwości podłączenia? czy nie trzeba czekać do zakończenia umowy?

3. Mam taryfę G12w- jak bilansowana jest energia oddana/pobrana w dwóch taryfach? czy energię wytworzaną w T I mogę odbierać w T II i na odwrót?

Jeżeli będę miał dopłatę, to raczej policzą mi tani, czy drogi prąd? A może lepiej przejść w takim układzie na G11?

1. Ja przeszedłem na roczne w Tauronie. Lepiej się opłaca, mają mniejsze możliwości "kombinacji" z podziałem wypracowanie energii na taryfy.

2. Nie przeszkadza.

3. Niech się wypowie ktoś od Twojego Operatora. Niektórzy starają się "oskubać" Prosumenta, jak się da...

Pozostań przy posiadanej taryfie.