jasiek71 28.12.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Cały czas mam wrażenie że wy tu raczej o takim UPS z fotowoltaiką niż off grid...Żadna bateria nie jest w stanie zmagazynować i oddać więcej energii niż można by kupić bezpośrednio z sieci za koszt tej baterii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.12.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Właśnie chyba doił krowy na generatorach diesla i się nie dało. i kto tu nie rozumie ( co pisze) Edytowane 28 Grudnia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.12.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 To zależny czym dla Ciebie jest offgrid..Dla mnie zapewnieniem minimum komfortu w przypadku ekstremalnie długiego zaniku zasilania.Instalacja powinna dążyć do tego aby się zwrócić czyli jak najdłuższe korzystanie z UPS bez wykorzystania akumulatorów. Czyli uzysk chwilowy PV większy od poboru. Jak dla mnie potrzebuję ciągłej produkcji ok 100-150W. Na samych panelach tego nie zrobię jak dorzucę turbinę wiatrową też będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Panowie nie mieszajmy do tego układu UPS który służy do zapewnienia ciągłości zasilania jakichś tam odbiorników...Jak dla mnie fotowoltaika z bateriami nie mamsensu przy porównaniu z układem sieciowym...Ja już jestem skutecznie" wyleczony" z baterii...Świat nie dysponuje odpowiednimi magazynami energii aby to miało jakikolwiek sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 28.12.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Ta 1kWh to za cały dzień? Jakie masz panele?to nie kwestia paneli (3.3kwp) tylko braku słońca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.12.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 to nie kwestia paneli (3.3kwp) tylko braku słońca . 1kWh zajebiście dużo u mnie dziś z 3,3kWp wpadło 0,2kWh Panele Suntech 275W Mono 4 Busbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Jasiek ******** swoją zabawkę? Zostało tylko 3,5kWp paneli na dachu których jak na razie nie mam do czego podłączyć... Dzisiaj wywiozłem ostatnie akumulatory na złom bo wszystko się zajechało w przeciągu roku... Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy w cytowanym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 28.12.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 U mnie z 2,5 kWp naprodukowało 0,417 kWh... Panele Centrosolar 250 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.12.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Zostało tylko 3,5kWp paneli na dachu których jak na razie nie mam do czego podłączyć... Dzisiaj wywiozłem ostatnie akumulatory na złom bo wszystko się zajechało w przeciągu roku... Jakie plany dalej?? Moje wydają się ok a były w podobnym wieku tylko używam ich inaczej. Staram sienie dopuścić aby napięcie pod obciążeniem zeszło poniżej 24-24,5V. Następne kupię takie bardzej nadające się do PV Co jakiś czas szukam taniej używanej turbiny wiatrowej ale nie mogę nic sensownego znaleźć. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Jakie plany dalej?? Moje wydają się ok a były w podobnym wieku tylko używam ich inaczej. Staram sienie dopuścić aby napięcie pod obciążeniem zeszło poniżej 24-24,5V. Następne kupię takie bardzej nadające się do PV Co jakiś czas szukam taniej używanej turbiny wiatrowej ale nie mogę nic sensownego znaleźć. Plany bliżej nie określone... Pora roku nie zachęca do jakiegokolwiek grzebania a do tego brak jakiejkolwiek motywacji... Część paneli zostanie podłączona poprzez sterownik do grzałki cwu a reszta prawdopodobnie zostanie sprzedana... Na dzień dzisiejszy nie widzę sensu w fotowoltaice... Dobre dla pasjonatów... Mi odeszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.12.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Co jakiś czas szukam taniej używanej turbiny wiatrowej ale nie mogę nic sensownego znaleźć. Weź sobie od majfrienda za 240 dołków 800W na bank będzie lepsza niż używka 300W w podobnej cenie: https://pl.aliexpress.com/item/800-w-12-v-24-v-48-V-6-Nylon-Fiber-Ostrze-Poziome-Turbiny-Wiatrowej-w/32855121721.html U siebie mam nówkę Bosha 100Ah 12V i zapnę go przez kontroler do panela 20W byle nie stał jak pustak, bo stanie może go tylko dobić. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 28.12.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Plany bliżej nie określone... Pora roku nie zachęca do jakiegokolwiek grzebania a do tego brak jakiejkolwiek motywacji... . Może dołączysz ze swoimi panelami do mojej wypożyczalni PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.12.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Weź sobie od majfrienda za 240 dołków 800W na bank będzie lepsza niż używka 300W w podobnej cenie: https://pl.aliexpress.com/item/800-w-12-v-24-v-48-V-6-Nylon-Fiber-Ostrze-Poziome-Turbiny-Wiatrowej-w/32855121721.html U siebie mam nówkę Bosha 100Ah 12V i zapnę go przez kontroler do panela 20W byle nie stał jak pustak, bo stanie może go tylko dobić. Duże ryzyko że walną Vat na cle. Ostatnio MPPT 60A mi dziabnęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.12.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Część paneli zostanie podłączona poprzez sterownik do grzałki cwu a reszta prawdopodobnie zostanie sprzedana... Na dzień dzisiejszy nie widzę sensu w fotowoltaice... Dobre dla pasjonatów... Mi odeszło... Czyli, wg Ciebie, nie warto iść w PV bo za drogo, za dużo problemów, zmienność prawa ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.12.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Duże ryzyko że walną Vat na cle. Ostatnio MPPT 60A mi dziabnęli Chyba i tak się opłacało? Wszak około 100-170 dołków kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 28.12.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Czy pis nie znalazł na nas wszystkich haka? Nie wybierzesz nas dostaniesz z urzędu wzrost cen prądu od konkurencji? Jak szybko działają, przykład Warszawy, ceny jeszcze nie poszły do góry a oni już podnieśli haracze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.12.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Czy pis nie znalazł na nas wszystkich haka? Nie wybierzesz nas dostaniesz z urzędu wzrost cen prądu od konkurencji? Jak szybko działają, przykład Warszawy, ceny jeszcze nie poszły do góry a oni już podnieśli haracze. O czym Ty mówisz? Mam 2 chałupy w wawie i nic nie wiem a Ty mi tu z jakimiś haraczami? PIS pakuje manele o czym mam myśleć? O tym że obniżyli akcycę z 20 na 5 PLN/MWh szybciej zwróci mi się PV za 4MWh zapłacił bym 80 a zapłacę 20... zajebonzo dzięki PIS ale idzcie do Smoleńska tam Wam najlepiej Edytowane 28 Grudnia 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciekawy_Zycia 28.12.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Witam, Jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o wyrozumiałość Jestem w trakcie budowy domu, i chciałbym na dachu zamontować panele fotowoltaniczne od aliego: 36 sztuk x 100W = 3,6 kWp: ECO-WORTHY 2018 100W Monocrystalline Solar Panel for 12V lub Dokio Solar Panel 100W Monocrystalline Silicon 18V 1175x535x25MM Size Top battery Do tego kupic jakis inwerter (nie koniecznie z chin) na 4kW trojfazowy on grid. Cena PV to jakies 13tys pln + 4ys za inwerter = 17tys. Z tego co rozumiem szacunkowo bedzie z tego 4000 kWh na rok czyli jakies 2,2tys rocznie , wiec zwrot po 7-8 latach. Bede miał pompe ciepła wiec PV wydaje sie miec duzo sensu. Mam kilka pytan: 1. Czy ZE ma jakies obiekcje co do PV, Innogy pisze na swoich stonach ze potrzebne bedzie tylko: "Parametry techniczne, charakterystyka ruchowa i eksploatacyjna przyłączanych urządzeń, instalacji lub sieci, w tym specyfikacja techniczna/ karty katalogowe urządzeń wytwórczych i przekształtnikowych." 2. Jak najlepiej podlaczyc 36 takich paneli, wstepnie myslalem o tym zeby rownolegle polaczyc 18 szeregowo wpietych paneli, czyli bedzie napiecie 216V (dla PV 12V) lub 324V (dla PV 18V) ? 3. Czy polecacie jakis inverter dla 4 kW? 4. Jakies uwagi czy sugestie? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 28.12.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 O czym Ty mówisz? Mam 2 chałupy w wawie i nic nie wiem a Ty mi tu z jakimiś haraczami? PIS pakuje manele o czym mam myśleć? O tym że obniżyli akcycę z 20 na 5 PLN/MWh szybciej zwróci mi się PV za 4MWh zapłacił bym 80 a zapłacę 20... zajebonzo dzięki PIS ale idzcie do Smoleńska tam Wam najlepiej Nie bądź taki naiwny, od kiedy to rząd rozdaje, co do reszty to możesz sobie tylko pomarzy, bo ruskie rządy nie cierpią polaków nie zależnie z jakiego obozu i raczej do tak licznych wycieczek więcej nie dopuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Czyli, wg Ciebie, nie warto iść w PV bo za drogo, za dużo problemów, zmienność prawa ... ? Nie wiem co ci odpowiedzieć... Zależy kto jakiej matematyki używa... Według mojej to bilans jest za mało dodatni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts