Przewas 02.04.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Fajne, będę musiał poeksperymentować, choć na szczęście nie mam wielkiego problemu ze smrodem bo z 2 stron las a tylko z jednej smrodzący sąsiad. Tak zgadza się. Kosztem jest nieco mniejsza sprawność, którą obliczał Hans, ale wydaje mi się że skutki w skali roku trochę przeszacował. Nie mam za bardzo czasu żeby to policzyć i zweryfikować na moich rzeczywistych danych, ale jak chwilę znajdę, to takie wyliczenia zrobię na rzeczywistych danych, a przy okazji będzie rozkład ile czasu z jaką sprawnością pracują moje inwertery i ile kWh przy jakiej sprawności w skali roku jest generowane, bo to w sumie ciekawe . Z cenami różnie bywa, w katalogu jest jak piszesz, ale czasem można kupić taniej większy inwerter niż mniejszy, zależy od okazji. No jasne, podobnie z panelami, o tym nawet nie dyskutuję, bo to zmienia zupełnie obraz sytuacji. Co do sprawności, u mnie wygląda to tak: Mc, sprawność, strata limitacji mocy. January; 93.8%;0.000kWh; February; 94.7%;0.020kWh; March; 95.0%;0.071kWh; April; 95.2%;0.098kWh; May ;95.1%;0.092kWh; June; 95.2%;0.268kWh; July; 95.2%;0.218kWh; August; 95.2%;0.063kWh; September;95.1%;0.132kWh; October;95.0%;0.097kWh; November;94.0%;0.176kWh; December;93.1%;0.000kWh; Year;95.0% ;1.233; Inwerter Kaco 5002, panele Kaneka HB. najefektywniej nie pracują, bo wygląd też się liczył a przy tej ilości nie dało się tego w optymalne stringi pospinać. Jak na inwerter z trasformatorem, nie jest jednak najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.04.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Moja też dotyczyła tego przypadku,skoro sam o nim napisałem. Dalej to podtrzymuję. Jest to normalna praktyka. Argumenty podałem w tamtej dyskusji i myślę, ze nie ma sensu znowu do tego wracać i klepać o tym samym przez kolejne parę stron, zwłaszcza, że ciężko Cię przekonać. Fronius także widzę te moje argumenty podziela, skoro proponuje to bez obawy o działanie swojego inwertera. No właśnie. Fronius nieprzypadkowo analizuje 2 przypadki. Nieprzypadkowo moduły krystaliczne są nachylone pod kątem... 15st. Tymczasem moduły cienkowarstwowe na połaciach 30st. I piszą tylko, że im większy kąt nachylenia, tym większe straty przy powieszeniu tego na jednym MPPT. Na podstawie artykułu Froniusa, nie zaryzykowałbym tezy, że na dachach 30-40st (chyba najbardziej typowe w domach jednorodzinnych w Polsce) można sobie bez istotnych strat (vs koszty PV) powiesić instalację wschód-zachód na jednym MPPT - na modułach krystalicznych. Fronius analizuje z punktu widzenia producenta inwerterów, słabszy inwerter mniej zakosztuje - i to jest cały ich business case. Robienie takiej instalacji na modułach cienkowarstwowych będzie wg mnie rzeźbą z innego powodu. Na powieszenie tej samej mocy potrzeba prawie 2x większej powierzchni na dachu (bo dają mniej W/m2). No to proporcjonalnie większe koszty systemu montażowego i samej robocizny, o czym gdzieś sam pisałeś. Tego analiza Froniusa już nie obejmuje. Co do cen samych modułów cienkowarstwowych. Niekoniecznie są one tańsze w przeliczeniu na Wp mocy, nawet przy uwzględnieniu ich większej produktywności. Wynika to z relacji cen na stronie firmy PV, którą Ty doskonale znasz. Coś mocno czuję, że zdecydowanie taniej będzie dać krystaliczne z osobnymi MPPT na wschód/zachód, niż bawić sie w cienkowarstwowe z 1 MPPT. Wreszcie na koniec. Zadzwoniłem sobie do Fronius Polska z zapytaniem o potencjalne straty przy instalacji krystalicznych PV na dachu 30st. Nie wiedzą dokładnie jakie będą straty przy 1 MPPT (kilka %, może 2%, może 4%). I... też radzą powiesić to na falowniku z 2 MPPT, bo różnice cen niewielkie (sam też do takiej konkluzji doszedłeś). I zapewne taka jest praktyka w takim konkretnym przypadku. Po co więc rzeźbić? Tyle w tym temacie i oczywiście można się całkowicie ze mną nie zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.04.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ależ wodzu, co wódz... Jest bardzo ważne, ile zużyjesz prądu na bieżąco. Po raz n-ty powtarzam: w ustawie nie ma pełnego net-meteringu. Bilansowaniu podlega jedynie energia, a nie dystrybucja (przesył). Czyli jeśli płacisz za prąd powiedzmy 0,60 zł, to za prąd płacisz 0,30 i za dystrybucję drugie 0,30 zł. Zatem na Twoim przykładzie: zużywasz 2500 kWh, wyprodukowałeś 3000 kWh. I teraz w zależności ile zużyłeś na własne potrzeby (na bieżąco, jak to określasz): a) kompletnie nic: płacisz 2500 kWh * 0,30 (stawka za dystrybucję) = 750 pln, oraz otrzymujesz za wyprodukowany prąd 500 kWh * 0,65 = 325 pln minus podatek ok 60 zł = 264 pln. Czyli: 750 pln - 264 pln = 486 pln. Tyle musisz dopłacić. b) zużywasz powiedzmy 15% czyli 450 kWh: płacisz 2500 kWh - 450 kWh = 2050 kWh *0,30 = 615 pln, oraz otrzymujesz za wyprodukowany prąd: 3000-450-2050 kWh=500 kWh = 325 pln minus podatek = 264 zł. Czyli: 615 zł - 264 zł = 351 zł. Tyle musisz dopłacić. Matematyka nie kłamie, im więcej zużyjesz na własne potrzeby, tym mniej zapłacisz, a więcej dostaniesz. Czy jest już wiadome, jak będzie się odbywać to bilansowanie, czy tak, jak napisał mitch? Wtedy opłaca się mieć G12 - w nocy tani przesył (do półrocznego bilansowania), natomiast w dzień wykorzystujemy energię z paneli (rozumiem z tego, że wykorzystana na bieżąco nie przechodzi przez system i nie generuje opłaty za przesył...?). No oczywiście w zimie sytuacja się trochę zmienia Acha - czy instalacja, która pozwala mieć prąd także podczas braku zasilania z sieci jest dużo droższa/możliwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.04.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Kosztem jest nieco mniejsza sprawność, którą obliczał Hans, ale wydaje mi się że skutki w skali roku trochę przeszacował. Nie mam za bardzo czasu żeby to policzyć i zweryfikować na moich rzeczywistych danych, ale jak chwilę znajdę, to takie wyliczenia zrobię na rzeczywistych danych, a przy okazji będzie rozkład ile czasu z jaką sprawnością pracują moje inwertery i ile kWh przy jakiej sprawności w skali roku jest generowane, bo to w sumie ciekawe . Ściślej mówiąc istotą rzeczy jest PRODUKTYWNOŚĆ (ilość roczna kWh/kWp) a nie sprawność inwertera (moc AC do mocy DC). Rzeczywiście pisałem, że spadek sprawności samego falownika w dolnych zakresach mocy mam w modelu nieco przeszacowany (tak ostrożnościowo). Jak będziesz dokładał kolejne moduły do tego samego falownika to w dużym zakresie nawet ponad 100% będziesz zwiększał produktywność (dostaniesz więcej kWh, niż to wynika z dołożenia dodatkowej mocy), mimo pewnych strat na obcięciach nadmiaru mocy przez falownik. Przewas twierdzi, że na odwrót (lub nie zmienia się, bo straty na odcięciu mocy niewielkie) - tak dla porządku. Jak w przyszłości dołożysz może moduły do obecnej instalacji, to zmierzysz i roztrzygniesz ten aspekt:) Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.04.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Rozrysuj sobie model elektryczny takich dwóch stringów (jednakowej długości) połączonych równolegle. Nie różni się to w zasadzie niczym od sytuacji kiedy masz te same dwa stringi na jednej połaci i na jeden przelatujący ptak zrobi kupę.Model elektryczny będzie ten sam. Robienie takiej instalacji na modułach cienkowarstwowych będzie wg mnie rzeźbą z innego powodu. Na powieszenie tej samej mocy potrzeba prawie 2x większej powierzchni na dachu (bo dają mniej W/m2). No to proporcjonalnie większe koszty systemu montażowego i samej robocizny, o czym gdzieś sam pisałeś. Niekoniecznie. Po pierwsze czasami liczy się wygląd i to aspektu finansowego nie ma. Coraz częściej widuję te panele nawet na kątach 90 na elewacjach. Powierzchnia dachu ma znaczenie jeżeli Cię limituje i chcesz upchąć większą moc niż masz dachu do dyspozycji. Często nie jest to problemem. najczęstsze wielkości w PL, to 3-5 kW. To raptem 35m2 dachu w poly i ok 60-65 w amorficznych. Niedużo jak na przeciętny dach. Robocizna i system montażowy + specjalny falownik, w zasadzie wyrównuje koszty instalacji jako całości w porównaniu do poly. Zyski? Wygląd (jak dla mnie), trochę większa produkcja roczna. Niekoniecznie są one tańsze w przeliczeniu na Wp mocy, nawet przy uwzględnieniu ich większej produktywności. Wynika to z relacji cen na stronie firmy PV, którą Ty doskonale znasz. Coś mocno czuję, że zdecydowanie taniej będzie dać krystaliczne z osobnymi MPPT na wschód/zachód, niż bawić sie w cienkowarstwowe z 1 MPPT. Są tańsze o ok 40%. Cenami na wspomnianej stronie się nie sugeruj. Tak jak Ci pisałem, klient detaliczny w zasadzie nie jest celem i dlatego ceny mocno nieaktualne. Co do systemu - nie bardzo rozumiem, czemu wschód /zachód nie możesz spiąć na jednym mppt na poly, tak jak Ci pisze Fronius? Z drugiej strony, spróbuj ściągnąć sobie ofertę na froniusa 1/2 MPPT i porównaj ceny czy jest o co się bić Wreszcie na koniec. Zadzwoniłem sobie do Fronius Polska z zapytaniem o potencjalne straty przy instalacji krystalicznych PV na dachu 30st. Nie wiedzą dokładnie jakie będą straty przy 1 MPPT (kilka %, może 2%, może 4%). I... też radzą powiesić to na falowniku z 2 MPPT, bo różnice cen niewielkie (sam też do takiej konkluzji doszedłeś).I zapewne taka jest praktyka w takim konkretnym przypadku. No tak. j.w., a praktyka jest różna. W zależności od wiedzy i doświadczenia instalatora/rojektanta Po co więc rzeźbić? Tyle w tym temacie i oczywiście można się całkowicie ze mną nie zgadzać Co do powyższych nie mam powodu się nie zgodzić. Nie rozumiem tylko czemu praktyka, proponowana nawet przez samego producenta inwerterów, jest rzeźbą. Chyba tylko tak z przekory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 02.04.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 a czy ten inwerter ma podgląd przez www? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.04.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 a czy ten inwerter ma podgląd przez www? Nie. TO wersja bez Webserwera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.04.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) 16 paneli 260W, inwerter KACO Powador 4200. Montaż w układzie poziomym 4 w pionie, 4 rzędy. Jeżeli chcesz w przyszłości to rozbudowywać to bym to uwzględnił. Dach na krokwiach drewnianych? Tak. Dzięki za radę. Na rozbudowę też jest miejsce , bo jeszcze cały dach na budynku mieszkalnym też na południe. Zastanawiam się jeszcze bo dach na bud. gosp. od strony północnej od godz 17.00 jest również oświetlony jak by dał tam 6 szt. dodatkowych paneli to by jeszcze trochę kW nakręcił ale tylko przez 3.5 godz. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.04.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Co do systemu - nie bardzo rozumiem, czemu wschód /zachód nie możesz spiąć na jednym mppt na poly, tak jak Ci pisze Fronius? Nie rozumiem tylko czemu praktyka, proponowana nawet przez samego producenta inwerterów, jest rzeźbą. Chyba tylko tak z przekory Przeczytałeś ten materiał czy tylko samą konkluzję bez kontekstu? Fronius analizuje przypadek wschód-zachód dla modułów krystalicznych O KĄCIE NACHYLENIA 15st. I zgoda, dla niskich kątów będzie ok, bo straty nikłe. Dla wyższych kątów nachylenia (a tu mówimy o co najmniej 2x wyższych) straty będą większe, o czym tam zresztą piszą. Szkoda, że nie powiesili tych samych krystalicznych modułów również na 30st. A oni i my byśmy mieli porównanie. A tak, tu dali krystaliczne, tam warstwowe, wszystko jest cacy i są gruszki z jabłkami. Czy naprawdę na podstawie tego materiału klientowi z dachem np. 40st zrobiłbyś projekt wschód-zachód na 1 wspólnym MPPT? Bo niby Fronius zaleca? Polecam kontakt z Fronius Polska, z kimś od techniki, bo mnie już tradycyjnie za chiny ludowe nie uwierzysz i się nie zgodzisz. Powiedzą Ci to, do czego sam doszedłeś - dać 2 osobne MPPT, bo różnica w cenach niewielka i nie będzie ŻADNYCH STRAT na niedopasowaniu (o których zresztą sami dokładnie nie wiedzą, jakie będą w tym przypadku). PS: Otwórz drugi załączony materiał rwxw. Nieprzypadkowo na rysuneczkach są same płaściutkie kopertowe daszki, rodem z architektury PRL (bez obrazy, ale wtedy to było bardziej powszechne). W takich warunkach można sobie upraszczać rzeczywiście małym kosztem wydajności. O gustach odnośnie modułów cienkowarstowych nie dyskutuję. Każdy z nas nieraz dopłacał do wyglądu czy estetyki, więc takie uzasadnienie też ma znaczenie. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.04.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Przeczytałeś ten materiał czy tylko samą konkluzję bez kontekstu? Fronius analizuje przypadek wschód-zachód dla modułów krystalicznych O KĄCIE NACHYLENIA 15st. I zgoda, dla niskich kątów będzie ok, bo straty nikłe. Dla wyższych kątów nachylenia (a tu mówimy o co najmniej 2x wyższych) straty będą większe, o czym tam zresztą piszą. Szkoda, że nie powiesili tych samych krystalicznych modułów również na 30st. A oni i my byśmy mieli porównanie. A tak, tu dali krystaliczne, tam warstwowe, wszystko jest cacy i są gruszki z jabłkami. Czy naprawdę na podstawie tego materiału klientowi z dachem np. 40st zrobiłbyś projekt wschód-zachód na 1 wspólnym MPPT? Bo niby Fronius zaleca? Polecam kontakt z Fronius Polska, z kimś od techniki, bo mnie już tradycyjnie za chiny ludowe nie uwierzysz i się nie zgodzisz. Powiedzą Ci to, do czego sam doszedłeś - dać 2 osobne MPPT, bo różnica w cenach niewielka i nie będzie ŻADNYCH STRAT na niedopasowaniu (o których zresztą sami dokładnie nie wiedzą, jakie będą w tym przypadku). PS: Otwórz drugi załączony materiał rwxw. Nieprzypadkowo na rysuneczkach są same płaściutkie kopertowe daszki, rodem z architektury PRL (bez obrazy, ale wtedy to było bardziej powszechne). W takich warunkach można sobie upraszczać rzeczywiście małym kosztem wydajności. O gustach odnośnie modułów cienkowarstowych nie dyskutuję. Każdy z nas nieraz dopłacał do wyglądu czy estetyki, więc takie uzasadnienie też ma znaczenie. Nie, nie czytałem,nie musiałem. Teorię i praktykę znam od dawna, dlatego zaproponowałem takie rozwiązanie w konkretnej sytuacji, i nie bynajmniej na zasadzie "wydaje mi się że wiem". Podkreślę - w konkretnym przypadku o którym wspomniałem. Specjalnie wytłuszczone, bowiem, masz irytującą zdolność manipulacji wypowiedziami. W swoim ostatnim poście zastanawiasz się Czy naprawdę na podstawie tego materiału klientowi z dachem np. 40st zrobiłbyś projekt wschód-zachód na 1 wspólnym MPPT? albo dywagujesz, jakie to mamy różne dachy w PL. Przeczytaj moją wypowiedź, w której odnosiłem się DO KONKRETNEJ sytuacji. Po co rozszerzasz i przekręcasz sens moich wypowiedzi sugerując mi złą praktykę, skoro rozmawialiśmy o jednym i konkretnym przypadku.Na końcu wyjdzie, że jesteś zwolennikiem podpinania dwóch połaci wschód zachód na niskich kątach do MPPT i próbujesz mnie do tego przekonać. Polecam kontakt z Fronius Polska, z kimś od techniki, bo mnie już tradycyjnie za chiny ludowe nie uwierzysz i się nie zgodzisz. Powiedzą Ci to, do czego sam doszedłeś - dać 2 osobne MPPT, bo różnica w cenach niewielka i nie będzie ŻADNYCH STRAT na niedopasowaniu (o których zresztą sami dokładnie nie wiedzą, jakie będą w tym przypadku). Ale co mają mi powiedzieć? To o czym mówiłem od poczatku? że jest strata niedopasowania i kwestią jest tylko czy różnica w cenie pokryje tą stratę i dopiero rozmowa z Froniusem powoduje, że powtarzasz to co napisałem kilka stron wcześniej? JA TO WIEM, i napisałem kilka stron wcześniej To że nie wiedzą jaka będzie strata z powodu niedopasowania , to swoja drogą słabo, można to wyliczyć. Jeszcze raz i ostatni raz WIEM w jakim przypadku się proponuje takie rozwiązania, WIEM jakie są jego zalety, WIEM jakie są jego WADY i świadomie je stosuję lub nie w praktyce. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.04.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Nie, nie czytałem,nie musiałem. Teorię i praktykę znam od dawna, (...) (...) masz irytującą zdolność manipulacji wypowiedziami. (...) (...) Po co rozszerzasz i przekręcasz sens moich wypowiedzi (...) Twoje wypowiedzi cytuję ostatnio copy-paste, więc nie manipuluję. Im więcej konkretnych argumentów podaję, tym więcej stwierdzeń z Twojej strony w stylu takich jak powyżej. Dobrze oceniłem, że złapałeś hasło, nie zaglądając nawet do tego materiału. Wiadomo, guru nie musi, bo guru zrozumiał, że Fronius tak radzi. No to skoro z analizy strat wschód-zachód wynika, że są nikłe (guru nie wie, że dla pochylenia 15%), to spoko można dać dla 30st. A jak przyjdzie klient z dachem np. 40%? No to chyba też dasz, jak Fronius radzi, no bo Fronius radzi:) Temu służyła moja sugestia, no bo nie wiem, do jakich katów nachylenia połaci Twoja teoria i praktyka pozwala montować PV na 1 MPPT. Powiem szczerze, jakbym nie czytał materiału, to na Twoim miejscu bym się po prostu nim nie podpierał w udowadnianiu swoich racji. Ale co mają mi powiedzieć? To o czym mówiłem od poczatku? Na początku sugerowałeś dać wschód-zachód 30st na 1 MPPT i dopiero pod wpływem moich dociekań zgodziłeś się na osobne MPPT, co sugeruje też Fronius. JA TO WIEM (...), WIEM (...),WIEM (...),WIEM (...) Ech, tyle zapewnień - WIEM, znowu Cię zirytowałem:) Jak WIESZ, to policz te straty na połaciach wschód-zachód na 30st na 1 MPPT. Przyda się Froniusowi, Tobie, mnie i wielu innym:) Możesz mieć przecież rację, tylko o tym akurat jeszcze NIE WIESZ:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 03.04.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Na stronie BOŚ są już dokumenty i informacje ale nie ma wzoru umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 03.04.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Przy wielkości falownika lepiej nie przesadzać, na blogu B. Szymańskiego są obliczenia. W polskich warunkach oświetenia więcej się straci na sprawności inwentera w chłodnieszych miesiącach niż można zyskać z najbardziej słonecznych dni. On uważa a najlepszy dobór falownika 85-90% mocy Wp . Powyżej 700W/m^2 to tylko 9% całości energii http://solaris18.blogspot.com/2012/05/dobor-mocy-inwertera-w-instalacji.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 03.04.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Przy wielkości falownika lepiej nie przesadzać, na blogu B. Szymańskiego są obliczenia. W polskich warunkach oświetenia więcej się straci na sprawności inwentera w chłodnieszych miesiącach niż można zyskać z najbardziej słonecznych dni. On uważa a najlepszy dobór falownika 85-90% mocy Wp . Powyżej 700W/m^2 to tylko 9% całości energii http://solaris18.blogspot.com/2012/05/dobor-mocy-inwertera-w-instalacji.html Przeczytałem to. Wcześniej czytałem inne wpisy tego autora. Z całym szacunkiem, ale wg mnie pomieszał pojęcia. Pierwsze jego zdanie: "W wielu opracowaniach można znaleźć informacje że moc inwertera po stronie prądu stałego powinna być 1,05 - 1,15 wyższa niż sumaryczna moc maksymalna baterii słonecznych." Chyba standard jest dokładnie odwrotny i bazuje na innych pojęciach. Cytowałem to wcześniej: moc generatora PV powinna być 1,05-1,15 (105%-115%) wyższa od mocy max inwertera (i chyba zwykle bierze się tu moc max AC inwertera, ale to szczegół). W konsekwencji gość operuje jakąś logiką odwrotną. Jego zalecany 85%-90% to stosunek mocy inwertera do generatora PV, czyli wskaźniki będące odwrotnością tych wymienionych przeze mnie wyżej (czyli on zaleca zakres 111%-118%). Polecam refleksję nad tym jego zdaniem: "Z kolei nie dowymiarowanie inwertera (w stosunku do mocy PV - przyp. Hans) spowoduje efektywniejszą jego pracę przy niskich wartościach nasłonecznienia 100 - 300 W/m2 przy ryzyku wyłączenia i niezagospodarowania zaledwie 1% energii" To zdanie to kwintesencja wszystkiego tego co tu pisałem nt. wzrostu produktywności PV przy niedomiarowaniu falownika (czyli przewymiarowaniu generatora PV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.04.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 cześć wszystkim czytam sobie i czytam wasze rozważania, ciekawy materiał. też przymierzam się do instalacji PV o mocy 3-5 kWp.. podawane tu podejście bilansowania całościowego lub częściowego jest okey. dla mnie najważniejsze to pokrycie wydatku na energię dla podgrzania CWU + jakaś nadwyżka, stąd pomysł o PV o podanej mocy. oczywiście docelowo przewiduję z możliwość rozbudowy x2 (do 6-10kWp). dach mam 2-spadowy w kierunku wsch-pd, zach-pn.. myślę że instalacja po stronie wsch-pd będzie wystarczająca, co sądzicie ? z ostatnio podanego materiału wynika że powinno być ok. zastanawiam się jeszcze nad tym czy robić to w 2015 roku z Prosumenta czy dopiero w 2016 ... narazie bardziej skłaniam się ku Prosumentowi, jednak te 40% dotacji to niezły zastrzyk - chyba że są jeszcze jakieś kruczki prawne i dodatkowe opłaty co do odgromówki to faktycznie koniecznie trzeba ją mieć ? chodzi o odgromówkę czy uziom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 04.04.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 narazie bardziej skłaniam się ku Prosumentowi, jednak te 40% dotacji to niezły zastrzyk - chyba że są jeszcze jakieś kruczki prawne i dodatkowe opłaty Pierwszy kruczek jest podatkowy, ale to chyba już wiesz. Dotacja 40% będzie Twoim dochodem i jeśli rozliczasz się na zasadach ogólnych, to zapłacisz od tego dochodu podatek dochodowy. Jak się zmieścisz w skali 18% to efektywnie netto dotacja wyniesie 33%. Jak wykręcisz wyższe dochody to od części, lub całości tej dotacji zapłacisz 32% czyli dotacja może spaść do 27%. Przy Prosumencie masz zdaje się w pakiecie propozycję nie do odrzucenia, czyli kredyt 1% (i zdaje się, że nie jest to gwarantowany %). Więc i prowizja bankowa będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.04.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 tak pewnie bedzie prowizja i marża odpowiednia czyli efektywnie jakieś 30% dotacji będzie ... to i tak spoko, zważywszy w jakim kraju mieszkamy a instalacja PV na połaci pd-wsch będzie ok ? nie ma sensu wtedy kombinować z instalacją po obu stronach dach, czy dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 04.04.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 a instalacja PV na połaci pd-wsch będzie ok ? nie ma sensu wtedy kombinować z instalacją po obu stronach dach, czy dobrze myślę ? Pd-wsch na pewno będzie ok. Z połaci pn-zach można coś ew. wyciągnąć, ale sporo zależy od kąta nachylenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.04.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 a kąt nachylenia 45 stopni, niestety nie jest optymalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 04.04.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Mam kąt nachylenia dachu 35 stopni, południe jest tak jak widać na tej perspektywie, rozumiem że powinno być ok? myślę o instalacji 3-6 kW zależnie od dostępnego miejsca na dachu z tego co czytam to im więcej kW tym taniej za 1kW się płaci czy jest sens się w to pakować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts