miloszenko 04.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 No właśnie... Dalej wytrzyma tylko dwa dni... Nic nie rozumiesz... Jasiek, ten telefon zużywa teraz setki razy więcej energii, lub też dokładniej o wiele efektywniej tą energią zarządza. Wyłącz internet zostaw tylko rozmowy i smsy i zobaczysz postęp - dobry telefon pociągnie 2 tygodnie, kilkanaście lat temu nie do pomyślenia. Poza tym, skoro możemy go łatwo i dość szybko ładować to na co większa wytrzymałość baterii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.01.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nic z tego nie rozumiem... Ile masz tych akumulatorów i jakich...? Akumulatory testuje się rozładowując je prądem dwudziestogodzinnym... 24V 217AH AGM większość to AGM 12V 18AH i dwa 55AH pospinane odpowiednio szeregowo i równolegle. Test był w warunkach normalnego użytkowania po 6,5h doszedłem do 23,5-24V niżej nie schodzę. Pojemność startowa nie znana na pewno pomniejszone o 0,5kWh po nocy + pobrane 1,25kWh i po 6,5 h pod obciążeniem mam 23,5-24V. Nie planuję ich rozładowywać do 21V poza warunkami bojowymi. Chodzi o to czy ich stan można uznać za względnie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Jasiek, ten telefon zużywa teraz setki razy więcej energii, lub też dokładniej o wiele efektywniej tą energią zarządza. Wyłącz internet zostaw tylko rozmowy i smsy i zobaczysz postęp - dobry telefon pociągnie 2 tygodnie, kilkanaście lat temu nie do pomyślenia. Poza tym, skoro możemy go łatwo i dość szybko ładować to na co większa wytrzymałość baterii? Ta... Tysiące razy więcej... Po co lepsze baterie skoro przecież można sobie podładować... Po co w EV lepsze akumulatory..., przecież wystarczy postawić więcej ładowarek a najlepiej to ciągnąć kabel za sobą... Edytowane 4 Stycznia 2019 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 24V 217AH AGM większość to AGM 12V 18AH i dwa 55AH pospinane odpowiednio szeregowo i równolegle. Test był w warunkach normalnego użytkowania po 6,5h doszedłem do 23,5-24V niżej nie schodzę. Pojemność startowa nie znana na pewno pomniejszone o 0,5kWh po nocy + pobrane 1,25kWh i po 6,5 h pod obciążeniem mam 23,5-24V. Nie planuję ich rozładowywać do 21V poza warunkami bojowymi. Chodzi o to czy ich stan można uznać za względnie dobry. Tak się nie dowiesz... Nawet bateria która ma tylko połowę swojej pierwotnej pojemności na początku wykazuje po napięcu że jest ok a potem nagle wali się na pysk... Sumując akumulatory 12v to ile masz tych Ah....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.01.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Startowe napięcie bez obciążenia było 25,1-25,6Pod koniec 23,5-24 licząc po 12v 434Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Startowe napięcie bez obciążenia było 25,1-25,6 Pod koniec 23,5-24 licząc po 12v 434Ah Czyli powinno być 5,2 kWh przy rozładowaniu prądem dwudziestogodzinnym... Jak na razie to wiesz że masz min 40% pojemności ale nie wiesz ile faktycznie mógłbyś jeszcze wyciągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 04.01.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Napisał jasiek71 No raczej widać że g... zrobiono... Jak by coś faktycznie zrobiono to twój telefon ładowałbyś raz na rok... Bo jak widać to z telefonem coś zrobiono przez te kilkadziesiąt lat ale z jego zasilaniem praktycznie nic... To, że jakaś technologia nie jest dla ogółu dostępna nie znaczy, że jej nie ma. Laboratoria mają pełne szafy opracowań, które wcześniej czy później zostaną aplikowane do użytku codziennego jak choćby E-CAT, którego publiczny, transmitowany pokaz ma nastąpić 31.01.b.r. Tu link do kilku ciekawych nowinek w tłumaczeniu na PL dotyczących m.in. w dość szerokim pojęciu fotowoltaiki. https://www.asianscientist.com/2018/12/tech/flexible-inexpensive-thermoelectric-generator-waste-heat/ https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=2&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/admt.201800556&xid=17259,15700021,15700124,15700186,15700190,15700201,15700237,15700242,15700248&usg=ALkJrhh03u-e1OowQ6lbMFkMn4R9Hz8J5g https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.7b09003&xid=17259,15700021,15700124,15700186,15700190,15700201,15700237,15700242,15700248&usg=ALkJrhh2JNSWd5yn--tzF8Imd_lJdHBy0g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.01.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Ta... Tysiące razy więcej... Po co lepsze baterie skoro przecież można sobie podładować... Po co w EV lepsze akumulatory..., przecież wystarczy postawić więcej ładowarek a najlepiej to ciągnąć kabel za sobą... Ale masz kiepski dzień. Telefon się ładujący nie wymaga zatrzymania w miejscu, a auto elektryczne już tak. Ładowarek jest dużo, korzystam regularnie, jakoś z tym żyje mimo, że większość twierdzi, że się nie da. Za to po przejechaniu ponad 20 000 w rok w kieszeni (na poczet wyższej raty leasingowej) zostało ponad 10 000 zł oszczędności na paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 04.01.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 U ciebie to OFF powraca jak choroba - Jak każdy wie że się nie opłaca. Powtórzę raz jeszcze potrzebuję dziennie ok 50 kWh jaki magazyn mi zaproponujesz abym był zadowolony i pogonił ON na rzecz OFF Proponuję mikrobiogazownię 20-40 m3 z takiej wyciągniesz 50kW za pomocą kogeneratora. Bez obsługowa, jedynie co trzeba będzie wymieniać wsad co pół roku.Wymiana odbywa się zwykłym szambowozem. Zapytać producenta o cenę? takiej nie kupisz, jedynie na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 .... praktycznie nic nie zrobiono ze zwykłym akumulatorem czy baterią... a świstak siedzi i zawija te sreberka Motoriola Dyna Tac bateria wystarczała na pół godziny rozmowy, zaś maksymalny czas czuwania wynosił osiem godzin miniaturyzacja i zwiększenie wydajności Xiaomi Mi Max 2 z baterią o pojemności 5300 mAh osiągnął wyniki: wytrzymałość na poziomie 126h, czas rozmów 30:15h, przeglądanie Internetu 19:21h, oglądanie wideo 21:37h. iphone X Czas rozmowy (bezprzewod*owo): Do 21 godzin Praca z Internetem: Do 12 godzin Odtwarzanie wideo (bezprzewod*owo): Do 13 godzin Odtwarzanie dźwięku (bezprzewod*owo): Do 60 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Czytałeś te artykuły? ... W artykule jest opisana idea następująca: Prądem grzeje się KRZEM tak, ze aż świeci. Aby odzyskać prąd kieruje się to światło na moduł PV. Krzem z jego WIDMEM (prążkami) macie tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzem Czyli? Rozżarzony krzem swym światłem ma w krzemie panela oświetlanego wywołać zjawisko fotoelektryczne wewnętrzne i to BEZSTRATNIE? ... Wiecie, że baron Munchausen wyciągnął się z bagna za włosy SAM? JA TO WYCZYTAŁEM W JAKIEJŚ KSIĄŻECZCE !!! Adam M. nikt tu słowem nie wspomniał , ani w tych artykułach ,że magazynowanie odbywa się bez strat . Chodzi o możliwości , różne możliwości... oraz redukcję kosztów Badaczom z Uniwersytetu Południowej Australii udało się, w porównaniu do systemów standardowych, obniżyć końcową cenę tego typu systemu aż 10-krotnie. Chuck Norris wyciągał się za pejsy... Ale oczywiście wiesz lepiej co komu i jak wychodzi ( nie ty pierwszy) bo przecież to tylko trzy letnie plotki , taki odgrzewany kotlet ,albo raczej fake news https://australianmuseum.net.au/about/organisation/media-centre/2015-eureka-innovative-use-of-technology/ Edytowane 4 Stycznia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 04.01.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Już zarobiłeś na tej instalacji... Wyprodukowwłeś i zużyłeś energii za większą kwotę niż koszt instalacji...??? 2000zł ÷ 0,6zł/ kWh = 3333kWh....????? Przypomniałem sobie sytuację z przed roku, gdy pytałem doradcę, gdzie do cholery moje ciężko zarobione pieniądze?! Wówczas straciłem na giełdzie 25%. Dowiedziałem się, że źle zrozumiałem intencji, to długoterminowa inwestycja i za 10 lat odbije straty i może coś zarobię A więc inwestycja w PV, moim zdaniem to najpewniejsza rzecz. Po pierwsze kupiłem panele w cenie złomu, więc więcej w cenie nie stracą. Po drugie gdy je poskładałem, to od razu popłynął prąd na którym zarabiam 57 gr za kW. Panele mniejsze zło, bo raczej się nie zepsują ale akumulatory owszem, na razie testuję swoje oryginalne rozwiązania, które się sprawdziły przy innym projekcie. Najwyżej stracę swój czas, bo akumulatory ze szrotu w cenie złomu. Parę lat wstecz byli za grosze, więc akumulatory też inwestycja co najmniej w surowce wtórne, bo po latach będą droższe. UPSy mam z odzysku. Czekam na "wattruter", dokładam paneli i w dwa, góra trzy lata odbije cała inwestycję. Będę grzał GWC, CWU i CO, założę pompę na studnię i na samej wodzie zaoszczędzę 300 zł. Mam samochód "hybrydowy" więc na samym ładowaniu samochodu zaoszczędzę rocznie około 1000 zł. Jedyny "minus" offgrid musisz go zrobić sam:) Albo za pół roku zamówić go u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.01.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze mi wesoło. Adam M. pozwoliłem sobie , wpisać w stopkę twoje słowa ... nie prześmiewczo , bo to mądre słowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Ale masz kiepski dzień. Telefon się ładujący nie wymaga zatrzymania w miejscu, a auto elektryczne już tak. Ładowarek jest dużo, korzystam regularnie, jakoś z tym żyje mimo, że większość twierdzi, że się nie da. Za to po przejechaniu ponad 20 000 w rok w kieszeni (na poczet wyższej raty leasingowej) zostało ponad 10 000 zł oszczędności na paliwie. No fakt po co robić z tym cokolwiek... Przecież wystarczy się przyzwyczaić ... Największą swobodę to daje benzyniak z gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 "Chuck Norris wyciągał się za pejsy..." O cholera!To musiało boleć...On to z półobrotu robił? Zobacz tutaj, choć wiele już zniknęło...https://forum.muratordom.pl/showthread.php?46786-akumulator-ciep%C5%82a-ciep%C5%82o-utajone-ciep%C5%82o-na-potemI...Zostaw te starocie ze zmianą fazy.My tu w 2005 r to męczyliśmy.A ja nawet takie popełniłem.Działa do dziś.A ty?Poprawka!(Ty działasz, mam nadzieję)POPEŁNIŁEŚ takie cuś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2019 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 a świstak siedzi i zawija te sreberka miniaturyzacja i zwiększenie wydajności No i czego to dowodzi...? Ano niczego... Porównaj rozwój samych urządzeń i ich możliwości a potem porównaj rozwój samych baterii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2019 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 jasiek Pisałem...Rozwijają o tyle o ile muszą.Było 2 godziny na pełnej eksploatacji to mniej być nie może. W laboratoriach rozwiązano wiele problemów i...I... GUCIO!Nie wdrażają, bo po co? Akumulator Edisona oparty na nanorurkach grafenowych działa jak superkondensator.ładuje się w sekundach i tak samo szybko oddaje gigantyczne porcje energii.ODBADALI.MAJA...Grafen objęty ochroną patentową to... poczekają. Już niedługo...Na razie sprzedaje się to badziewie, które było dotąd. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.01.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Jeszcze wróce do tych nieszczęsnych magazynów energii... i kosztów http://gramwzielone.pl/magazynowanie-energii/33914/bateryjny-magazyn-energii-ile-kosztuje-i-co-sklada-sie-na-jego-cene ktoś przeliczył... Czyli 2 mln USD / MW instalacj PV+Batt. Trochę ponad 6mlnPLN/MW. I zero kosztów paliwa prz 4h pracy z mocą szczytowa na bateriach. Przypomnijmy sobie, ile ma kosztować Ostrołęka? I to są koszty na dziś, za 5 lat będzie 70% tych kosztów. @ Adam Nie popełniłem , mam magazyn w sieci i jest ok . Mam też dzieci i wole z nimi coś robić . Wątek gdzieś kiedyś mi mignął , jak jeszcze pisywałeś do rzeczy... wrócę do niego i przy czasie coś poczytam ... Edytowane 5 Stycznia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Rozumiem.Mnie zawsze irytuje, jak jakiś przygłup-niedouk opisuje coś.Naplącze nic nie rozumiejąc z tego co opisuje a my się mamy nowościami zachwycać. Nie twierdzę, ze nie zrobili czegoś ciekawego.Twierdzę, ze te teksty to czyste głupoty. Zauważyłem, że ile razy pojawia się jakiś "nośny" temat w dziedzinie dostępu do taniej energii to natychmiast objawiają się całe tabuny wszystkowiedzących udowadniające, że tego zrobić się nie da.A kilka naprawdę dobrych podejść do problemu jest!Wyraźnie są tępione, obśmiewane...Komuś bardzo zależy, aby było tak jak jest bez żadnych zmian.O procesach nadsprawnych jest kompletna cisza. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 05.01.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Z tego co pamiętam w Czechach za pracę mieli dostawać 6800 PLN a po roku pracy 10000 PLN, a warunki były spartańskie. Ale pamiętajmy że wypadek był w Czechach gdyby taki sam był w polsce rodziny dostałby by okrągłą sumkę. Dlaczego różnicujesz śmierć w kopalni w Czechach czy w Polsce? Oba kraje podobne, to nie Chiny czy Korea Płn. gdzie życie ludzkie jest niewiele warte. W obu przypadkach, Polski i Czech, pracownicy są ubezpieczeni na każdą okoliczność, bo to zawód wysokiego ryzyka i praca bardzo ciężka. Profity w postaci dużych wypłat, 13-tek i 14-tek, Barbórek itp. to wszystko związane z tą pracą. I na pewno niemałe ubezpieczenia pracownicze. Dodatkowo rodzina, tak uważam, powinna uszczknąć coś z tych sporych wypłat, aby dodatkowo ubezpieczyć się na wypadek śmierci w wypadku jak w Czechach. Nieliczenie się z taką sytuacją to tylko wyraz beztroski, braku wyobraźni lub po prostu chciwości. Kiedy dochodzi do śmierci to nagle wiele osób przypomina sobie o odszkodowaniach, tylko... nie wykupili ubezpieczenia. I płacz do rządu - dajcie, pomóżcie, bo nam teraz ciężko. Niestety - polski rząd dał zły przykład czyniąc precedens oceniany społecznie negatywnie, a mianowicie wypłacając miliony rodzinom ofiar katastrofy smoleńskiej. Teraz rodziny każdego, kto zginie w jakimkolwiek wypadku nie z własnej winy (tak uważam) mają moralne prawo żądać tego samego. W imię równości i sprawiedliwości. Ja tym ministrom nie wierzę, powiedzą wszystko żeby w roku wyborczym coś ugrać. Za to widzę, jak za zachodnią granicą w ciągu kilku lat w domach pojawiło się setki tysięcy instalacji PV, dziesiątki tysięcy domowych magazynów i nie mam pojęcia ile pomp ciepła. Taki "ruch" powoduje zmniejszenie potrzeb energetycznych zauważalnych w skali kraju, a w przypadku ewentualnej kumulacji technologi mającej na celu modernizację kotłowni i zużycia energii w starym domu zwycięstwo jest potrójne: - niższa emisja, - niższe zapotrzebowanie na energię w skali roku, - minimalne lub żadne potrzeby energetyczne w godzinach szczytu. Cały czas trzeba pamiętać, że problemem nie jest produkcja energii, ale jej magazynowanie! Można natłuc miliony instalacji PV (choć Gowinowi nie ma co wierzyć), ale w nocy PV nie produkuje, a zużycie, choć mniejsze, nadal jest spore. Gowin strzelił bzdury podobne do Morawieckiego z jego milionem aut elektrycznych. Jeśli zachętą ma być możliwość odsprzedaży nadwyżek zamiast magazynowania i odbierania 80% jak teraz, to ile będą musieli (ile będą w stanie) zapłacić za kWh, aby ludzie zechcieli to sprzedać? Ktoś tu pisał, że zamiast 170zł woli pchnąć to w grzałki. Może słusznie, może nie. Faktem jest: 1. Rok wyborczy = obiecamy wam wszystko. A później się zobaczy. 2. Jeśli cena skupu energii będzie satysfakcjonująca dla sprzedającego, to NA PEWNO nie będzie dla kupujących. Pomiędzy nimi jest jeszcze dystrybutor jako pośrednik, a on musi na tym zarobić sporo. Ergo - podwyżki cen energii są nieuniknione w 2020r. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Aydin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts