kulibob 07.01.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Zdefiniuj ową stała "wartość" złota. Możesz zacząć od zdefiniowania jednostki, potem już z górki. Nie ma ale jedno wiem za w pewnych sytuacjach kupisz więcej niż za tonę papierków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.01.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 WSzystko sprowadza się do zaspokojenia minimum egzystencjalnego. Reszta to fanaberia. .TO po co zbudowałeś dom, stawiasz jakieś panele, i inne wylazki. Kurna chata i pole ziemianków. Reszta to fanaberia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.01.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Tak fanaberia dążenie do wygody i jej utrzymania za minimalną cenę. Do zycia nie potrzebujesz zmywarki, TV, garażu i niewiadomo czego.Wystarczy tlen, woda, żarło, dach nad głową opał i szmato-buty. Reszta to chciwość. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.01.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Nie ma ale jedno wiem za w pewnych sytuacjach kupisz więcej niż za tonę papierków. To było pytanie do forumowego mędrca Adama, który postawił tezę że złoto ma stałą bezwzględną wartość, inną od ceny. Chiałbym się dowiedzieć jaką i w jakich jednostkach się ją wyraża. Kazdy srodek płatniczy zależy od zaufania do niego. Dotyczy to muszelek, złotych monet, czy drukowanych papierków. Jak poszła fama, że król do złotych monet dodaje "cyny" to gufno byś na targu za taką złotą monetę kupił.Nawet jakby plotka była nieprawdziwa. Handlarz by jej nie chciał, bo miałby (słuszene lub nie) podejrzenie że za tydzień czy miesiąc kupi za nią mniej. Owszem złoto jest generalnie na ta chwilę taką żelazną walutą, z prostej przyczyny że ani go nie może gwałtownie przybyć, co generuje zaufanie do niego. Jakie zaufanie do złota byłoby (i jego cena również) gdyby zaczeła krążyć plotka, że odkryto jakieś nieprzebrane zasoby złota gdzieś na świecie. Wszyscy gwałtownie by złota już nie chcieli i przestałoby być taką żelazną walutą. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.01.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Tak fanaberia dążenie do wygody i jej utrzymania za minimalną cenę. Do zycia nie potrzebujesz zmywarki, TV, garażu i niewiadomo czego. Wystarczy tlen, woda, żarło, dach nad głową opał i szmato-buty. Reszta to chciwość. To ja już CIebie nie rozumiem. Albo minimu, albo dążenie do wygody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.01.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Reszta to chciwość czego nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 07.01.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Po co te filozofie? Dla jednego złoto to kupa złomu dla drugiego kawałek szmaty wart wszystkich skarbów na świecie. Jedyna rzecz którą mamy to nasze życie tylko to można nam tak naprawdę zabrać. Bez chleba i wody niema życia ale bez życia jest i chleb i woda. A więc cena wszech świata jest umowna. Cena naszego życia BEZ CENNE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.01.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ja pier... nie ma tu jakiegoś moderatora żeby wyrzucić te bzdury o złocie do innego tematu? Dobrze tu kiedyś ktoś napisał , że żeby się coś ciekawego dowiedzieć trzeba dziesiątki stron wertować bo się zejdzie paru (zazwyczaj tych samych) idiotów i spamują ile wlezie. Potem się dziwić że mają po kilkanaście tysięcy postów z czego może ze 5% merytorycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 07.01.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Ja pier... nie ma tu jakiegoś moderatora żeby wyrzucić te bzdury o złocie do innego tematu? Dobrze tu kiedyś ktoś napisał , że żeby się coś ciekawego dowiedzieć trzeba dziesiątki stron wertować bo się zejdzie paru (zazwyczaj tych samych) idiotów i spamują ile wlezie. Potem się dziwić że mają po kilkanaście tysięcy postów z czego może ze 5% merytorycznych. Jakbyś przeczytał parę stron wstecz to byś zrozumiał, że cały czas rozmawiamy o wyższości PV od posiadania gotówki. Coś nie tak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Jak dotąd, napisał ze 36 sensownych postów - to co się dziwisz? 725 x 0,05 = 36 Ciekawe co odkrywczego obwieścił... "To było pytanie do forumowego mędrca Adama, który postawił tezę że złoto ma stałą bezwzględną wartość, inną od ceny. Chiałbym się dowiedzieć jaką i w jakich jednostkach się ją wyraża. " Wartości nie wyraża się w jednostkach. Albo jest abo jej nie ma. Jak jest - wycenisz w każdej walucie. Staniesz autkiem w nocy w deszczu i w lesie, bo brakło Ci paliwka. Jaką wartość ma dla Ciebie wtedy pełny kanister faceta, co przystanął i pyta co się stało? Jaką cenę? :lol: A wracając do tematu... Dobrze zrobione OFF ma wartość złota! Dlatego też złota za nie żądają... ON jest sporo mniej warte, to i cena bardzie "ludzka" ale... Ktoś gdzieś piernie i... prawo zmieni, sieć odłączy lub podobnie i pomimo słoneczka i paneli - nie masz nic! Na razie jest zaufanie do prawa i obecności sieci to ON sens ma. Tak jak z OBECNYMI TERAZ W OBIEGU banknotami. Działają. Pisałem. Mam kilka takich banknotów co już nie działają... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Długo czekać na przykład wartości i ceny nie trzeba...https://biznes.interia.pl/finanse-osobiste/news/po-wojnie-o-prad-czas-na-cieplo-oplaty-za-ogrzewanie-tez,2598547,4141 Jak cena będzie za duża - odłączą sieć.Co potem?Piece i kominki zakazane.SMOG jakowyś grasuje...Farelka? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.01.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 A tak wracając do meritum o ktoś miał styczność z panelami Longi LR6-60PE-305M ? Można je dostać w korzystnej cenie 549 zł Lub 569 zł za 310M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 07.01.2019 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Proszę o pomoc wyborze zestawu z montażem pomiędzy 6 a 7 kw.Czy takie coś jest ok. https://allegro.pl/oferta/instalacja-fotowoltaiczna-6-16-kw-fotowoltaika-7733216090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Proszę o pomoc wyborze zestawu z montażem pomiędzy 6 a 7 kw. Czy takie coś jest ok. https://allegro.pl/oferta/instalacja-fotowoltaiczna-6-16-kw-fotowoltaika-7733216090 Nie kupuj tak po prostu na allegro. Zaproś kilka firm do siebie. Niech policzą ile wejdzie na Twój dach,sprawdzą ten dach, obczają zaceienenia, to wszystko ma wpływ na wybór głównie inwertera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.01.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Proszę o pomoc wyborze zestawu z montażem pomiędzy 6 a 7 kw. Czy takie coś jest ok. https://allegro.pl/oferta/instalacja-fotowoltaiczna-6-16-kw-fotowoltaika-7733216090 To firma z drugiego krańca Polski. Więc z gwarancją może być "cienko". Lepiej poszukaj coś z naszego terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 08.01.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 To firma z drugiego krańca Polski. Więc z gwarancją może być "cienko". Lepiej poszukaj coś z naszego terenu. Sytuacja wygląda tak, że na chwilę obecną UM będzie zakładał 3kw z dofinansowania, a ja już zaczynam się rozglądać za pozostałą ilością kw, która mi będzie potrzebna, i w temacie fotowoltaiki jestem laikiem tzn. Jakie panele jakie falowniki i inne części a najlepiej jak najlepsza firma i oczywiście nie za droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Sytuacja wygląda tak, że na chwilę obecną UM będzie zakładał 3kw z dofinansowania, a ja już zaczynam się rozglądać za pozostałą ilością kw, która mi będzie potrzebna, i w temacie fotowoltaiki jestem laikiem tzn. Jakie panele jakie falowniki i inne części a najlepiej jak najlepsza firma i oczywiście nie za droga To się upewnij jak wygląda formalnie te 3KWp z dofinansowania. W mojej gminie by lo to zrobione tak, że płacisz 20% ale przez chyba 5 lat, instalacja należy do gminy nie do Ciebie (choć benefity czerpiesz z tego tylko Ty). Do takiej nie swojej instalacji może być trudno dołożyć coś. Owszem, dołożysz ale w zasadzie osobną, niezależna instalację z osobnym inwerterem. Przed wyborem panli i inwertera musisz określić jaka moc, a instalator sprawdzi w któej częsci dachu można to zainstalować i jaki inwerter będzie do tego potrzebny. Zależnie od tego czy instalacja na jednej połaci, czy na wielu (rózne nasłonecznienie, oraz czy występują na dachu jakieś zacienienia, może się okazać że taki lub inny inwerter będzie potrzebny. Mówiąc krótko, od złej strony do tego podchodzisz. Nie wybierasz produktu a potem myślisz gdzie go zainsytlaować, tylko określaśz ile chcesz zainsytalować, potem gdzie, a na koniec jaki konkretny produkt. Ważne też jaką masz moc przyłączeniową z zakładu energetycznego. Znamionowa moc paneli nie może tego przekroczyć! Wyjątkiem jest niezacieniony dach (brak kominow, brak wykuszy), pojedyńcza płaszczyzna identycznie nasłoneczniona przez cały dzień. Wtedy możesz zabawe od razu zacząć od wyboru produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.01.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Sytuacja wygląda tak, że na chwilę obecną UM będzie zakładał 3kw z dofinansowania, a ja już zaczynam się rozglądać za pozostałą ilością kw, która mi będzie potrzebna, i w temacie fotowoltaiki jestem laikiem tzn. Jakie panele jakie falowniki i inne części a najlepiej jak najlepsza firma i oczywiście nie za droga Apropos dofinansowania/grantów. Czekam na rozstrzygniecie grantu na 3kw (zakładam optymistycznie, że ten grant zostanie przyznany). Pytałem się i niestety nie mogę w pakiecie grantowym założyc mocniejszego inwertera, żeby później we własnym zakresie dołożyć samych paneli. Czy mogę np. już teraz przymierzyć się, żeby zrobić mniejszą instalację np. 4-5kw, a potem zrobić osobno tę "grantową" ?? Czy energetyka nie będzie miała nic przeciwko - czy to tak można, mieć kilka inwerterów podpiętych do licznika? Jak energetyka da zgodę na 1, to można bez problemu aneksować później umowę przy podłączaniu 2 ?? Dawać 1f czy 3f ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.01.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 dzięki Jastrząb, odpowiedziałeś też od razu na wszystkie moje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 dzięki Jastrząb, odpowiedziałeś też od razu na wszystkie moje pytania Możesz mieć kilka inwerterów. Ja bym unikał inwerterwó 1fazowych ze względu na to że nasz ustawodawca bardzo chętnie majstruje, próbuje majstrować w tzw., bilansowaniu międzyfazowym. Czyli jak masz 3-fazowe przyłącze, a inwerter 1-fazowy, to możesz odebrać 80% tylko na tej samej fazie. Za pobór na innych fazach zwyczajnie płacisz! Obecnie, bilansowanie powinno działac, tzn czgodnie z prawem nadprodukcje możesz odebrać na dowolnej fazie. Ale z tego co mi się tu przewijało, przynajmniej niektóe ZE na to leją i w zasadzie nie stosują się do przepisów. A w propozycji zmiany przepisów, któe być może wejdą niebawem, owe bilansowanie zostało zdaje się zupełnie wyrzucone. Mówiać krótko ja bym nie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts