JTKirk 14.01.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Tak się dziś zgadałem z sąsiadem na budowie o PV i twierdzi, że instalacja na gruncie objęta jest Vatem 23% a na dachu 8% Prawda to ? Tak piszą na necie... https://www.podatki.biz/artykuly/vat-na-domowe-instalacje-pv-jaka-stawka_14_38402.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.01.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Tak piszą na necie... https://www.podatki.biz/artykuly/vat-na-domowe-instalacje-pv-jaka-stawka_14_38402.htm Dzięki. A to z dziś, właśnie czytam - https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/program-energia-plus-dla-kazdego-polaka,2599338,4199 "Kolejną modyfikacją w związku z tym planem, jak powiedziała minister, będzie propozycja zmiany podatkowej. "Chcielibyśmy zrównać wysokość podatku VAT na poziomie ośmiu procent dla wszystkich inwestycji związanych z fotowoltaiką prosumencką" - o...jakaś nadzieja jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.01.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Tak się dziś zgadałem z sąsiadem na budowie o PV i twierdzi, że instalacja na gruncie objęta jest Vatem 23% a na dachu 8% Prawda to ? Trochę mnie oziębiło, bo grunt to u mnie pewniejsza opcja ze względu na konserwatora zabytków, który sobie zażyczył dachówkę na moim domu i kto wie, czy by jakich wątów do PV nie miał ;/ Dach domu - 8%, Dach na budynku gospodarczym i gruncie - 23%. W drugiej połowie ubiegłego roku był projekt, by VAT dla prosumentów dla PV "na glebie" też był 8%, ale przepadł. Czy zmienią? Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.01.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Dach domu - 8%, Dach na budynku gospodarczym i gruncie - 23%. W drugiej połowie ubiegłego roku był projekt, by VAT dla prosumentów dla PV "na glebie" też był 8%, ale przepadł. Czy zmienią? Zobaczymy. dokładnie , kilku posłów ma amnezję Wobec zgłoszenia tego pomysłu przez partię Porozumienie niezrozumiałe jest jednak zachowanie będących posłami członków tej partii, którzy niecałe dwa miesiące temu zagłosowali w Sejmie za odrzuceniem procedowania poselskiego projektu nowelizacji ustawy o podatku VAT, której celem było właśnie obniżenie tego podatku do 8 proc. na wszystkie prosumenckie instalacje OZE. http://gramwzielone.pl/trendy/34026/partia-gowina-proponuje-nizszy-vat-dla-prosumentow-wczesniej-byla-przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.01.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Wystarczy jedno pomieszczenie w gospodarczym wyposażyć w grzejnik elektryczny i łózko i VAT =8% sprawdzone Zresztą mam na gospodarczym w VAT 8% więc wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Pomieszczenie gospodarcze połączone z budynkiem czy budynek wolnostojący?Nie musisz zgłosić zmiany funkcji na mieszkalną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.01.2019 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Tak od podatku dochodowego DZ.U 2018 poz 2489 z 29 grudnia 2018 r. http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180002489 pkt 1 poz 13 i pkt 2 poz 13 Rozumiem, ale dopytam. Chodzi mi dokładnie o sposób rozliczenia. Czy wystarczy w PIT pomniejszyć dochód o kwotę z f-ry na PV, aby pomniejszyć podatek? Czy konieczne jest składanie wniosku takiego jak na program "czyste powietrze"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 15.01.2019 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Rozumiem, ale dopytam. Chodzi mi dokładnie o sposób rozliczenia. Czy wystarczy w PIT pomniejszyć dochód o kwotę z f-ry na PV, aby pomniejszyć podatek? Czy konieczne jest składanie wniosku takiego jak na program "czyste powietrze"? Nie jestem US ale po przeczytaniu całej ustawy twierdze że wystarczy w PIT odliczyć kwote z faktury i dostarczyć fakture do US. Bo komu niby jakiś wniosek składać, nic o tym nie ma napisane? Jeśli VAT odliczymy w jakiś sposób to potem w PIT odliczamy kwote netto. Jesli dostaniemy dofinansowanie np 30% to potem w PIT odliczamy 70% faktury itp itd wszystko w ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.01.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 dokładnie , kilku posłów ma amnezję http://gramwzielone.pl/trendy/34026/partia-gowina-proponuje-nizszy-vat-dla-prosumentow-wczesniej-byla-przeciwko To nie amnezja Ważne jest kto projekt zgłosił - jak są dwa takie same, to ten "ich" zawsze będzie be a przed wyborami powiemy że MY to wymyśliliśmy. Tak było,jest i będzie...a dla mnie ważne by i sam diabeł to wprowadził jak najszybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.01.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Pomieszczenie gospodarcze połączone z budynkiem czy budynek wolnostojący? Nie musisz zgłosić zmiany funkcji na mieszkalną ? Budynek wolnostojący oddalony o około 11m od budynku mieszkalnego, dodatkowo wyposażony w kotłownię. Sprawa wyła u księgowej firmy która instalowała i przeszkód nie było. Niczego nie zmieniałem. No może tylko łóżko z tego pokoju zniknęło - grzejnik pozostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.01.2019 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Pierwszy raz (chyba pierwszy, bo przedtem nie zawsze sprawdzałem) tej zimy spadło napięcie poniżej 200 V dziś około godz. 13-tej. Już wróciło do normy, ale te 2 godziny było słabo. Przy takim napięciu inwerter zgłosił, że po stronie AC jest źle i przestał oddawać prąd do sieci. Teraz jest "klapnięty", bo śniegiem przysypało, więc PV będzie "spało" do jutra. Prawdopodobnie u sąsiada zabrakło drewna do kominka. Chyba uruchomił akumulacyjny "eko-piec".Wiem, że w ramach dywersyfikacji ma jeszcze "eko-swetry". Nie wykluczone, że w tym roku puszczą gaz w mojej uliczce - może się podłączy. A wracając do PV - nadal korzystam z zapasów energii wprowadzonej do sieci w słoneczne dni i zamieniam ją na ciepło z COP większym niż "1". Gaz jest w rezerwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.01.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Budynek wolnostojący oddalony o około 11m od budynku mieszkalnego, dodatkowo wyposażony w kotłownię. Sprawa wyła u księgowej firmy która instalowała i przeszkód nie było. Niczego nie zmieniałem. No może tylko łóżko z tego pokoju zniknęło - grzejnik pozostał. Jak to powinno być policzone to może tylko w US wiedzą. 8% jest dla budynku mieszkalnego (czy podobna definicja). Firmy różnie to traktują. Znam firmę która powiedziała, że zainstaluje panele na dachu garażu wolnostojącego z 8% VAT=em byle by inwerter był w budynku mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.01.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Jak to powinno być policzone to może tylko w US wiedzą. To tak jak z modułem fotowoltaicznym kupiony w firmie z 8% VAT`em kosztuje 900 PLN a ten sam moduł z VAT 23% kosztuje 700 PLN. I to jest dopiero zagadka. Kolejny przykład moja klima Midea 3,5kW blank na allegro kosztuje 1700 PLN z VAT 23%, a ja tę samą z montażem który kosztował 1000 PLN zapłaciłem z 8% VAT 3300 PLN. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 15.01.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Nie jestem US ale po przeczytaniu całej ustawy twierdze że wystarczy w PIT odliczyć kwote z faktury i dostarczyć fakture do US. Bo komu niby jakiś wniosek składać, nic o tym nie ma napisane? Jeśli VAT odliczymy w jakiś sposób to potem w PIT odliczamy kwote netto. Jesli dostaniemy dofinansowanie np 30% to potem w PIT odliczamy 70% faktury itp itd wszystko w ustawie. Pewnie będzie dodana rubryka/pole w którymś z istniejących już załączników (strzelam, że zał. D), a dalej w picie po staremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.01.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 To tak jak z modułem fotowoltaicznym kupiony w firmie z 8% VAT`em kosztuje 900 PLN a ten sam moduł z VAT 23% kosztuje 700 PLN. I to jest dopiero zagadka. Kolejny przykład moja klima Midea 3,5kW blank na allegro kosztuje 1700 PLN z VAT 23%, a ja tę samą z montażem który kosztował 1000 PLN zapłaciłem z 8% VAT 3300 PLN. Teraz osoby z certyfikatem "f-gaz" mają swoje "5 minut". Trzeba szukać i jeszcze raz szukać. Omijać Zdzierców, wtedy może się "wykruszą"). Jako, że mam nadmiar wyprodukowanego prądu z PV zdecydowałem się kupić klimy, by sensownie wykorzystać tę nadwyżkę. W 2017 r. kupiłem pierwszą na alle-coś-tam za 1540 zł (z przesyłką). Sam zmontowałem do momentu zrobienia próżni. Gdy w 2018 r. kupowałem kolejne to z montażem i VAT 8%. Było drożej, to fakt. Ale nie aż tak drogo! Na pewno godziwie zarobił sprzedawca, ale "nie obdarł mnie ze skóry". Teraz PV ma jeszcze większy sens, a ja mam "za darmo" ciepełko (dlaczego w ".."? - Bo jednak trzeba było zainwestować wpierw jakieś pieniądze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.01.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Teraz osoby z certyfikatem "f-gaz" mają swoje "5 minut". Trzeba szukać i jeszcze raz szukać. Omijać Zdzierców, wtedy może się "wykruszą"). Jako, że mam nadmiar wyprodukowanego prądu z PV zdecydowałem się kupić klimy, by sensownie wykorzystać tę nadwyżkę. W 2017 r. kupiłem pierwszą na alle-coś-tam za 1540 zł (z przesyłką). Sam zmontowałem do momentu zrobienia próżni. Gdy w 2018 r. kupowałem kolejne to z montażem i VAT 8%. Było drożej, to fakt. Ale nie aż tak drogo! Na pewno godziwie zarobił sprzedawca, ale "nie obdarł mnie ze skóry". Teraz PV ma jeszcze większy sens, a ja mam "za darmo" ciepełko (dlaczego w ".."? - Bo jednak trzeba było zainwestować wpierw jakieś pieniądze). Klima jest wyjątkowo rozsądnym rozwiązaniem. Dostawca energii oddaje Ci 80% kosztu energii u niego zmagazynowanej a Ty każdą kWh przemnażasz przez 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.01.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 każdą kWh przemnażasz przez 4 Przy temperaturze 7*C myślę że może to być COP=4 w przypadku zimy i temperatur poniżej 0 COP leci na łeb na szyję ale w najmniej optymistycznej wersji nadal jest to 2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.01.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Przy temperaturze 7*C myślę że może to być COP=4 w przypadku zimy i temperatur poniżej 0 COP leci na łeb na szyję ale w najmniej optymistycznej wersji nadal jest to 2,5. Nawet jeśli COP spadnie do "2", to jest wykorzystana energia z PV. To oznacza że jest czysta, ekologiczna, a panele się amortyzują. Ale Twoja klima za 1700 zł z allegro to sprzedawca sprzedaje Ci za 1382 zł + VAT. Ten co Ci sprzedał za 3300, to tak na prawdę sprzedał za 3056 zł + VAT. Podobnie jest ze sprzedawcą, który sprzedał panel za 900 zł. Ten od klimy zarobił 1673 zł nie licząc na marży uzyskanej na samej klimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.01.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Przy temperaturze 7*C myślę że może to być COP=4 w przypadku zimy i temperatur poniżej 0 COP leci na łeb na szyję ale w najmniej optymistycznej wersji nadal jest to 2,5. Nawet jeśli COP spadnie do "2", to jest wykorzystana energia z PV. To oznacza że jest czysta, ekologiczna, a panele się amortyzują. Ale Twoja klima za 1700 zł z allegro to sprzedawca sprzedaje Ci za 1382 zł + VAT. Ten co Ci sprzedał za 3300, to tak na prawdę sprzedał za 3056 zł + VAT. Podobnie jest ze sprzedawcą, który sprzedał panel za 900 zł. Ten od klimy zarobił 1673 zł nie licząc na marży uzyskanej na samej klimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.01.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Przy temperaturze 7*C myślę że może to być COP=4 w przypadku zimy i temperatur poniżej 0 COP leci na łeb na szyję ale w najmniej optymistycznej wersji nadal jest to 2,5. Ile masz godzin pracy z COP 2.5? Jaki to procent sezonu? Znakomitą większość czasu kręci w warunkach 10 do -5, stąd SCOP spokojnie dobija do 3.5 - 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts