Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Gość TwojPan

TIR sa wypełnione tym co się dobrze sprzedaje. W tym kraju raczej skoda nie mercedes.

I to jest żałosne....

Wychodzę z założenia, ze "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy..."

Kurna, wczoraj wykonałem kilkanaście telefonów do firm, i tylko w trzech, powiedzieli: "nasz klient, nasz pan" . reszta chciała mi sprzedać wszystko, tylko nie to chciałem kupić. Myślałem, że jest tak tylko na wątku PC na tym forum. Ale widać, to choroba krajowa.

Wiesz pewnie, ilość mocy z panela to nie wszystko. Sprawność przy wysokiej temperaturze, przy większym zacienieniu, powłoka itd. A jak dla mnie nawet sam wygląd na dachu domu jednorodzinnego. To musi iść ze sobą w parze. Nie wyobrażam sobie i tak zeszpeconego dachu, obrzydliwą szachownica na panelach, albo panelami PV o grubości solarnych do grzanie ciepłej wody. Ale jak kto tam woli.

Dzięki.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I to jest żałosne....

Wychodzę z założenia, ze "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy..."

Kurna, wczoraj wykonałem kilkanaście telefonów do firm, i tylko w trzech, powiedzieli: "nasz klient, nasz pan" . reszta chciała mi sprzedać wszystko, tylko nie to chciałem kupić. Myślałem, że jest tak tylko na wątku PC na tym forum. Ale widać, to choroba krajowa.

Wiesz pewnie, ilość mocy z panela to nie wszystko. Sprawność przy wysokiej temperaturze, przy większym zacienieniu, powłoka itd. A jak dla mnie nawet sam wygląd na dachu domu jednorodzinnego. To musi iść ze sobą w parze. Nie wyobrażam sobie i tak zeszpeconego dachu, obrzydliwą szachownica na panelach, albo panelami PV o grubości solarnych do grzanie ciepłej wody. Ale jak kto tam woli.

Dzięki.

Żałosne z Twojej perspektywy. Z perspektywy statystycznego kowalskiego raczej nie. To nie jest choroba, a rzeczywistość.

Dla statystycznego kowalskiego wygląd jest gdzieś raczej na końcu. Po za tym są panele mono black. Też rasowo wyglądaja jak chcesz.

I najważniejsze: w kraju lukarn i 15 spadowych dachów zazwyczaj nie ma miejsca a CISy go potrzebują solidnie więcej.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe

1KWp CIS zrobi na moim dachu według tej bazy 882KWh

1KWp mono, zrobi 867KWh.

Cena? Połowę wieksza? Potrzebna powierchnia dachu? Połowę większa?

To wcale nie takie oczywiste.

Mam możliwość zrobienia inwestycji z dopłatą do 50% ale nie więcej niż 5000

w zeszłym roku zrobiłem instalację PV 3,2 z jednofazowym inwererem.

teraz nie chciałbym wydać znacznie wiecej niż 1000 aby odzyskać proporcjonalnie jak najwięcej z inwestycji

mogę zrobić nowe PV - musi być oddzielny system

mogę pompę ciepła która latem grzała by mi wodę bo teraz jest grzana prądem

mogę panele solarne wraz ze zbiornikiem

teraz dom ogrzewany jest peletem.

Która z tych opcji najlepiej wykorzysta fundusze z założeniem jak największego udziału dodtacji

pozdrawiam

zientas

Mam możliwość zrobienia inwestycji z dopłatą do 50% ale nie więcej niż 5000

w zeszłym roku zrobiłem instalację PV 3,2 z jednofazowym inwererem.

teraz nie chciałbym wydać znacznie wiecej niż 1000 aby odzyskać proporcjonalnie jak najwięcej z inwestycji

mogę zrobić nowe PV - musi być oddzielny system

mogę pompę ciepła która latem grzała by mi wodę bo teraz jest grzana prądem

mogę panele solarne wraz ze zbiornikiem

teraz dom ogrzewany jest peletem.

Która z tych opcji najlepiej wykorzysta fundusze z założeniem jak największego udziału dodtacji

pozdrawiam

zientas

Instalacja solarna to przeżytek. Sam zlikwidowałem i "wszedłem" w PV. Moja rada: PV lub pompa ciepła.

Gość TwojPan
Żałosne z Twojej perspektywy.

To wcale nie takie oczywiste.

Celowo tak napisałem. Chciałem się dowiedzieć, dlaczego większość idzie na łatwiznę. Ostatecznie, biorąc to, co w wciska mu sprzedawca.

W 2016r instalacja na CIS-ach, bo CIGS-y np.firmy TSMC, nie były już w Polsce dostępne, była droższa o 10-15%. Jak ktoś wie, czy charakteryzuje się technologia cienkowarstwowa i jakie są jej zalety. Długo nie będzie się zastanawiał.

Nie chciałem nikomu tutaj wmawiać, ze mój wybór jest najlepszy. Byłem ciekaw opinii. Niestety, jak coś jest mniej albo wcale nieznane, to z mety musi być dla nas Polaków złe.

jak zdrowie pozwoli i zakończę w tym roku montaż, nie omieszkam się pochwalić wynikami z uzysków.

Pozdrawiam.

Gość TwojPan

1KWp CIS zrobi na moim dachu według tej bazy 882KWh

1KWp mono, zrobi 867KWh.

Zrobi więcej w najbardziej nasłonecznionym i gorącym okresie.

Zrobi więcej, wtedy kiedy zacienienie będzie większe.

To pewnik.

Zrobi więcej w najbardziej nasłonecznionym i gorącym okresie.

Zrobi więcej, wtedy kiedy zacienienie będzie większe.

To pewnik.

Ja znam teoretyczne zalety. Teorertyczne, bo czy mi przy kiepskim nasłonecznieniu zrobi 20W czy 22W. To żadna róznica.

Ja nie mówie że nie zrobi więcej. Ale model nasłonecznienia i temperatury nie pokazuje dramatycznych różnic dla Warszawy. Nawet znajac zalety nie zastanawiałbym się ani sekundy akurat. Jakoś mi dach nie chce o te 40% urosnąć :-/

Nie znam cen tych paneli w PL. Sklep w UK pokazał mi opanele 175W po 130EUR. To jest 50% wiecej niż płaci się za panele mono. Modele nie pokazują o 50% wiekszej produkcji. Nadal nie wiem gdzie są te przytłaczające różnice.

Ale rób, chwal się uzyskami. Jeśli to faktycznie takie dobre może częśc ludzi się przekona. Dla mnie za póżno ;-)

Gość TwojPan

Ale rób, chwal się uzyskami. Jeśli to faktycznie takie dobre może częśc ludzi się przekona. Dla mnie za póżno ;-)

Ja nie z takich co się chwalą :)

A najmniej, zależy mi, aby ktokolwiek poparł moje zdanie. Mam tak, że przed każdym zakupem, czegokolwiek, zaglądam na forum muratora i....Wiem już, czego nie kupować :)

Zadałem pytanie, czy jest tu ktoś kto posiada takie panele, a odezwali się wszyscy, tylko nie ich posiadacze. Zawsze mnie to mocno bawi.

Swego czasu w 2016 roku chyba, na PV monitor można było obserwować uzyski z porównywalnymi mocą zestawami PV nieopodal. Jak pamiętam dobrze, dobijały do 10-15% więcej rocznie. To było sporo wtedy. Jak znajdę czas, to może doszukam się tych instalacji.

Edytowane przez TwojPan

Celowo tak napisałem. Chciałem się dowiedzieć, dlaczego większość idzie na łatwiznę. Ostatecznie, biorąc to, co w wciska mu sprzedawca.

W 2016r instalacja na CIS-ach, bo CIGS-y np.firmy TSMC, nie były już w Polsce dostępne, była droższa o 10-15%. Jak ktoś wie, czy charakteryzuje się technologia cienkowarstwowa i jakie są jej zalety. Długo nie będzie się zastanawiał.

Nie chciałem nikomu tutaj wmawiać, ze mój wybór jest najlepszy. Byłem ciekaw opinii. Niestety, jak coś jest mniej albo wcale nieznane, to z mety musi być dla nas Polaków złe.

jak zdrowie pozwoli i zakończę w tym roku montaż, nie omieszkam się pochwalić wynikami z uzysków.

Pozdrawiam.

Taka natura ludzka żeby iść na łatwizne.

Model nie pokazuje nawet 10% większej produkcji, po uwzględnienie średniego nasłonecznien i lokalnych temperatur. Oczywiście zakładam, że model się może mylić.

Od 2016 ceny paneli poli/mono spadły mniej wiecej o połowe (za PV Magazine). W 2018 spadły z 0,5 do 0.35 EUR/Wp.

Dla CIGsow nie potrafie danych danych nawet wyszukać. Może to pieśń przyszłości, na to chwile jest to mała część rynku, mozna ją uznać za taką o niepewnej przyszłości. Biorać pod uwagę wszystkie czynniki jak pisałem, na dzisiaj nie specjalnie rozumiem Twój entuzjazm.

Ja nie z takich co się chwalą :)

A najmniej, zależy mi, aby ktokolwiek poparł moje zdanie. Mam tak, że przed każdym zakupem, czegokolwiek, zaglądam na forum muratora i....Wiem już, czego nie kupować :)

Dzielą wiedzą i doświadczeniem, bardziej niż chwalą. Generalnie taka jest idea forum. Ale jak ktoś zagląda po to żeby znaleźć to co kupić żeby mieć cos innego niż żalosny motłoch, to też jestem w stanie zrozumieć. Każdy wybiera po swojemu.

Zadałem pytanie, czy jest tu ktoś kto posiada takie panele, a odezwali się wszyscy, tylko nie ich posiadacze. Zawsze mnie to mocno bawi.

To jest forum duyskusyjne a nie kółko wzajemnej adoracji.

Swego czasu w 2016 roku chyba, na PV monitor można było obserwować uzyski z porównywalnymi mocą zestawami PV nieopodal. Jak pamiętam dobrze, dobijały do 10-15% więcej rocznie. To było sporo wtedy. Jak znajdę czas, to może doszukam się tych instalacji.

Czyli 10-15% uzysku wiecej za 10-15% ceny wiecej (tak podawałes w poprzednim poscie żę było w 2016), Skórka za wyprawkę gdyby nie fakt. ze o połowe wiekszej powierzchni, którą nie każdy dysponuje! Nadal nie łapie co w tym takiego przełomowego.

Edytowane przez Jastrząb

@TwojPan

Miałem i testowałem cienkowarstwowe w 2015 roku. Inny producent.

Moje uwagi:

- w zimie porównywalne wyniki z poli

- lecie w słońcu stosunkowo mocno się nagrzewały i moc spadała w stosunku do polikrystalicznych.

Ja mieszkam w miejscu podatnym na zabrudzenia. Zauważyłem, że panel cienkowarstwowy po starannym wymyciu, gdy jego powierzchnia jest czysta staje się odczuwalnie chłodniejszy.

Być może to ma wpływ na jego wydajność.

LONGi Solar poinformował o osiągnięciu nowego rekordu sprawności monokrystalicznego ogniwa fotowoltaicznego wykonanego w technologii PERC (Passivated Emitter Rear Cell) na poziomie 24,06 proc. Chińczycy podkreślają, że wynik, który potwierdził chiński narodowy instytut badań nad fotowoltaiką CPVT, został zmierzony na ogniwie powstałym na bazie produkcyjnej płytki krzemowej w standardowych rozmiarach 156,75 x 156,75 mm.

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/34084/nowy-rekord-sprawnosci-ogniwa-krzemowego

Gość TwojPan
Dzielą wiedzą i doświadczeniem, bardziej niż chwalą. Generalnie taka jest idea forum. Ale jak ktoś zagląda po to żeby znaleźć to co kupić żeby mieć cos innego niż żalosny motłoch, to też jestem w stanie zrozumieć. Każdy wybiera po swojemu.

To jest forum duyskusyjne a nie kółko wzajemnej adoracji.Czyli 10-15% uzysku wiecej za 10-15% ceny wiecej (tak podawałes w poprzednim poscie żę było w 2016), Skórka za wyprawkę gdyby nie fakt. ze o połowe wiekszej powierzchni, którą nie każdy dysponuje! Nadal nie łapie co w tym takiego przełomowego.

To nie tak. tutaj nietoleruje się niczego, czego nie posiada zalegająca stale garstka userów z milionami postów na koncie.

Nie wstawię całego pdf bo się nie da, ale tu coś z niego (cyt.POZNAN UNIVERSIT Y OF TECHNOLOGY ACADEMIC JOURNALS

No 87 Electrical Engineering 2016

Politechnika Poznańska.

Grażyna FRYDRYCHOWICZ-JASTRZĘBSKA*

Artur BUGAŁA*

Ogniwa CIS i CIGS charakteryzują się występowaniem korzystnego zjawiska

Light Soaking Effect (Efekt Wygrzewania/Nasycenia Światłem), które skutkuje

zwiększeniem ich mocy pod wpływem padającego światła, o wartość 1 – 3%,

w odniesieniu do ich mocy znamionowej, co daje swego rodzaju zyski energetyczne. Standardowe moduły z krzemu, wręcz przeciwnie, na początku pracy

zmniejszają moc znamionową o 1 – 3%

Firma Solar Frontier z Japonii, w zakładzie w Kunitomi produkuje moduły CIS

o sprawności 13,8%, jak również zredukowała koszty produkcji ogniw cienkowarstwowych CIGS o 30% w stosunku do wyrobów innych producentów. W miejscowości Tohoku uruchomiono w ubiegłym roku nowe linie produkcyjne modułów fotowoltaicznych CIGS o sprawności 15%, o łącznej mocy 150 MWp [23].

Najnowszym natomiast osiągnięciem Solar Frontier jest ogniwo CIGS 5 mm

x 5mm o wydajności 22,3% uzyskanej w warunkach laboratoryjnych. Żadne

inne ogniwa cienkowarstwowe nie osiągnęły dotąd takiego wyniku.

Do znanych producentów ogniw cienkowarstwowych CIS należą również

Shell i Würth Solar a także Global Solar (USA), która wytwarza elastyczne

przyrządy fotowoltaiczne na bazie związków CuInxGa(1-x)Se2

Solar Frontier, produkuje nawet dachówki fotowoltaiczne:

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/29233/japonczycy-zapowiadaja-sprzedaz-solarnych-dachowek

To jest rekord w labie. Do komercyjnego produktu o żywotności 25lat długa droga.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:PVeff(rev190103).pdf

Żeby cienkowarstwowe jakąś szybcie zyskiwały, wcale tu nie widac.

Dzięki,

mogę się mylić, ale uzysk z pv to coś koło 20% z energii słońca, a z solarów chyba powyżej 70%

za 10k zrobię instalację około 1,5KW czyli w średni dzień raczej podgrzeję wodę z tego, a z solarów na pewno.

Instalacja mam być na uzysk ciepłej wody.

ma ktoś jeszcze jakieś przemyślenia?

Edytowane przez zientas

To nie tak. tutaj nietoleruje się niczego, czego nie posiada zalegająca stale garstka userów z milionami postów na koncie.

Jak to nie toleruje. Pokaz mi faktyczna komercyjną przewagę na dzis nad mono/poli. Z uwzględnienem wiekszej wymaganej powierzchni dachu!

Cytujesz jakieś zalety z naukowego opracowania. Teoria. Fajnie. Ale z drugiej strony podajesz dane z pvmonitora która pokazuje że te zalety w praktyce są niewielke a pomijalne jako że produkt jest o podobnoą wilekość droższy. To gdzie te zalety? Produkt jest drudno dostępny i wymaga o mniej wiecej 50% większej powierzchni do instalacji. A to już jest niebanalna wada. Pamiętaj że masowość to też zaleta (cena spada), choć niektózy brzydzą się popularnych produktów. Po prostu nie podajesz przekonujących danych, że "każdy kto zna zalety" by się nie zastanawiał.