Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich

Jestem nowy w temacie, więc proszę o wyrozumiałość ;-)

Niebawem zamontują mi instalację 10kw. i zanim popełnię głupotę to proszę o info na jakich zasadach się rozliczacie z ZE ja jestem w Tauronie,

12miesięcy ? 6m? czy jak jest optymalnie ?

Stała taryfa, czy może nocna ze świętami w taniej itp. ?

Ogrzewam dom pompą ciepła i najwięcej energii idzie wiadomo kiedy.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Dwie taryfy w Tauronie = kłopoty z przelicznikami ( przestudiuj posty vr5 )

Jakie masz zużycie na prąd bytowy ? Zamkniesz prąd domowy i Pc w produkcji z instalacji ? Jakie szacunki masz na produkcję ? Jakie usytuowanie domu ?

W przypadku instalacji PV cena za kWh Cie nie obchodzi , więc wg mnie szkoda zabawy w 2T , jeśli zmieścisz się ze zużyciem .

Witam Wszystkich

Jestem nowy w temacie, więc proszę o wyrozumiałość ;-)

Niebawem zamontują mi instalację 10kw. i zanim popełnię głupotę to proszę o info na jakich zasadach się rozliczacie z ZE ja jestem w Tauronie,

12miesięcy ? 6m? czy jak jest optymalnie ?

Stała taryfa, czy może nocna ze świętami w taniej itp. ?

Ogrzewam dom pompą ciepła i najwięcej energii idzie wiadomo kiedy.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Ja mam 2 taryfy, co prawda w PGE, ale zmieniałem dostawcę prądu i na tym etapie nie mogłem zmienić taryfy, a z chęcią bym to uczynił. Jak tylko minie 12 miesięcy to zmieniam na G11 i nie obchodzi mnie kombinowanie z przerzucaniem zużycia prądu z jednej taryfy do drugiej. Tak więc bierz G11.

raczej się nie zmieszczę puki co, zależy od zimy, ale 80 % pokryje, natomiast w takie zimy jak ta to powinno wyjść blisko sukcesu.

bytowe to mniej więcej 300kw miesięcznie z cwu oczywiście.

dwie taryfy to faktycznie może się zrobić młyn

Przy 10 kW w panelach to i w Tauronie można się pokusić na taryfę z grupy G12. Ja czekam na zmianę na G12W od 17.12.2018 r., bo wiadomo w Tauronie tak jest. Nie da się zmienić Umowy "od ręki" w Punkcie Obsługi Klienta. Najlepiej od razu zadeklarować rozliczenie na co 12 miesięcy.

Mam nadprodukcję i obojętnie jakie by nie stosowali algorytmy przeliczenia zero jest zero. Zostają opłaty stałe.

Prosument Tauronie w taryfach z serii G12 jest rozliczany metodą proporcjonalną. Metoda ta stosowana jest u wszystkich sprzedawców w przypadku uszkodzenia licznika. Zawsze daje wynik przybliżony. Jedynie Tauron stosuje ją do rozliczenia Prosumentów ze sprawnymi licznikami.

Jest kwestią czasy, kiedy "skrzykną się" poszkodowani, złożą pozew zbiorowy. Nie wiem, jak Tauron wytłumaczy, że na fakturach Klienci mają zużycie energii inne, niż wskazuje licznik (zawyżone w taryfie dziennej). Teraz w przypadku złożenia reklamacji tłumaczą, że wszystko liczą, jak należy.

Ale jest "wielkie Ale" - 2 kolejne faktury zsumowane dają inne zużycie energii, niż jedna za ten sam okres. Jak to wytłumaczą przed niezawisłym Sądem,, że robią to zgodnie z prawem?

Dzięki

Teraz mam właśnie G12W z odczytem co miesiąc, przy PC wolałem takie rozwiązanie, sprzedawca instalacji proponuje mi rozliczanie co pół roku i taryfę G11, kurcze jak to wyjdzie to pojęcia nie mam, teraz średni 1kw kosztuje mnie 47gr. a g11 to chyba 60gr. najmniej z kolei PC najwięcej ciągnie w nocy, jak do tego stracę tanie dni wolne to może być klapa, inwestycja w PV okaże się złudzeniem

raczej się nie zmieszczę puki co, zależy od zimy, ale 80 % pokryje, natomiast w takie zimy jak ta to powinno wyjść blisko sukcesu.

bytowe to mniej więcej 300kw miesięcznie z cwu oczywiście.

dwie taryfy to faktycznie może się zrobić młyn

kW to jednostka mocy , powinno być kWh . Zatem jeśli zużywaśz 300 x12 mcy = 3600 kWh na bytowy , zaokrąglimy nawet do 4000 , a co tam...

pozostaje 6000 kWh z produkcji , nawet gdybyś całość miał pobrac w opuscie czyli x 0,8 wychodzi ,że pozostaje 4800 kWh dla PC , to jaką masz duża chałupę skoro taki użytkownik https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEPŁA-zużycie-prądu&p=7762303&viewfull=1#post7762303 zużywa na 280m2 niespełna 3 000 kWh na PC :confused:

Wiadomo dom ,domowi nie równy co widać po poście poniżej ( w linku) , ale na chłopski rozum wychodzi ,że zostanie jeszcze spora górka z Twoich 10 kWp .

Poczytaj o zużyciu pomp...

Dzięki

Teraz mam właśnie G12W z odczytem co miesiąc, przy PC wolałem takie rozwiązanie, sprzedawca instalacji proponuje mi rozliczanie co pół roku i taryfę G11, kurcze jak to wyjdzie to pojęcia nie mam, teraz średni 1kw kosztuje mnie 47gr. a g11 to chyba 60gr. najmniej z kolei PC najwięcej ciągnie w nocy, jak do tego stracę tanie dni wolne to może być klapa, inwestycja w PV okaże się złudzeniem

Jeśli masz G12W, to pozostań przy tym, co masz.

W Tauronie jako Prosument masz do wyboru rozliczanie co 6 miesięcy, lub 12 miesięcy. Rozliczenie co 6 miesięcy u nich to odczyty 30 czerwca i 31 grudnia. Dla rozliczeń 12-miesięcznych - 31 grudzień. Przypadkowe rozliczenia tylko przy zmianie Umowy Kompleksowej. Z tego co mi przekazano dzieje się tak, gdyż rozliczenia 12 razy w roku nie pozostawiły by złudzeń, że są niezgodne z prawem. Z rozliczeniami co 6 miesięcy, ale w innych terminach jest podobnie.

Sprawdź, ile zużywa pompa ciepła. Z PV otrzymasz +- 10000 kWh w ciągu roku. Nie wiem, czy masz bufor, ale mając dużą produkcję z PV prawdopodobnie będziesz mógł grzać "non stop". Więc proporcje z grzania będą 50 na 50. W G12W uzyskasz około 65% w I taryfie i 35% w II taryfie.

Jak mówiłem - najlepiej rozliczać co 12 miesięcy.

Nareszcie się ruszyło...

przedwczoraj nazbierało się 4,5kWh , wczoraj 12,5 , a dziś mimo ,że panele całe zaszronione już leci 1,5kW :wave:

Oj ruszyło, ruszyło, jak w tym wierszu "najpierw powoli, jak żółw ociężały...."

Wczoraj oddałem 4,4 kWh do sieci od 9-tej do 16-tej I pobrałem 0,345 kWh. Zużycie w pozostałych godzinach - 19,1 kWh. Grzanie (moim) prądem, i tylko prądem na całego..

kW to jednostka mocy , powinno być kWh . Zatem jeśli zużywaśz 300 x12 mcy = 3600 kWh na bytowy , zaokrąglimy nawet do 4000 , a co tam...

pozostaje 6000 kWh z produkcji , nawet gdybyś całość miał pobrac w opuscie czyli x 0,8 wychodzi ,że pozostaje 4800 kWh dla PC , to jaką masz duża chałupę skoro taki użytkownik https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEPŁA-zużycie-prądu&p=7762303&viewfull=1#post7762303 zużywa na 280m2 niespełna 3 000 kWh na PC :confused:

Wiadomo dom ,domowi nie równy co widać po poście poniżej ( w linku) , ale na chłopski rozum wychodzi ,że zostanie jeszcze spora górka z Twoich 10 kWp .

Poczytaj o zużyciu pomp...

Czepiasz się ;-) niestety dom jaki ogrzewam to krótko mówiąc sito puki co, ale PC taniej niż węglem mi wychodzi no i św. spokój bezcenny, oczywiściej jest w tym chęć bycia odrobine eco, lepiej pilnować jednego komina niż milionów w całym tym bałaganie, co nie znaczy że lubię węgiel.

Co do instalacji to ma być 10kw ale będzie na wschód innej opcji brak, no może dołożę kilka paneli na zachód jeśli okaże się to sensowne.

Jest jak jest, ale chcę by było optymalnie na ile to możliwe

dzięki

Chyba zaczynam łapać ;-)

Fakt, te FV co miesiąc wyglądają czasem od czapy całkiem.

Bufor mały mam 300l ominąłem go i jadę bezpośrednio, on miał zapobiec taktowaniu PC i robi jako sprzęgło na wszelki wypadek, ale nie było konieczności szczęśliwie by wspomagać PC.

Myślę, że skorzystam z Twojego doświadczenia i zostawię tak jak jest czyli G12W plus rozliczenie 12 miesięczne.

Pytanie czy jest w tedy sens pilnowania zmywarki, pralki, suszarki itp. niby przywykłem, ale było by wygodniej mieć to w tyle.

Czepiasz się ;-) niestety dom jaki ogrzewam to krótko mówiąc sito puki co, ale PC taniej niż węglem mi wychodzi no i św. spokój bezcenny, oczywiściej jest w tym chęć bycia odrobine eco, lepiej pilnować jednego komina niż milionów w całym tym bałaganie, co nie znaczy że lubię węgiel.

Co do instalacji to ma być 10kw ale będzie na wschód innej opcji brak, no może dołożę kilka paneli na zachód jeśli okaże się to sensowne.

Jest jak jest, ale chcę by było optymalnie na ile to możliwe

dzięki

a od kiedy masz tę PC ? Masz zużycie z dłuższego okresu czasu , czy to nowa 'zabawka' ?

Czyli znasz zużycie całościowe ... ile zjada ta PC ? 3600 + ?

Jakie masz szacunki produkcji PV od firmy montującej ?

Kurcze, nie spisuję już podlicznika i dokładnie nie potrafię powiedzieć, całość to tak jak pisałem między 9 a 11 tyś. Szacunkowa produkcja 8 - 8,5MWh bo od strony wschodnie wszystkie panele, 100% nie pokryje raczej. Przekraczanie magicznej granicy mocy instalacji jest mało sensowne bo skubną dodatkowe 10%

Po jednym sezonie zobaczę co i jak, czy dokładać ukradkiem czy odpuścić, poza tym muszę zrobić termoizolację bo obecna to 5cm styro w murze :-)

Po jednym sezonie zobaczę co i jak, czy dokładać ukradkiem czy odpuścić, poza tym muszę zrobić termoizolację bo obecna to 5cm styro w murze :-)

Po dociepleniu znacznie spadnie zapotrzebowanie na ciepło, więc To co masz na dachu może wystarczyć. Po to jest G12W, żeby płacić nie tylko w I, ale i w II taryfie. Na pocieszenie powiem, że im bardziej zbliżysz się do zbilansowania energii oddanej do zużytej to mniej "skubną".

Zacznij więc od docieplenia. I jeszcze jedno - przy składaniu Zgłoszenia mikroinstalacji do przyłączenia do sieci napisz też (w 2 egzemplarzach) że chcesz mieć rozliczenia 12 miesięczne. Jeśli tego nie zrobisz to dłużej potrwa oczekiwanie na właściwą Umowę.

Witam. Planuję w domu wydzielić część usługową. Na dachu planuję instalację PV 9,9kWP lub większą. Mam teraz takie pytania: czy mam obowiązek posiadać dwa osobne liczniki jeden dla zużycia domowego, a drugi dla firmowego, czy mogę mieć tylko jeden domowy licznik i taryfę "domową"? Zaznaczam że budynek będzie z założenia budynkiem mieszkalnym, a na usługi będzie wydzielone do 30% powierzchni co jest dopuszczalne zgodnie z prawem. Teren wg MPZP to zabudowa mieszkalna jednorodzinna.

Czy muszę jednak robić w domu dwie oddzielne instalacje elektryczne, dwa liczniki i dwie różne taryfy (G12w część mieszkalna i G11 usługowa)? Jak to wszystko połączyć z instalacją PV i taryfami żeby było dla mnie jak najkorzystniej? Dom będę budował pod Krakowem. Czy sensowniej byłoby zmienić dostawcę energii żeby uniknąć nieuczciwych rozliczeń instalacji PV w Tauronie?

Trochę to wszystko wydaje mi się zagmatwane dlatego proszę o opis jak to najlepiej zorganizować.