Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dopytam jeszcze raz użytkowników PV i mających umowę z ENERGA. Wiem już, że Energa rozlicza co dwa miesiące, a wyprodukowaną nadwyżkę można wykorzystać przez następne 365 dni.

Cały czas jednak nurtuje mnie problem produkcji/wykorzystania energii z PV w odniesieniu do taryfy G12W.

załóżmy że posiadam PV 10kw.

Jeżeli wyprodukuję w dwóch miesiącach letnich 3 tys kWh z podziałem na taryfy (w drogiej 2000 kWh, a w taniej 1000kWh), a wykorzystam tylko w sumie 1000kWh (300 w drogiej i 700 w taniej) , to pozostanie mi jeszcze do wykorzystania (licząc 80%) ok 1500 kWh w drogiej i ok 250 w taniej.

Załóżmy, że kolejne dwa miesiące to produkcja zimowa na śladowym poziomie i muszę wybrać swój zapas, ale zużywam 500 kWh w drogiej (zapas był jeszcze 1500, wiec pozostało mi ok 1000) oraz zużywam 700 w taniej (zapas był na poziomie 250, więc zbraknie mi ok 450kWh w taniej)

I teraz pytanie: jeżeli w kolejnym dwumiesięcznym rozliczeniu z ZE (ENERGA ma właśnie okresy rozliczeniowe dwumiesięczne) zabraknie mi energii zmagazynowanej z 2T, a mam nadwyżkę z 1T, to czy ta nadwyżka zostanie zbilansowana do wysokości niedoboru w 2T? czy za te 450kWh niedoboru w 2T będę musiał zapłacić, mając jednocześnie do wykorzystania nadwyżkę z 1T w ilości ok 1000kWh?

Odczuwalnie tańsze. Precyzyjniej: Znacząco tańsze za Wat

różnicy finansowej odczuwalnej brak :-(

z deklaracji sprzedawcy: jest różnica w poziomie prognozowanego uzysku energii.

poli: 5,13Wp, przewidywana wartość wyprodukowanej energii w 1ym roku 6150kWh. koszt 27 150pln, czyli 5 290/Wp

mono: 5,1Wp, przewidywana wartość wyprodukowanej energii w 1ym roku 5100kWh. koszt 27 540, czyli 5 400/Wp

Dobry wieczór,

dwa pytania do ekspertów, ważne bo żaden ze sprzedawców nie umiał uzasadnić mi swojej propozycji:

jakie panele powinnam wybrać mono, czy polikrystaliczne: panele na dachu na stronie płd-zachodniej, 12 metrów od domu lasek, kiedyś będzie las. latem słońce długo na dachu, teraz zimą, jak obserwuję, o 13ej jest zacienienie. Monokrystaliczne (bo wyprodukują więcej energii, w sprzyjających warunkach), czy polikrystaliczne, bo choć wyprodukują mniej w danym momencie, to mogą produkować cokolwiek również w warunkach rozproszonego światła?

i drugie- optymizery - w moim przypadku zalecacie/ obowiązkowo/ nie mają wpływu w moich warunkach?

Optymaliztory są sensowne gdy każdy panel inaczej oświetlony. Wiec będzie to miało znaczenie gdy cień będzie częsciowo przyszłaniać panele. Cześć bedzie w pełnym słońcu część już zacieniona. Ciężko to szacować, bo to zależy od charaktery tego zacienienia. W ciemno bym powiedział że ma to sens.

Mono/Poli działąją podobnie w przypadku światła rozporsoznego, nie ma tam chyba jakichś kolosalnych róznic.

"wyprodukuję 10kWh, a zużyję 8kWh to mam 2 nadwyżki"

Nie ma na kolejne dni, za te 2 wysłane otrzymasz zapłatę

Czyli na firmę trzeba konsumować na bieżąco, żeby miało to jakikolwiek sens? Bo powiedzmy produkuję od godz. 13 do 15 5 kWh i nic nie zużywam, a później od np. 17 do 20 zużywam te 5 kWh i nic nie produkuję, to ja muszę kupić od nich 5 kWh za powiedzmy 70 gr brutto, a oni ode mnie 5 kWh za 15-20 gr?

poli: 5,13Wp, przewidywana wartość wyprodukowanej energii w 1ym roku 6150kWh. koszt 27 150pln, czyli 5 290/Wp

mono: 5,1Wp, przewidywana wartość wyprodukowanej energii w 1ym roku 5100kWh. koszt 27 540, czyli 5 400/Wp

Co za kretyn w opcji 1 poli wyliczył że z 5,29kWp zrobi się w pierwszym roku 6150kWh?

A w drugiej opcji z 5,1kWp już tylko 5100kWh.

Radosna twórczość instalatorów byle sprzedać.

Czyli na firmę trzeba konsumować na bieżąco, żeby miało to jakikolwiek sens? Bo powiedzmy produkuję od godz. 13 do 15 5 kWh i nic nie zużywam, a później od np. 17 do 20 zużywam te 5 kWh i nic nie produkuję, to ja muszę kupić od nich 5 kWh za powiedzmy 70 gr brutto, a oni ode mnie 5 kWh za 15-20 gr?

Najlepiej konsumować na bieżąco i to nie tylko w przypadku firmy, prosument po wysłaniu też traci te 20 czy też 30%.

Dla Twojego przykładu że w firmie będziesz zużywał po godz. 17 gdy z paneli nic nie będzie czy też małe ilości to PV raczej bez sensu.

Porównywanie cen brutto do netto za zakup/sprzedaż to taka trochę manipulacja, w taryfie C11 1kWh przy zakupie to 0,3752 netto (Tauron) a sprzedaż to średnia z poprzedniego kwartału i obecnie to 0,2088 netto, jest tu jakaś różnica ale na każdym towarze jest różnica w zakupie i sprzedaży zwłaszcza jak niema konkurencji, te 70gr to pewnie z przesyłem a nie można żądać za przesył bo jeżeli już wysyłasz to do granicy eksploatacji którym jest w wielu przypadkach złącze, sieć nie jest Twoja

Najlepiej konsumować na bieżąco i to nie tylko w przypadku firmy, prosument po wysłaniu też traci te 20 czy też 30%.

Dla Twojego przykładu że w firmie będziesz zużywał po godz. 17 gdy z paneli nic nie będzie czy też małe ilości to PV raczej bez sensu.

Porównywanie cen brutto do netto za zakup/sprzedaż to taka trochę manipulacja, w taryfie C11 1kWh przy zakupie to 0,3752 netto (Tauron) a sprzedaż to średnia z poprzedniego kwartału i obecnie to 0,2088 netto, jest tu jakaś różnica ale na każdym towarze jest różnica w zakupie i sprzedaży zwłaszcza jak niema konkurencji, te 70gr to pewnie z przesyłem a nie można żądać za przesył bo jeżeli już wysyłasz to do granicy eksploatacji którym jest w wielu przypadkach złącze, sieć nie jest Twoja

No tą różnicę w cenie to ja rozumiem, że jak ja kupuję to dochodzi za dystrybucję. Chodziło mi o to żeby się upewnić, że ta konsumpcja musi być na bieżąco. Nie porównywałem brutto netto, po prostu nie znałem ceny skupu energii, dałem orientacyjną - chodziło mi bardziej o samą różnicę, że jest spora.

Dopytam jeszcze raz użytkowników PV i mających umowę z ENERGA. Wiem już, że Energa rozlicza co dwa miesiące, a wyprodukowaną nadwyżkę można wykorzystać przez następne 365 dni.

Cały czas jednak nurtuje mnie problem produkcji/wykorzystania energii z PV w odniesieniu do taryfy G12W.

załóżmy że posiadam PV 10kw.

Jeżeli wyprodukuję w dwóch miesiącach letnich 3 tys kWh z podziałem na taryfy (w drogiej 2000 kWh, a w taniej 1000kWh), a wykorzystam tylko w sumie 1000kWh (300 w drogiej i 700 w taniej) , to pozostanie mi jeszcze do wykorzystania (licząc 80%) ok 1500 kWh w drogiej i ok 250 w taniej.

Załóżmy, że kolejne dwa miesiące to produkcja zimowa na śladowym poziomie i muszę wybrać swój zapas, ale zużywam 500 kWh w drogiej (zapas był jeszcze 1500, wiec pozostało mi ok 1000) oraz zużywam 700 w taniej (zapas był na poziomie 250, więc zbraknie mi ok 450kWh w taniej)

I teraz pytanie: jeżeli w kolejnym dwumiesięcznym rozliczeniu z ZE (ENERGA ma właśnie okresy rozliczeniowe dwumiesięczne) zabraknie mi energii zmagazynowanej z 2T, a mam nadwyżkę z 1T, to czy ta nadwyżka zostanie zbilansowana do wysokości niedoboru w 2T? czy za te 450kWh niedoboru w 2T będę musiał zapłacić, mając jednocześnie do wykorzystania nadwyżkę z 1T w ilości ok 1000kWh?

Ktoś? Coś?

Co za kretyn w opcji 1 poli wyliczył że z 5,29kWp zrobi się w pierwszym roku 6150kWh?

A w drugiej opcji z 5,1kWp już tylko 5100kWh.

Radosna twórczość instalatorów byle sprzedać.

dziękuję za opinię, coś w tym jest.

Zaproponowałam zmianę inwentera SE5000H (jednofazowy?) na inny (droższy) model (SE5K). W odpowiedzi mam info, że nie ma kłopotu i cena nie ulegnie zmianie...

A czy możecie Panowie (przepraszam, jeśli są na forum Panie ekspertki) potwierdzić praktyczną, wyższą skuteczność paneli b-facial?

Moduły LG zdaniem producenta produkują prąd wykorzystując światło zarówno pobrane jak i odbite od powierzchni (It’s possible to produce 25% more energy than with conventional modules under optimal conditions.). Czy zamontowanie ich blisko czarnej dachówki da mi szansę uzyskania cokolwiek więcej z odbitego światła?

Ktoś ma może doświadczenie z takimi panelami (przepraszam, jeśli pisaliście o tym. nie przejrzałam ponad 400 stron wątku)?

Właśnie też miałem pytać o panele LG NeON 2 BiFacial, które akurat pojawiły się w moich rozważaniach. Teoretycznie w moim wypadku powinno to zadziałać - mam dach płaski, kryty membraną PVC w kolorze "prawie" białym. Ktoś miał może styczność z tego typu panelami? Gdyby faktycznie dawały trochę mocy więcej, to może bym je rozważył (pomijając aspekt ekonomiczny, bo zastanawiam się nad nimi jedynie w momencie uzyskania dofinansowania). A że powierzchnia dachu mnie limituje, pasuje mi jak największa moc paneli...

Gdyby faktycznie dawały trochę mocy więcej, to może bym je rozważył (pomijając aspekt ekonomiczny, bo zastanawiam się nad nimi jedynie w momencie uzyskania dofinansowania). A że powierzchnia dachu mnie limituje, pasuje mi jak największa moc paneli...

dofinansowania chyba prędko nie doczekamy. w programie czyste powietrze jest tylko kredyt preferencyjny. no i ulga w zeznaniu podatkowym za rok będzie.

A czy możecie Panowie (przepraszam, jeśli są na forum Panie ekspertki) potwierdzić praktyczną, wyższą skuteczność paneli b-facial?

Moduły LG zdaniem producenta produkują prąd wykorzystując światło zarówno pobrane jak i odbite od powierzchni (It’s possible to produce 25% more energy than with conventional modules under optimal conditions.). Czy zamontowanie ich blisko czarnej dachówki da mi szansę uzyskania cokolwiek więcej z odbitego światła?

Przejrzyj ten dokument ze strony LG odnośnie projektowania instalacji z panelami BiFacial - IMHO, w Twoim przypadku chyba nie mają sensu. Zalecana jest odległość ok. 0,5-1,0m między dolną krawędzią panela a płaszczyzną dachu.

U mnie sytuacja wygląda odwrotnie. Teoretycznie mam dach o najwyższym współczynniku odbicia, mogę sobie podnieść konstrukcję na te 0,5-1,0m. Ale chciałbym też usłyszeć opinie innych użytkowników tych paneli, czy praktycznie to coś daje (da się jakoś na pvmonitor.pl wyszukiwać instalacje po sprzęcie?)...

dofinansowania chyba prędko nie doczekamy. w programie czyste powietrze jest tylko kredyt preferencyjny. no i ulga w zeznaniu podatkowym za rok będzie.

Mam złożone wnioski w dwóch programach unijnych, które teoretycznie lada moment mają zostać rozstrzygnięte - w jednym dofinansowanie 80% instalacji do 7kWp, w drugim dofinansowanie 100% instalacji do 3kWp. Jeśli coś z tego się uda, rozważę panele LG. A jeśli nie - to stawiam na wersję bardziej ekonomiczną, pewnie coś pokroju Longi/EXE/Q.Cellls 320W z modułami połówkowymi...

Edytowane przez abes99

Założyłem nowy temat, proszę o komentarzy: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?353521-Gwa%C5%82t-%C5%9Bmieciowy!

Gwałt śmieciowy!?

Witam, dostałem zawiadomienie o zmianie wysokości opłat za śmieci. Poszło do góry 100%. Jakieś na końcu tłumaczenia ale mało przekonywujące. Niema w kraju wojny by o 100% podnosić cenę czegokolwiek. W gminie rządzi PO. Ciekawy jestem czy w gminach PISowskich takie same podwyżki?

Edytowane przez pkorol