gogush 27.01.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Przy okazji zapytam : w związku z możliwością odpisu od podstawy opodatkowania planuje dołozenie do istniejacej instalacji 6kWp dodatkowej 4kWp. Niestety te dodatkowe 4kWp mogę ustawić wschód-zachód (nie mam juz miejsca). No i mam pytanie , ponieważ ten układ jest o ok 20-25% mniej wydajny niz z ustawieniem południowym , chciałbym dołozyc więcej paneli aby uzyskac 4kW efektywnie. Falownik zakładam ze będzie 4kW (bo mój obecny jest 5,5kW więc nic nie dołoże). Czy ktos wie jak traktuje ZE taką instalacje ? bo z liczby paneli wyjdzie wiecej niż 4kW a nie chciałbym aby zakwalifikowali mnie do ponad 10kW bo wtedy oddzadza mi nie 0,8 ale 0,7 co wyprdukuje i oddam do sieci choć i tak nie będę miał szansy wyprodukowac tych 10kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 27.01.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Z tego co tu ludzie piszą, to ZE przyjmują sumę mocy paneli jako całkowitą moc instalacji. Logiczniej byłoby przyjąć moc inwertera (lub sumę mocy inwerterów) po stronie AC. Niestety, tak jest im to na rękę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.01.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Mam pytanie. Na jednym z portali aukcyjnych są panele niby nowe GS-50 50 W. Rozmiar takiego panela to 1245x635. Wyliczyłem, że na dach, który mi wychodzi 206m2 weszłoby ok. 260 paneli, na cały dach. Dałoby to w sumie 13kW, trochę za dużo. Jednakże, koszt samych paneli to ok. 6500 zł. Jako, że byłby pokryty nimi cały dach, zarówno strona południowa (odchył 25st. na zachód) i północna. Dałbym jako pokrycie dachu tanią blachę trapezową (i tak byłaby przykryta). Najlepiej zrobić coś jak Przewas, tylko niestety nie wiem jaki był jego autorski system mocowania, ktoś się orientuje? Bo ze zdjęć jednak za mało widać. Ile takie panele rocznie mogą dać? Czy to w ogóle ma sens? Jak z podłączeniem takich paneli do inwertera? Panele cienkowarstwowe GS były popularne kilka lat temu w ościennym kraju. Wyparte przez panele o większej mocy na metr kwadratowy. Przed podjęciem decyzji o zakupie poszukaj certyfikatów, bo te są wymagane przy zgłoszeniu do ZE. Chyba trudno je znaleźć (kłopoty kolegi @ACCel). Do paneli są dedykowane uchwyty. Od czasu do czasu pojawiają się w sprzedaży, w tym i na znanym portalu. Można zastosować rozwiązania własne. Osiągi paneli porównywalne z innymi typami. Są opracowania w sieci. Nie każdy inwerter nadaje się do paneli cienkowarstwowych. GS-50 mają napięcie obwodu otwartego ponad 60 V, a więc przy inwerterze do 600 V w łańcuchu może być do 9 sztuk (450 W). Kłopot z połączeniem równoległym 10 łańcuchów. Wiem, że są najtańsze, ale może lepiej zrezygnuj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.01.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Z tego co tu ludzie piszą, to ZE przyjmują sumę mocy paneli jako całkowitą moc instalacji. Logiczniej byłoby przyjąć moc inwertera (lub sumę mocy inwerterów) po stronie AC. Niestety, tak jest im to na rękę... Logiczniej... Ale dla ZE mocą graniczną jest 10 kW. Jeśli panele mają 10001 Wp, to mimo, że inwerter (inwertery) ma 9,999 kW to ZE ma 30 % z oddanej energii do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 27.01.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Panele cienkowarstwowe GS były popularne kilka lat temu w ościennym kraju. Wyparte przez panele o większej mocy na metr kwadratowy. Przed podjęciem decyzji o zakupie poszukaj certyfikatów, bo te są wymagane przy zgłoszeniu do ZE. Chyba trudno je znaleźć (kłopoty kolegi @ACCel). Do paneli są dedykowane uchwyty. Od czasu do czasu pojawiają się w sprzedaży, w tym i na znanym portalu. Można zastosować rozwiązania własne. Osiągi paneli porównywalne z innymi typami. Są opracowania w sieci. Nie każdy inwerter nadaje się do paneli cienkowarstwowych. GS-50 mają napięcie obwodu otwartego ponad 60 V, a więc przy inwerterze do 600 V w łańcuchu może być do 9 sztuk (450 W). Kłopot z połączeniem równoległym 10 łańcuchów. Wiem, że są najtańsze, ale może lepiej zrezygnuj.. Z certyfikatami to właśnie mi się coś kojarzyło, że był problem. Dedykowane uchwyty, pewnie droższy byłby montaż niż panele. Tak też myślałem, że z połączeniem 260 paneli mógłby być problem. W takim układzie, co proponujecie po taniości, zakładając, że mam do dyspozycji 103 m2 lub nawet z północną połacią 206 m2, czyli albo 1kWp z 10 m2 lub 1 kWp z 20m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 27.01.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 W takim układzie, co proponujecie po taniości, zakładając, że mam do dyspozycji 103 m2 lub nawet z północną połacią 206 m2, czyli albo 1kWp z 10 m2 lub 1 kWp z 20m2. Teraz z nowych to chyba najsensowniej brać panele monokrystaliczne w okolicach 300Wp i więcej. Np. taki Longi LR6-60PE-310M - 559zł za 310Wp, co w przeliczeniu na m2 daje 5,27 m2 na 1kWp (trzeba by dodać jeszcze mocowania), więc coś tam u siebie zmieścisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.01.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Koszt sacmych paneli to 1800PLN/kWp + około 700 PLN koszt konstrukcji na dach + zabezpieczenia AC/DC około 400 PLN = 2900 PLN do tego inwerter w przeliczeniu policzmy 800 PLN/kWp w sumie wychodzi nam 3700 PLN w VAT 23%. Do tego montaż... i już okazuje się że zakup tych paneli może się nie do końca opłacać. Oczywiście kupując jakiś inwerter używany, czy też niższa półka cenowa może się okazać że wyjdzie taniej ale znów dochodzi nam montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 29.01.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Mam pytanie. Na jednym z portali aukcyjnych są panele niby nowe GS-50 50 W. Rozmiar takiego panela to 1245x635. Wyliczyłem, że na dach, który mi wychodzi 206m2 weszłoby ok. 260 paneli, na cały dach. Dałoby to w sumie 13kW, trochę za dużo. Jednakże, koszt samych paneli to ok. 6500 zł. Jako, że byłby pokryty nimi cały dach, zarówno strona południowa (odchył 25st. na zachód) i północna. Dałbym jako pokrycie dachu tanią blachę trapezową (i tak byłaby przykryta). Najlepiej zrobić coś jak Przewas, tylko niestety nie wiem jaki był jego autorski system mocowania, ktoś się orientuje? Bo ze zdjęć jednak za mało widać. Ile takie panele rocznie mogą dać? Czy to w ogóle ma sens? Jak z podłączeniem takich paneli do inwertera? Mam takie panele i będę dokupywał jak tylko mi gość je sprawdzi i się wypowie co do sprawności. Tamten co sprzedaje, też pomaga załatwić podłączenie, wiec wszystkie certyfikaty są. W moim wątku, ktoś radził jak to instalować, zobacz tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3525251.html Konstrukcja musi być idealna, bo próbowałem na swoje zainstalować i marnie to wyszło. Chce je dać też na ogrodzenie. Możesz podjechać do Krakowa i zobaczyć co i jak. Ja będę miał inwertor na zamówienie ale offgrid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 31.01.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Ma ktoś wiedzę, czy żeby skorzystać z odliczenia podatkowego za 2019 rok zakładając instalację PV trzeba mieć oprócz udokumentowanych dochodów jeszcze wynik audytu energetycznego?https://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/artykuly/1346369,ulga-termomodernizacyjna-w-2019-roku-pit-odliczenia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 31.01.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Ma ktoś wiedzę, czy żeby skorzystać z odliczenia podatkowego za 2019 rok zakładając instalację PV trzeba mieć oprócz udokumentowanych dochodów jeszcze wynik audytu energetycznego? https://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/artykuly/1346369,ulga-termomodernizacyjna-w-2019-roku-pit-odliczenia.html Ostatecznie rząd zrezygnował z wymogu audytu Ostatecznie rząd zrezygnował z wymogu audytu Zmienia się to jak w kalejdoskopie, radziłbym zachować czujność. Ustawa: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180002246 Rozporządzenie http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180002489 Rozporządzenie mówi jedynie o tym iż WYKAZ RODZAJÓW MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH, URZĄDZEŃ I USŁUG ZWIĄZANYCH Z REALIZACJĄ PRZEDSIĘWZIĘĆ TERMOMODERNIZACYJNYCH Usługi: 1) wykonanie audytu energetycznego budynku przed realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 31.01.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Tak, ale to wykaz, co możesz odliczyć. Czyli audyt nie jest wymogiem dokonania odliczenia, a po prostu pozycją, którą możesz odliczyć. Czyli np. jeśli chciałeś sobie taki audyt wykonać, albo jakiś inny program dofinansowań wymagał takie audytu (ale nie pokrywał jego kosztów - nie możesz odliczyć czegoś za co nie zapłaciłeś), to możesz ten audyt odliczyć od swojego dochodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 01.02.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Tak, ale to wykaz, co możesz odliczyć. Czyli audyt nie jest wymogiem dokonania odliczenia, a po prostu pozycją, którą możesz odliczyć. Czyli np. jeśli chciałeś sobie taki audyt wykonać, albo jakiś inny program dofinansowań wymagał takie audytu (ale nie pokrywał jego kosztów - nie możesz odliczyć czegoś za co nie zapłaciłeś), to możesz ten audyt odliczyć od swojego dochodu... Wcale bym się nie zdziwił jeśli skarbówka interpretowała by to inaczej. Wszak interpretacją przepisów zajmuje się ten kto je czyta a nie ten co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 01.02.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 WYKAZ usług i materiałów ciężko interpretować jako warunki, które są równie jasno określone, więc już bym się tak nie stresował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.02.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 WYKAZ usług i materiałów ciężko interpretować jako warunki, które są równie jasno określone, więc już bym się tak nie stresował. skarbówka nie ma problemów by zmieniać zdanie https://portal.zaraszow.pl/vat-od-dotacji-solary-kotly/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 02.02.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Pierwsza kawa "za darmo" wypita! Watt-router na 2.5kWh pięknie śmiga.Tu znajdziecie szczegóły: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17749783#17749783 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.02.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Pierwsza kawa "za darmo" wypita! Watt-router na 2.5kWh pięknie śmiga. Tu znajdziecie szczegóły: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17749783#17749783 pomysł rewelacja, wykonanie też ale widzę mnóstwo ale... Wiecie 2,5kWh niezbędne dla expresu do kawy instalacja 5kW robi w około 30 minut? Dziennie mamy do zutylizowania prawie 40KWh oczywiście cwu, klima i indukcja. Musi być opcja zrzucenia produkcji gdzieś.... i tym gdzieś jest ongrid owszem ze stratą ale co robi amumulator i grzałka? Akumulator odda 60% swojej pojemności, przetwornica też nie ma 100% sprawności i grzałka. Oczywiście nie będzie prądu chłopu będzie cały dom pracował ale za jakie pieniądze, których nigdy nie odzyska tj. akumulator. Zawsze jednak przekonywał mnie agregat prądotwórczy a nie akumulator, a nawet jeśli to ten w samochodzie i przetwornica 12 > 230V w sinusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 02.02.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 (edytowane) pomysł rewelacja, wykonanie też ale widzę mnóstwo ale... Wiecie 2,5kWh niezbędne dla expresu do kawy instalacja 5kW robi w około 30 minut? Dziennie mamy do zutylizowania prawie 40KWh oczywiście cwu, klima i indukcja. Musi być opcja zrzucenia produkcji gdzieś.... i tym gdzieś jest ongrid owszem ze stratą ale co robi amumulator i grzałka? Akumulator odda 60% swojej pojemności, przetwornica też nie ma 100% sprawności i grzałka. Oczywiście nie będzie prądu chłopu będzie cały dom pracował ale za jakie pieniądze, których nigdy nie odzyska tj. akumulator. Zawsze jednak przekonywał mnie agregat prądotwórczy a nie akumulator, a nawet jeśli to ten w samochodzie i przetwornica 12 > 230V w sinusie. Ja mam skromny ekspres, według miernika bierze na klatę 6A. Na razie nie mam nadprodukcji (brak słońca) ale, nie siedzę bezmyślnie a kombinuje. Więc MPPT obsługujący watt-ruter będzie też ładował akumulatory a jak będzie zapotrzebowanie na prąd w domu to akumulatory będą czekać w kolejce. Na razie nie rozwiązałem problemu pożenienia akumulatorów z watt-ruterem ale... On-grid też będzie i będzie zasilany od watt-rutera ale na tyle by zbilansować prąd, około 30% całego pobranego prądu z ZE. Przełączyłem dom na jedną fazę więc nie będzie problemu z bilansowaniem międzyfazowym. Edytowane 3 Lutego 2019 przez pkorol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.02.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Jeśli kawa dla kogoś jest artykułem pierwszej potrzeby OK może ma to sens i w przypadku prowadzenia kawiarni, ale znam kilkanaście ciekawszych sposobów na zutylizowanie 2,5kWh energii elektrycznej. Dziś to chyba niczego nie zaparzysz bo przynajmniej u mnie panele przykryła 10 cm warstwa śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 04.02.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 (edytowane) Jeśli kawa dla kogoś jest artykułem pierwszej potrzeby OK może ma to sens i w przypadku prowadzenia kawiarni, ale znam kilkanaście ciekawszych sposobów na zutylizowanie 2,5kWh energii elektrycznej. Dziś to chyba niczego nie zaparzysz bo przynajmniej u mnie panele przykryła 10 cm warstwa śniegu. A moje wyprodukowały 200Wh bo je odśnieżyłem:) Mam naładowane akumulatory na full ale niema jak się podłączyć pod watt-ruter. Czekam na Moduł akumulatorów, za tydzień będę mógł parzyć kawę w nocy przez 2 do 3 godzin:) Edytowane 4 Lutego 2019 przez pkorol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.02.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Wiesz w ZE mam 500kWh do zgarnięcia i wartości w okolicach 10 kWh to dla mnie NIC, tyle co kot napłakał. 100kWh bym się nie martwił a ty startujesz z 2,5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts