pkorol 04.02.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Wiesz w ZE mam 500kWh do zgarnięcia i wartości w okolicach 10 kWh to dla mnie NIC, tyle co kot napłakał. 100kWh bym się nie martwił a ty startujesz z 2,5kWh No, dopiero się rozkręcam, jak tylko ogarnę off, to zabieram się za on by zbilansować całość. A jak rząd się kapnie i zażąda haracz od producentów prądu, to dalej będę na plus, bo będę miał uniwersalny system. Zobaczymy co powiesz jak przyjdzie od tych 500kWh zapłacić akcyzę. Nie mam ani grama wątpliwości, że do tego dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Zobaczymy co powiesz jak przyjdzie od tych 500kWh zapłacić akcyzę. Nie mam ani grama wątpliwości, że do tego dojdzie. Sądownie co by było gdyby... w rządzie siedzisz że wymyślasz takie pierdoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 05.02.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Sądownie co by było gdyby... w rządzie siedzisz że wymyślasz takie pierdoły? Oj widzę,że dużo ciebie ominęło. Przegapiłeś inwestycję w dolara podobno złoty interes był. A pelet co był też taki ani, że tylko głupi nie wymienił piec:). A frankowicze podobno zarabiali na swoich kredytach?! Przykłady można przetaczać w nieskończoność. Jak na razie PV to złoty interes dla ZE, bo ma za darmo prąd i nie musi inwestować w modernizację sieci. Bo dystrybucja i sprzedaż na miejscu. Przyjdzie taka chwila, kiedy ktoś decydujący zada pytanie dla czego Kowalski produkuje prąd i nic za niego nie płaci? Już nas wszystkich doją 15zł na OZE i jakoś nikt nie stęka, zwłaszcza ci co takie instalacje mają. Niby dla czego oni mają kupować za swoje te instalację i jeszcze się dorzucać do mało zrozumiałego programu. Dla czego Kowalski, co nic niema ma dopłacać za licznik sąsiadowi co sobie wymyślił i wdrożył złoty interes jakim są PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Oszczędzam w walucie której zarabiam czyli w ewro, pellet powiadasz o kurcze zobacz jak dobrze się składa a kocioł stary nie wymieniony Kredytów nie mam i nie chcę mieć. Odnośnie PV i twojego biadolenia ktoś Cię zmusza do bycia on grid, odepnij się od sieci i ładuj prąd w ten swój ekspres do kawy po co będziesz płacił daninę w postaci 20% swojej produkcji. Jak przyjdą z zapytają dlaczego produkuję prąd i za niego nie płacę powiem bo mogę, bo prawo mówi i nie ja to prawo wymyśliłem. A prawo nie działa wstecz! A jak mam swój las i palę własnym drewnem to ktoś przychodzi i pyta dlaczego w chałupie mam ciepło za darmo? Chłopie opanuj się spinasz się dla 15 PLN na OZE które od 2019r nie obowiązuje? Weź te 15 PLN i kup sobie dobrą kawę w knajpie może ci przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 " A prawo nie działa wstecz!" Niewyspany?GDZIE tak jest? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Adam kto jak kto ale Ty powinieneś wiedzieć to doskonale: Zasada „prawo nie działa wstecz”, inaczej zwana zakazem retroaktywności prawa, to jedna z podstawowych zasad demokratycznego państwa prawa, mająca swoje korzenie w starożytnym prawie rzymskim (lex retro non agit). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 05.02.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 @marcinbbb ciekawe co zrobisz jak dostaniesz rachunek i Ci karzą płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2019 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No, jest taka zasada...Wiem.Ostatnio banki dostały obowiązek podpier. , no, zaraportowania historii operacji na koncie z około pięciu lat wstecz do fiskusa.OSTATNIO dostały prikaz...Zasada zasadą ale jak kasy brakuje - to trzeba "uszczelniać" i "zwiększać ściągalność".Ale ten problem mają fiskusy w całej UE.No to...https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/fiskus-skarbowka-banki-podatnicy,248,0,2177016.html No i bank przestał już być BANKIEM.Rączka w rączkę z fiskusem golą z mocy prawa głupi ludek.Kasa musi się zgadzać!I w banku i w fiskusie. Przecież i tak bank i rząd wiedzą lepiej jak należy wydać nasze pieniądze!I...Ja tego nie wymyśliłem.To ONI... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 "to jedna z podstawowych zasad demokratycznego państwa prawa," Nie rozśmieszaj mnie...My mamy państwo SPRAWIEDLIWOŚCI a nie prawa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 @marcinbbb ciekawe co zrobisz jak dostaniesz rachunek i Ci karzą płacić? Jak mnie każą płacić to i każdemu innemu Kowalskiemu każą płacić, proste - czyż nie? Ja płaciłem OZE na rachunku to i Kowalski płacił. Ja płcę klimatyczne jadąc w góry kowalski tyż. Aby nie odbiegać od tematu zwaliłem śnieg z paneli łatwo nie było ale 1,8kW już leci i kręci licznikiem, mniejsza instalacja nie do odśnieżenia więc śpi. Adam mamy sprawiedliwość nie prawa ale już niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 05.02.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Jak mnie każą płacić to i każdemu innemu Kowalskiemu każą płacić, proste - czyż nie? Ja płaciłem OZE na rachunku to i Kowalski płacił. Ja płcę klimatyczne jadąc w góry kowalski tyż. Aby nie odbiegać od tematu zwaliłem śnieg z paneli łatwo nie było ale 1,8kW już leci i kręci licznikiem, mniejsza instalacja nie do odśnieżenia więc śpi. Adam mamy sprawiedliwość nie prawa ale już niedługo. No tak wszyscy Kowalscy co mają PV ongrid będą płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Zastanawiał się ktoś - CZEMU jak dotąd nie istnieją DOBRE systemy offgrid? - Bo jakby takie były "dla ludzi", to można by sobie zażyczyć, aby te kabelki ze słupa do chałupy "oni" sobie zdjęli i zabrali.Nie mieliby żadnego wglądu i wpływu na to, ile energii ktoś pozyskał i na co zużył.Do tego - ZA DARMO!!! Tylko za koszt inwestycji.Czysta zgroza...Jak takiego za mordę trzymać?Przecież wtedy nawet konto w banku mu mało potrzebne...A jeszcze jakby.... warzywniak sobie zrobił i kilka kurek po obejściu by biegało?OBRAZA BOSKA!!!Jak to wtedy opodatkować tak, aby nie wierzgał?Liczyć mu komisyjnie marchewki na grządkach?No...Kilka dodatkowych urzędów kontroli by się dało powołać, tylko...Co zrobić jak w obejściu biega spory pies? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No tak wszyscy Kowalscy co mają PV ongrid będą płacić. Aha bogaty kupując cole w sklepie płaci Vat 23% a ja biedny kupując tę samą colę płacę 8% VAT? Czy może wszyscy po równo? Więc dlaczego ja mam płacić podatek od słońca a ktoś inny nie inaczej słońce na jego łepetynę świeci? Płace 20% swojego uzysku i mi to odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 05.02.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Aha bogaty kupując cole w sklepie płaci Vat 23% a ja biedny kupując tę samą colę płacę 8% VAT? Czy może wszyscy po równo? Więc dlaczego ja mam płacić podatek od słońca a ktoś inny nie inaczej słońce na jego łepetynę świeci? Płace 20% swojego uzysku i mi to odpowiada. Kupujemy na ten sam VAT. Ty sprzedajesz. To, że Tobie odpowiada to nie znaczy, że tak będziesz miał. Płacisz tylko 20% bo kiepska stabilność tego "prundu". Jak się jeszcze pojawi trochę tego , no tych PV, to Ci (Wam) dołożą jeszcze jakieś podatki. Zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Kilka chwil po wprowadzeniu takiego podatku w ZE w całej Polsce wpadną pisma z informacją o odłączeniu mikroźródła od sieci, a nasze zwykłe inwertery zastąpią hybrydowe z pakietem akumulatorów. Nadal będę zjadał swój prąd a podatku płacił nie będę. Zresztą jak pisałem mam też kolektory słoneczne i mam ciepłą wodę jakoś nie przypominam sobie abym z tego tytułu płacił jakąś daninę poza VAT przy zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.02.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Zastanawiał się ktoś - CZEMU jak dotąd nie istnieją DOBRE systemy offgrid? - Bo jakby takie były "dla ludzi", to można by sobie zażyczyć, aby te kabelki ze słupa do chałupy "oni" sobie zdjęli i zabrali. Adam widzę "w formie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 05.02.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Kilka chwil po wprowadzeniu takiego podatku w ZE w całej Polsce wpadną pisma z informacją o odłączeniu mikroźródła od sieci, a nasze zwykłe inwertery zastąpią hybrydowe z pakietem akumulatorów. Nadal będę zjadał swój prąd a podatku płacił nie będę. Zresztą jak pisałem mam też kolektory słoneczne i mam ciepłą wodę jakoś nie przypominam sobie abym z tego tytułu płacił jakąś daninę poza VAT przy zakupie. Z solarów nic nie wprowadzasz do sieci. To tak jakbyś miał PV off-grid. "Kilka chwil". Ciekawe i zabawne. Zobaczysz jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Kilka chwil po wprowadzeniu takiego podatku w ZE w całej Polsce wpadną pisma z informacją o odłączeniu mikroźródła od sieci, a nasze zwykłe inwertery zastąpią hybrydowe z pakietem akumulatorów. Nadal będę zjadał swój prąd a podatku płacił nie będę. Zresztą jak pisałem mam też kolektory słoneczne i mam ciepłą wodę jakoś nie przypominam sobie abym z tego tytułu płacił jakąś daninę poza VAT przy zakupie. Drobne niedopatrzenie... Spokojnie! Na razie to mała skala zjawiska i nie można zacząć strzyc, bo się reszta spłoszy. Stado baranów trzeba sobie podhodować zanim zaczną się "zbiory". Spore stadko, bo wtedy łatwiej... Na razie czekają i zgryzają zęby szykując odpowiednie regulacje prawne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.02.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Panowie dobrze niech wymyślają co chcą i jak chcą do czasu aż takiego prawa nie ma, nie ma też powodów do zmartwień. W razie W zawsze można sprzedać na wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.02.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 A pomyślałeś o tym, że dom, co się SAM energetycznie utrzymuje jest więcej WARTY jak dom sąsiada płacącego haracz? No to... KATASTREM Ci to wyrównają tak, ze nawet nie mrugniesz (aby nie pisać , ze nie pierdniesz). A kataster szykują już kilka latek. Tylko te, cholera, wybory co chwila przeszkadzają... Debilizm! Jakby nie dało się wpisać w jaka konstytucję - MY I NIKT INNY!!! NA WIEKI! (no, przecież raz już tak było i sporo lat działało...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts