Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Czemu narzekasz na moje podejście?

Sprawdź, proszę, prawdziwość tego, co napisałem. O akcyzie.

No, ładnie leci...

Opłacone?

:lol:

Ja napisałem, jakie jest.

Ty - że jest BE...

A żyć z tym trzeba.

Sznura kupować nie trzeba.

Mało tam kabli od panela do inwertera?

Na całą rodzinę starczy...

No i mocne są.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adam wiesz co jak ktoś ma pecha to i palca w d*pie złamie, ale z Twoim podejściem to bałbym się o kręgosłup bo sięga aż do d*py i bez wkładania może się złamać. Weź no znajdź jakieś pozytywne strony życia, sieknij sobie piwko lub 10 usiądź w oknie i popatrz jaką ładną przyrodę mamy.

Można myśleć pozytywnie i jednak być realistą. Jak to się mówi: nie ma takiego okrucieństwa, na które decyduje się skądinąd liberalny rząd, gdy zabraknie mu funduszy.

Skoro ZUS może ścigać zaległe składki sprzed lat, mimo, że wcześniej twierdził inaczej to nagle zmienił interpretację (zaasada, że prawo nie działa w stecz tu się nie stosuje), to równie dobrze może się zmienić podejśćie do PV. Wystarczy zmienic jeden przepis by ta PV prezestała mieć sens, zresztą wystarczy, że ZE zmieni trochę procedury by utruć życie prosumentom.

Adam wiesz co jak ktoś ma pecha to i palca w d*pie złamie, ale z Twoim podejściem to bałbym się o kręgosłup bo sięga aż do d*py i bez wkładania może się złamać. Weź no znajdź jakieś pozytywne strony życia, sieknij sobie piwko lub 10 usiądź w oknie i popatrz jaką ładną przyrodę mamy.

Skoro wszystko jest takie bee to dlaczego nie doradzasz abyśmy zamiast fotowoltaiki sznury sobie pokupowali?

Zobacz tu leci 2,2kW

[ATTACH=CONFIG]426498[/ATTACH]

Tu kolejne 1,1kW

[ATTACH=CONFIG]426499[/ATTACH]

A gdyby dodać do tego jeszcze kolektor słoneczny z którego teraz do wody wpada ponad 4kW robi się ładna sumka.

Tak jak już pisałem to taki TROL i musi Trolować bo bez tego nie widzi życia

Moja PV w 2018r zrobiła 7015kWh własne 2600 reszta opust i na grzałki do CO. Pracuje 3 lata i uzysk to prawie 20000kWh I gitara gra.

Tak jak już pisałem to taki TROL i musi Trolować bo bez tego nie widzi życia

Moja PV w 2018r zrobiła 7015kWh własne 2600 reszta opust i na grzałki do CO. Pracuje 3 lata i uzysk to prawie 20000kWh I gitara gra.

I coś w tym musi być, jakiego by tematu Adam nie poruszył wszystko jest złe na wszystko Rząd wymyśla nowe podatki.To że paliwo w ponad 50% to podatki i akcyzy jest dobre. Ale nasza fotowoltaika jest zła, najgorsza a Rząd nam te wszystkie panele zdejmie i profilaktycznie wyśle do obozów pracy gdzie za miskę ryżu będziemy zapier-papier 16h na dobę. I żeby nie było tak różowo to do 3 pokolenia włącznie jak w Korei Północnej.

Ja tam wolę się nie chwalić z produkcji MWh bo jeszcze rząd wymyśli że te ileś MWh muszę płacić po 10 PLN/kWh bo sobie za frajer ugrzałem wiadro wody do kąpieli i nie poinformowałem o tym US.

I coś w tym musi być, jakiego by tematu Adam nie poruszył wszystko jest złe na wszystko Rząd wymyśla nowe podatki.To że paliwo w ponad 50% to podatki i akcyzy jest dobre. Ale nasza fotowoltaika jest zła, najgorsza a Rząd nam te wszystkie panele zdejmie i profilaktycznie wyśle do obozów pracy gdzie za miskę ryżu będziemy zapier-papier 16h na dobę. I żeby nie było tak różowo to do 3 pokolenia włącznie jak w Korei Północnej.

Ja tam wolę się nie chwalić z produkcji MWh bo jeszcze rząd wymyśli że te ileś MWh muszę płacić po 10 PLN/kWh bo sobie za frajer ugrzałem wiadro wody do kąpieli i nie poinformowałem o tym US.

Przecież ZE wszystko wie bo na tej podstawie nas rozlicza . A ZE to zakłady państwowe więc komunikacja z US może być.

O co macie pretensje do mnie?

Czy ja choć raz napisałem, że PV jest złe?

Ja tych przepisów i podatków nie wymyślam!

Panele sobie sami zdejmiecie, jak będziecie chcieli.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

akcyza (którą pobiorą lub nie).

O tym słowa nigdzie nie ma - ale prawo JEST!!!

(na razie nie egzekwowane)

Produkujesz PRĄD. Co z tego, że dla siebie...

Prąd objęty jest AKCYZĄ.

NALEŻY wypełnić i dostarczyć skarbówce stosowne kwity i... wpłatę od tego, co SOBIE wyprodukowałeś!

ROBI TO KTOŚ?

Adam M.

Acha, czyli dobrze wszytko zrozumiałem. Dziwna sytuacja.

A ci znowu trują o nie odwracalności prawa. Co ma do tego prawo. Wszystko napisane, wystarczy użyć i już...

"Brakuje mi wyraźnego zapisu w prawie -co sobie zrobiłeś (prąd, PV) jest TWOJE i bez opłat i haraczy!"

Nie śmiesz mnie, takiego zapisu nigdy, nigdzie na świecie nie będzie.

O co macie pretensje do mnie?

Czy ja choć raz napisałem, że PV jest złe?

Ja tych przepisów i podatków nie wymyślam!

Panele sobie sami zdejmiecie, jak będziecie chcieli.

Adam M.

Człowieku ! Chodzi o to że klepiesz przepisy ,co ci się nie podoba a do tej pory nikt nic nie płaci i instalacji mu nie odłączają lub nie ograniczają produkcji. Będziesz szczekał jak to będzie egzekwowane. Swoim tokiem myślenia sprawiasz (ja to tak odbieram) iż posiadacze PV są w gorszej sytuacji niż ci co nie mają PV ----do których się zaliczasz.

Edytowane przez -voymar-

Spoko.

Mam PV.

(ściślej - mam nawet PV)

Dla poprawienia Twojego humoru znalazłem takie 'coś".

Pewnie już o tym wiesz i mierzysz co instalujesz w domu...

"Rosnąca popularność opraw LED może w znaczący sposób wpłynąć na jakość energii elektrycznej w sieci. Z tego względu coraz częściej w dokumentach rozliczeniowych od dostawców energii pojawiają się pozycje dodatkowych opłat za energię bierną. W tworzonym projekcie prawa energetycznego zakłada się, że w Polsce do 2020 roku wszyscy odbiorcy energii elektrycznej będą wyposażeni w inteligentne liczniki pozwalające na pomiar m.in. energii biernej. Przy zmianie dostawcy energii elektrycznej już teraz obowiązuje montaż układów pomiarowo-rozliczeniowych energii biernej."

No i...

NIE1

TEGO też nie wymyśliłem...

To po prostu obowiązujące zasady.

Rozumiesz - takie przepisy...

Produkujesz prąd...

Oddajesz do sieci MOC.

Ile czynnej a ile biernej?

Napisałeś:

"Chodzi o to że klepiesz przepisy ,co ci się nie podoba a do tej pory nikt nic nie płaci i instalacji mu nie odłączają lub nie ograniczają produkcji."

Odpiszę...

WIESZ, ŻE NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI?

Frankowicze długo cieszyli się z tego, że mają "lepiej"...

Teraz cieszą się posiadacze PV, że mają "lepiej". Nikt (na razie) od nich niczego nie chce.

Prąd mają ZA DARMO... Akumulator w sieci za 0,2 kWh straty...

A przepisy są. Prawo jasno definiuje jak ma być i czemu, oraz - od kiedy.

Ktoś w końcu zacznie to prawo egzekwować, chyba że je zmienią.

Ale ja myślę, że nawet jak zmienią to nie na 'lepsze".

Zupełnie nie rozumiem, czemu masz o to wszystko pretensje DO MNIE.

Nie ja to uchwaliłem tylko ci, których wybrałeś!

No, ok... Nie głosowałeś, bo nie było na kogo...

Znaczy - ZGODZIŁEŚ SIĘ na to aby wybrali TOBIE ich inni.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Adam co ty pierdzielisz mi założyli licznik produkcji energii biernej to i Ty musisz go mieć prędzej czy później. Nie ma losowania prosumenci mają ty nie masz. Będziesz ten sam hajs płacił za energię bierną. Albo kupimy kompensatory mocy biernej.

Frankowiczów - odbiegając od tematu w to nie mieszaj. Jak bierzesz kredyt w innej walucie musisz wiedzieć że on się zmienia. A że się zmienił tak a nie inaczej mam na to wyJ****" Ich wybór i ich pieniądze - a mam im współczuć czego mniejszej raty, większej zdolności kredytowej - ochłoń.

Kupując dolara za 4,2PLN za pół roku nie mówię że kiedyś kosztował 3,2 PLN tylko tyle płacę.

Edytowane przez marcinbbb

http://gramwzielone.pl/trendy/23005/energia-bierna-pojemnosciowa-nowym-kosztem-prosumentow

A o Tauronie...

Mogą, ale nie muszą...

No to NA RAZIE nie liczą, ale... MOGĄ!!!

http://gramwzielone.pl/trendy/23172/opusty-bilansowanie-trojfazowe-i-energia-bierna-jak-prosumentow-rozliczy-tauron

Coraz weselsze to PV się robi...

Nie ma to jak off-grid!

Z własnym aku. Dużym.

Zapłaci się akcyzę po cyklicznym donosie na siebie samego do US - i spokój!

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Adam prezentujesz artykuły z 2016r. kiedy są 3 lata przeterminowane - po co?

I te ceny własnych aku... więcej tracisz % niż zyskasz :) załadujesz w aku 100% odzyskasz max 50% pomijając straty na przetwornicach. To jest cacy i za to kochamy off grida?

opanuj się!!!

W 1942r pisali że gazowanie jet OK!

Edytowane przez marcinbbb

Adam co ty pierdzielisz mi założyli licznik produkcji energii biernej to i Ty musisz go mieć prędzej czy póxniej. Nie ma losowania prosumenci mają ty nie masz. Będziesz ten sam hajs płacił za energię bierną. Albo kupimy kompensatory mocy biernej.

Mam kompensator.

Konkretnie - procesor kompensacji, kondensatory, indukcyjności...

Kurzą się w jakimś pudle.

Będzie trzeba to odkurzę i zabuduję.

To, co jest u nas w branży PV to wolna amerykanka...

Burdel i uznaniowość w prawie.

(zresztą, nie tylko w tej dziedzinie)

Jeszcze nie dali Ci dotacji a już jesteś przestępcą...

Technicznym lub finansowym. Albo oboma naraz...

Twardo trzymają nas za mordę.

Poczytałem o generatorach/kogeneracji... Załamka...

Trzeba by tej bandzie odebrać koryto.

Zamiana ekipy przy istniejącym korycie nie da nic...

Adam M.

Adam prezentujesz artykuły z 2016r. kiedy są 3 lata przeterminowane - po co?

I te ceny własnych aku... więcej tracisz % niż zyskasz :) załadujesz w aku 100% odzyskasz max 50% pomijając straty na przetwornicach. To jest cacy i za to kochamy off grida?

Ty nie potrafisz o akumulatorach myśleć inaczej, jak z ołowianą ciężkością?

Ten problem rozwiązano już bardzo dawno.

Adam M.

Adam co ty pierdzielisz mi założyli licznik produkcji energii biernej to i Ty musisz go mieć prędzej czy później. Nie ma losowania prosumenci mają ty nie masz. Będziesz ten sam hajs płacił za energię bierną. Albo kupimy kompensatory mocy biernej.

Frankowiczów - odbiegając od tematu w to nie mieszaj. Jak bierzesz kredyt w innej walucie musisz wiedzieć że on się zmienia. A że się zmienił tak a nie inaczej mam na to wyJ****" Ich wybór i ich pieniądze - a mam im współczuć czego mniejszej raty, większej zdolności kredytowej - ochłoń.

Kupując dolara za 4,2PLN za pół roku nie mówię że kiedyś kosztował 3,2 PLN tylko tyle płacę.

Wiesz tylko to później może nastąpić u mnie za klika lat. Ty będziesz płacił za bierną, a ja długo długo jeszcze nie. Zresztą chyba nie ma 100% obowiązku na liczniki inteligentne, więc może u mnie długo może trwać bardzo długo.

Człowieku ! ci co nie mają PV ----do których się zaliczasz.

Nie rozumiem takie filozofii. Zarzucano mi, że skoro ja mam wypasiony dom, to taniej instalacji PV nie mogę mieć dla zasady. Papież nie miał rodziny a jego rozważania na temat rodziny uznaje cały wykształcony świat za arcydzieło. Gostek jest przebiegły i obeznany, w pisaniu to stara szkoła:) Niestety czytaniu między wierszami w szkole nie uczą. Stąd pochopne wnioski. Ja te przepisy już czytałem parę lat temu ale nie skojarzyłem z PV. Za dużo informacji.