Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm...

Nadwyżki energii z instalacji fotowoltaicznej do grzania gruntu....?!

No ale kto bogatemu zabroni...

...

@Jasiek, grunt na wiosnę przy pompie woda-woda jest zimny. Taka "zmarźlina" może utrzymywać się dość długo. Jak go odmrozisz, to wzrasta COP.

Nie wykluczone, że PV wrzuci mu nadwyżki energii nawet do końca maja. A to jest już COŚ.

"Rosnąca popularność opraw LED może w znaczący sposób wpłynąć na jakość energii elektrycznej w sieci. Z tego względu coraz częściej w dokumentach rozliczeniowych od dostawców energii pojawiają się pozycje dodatkowych opłat za energię bierną. W tworzonym projekcie prawa energetycznego zakłada się, że w Polsce do 2020 roku wszyscy odbiorcy energii elektrycznej będą wyposażeni w inteligentne liczniki pozwalające na pomiar m.in. energii biernej. Przy zmianie dostawcy energii elektrycznej już teraz obowiązuje montaż układów pomiarowo-rozliczeniowych energii biernej."

Nie jest to coś nowego , na podstawie obowiązujących przepisów (Rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną ), za tzw. ponadumowny pobór energii biernej, odbiorca energii elektrycznej może – zgodnie z taryfą – zostać obarczony dodatkową opłatą. Nie dotyczy to wyłącznie PV ale każdego kto podpiął się do sieci i używa energii ZE.

@Jasiek, grunt na wiosnę przy pompie woda-woda jest zimny. Taka "zmarźlina" może utrzymywać się dość długo. Jak go odmrozisz, to wzrasta COP.

Nie wykluczone, że PV wrzuci mu nadwyżki energii nawet do końca maja. A to jest już COŚ.

Ale ja wiem ile jest warte podgrzewanie gruntu ...

Nawet zrealizowałem kilka takich projektów...

Zbudowałem też kilkadziesiąt instalacji z gruntowymi pompami ciepła i widzę o ile zmieniają się temperatury gruntu zależnie od pory roku...

Efekt jest taki że taka ilość energii jaką jesteś w stanie dostarczyć do gruntu jest praktycznie nie zauważalna i rozchodzi się po kościach...

To jest droga w jednym kierunku...( Czyli do gruntu...)

Ale ja wiem ile jest warte podgrzewanie gruntu ...

Nawet zrealizowałem kilka takich projektów...

Zbudowałem też kilkadziesiąt instalacji z gruntowymi pompami ciepła i widzę o ile zmieniają się temperatury gruntu zależnie od pory roku...

Efekt jest taki że taka ilość energii jaką jesteś w stanie dostarczyć do gruntu jest praktycznie nie zauważalna i rozchodzi się po kościach...

To jest droga w jednym kierunku...( Czyli do gruntu...)

Taki akumulator, to na pewno nie rewelacja, ale zawsze COŚ. Nie ma to sprawności 100 %, pewnie do 80 % też mu brakuje.. Nie wyrzuci wszystkiej energii "w gwizdek".

Ale, jak by zrobić basen, tak ze 200 m3 dobrze zaizolowanego (bardzo dobrze zaizolowanego) to można by w tym "utopić" sporo energii, a potem takiego "topielca" reanimować.

.... Czyste off na co dzień słabo wypada, wyciągniesz ledwo 50% a i baterie jeśli nie litowe to na siebie nie zarobią.

Z czego wysnuwasz taki wniosek?

Bo ja ostatnio trochę szukałem akumulatorów dla baterii 48V:

NiCd nowe 9,6 kWh - ok. 17 000 PLN

Li-Ion używane z Nissana Leafa 9,6 kWh - ok. 10 500 PLN

Kwasowe żelowe 2-3 letnie (producent daje 12 lat) 19,2 kWh czyli 50% to 9,6 kWh - 5 200 PLN

Mając na dachu raptem 1Kwp i akumulatory można czerpać WŁASNE 10kW z dobrego inwertera/UPSa.

Krótko, ale można.

Zrób to samo z on...

Adam M.

A w czym problem. Mam 1KWp na dachu on grid. Mogę czerpać 10Kw po zmroku. I nie krótko tylko długo Ba, mogę czerpać pół roku później. Aha, o straty są mniejsze niż podczas ładowania i rozładowywania jakiegokolwiek akumulatora (bo 20%).

Miałem tak samo , u mnie wystarczylo zadzwonić na pogotowie energetyczne i poinformowac ze napiecie spada ponizej 10% (tyle moze sie wachać) - zrobilem jeszcze zdjecia z woltomierza z napieciem 200V . Przyjechali zmierzyli w skrzynce, potem w domu (zawsze podejrzenie jest ze to wina instalacji domowej) . Potem pojechali zmienić "odczep" napiecie wzrosło o 10V teraz (od roku) juz się nie wyłącza inwerter

4 razy dzwoniłem. Dzisiaj się chyba ciut bardziej postarali bo mierzyli na okolicznych słupach. Będę dzownił i składał rekamacje do skutku.

Z czego wysnuwasz taki wniosek?

Bo ja ostatnio trochę szukałem akumulatorów dla baterii 48V:

NiCd nowe 9,6 kWh - ok. 17 000 PLN

Li-Ion używane z Nissana Leafa 9,6 kWh - ok. 10 500 PLN

Kwasowe żelowe 2-3 letnie (producent daje 12 lat) 19,2 kWh czyli 50% to 9,6 kWh - 5 200 PLN

Tylko ładowanie/rozładowanie akumulatora + konwersja napięcia będzie miała większą stratę niż magazynownie "w gridzie".

A trzeba dodatkowo za ten akumulator zapłacić.

Akumulator gridowy ma sprawność 80% (lub 70%) i jest za darmo i ma żywotność przynajmniej 15lat.

Jak dla mnie koniec dyskusji,.

Na dzisiaj, akumulatory to jak:

- ktoś mieszka w leśniczówce bez przyłącza z ZE, lub ma domek letniskowy

- albo jara się się survivalem, ekstremalną niezależnością i nie patrzy na koszty.

no nie mówiłem ze ja tylko raz :) u mnie chyba 2 lub 3. Trzeba zglosic awarie i postraszyc ich ze wylaczaja sie urzadzenia wrazliwe na spadki napiecia wykraczajace poza dopuszczalna tolerancje (byc moze trzeba bedzie naprawiac :) ) - powinno zadziałać

tak robie. po za 991 podjade do ZE i złoże pisemną reklamacje z załącznikami pod postacią wykresów z inwertera, zdjec miernika z poziomem napiecia 190v itd itp.

Tak swoją drogą to ja kompletnie nie rozumiem tego co piszesz...

Ładujesz akumulatory ale ich nie wykorzystujesz ...

Z czego jest zasilany ten Watt router kiedy brak słońca...?

Co jest zasilane z tego Watt routera...?.

Jest to oryginalny projekt jak i jego części składowe.

Akumulatorami zasilam kilka odbiorników prze przetwornicę 24/220

Watt router to nazwa umowna:) jest zasilany przez MPPT i sieć. Zasilam tym cały dom.

Tu jest wszystko opisane: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3525251.html

Edytowane przez pkorol

Tylko ładowanie/rozładowanie akumulatora + konwersja napięcia będzie miała większą stratę niż magazynownie "w gridzie".

A trzeba dodatkowo za ten akumulator zapłacić.

Akumulator gridowy ma sprawność 80% (lub 70%) i jest za darmo i ma żywotność przynajmniej 15lat.

.

Ja bym to nawet policzył na swoim przykładzie , oddałem do sieci 1700 kWh (pół roku) czyli moge załozyc ze w ciagu roku bedzie to 3,4 MWh. Srednia cena pradu u mnie (wszystkie koszty) to 0,39zl/kWh wiec wartość zmagazynowanej energii to 1326 zł . Teraz sprawnosc tego "urządzenia" to 0,8 czyli koszt utrzymania tego akumulatora to 1326x0,2 czyli 265,2 zł rocznie (jak napisales bez kosztow inwestycyjnych) . No i teraz pytanie ile kosztowałby zestaw akumulatorow dla mojej instalacji 6kW ? Jaki byłby koszt zakupu oraz koszt wynikajacy ze sprawnosci ? IMHO w żaden sposób nie ma szansy rozważac tego w kategoriach opłacalności.

- albo jara się się survivalem, ekstremalną niezależnością i nie patrzy na koszty.

Moim zdaniem do domku letniskowego czy nawet survivalu póki co bardziej opłacalny jest agregat

Natomiast zestaw hybrydowy czyli agregat+ akumulatory+PV to ciekawe rozwiazanie dla majetnych survivalowcow bo nie trzeba budować wielkiej farmy aku a agregat zapewnia moc w "wolnych chwilach" moze doładowywac tez aku jak chodzi na pusto. Ale nie widziałem jeszcze takiego inteligentnego zestawu w polaczeniu z on-grid z mozliwoscia zasilania awaryjnego.

starting from $120,000 :-) :-) :-)

Proponuję rzetelniej szukać...

8,6 kWh 48V koszt wynosi ok. $9300.

Żywotność co najmniej 30 lat dla codziennego rozładowania i ładowania w trybie float i DoD 80% (11 000 cykli), przy łagodnym traktowaniu 85 lat (info producent).

Edytowane przez Slak

...

Jak dla mnie koniec dyskusji,.

Chcę odebrać w on-grid 100 kWh energii - do ZE muszę oddać 125 kWh...

Ja bym to nawet policzył na swoim przykładzie , oddałem do sieci 1700 kWh (pół roku) czyli moge załozyc ze w ciagu roku bedzie to 3,4 MWh..
Tu nie trzeba niczego liczyc na przykladzie. Akumulator o nieograniczznej pojemnosci (grid) i sprawnosci 80%/70% i zywotności 15 lat. Nie ma jeszcze akumulatorów chemicznych i długo nie będzie które by się choćby zbliżyły. Nie ważne czy masz 1KWp na dachu czy 40KWp. Sprawność pozostsje taka sama i cena akumulatora także. Jak dla mnie można próbować wrócic do tematu za 15 lat gdy się umowa prosumencka skończy a może coś w cenie aku drgnie.

Panowie, przyznam że nie bardzo jestem czasowy żeby przeczytać cały wątek a czytanie od czasu do czasu już nie pozwala być na bieżąco bo produkcje macie na poziomie :)

Krótko i treściwie:

Nie bardzo mam czas i chęci żeby samodzielnie drutować dlatego w grę wchodzą dwa rozwiązania. Zlecenie za gotówkę lub kredytowanie w FotonTechnik lub podobnej.

Instalacja 16 kWp (zużywamy 13600 kWh niemal identycznie co roku). Panele 300W, mono. Na gruncie. Nie miałem jeszcze weny żeby rozesłać zapytania ale jakoś znalazł nas przedstawiciel Foton Technik i Columbus Energy. Czyli dwie oferty mam. Podam niższą żeby od razu przejść do sedna. 64k netto w kredycie na 10 lat. Wychodzi nam ok. 650zł brutto/mc. czyli około 100zł więcej średniomiesięcznie niż teraz płacę. Warto? jakie są ceny rynkowe takich instalacji? Zrobi mi to ktoś na tyle taniej żeby opłacało mi się za tym chodzić? Dodam tylko że biorą na siebie całą instalację, papierologię itd, zresztą pewnie wiecie jak to działa.... Wyłożnie gotowizny w takiej kwocie nie wchodzi w grę

Edytowane przez M.A.G.