Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Panowie, przyznam że nie bardzo jestem czasowy żeby przeczytać cały wątek a czytanie od czasu do czasu już nie pozwala być na bieżąco bo produkcje macie na poziomie :)

Krótko i treściwie:

Nie bardzo mam czas i chęci żeby samodzielnie drutować dlatego w grę wchodzą dwa rozwiązania. Zlecenie za gotówkę lub kredytowanie w FotonTechnik lub podobnej.

Instalacja 16 kWp (zużywamy 13600 kWh niemal identycznie co roku). Panele 300W, mono. Na gruncie. Nie miałem jeszcze weny żeby rozesłać zapytania ale jakoś znalazł nas przedstawiciel Foton Technik i Columbus Energy. Czyli dwie oferty mam. Podam niższą żeby od razu przejść do sedna. 64k netto w kredycie na 10 lat. Wychodzi nam ok. 650zł brutto/mc. czyli około 100zł więcej średniomiesięcznie niż teraz płacę. Warto? jakie są ceny rynkowe takich instalacji? Zrobi mi to ktoś na tyle taniej żeby opłacało mi się za tym chodzić? Dodam tylko że biorą na siebie całą instalację, papierologię itd, zresztą pewnie wiecie jak to działa.... Wyłożnie gotowizny w takiej kwocie nie wchodzi w grę

Na gruncie masz 23% vat, pamietaj o tym.

Ja bym wchodził. po 10 latach prad juz za darmo.

Nie wierze ze cena pradu prze kolejne 10lat pozostanie na tym samym pozomie. Moze sie okazac ze pod koniec 10 lat to placisz mniej za kredyt niz bys placil za prad.

Ja kupowałem am i tymi ręcami zrobilem. To netto zaplaciłm 3000PLN za KWp za wszystkie elementy.

WIele lepszej oferty nie znajdziejsz, a ta jest dodatkowo z finansowaniem.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warto? jakie są ceny rynkowe takich instalacji? Zrobi mi to ktoś na tyle taniej żeby opłacało mi się za tym chodzić? Dodam tylko że biorą na siebie całą instalację, papierologię itd, zresztą pewnie wiecie jak to działa.... Wyłożnie gotowizny w takiej kwocie nie wchodzi w grę

Cena zwrotu w max limicie- ale jak wiesz nic nie tracisz bo instalacja będzie się bilansowała przez 10 lat (zamiast płacić rachunki będziesz płacił raty)

Roześlij jeszcze zapytanie ofertowe, w Twoim przypadku każdy tysiąc jest ważny.

Tylko nie pasuje mi ten okres kredytowania i rata.

Bo skoro kredyt jest 78720 zł brutto za instalację na ziemi a Ty w ratach zapłacisz 78000 zł brutto to niemożliwe, aby kredyt przez 10 lat kosztował Cie tylko 720 zł. samo ubezpieczenie paneli będzie kosztować Cię 2500 zł /10 lat( w zależności od ubezpieczyciela).

Warto więc rozejrzeć się, za również innymi ofertami.

Pozdrawiam

Tylko ładowanie/rozładowanie akumulatora + konwersja napięcia będzie miała większą stratę niż magazynownie "w gridzie".

A trzeba dodatkowo za ten akumulator zapłacić.

Akumulator gridowy ma sprawność 80% (lub 70%) i jest za darmo i ma żywotność przynajmniej 15lat.

Jak dla mnie koniec dyskusji,.

Wiesz co, do szkoły nie chodziłem owszem ale coś tam policzyć umim: instalacja of-grid 3kWp-5 tys, on-grid 15 tys. 15k! za możliwość korzystania z "darmowego" ZE akumulatora? Chyba ślepy nie zobaczy różnicy. Ile to trza akumulatorów zamordować by wyrównać różnicę w 10 tys?

Mój akumulatorek 600Ah kosztował 1100 zł. jak ma 50% to będzie sukces wielki, czyli mam 3kWh. A gdy się zepsują to zawiozę je na szrot i wymienię na następne złomy. Więc istnieją różne alternatywy dla of-grida poza oficjalnymi ścieżkami.

Edytowane przez pkorol

Cena zwrotu w max limicie- ale jak wiesz nic nie tracisz bo instalacja będzie się bilansowała przez 10 lat (zamiast płacić rachunki będziesz płacił raty)

Roześlij jeszcze zapytanie ofertowe, w Twoim przypadku każdy tysiąc jest ważny.

Tylko nie pasuje mi ten okres kredytowania i rata.

Bo skoro kredyt jest 78720 zł brutto za instalację na ziemi a Ty w ratach zapłacisz 78000 zł brutto to niemożliwe, aby kredyt przez 10 lat kosztował Cie tylko 720 zł. samo ubezpieczenie paneli będzie kosztować Cię 2500 zł /10 lat( w zależności od ubezpieczyciela).

Warto więc rozejrzeć się, za również innymi ofertami.

Pozdrawiam

To juz kwota z kosztami kredytu.

Zgoda.

Ale jak bedzie chciał pobrać 100KWh z akumulatora to musisz zuzyć wiecej niż 125KWh na ładowanie.

Plus koszt samego akumulatora.

Rozważ inną sytuacje korzystasz z prądu gdy jest słońce gdy niema korzystasz z sieci niema tu takich strat na ładowaniu większość strat jest na przesyle i przetwarzaniu. Zanim spaliłem miernik do odbiorników DC to Produkcja PV była mniej więcej równa poborowi grzałki, przetwornicy i odbiorników DC. Straty przynosi Przetwornica DC/AC Co powdowiało że grudzień i styczeń po stronie AC był na minusie jednak Dzięki odbiornikom po stronie DC i grzałkom wychodził leki plus. Teraz już jest dobrze.

Tu nie trzeba niczego liczyc na przykladzie.

Jenakowoż warto pokazac te koszty , niektorzy maja dostep do uzywanych akumulatorow trakcyjnych np. po wymianie z aut (bedzie tego coraz wiecej). Wiec aby sobie skalkulowac warto pokazac koszty. I tak w moim przypadku te 265 zł np. na 5 lat to 1325 zł , jesli bym za tyle kupił akumulator na moje potrzeby to bym sie jednak zastanawiał - niezaleznosc to niezaleznosc

I tak w moim przypadku te 265 zł np. na 5 lat to 1325 zł , jesli bym za tyle kupił akumulator na moje potrzeby to bym sie jednak zastanawiał - niezaleznosc to niezaleznosc

Kupując akumulator na szrocie inwestujesz tylko raz, bo za chwile go zawieziesz na złom i kupisz następny w podobnej cenie. Pytanie tylko, czy akumulator zdąży oddać na tyle energii by odbić różnicę w cenie. Tego na razie nie jestem pewny, brak wiarygodnych danych.

Wiesz co, do szkoły nie chodziłem owszem ale coś tam policzyć umim: instalacja of-grid 3kWp-5 tys, on-grid 15 tys. 15k! za możliwość korzystania z "darmowego" ZE akumulatora? Chyba ślepy nie zobaczy różnicy. Ile to trza akumulatorów zamordować by wyrównać różnicę w 10 tys?

Mój akumulatorek 600Ah kosztował 1100 zł. jak ma 50% to będzie sukces wielki, czyli mam 3kWh. A gdy się zepsują to zawiozę je na szrot i wymienię na następne złomy. Więc istnieją różne alternatywy dla of-grida poza oficjalnymi ścieżkami.

Dlaczego inwerter on grid 3KW liczysz 10.000 PLN? Skoro masz panele ze szrotu to i inwerter kalkuluj ze szrotu. To jest zwykła manipulacja. Porównujesz jakieś szroty składane w garażu do nowego firmowego sprzętu. To chyba nie jest do końca uczciwe.

Po kolejne nie liczysz ogromnego kosztu: przetwornicy, tyche akumulatorów wymienianych co chwile, swojej pracy i chodzenia koło tego. 99% ludzie nie ma na ten temat wiedzy, że o czasie czy chęciach nie wspomne.

Po jeszcze kolejne. Tych szrotowych akumulatoró nie naładujesz na pół roku. Ja bym potrzebował aku, (strzelam) ze 3000KWh. Wtedy zgoda - mogę se latem na na zimę naprodukować. W innym przypadku będę zimą kupował prąd, sporo prądu.

Rozważ inną sytuacje korzystasz z prądu gdy jest słońce gdy niema korzystasz z sieci niema tu takich strat na ładowaniu większość strat jest na przesyle i przetwarzaniu.
Nie wiem o co Ci chodzi. Ładowanie to łądowanie. Nie uzyskasz z tego sprawnosci 80 czy nawet 70%. Kropka. Nie przecowasz 1000KWh pól roku. Druga kropka. W gratisie nie musisz palić przetwornic, i co chwila nosić nowych-starych akumulatorów.

Kupując akumulator na szrocie inwestujesz tylko raz, bo za chwile go zawieziesz na złom i kupisz następny w podobnej cenie. Pytanie tylko, czy akumulator zdąży oddać na tyle energii by odbić różnicę w cenie. Tego na razie nie jestem pewny, brak wiarygodnych danych.

Nawet jak się "Zwróci" to nie zbudujesz instyalacji off grid, zasilajace typowy wspólczesny dom na cały rok z tych szrotowych aku. Musiałbyś ich mieć hoho, ale nawet wiecej.

Jeśli różnica prądu ładowanego i pobieranego jest równa 0 to gdzie jest lądowanie i strata?Jest tylko na przetwarzaniu i przesyle a nie ładowaniu akumulatora. Dobra jest to stan idealny :) Przeważnie ładowane jest za dużo lub za mało. Za dużo to przejmuje to grzałka za mało tu się zgodze jest strata na ładowaniu.

Po co maiłbym przechowywać 1000kWh przez pół roku? Jak ma swój prąd to to biorę swój jak nie mam to biorę z elektrowni, Najstarsze akumulatory maja 1,5 roku i dizłają. Błąd wyae mi się że kupiłem AGM. Mogłem zwykłe samochodówki podejrzewam że też by dziąłły ok wg mojej koncepcji. Niema głębokich rozładowań w zasadzie są w niewielkim stopniu. żałuję że od początku nie buforuję akumulatorów siecią nie byłoby problemu z mikro cyklami jak przejdzie chmurka. Czekam na paczkę od chinoli żeby móc je buforować siecią. 6A powiedzmy do 25,3V powinno być ok.

Wszyscy i z cała pewnością znacie akumulatory!

Posługujecie się tą swoją wiedzą oceniając - dobrze to czy nie - mieć PV i aku.

Tylko...

To wiedza o akumulatorach samochodowych. Rozruchowych.

Do systemów stacjonarnych są inne.

No i... akurat ołowiowe kiepsko się nadają.

Adam M.

Co innego on-grid. Tam większość ma z zainstalowanej mocy w miarę równo po 1000 kWh z 1 KWP mocy. Zawsze można zrobić z 500 W w wersji off z jakimś UPSem, ale to tylko na wypadek braku zasilania. Czyste off na co dzień słabo wypada, wyciągniesz ledwo 50% a i baterie jeśli nie litowe to na siebie nie zarobią.

Zarobią, Zarobią tylko pogadaj z Adamem on z 1,5 roku temu zachwalał i doradzał zakup Aku na złomie .Sam tam ganiał co drugi dzień i kupował po 50 zeta.

Sorry taki żarcik- ale prosto od Adama bo on w tym widzi zysk. Wolno mu tak rozumować.

Dlaczego inwerter on grid 3KW liczysz 10.000 PLN? Skoro masz panele ze szrotu to i inwerter kalkuluj ze szrotu. To jest zwykła manipulacja. Porównujesz jakieś szroty składane w garażu do nowego firmowego sprzętu. To chyba nie jest do końca uczciwe.

Po kolejne nie liczysz ogromnego kosztu: przetwornicy, tyche akumulatorów wymienianych co chwile, swojej pracy i chodzenia koło tego. 99% ludzie nie ma na ten temat wiedzy, że o czasie czy chęciach nie wspomne.

Po jeszcze kolejne. Tych szrotowych akumulatoró nie naładujesz na pół roku. Ja bym potrzebował aku, (strzelam) ze 3000KWh. Wtedy zgoda - mogę se latem na na zimę naprodukować. W innym przypadku będę zimą kupował prąd, sporo prądu.

Nie wiem czy zrozumiałem intencji. Podaję cenę mojej działającej instalacji. Przetwornica i reszta modułów zrobiona na zamówienie pod moją konkretną instalację i moje konkretne wymagania. Akumulatory na chwile obecną mają około 3kWh 600Ah, będzie minimum 1500Ah około 6kWh.

A co nie tak ze szrotami, mój "inwertor" składa się z czterech niezależnych modułów, tak zrobiono dla tego, że jak coś się zepsuje, to można moduł wymienić tego samego dnia. A twój firmowy inwertor ile trzeba czasu naprawiać?

Jaka różnica dla mojej klimy czy prąd pochodzi z firmowej instalacji czy szrotowej?

Akumulatory będą pracowały cały czas. Będą buforowały nadwyżkę prądu a jak chmura nadejdzie to się rozładują. Konkretnie u mnie będzie to wyglądało tak: Słońce zasila dom i ładuje akumulatory przy braku słońca idzie zasilanie z akumulatorów (w teorii powinno ich wystarczyć na dobę). Jak nie starczy akumulatorów, to będzie prąd z ZE ale tym prądem nie będą ładowane akumulatory. W okresach zimowych w pierwszej kolejności będą ładowane akumulatory, przejdą w tryb UPS. Będą rozładowywane tylko w nagłych wypadkach.

Co do urządzeń elektrycznych. Mam zamiar pożenić mój piec gazowy z "kotłem elektrycznym" własnej roboty. Więc nie będę zależał jak 100% ongridowców od bilansowania. Latem prąd grzeje, zimą gaz i prąd. A jak bilansowanie będzie się opłacało, to go założę równolegle.

Nie wiem, czemu cały czas sugerujcie a żebym przeszedł na ofrgrid w 100%? Myli Was chyba nie trafione nazewnictwo, no bo niema takich systemów Hybryd-Grid więc go nazywam ofgrid by być zrozumianym. Jest to instalacja hybrydowa która nie skupia się tylko na jednym rozwiązaniu a korzysta z wszystkiego co się da by maksymalnie obniżyć koszta. Po to posiadam dwa niezależne GWC jeden z nich jest dogrzewany kolektorem słonecznym, po to by nie marnować prądu na ogrzewanie domu tylko dogrzewanie.

Przy mojej instalacji nie będzie żadnego chodzenia będzie działać automatycznie, będzie też moduł zarządzania przez internet. Instalacja sam zgłosi się do operatora gdy przyjdzie czas na wymianę akumulatora lub w przypadku awarii. Jest to zupełnie nie znana 99% usługa nie spotykana na tym globie:)