Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów ma instalację FV która zapewnia również całkowite ogrzewanie chałupy zimą?

Pytam, bo brat jest na etapie wyboru projektu chałupy (dom o powierzchni ok. 120m2) i kwestii ogrzewania. Namawiam go żeby się zastanowił czy nie pójść w FV kompleksowo i zaprojektować chałupę pod ogrzewanie elektryczne, ale właśnie czy lepiej: kable - maty grzewcze, piece akumulacyjne a może klimatyzatory?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@pkorol

O zwrocie z inwestycji pogadamy za parę lat:)

Czas zarobienia na same akumulatory to około 3-3,5lat. Zabawa w złom to raczej marny pomysł cholernie kłopotliwy. Chyba ze akumulator powiedzmy 100Ah i ciągłą produkcja jak i odbiór prądu co uczyni akumulator prawie pomijalnym.

Chcesz przyoszczędzić trochę to kupuj jak najwięcej w Chinach.

Czy ktoś z forumowiczów ma instalację FV która zapewnia również całkowite ogrzewanie chałupy zimą?

Pytam, bo brat jest na etapie wyboru projektu chałupy (dom o powierzchni ok. 120m2) i kwestii ogrzewania. Namawiam go żeby się zastanowił czy nie pójść w FV kompleksowo i zaprojektować chałupę pod ogrzewanie elektryczne, ale właśnie czy lepiej: kable - maty grzewcze, piece akumulacyjne a może klimatyzatory?

W wersji ON grid produkujesz prąd głownie latem a odbierasz większość zimą. Najlepiej ogrzewanie podłogowe (na moje wodne ale tu zdania będą podzielone)ewentualnie można połączyć z klimą.

Klima to się sprawdza do ogrzewania jednego (split) dla całego domu tylko kanałówka. Ale ja jestem zwolennikiem pompy ciepła powietrze woda. Jednym urządzeniem COP=3 grzejesz chałupę i cwu.

Odnośnie zwrotu inwestycji mój on grid zwróci się w przeciągu 7 lat z czego 4 lata już minęły, i za 3 lata zaczynam odcinać kupny.

Kolejna instalacja 1,5kW zwróci się już w tym roku.

A ta którą zrobię za 2 tyg będzie miała okres zwrotu mniejszy niż 1 rok - wszystko nowe :)

Klima to się sprawdza do ogrzewania jednego (split) dla całego domu tylko kanałówka. Ale ja jestem zwolennikiem pompy ciepła powietrze woda. Jednym urządzeniem COP=3 grzejesz chałupę i cwu.

Odnośnie zwrotu inwestycji mój on grid zwróci się w przeciągu 7 lat z czego 4 lata już minęły, i za 3 lata zaczynam odcinać kupny.

A ta którą zrobię za 2 tyg będzie miała okres zwrotu mniejszy niż 1 rok - wszystko nowe :)

A wrzuciłeś w koszta licznik za który zapłaciłem?

A coś bardziej konkretnego, jeżeli instalacja za 2 tygodnia będzie dedykowana pod konkretne zasilanie to wypada z kategorii. U uczestniczą w wyścigu tylko masowe rozwiązania.

Inwerter widziałem na obrazkach. Niema w moich obliczeniach żadnych akumulatorów. Instalacja Ofgrid nie musi mieć akumulatorów, bez akumulatorów sprawność jego szacuje się na 30%.

Mój inwertor zrobiony w Polsce, na polskich podzespołach, przez polskich pracowników. Nie korzysta z żadnych zewnętrznych patentów, brak oprogramowania, brak atrakcyjnego wyglądu, brak możliwości sterowania, brak homologacji i certyfikatów - to wszystko składowe jego atrakcyjnej ceny:) Jasiek też ma polskiego producenta dla tego zapłacił 500zł a nie 1500.

Moja instalacja of zrobiona z odzysku, powinna dostać dopłatę za uratowanie 500 kg śmieci. Nie wymusza podatników do zrzutki na dedykowany licznik dla mnie. Nie płaci haraczu w postaci projektów i za pozwolenie do podłączenia do ZE co skutkuje zakłóceniami i zmusza ZE do regulacji i możliwości zdalnego odłączania - to wszystko składowe jej atrakcyjnej ceny:)

I dla tego będę ją rozdawał za darmo w cenie prądu który wyprodukuje:p

Kpimy dalej, czy przechodzimy do meritum i konkretów?

Edytowane przez pkorol

Połączenie PC i PV daje najwyższą możliwą efektywność - z PV pokrywamy głównie prąd bytowy, ale PC też dużo złapie darmowej energii latem na CWU czy w okresach przejściowych.

Taki zestaw daje też najniższe możliwe koszty utrzymania budynku, a jest tylko trochę droższy względem np. kotłowni gazowej.

Jeśli mamy już instalację wewnętrzną zrobioną na podłogówce, to musimy:

- zrobić kotłownie gazową, i płacimy ok. 23 gr/hWh oraz normalny rachunek za prąd bytowy,

- zrobić PC i PV i mamy poniżej 10 gr/kWh przy grzaniu CO/CWU i minimalny rachunek za prąd.

"Dokładając" 25-30k przy budowie domu, obniżamy jego koszty utrzymania o 3-4k (lub inaczej dla każdego konkretnego budynku).

Ile dołożymy i jak szybko to na siebie zapracuje jest trudne do policzenia, ale przy tym co się dzieje na rynku energii raczej lepiej będzie zainwestować w obniżenie kosztów utrzymania niż ładniejsze firanki :)

A wrzuciłeś w koszta licznik za który zapłaciłem?

Moja instalacja of zrobiona z odzysku, powinna dostać dopłatę za uratowanie 500 kg śmieci. Nie wymusza podatników do zrzutki na dedykowany licznik dla mnie.

A kto Ci kazał zmieniać licznik mi ZE wymienił i złotówki za niego nie zapłaciłem.

Jeśli Twój off grid uratował 500kg śmieci to tylko pogratulować że już śmieci nie spalasz... a może pogratulować że spalasz o 500kg mniej. Wiesz ale niesmak do takich osób nadal pozostaje!

miloszenko odnośnie inwestowania 3 czy 4k w chałupę. Wiesz jestem na tym etapie ale nie liczę po 3-4 k PLN tylko liczę to że w ubiegłym roku wydałem ponad 100k a przez ostatnie 5 dni ponad 20k PLN. Więc te 3 czy 4k to jakaś kpina niepoliczalny w żaden sposób element układanki.

Edytowane przez marcinbbb

A kto Ci kazał zmieniać licznik mi ZE wymienił i złotówki za niego nie zapłaciłem.

Jeśli Twój off grid uratował 500kg śmieci to tylko pogratulować że już śmieci nie spalasz... a może pogratulować że spalasz o 500kg mniej. Wiesz ale niesmak do takich osób nadal pozostaje!

miloszenko odnośnie inwestowania 3 czy 4k w chałupę. Wiesz jestem na tym etapie ale nie liczę po 3-4 k PLN tylko liczę to że w ubiegłym roku wydałem ponad 100k a przez ostatnie 5 dni ponad 20k PLN. Więc te 3 czy 4k to jakaś kpina niepoliczalny w żaden sposób element układanki.

Czyli trzeba było na patrząc na koszty zapakować PC gruntowe i z tym PV co masz miałbyś święty spokój :)

Czyli trzeba było na patrząc na koszty zapakować PC gruntowe i z tym PV co masz miałbyś święty spokój :)

Chciałbym ale wiesz kocioł wymieniłem 5 lat temu i szkoda od tak się go pozbyć szczególnie że opał mam za frajer. PV jeszcze mam za mało te 5kW zapewnia mi rachunek za prąd na poziomie 240 PLN/rocznie ale na pompę nie zostanie praktycznie nic. Mam za duże zużycie prądu na szeroko pojęte "bytowe".

Grudzień 18r 451kWh

Styczeń 19 340kWh

Luty 19 już 126kWh

To zależy od rozmiaru i układu domu i czy klimę traktujesz jako główne ogrzewanie czy uzupełnienie.

nie wyobrażam sobie klimy jako główne źródło CO chyba że w 35m2 domu budowanym na zgłoszenie.

Lbię ogrzewanie podłogowe a klima takiego nie zapewnia, dodatkowo klima nie rozwiązuje problemu cwu.

A w przypadku dużych mrozów delta T jest strasznie wysoka, sporo wyższa niż w przypadku PC powietrze woda.

Jako uzupełniające w okresach przejściowych jak najbardziej.

Ja cały czas mówię o klimę jako dodatku do "grzałki w podłodze" Taki układ wyjdzie pewnie o 15k taniej niż PC. Później PV

Sam się zastanawiam którą drogę obrać po kotle. Grzałkę z PC PP czy PC PW. Tym bardziej że kociołek elektryczny sam zbuduję podłączę i ewentualnie naprawie a z PC PW to już gorzej. Trochę naginając rzeczywistość to za różnicę mam ok 5kW ON Na bytowe i CWU wystarczy może nawet coś w CO przejdzie.

Grzałka w podłodze jest tania w zakupie - i to chyba jej jedyna zaleta. Kolejna to koszt styropianu pod wylewką (u mnie szlak trafił cały pomysł 15 cm w podłodze bo okna osadzili za nisko i mam tylko 16 cm na całość), i koszty grzania prądem w COP=1.

Ewentualne koszty serwisowe w podłodze nie ma się co zepsuć szczególnie jak zakleisz całość płytkami, PC to niższe opłaty za prąd ale dodatkowe w postaci serwisu, ewentualnego uszkodzenia .

Tak czy inaczej decyzja do łatwych nie należy nasze kotły na ekogroszek też za długo nie pożyją i ten czas skraca się z każdym dniem.

Pytanie jak klimą ogrzać całą chałupę... to nie może się udać.A uwierz mi mam i o ile w salonie jest 23*C to w pozostałej części domu 19*C i zimna podłloga:/

nie wyobrażam sobie klimy jako główne źródło CO chyba że w 35m2 domu budowanym na zgłoszenie.

Lbię ogrzewanie podłogowe a klima takiego nie zapewnia, dodatkowo klima nie rozwiązuje problemu cwu.

A w przypadku dużych mrozów delta T jest strasznie wysoka, sporo wyższa niż w przypadku PC powietrze woda.

Jako uzupełniające w okresach przejściowych jak najbardziej.

Ja od grudnia używam głównie klimatyzatorów. Gaz jest w większe mrozy, ale jako wspomagający. Dom jest stary i jakimiś "dziurami" ucieka część ciepła z klim z korytarza na strych, a i okna powinny pójść do wymiany...

Przymierzam się do zrobienia małej PC (tak z 5 kW). Testowałem i wyszło na to, że na niektóre pomieszczenia warto dać trochę ciepła w kaloryfery (40 st.C. na zasilaniu wystarczy).

No właśnie zapłaciłem za twój licznik, tak trudno to zrozumić? Skoro poniesiono koszta, to bądź łaska wrzucić je do kosztów. Bo gdybym ci nie dał tego licznika za free to musiałbyś za niego zapłacić. Moje panele wyjęte ze śmieci, więc uratowałem śmieci:)

No właśnie zapłaciłem za twój licznik, tak trudno to zrozumić? Skoro poniesiono koszta, to bądź łaska wrzucić je do kosztów. Bo gdybym ci nie dał tego licznika za free to musiałbyś za niego zapłacić. Moje panele wyjęte ze śmieci, więc uratowałem śmieci:)

W tym wszystkim koszt licznika jest pomijalny. I tak planowana jest wymiana "zwykłych" liczników. Liczniki sprawne wymienia się co ileś tam lat, bo tak trzeba.

Najdroższe jest utrzymanie pracowników do odczytu liczników. Taki licznik "inteligentny" jest połączony z systemem i sam przekazuje (podobno co 30 sekund) dane ze zużycia do centrali.

Same korzyści dla Operatora...

Według mnie to PV +Pompa ciepla . Jak brakuje kasy bo nowy dom ( wiadomo są duże) to w pierwszej kolejności Pompa później PV

Chciałbym ale wiesz kocioł wymieniłem 5 lat temu i szkoda od tak się go pozbyć szczególnie że opał mam za frajer. PV jeszcze mam za mało te 5kW zapewnia mi rachunek za prąd na poziomie 240 PLN/rocznie ale na pompę nie zostanie praktycznie nic. Mam za duże zużycie prądu na szeroko pojęte "bytowe".

Grudzień 18r 451kWh

Styczeń 19 340kWh

Luty 19 już 126kWh

Spoko dasz radę ja za styczeń 3000kWh

W tym wszystkim koszt licznika jest pomijalny. I tak planowana jest wymiana "zwykłych" liczników. Liczniki sprawne wymienia się co ileś tam lat, bo tak trzeba.

Najdroższe jest utrzymanie pracowników do odczytu liczników. Taki licznik "inteligentny" jest połączony z systemem i sam przekazuje (podobno co 30 sekund) dane ze zużycia do centrali.

Same korzyści dla Operatora...

Co 15 min. tak mnie poinformowali z ZE