Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

W tym wszystkim koszt licznika jest pomijalny. I tak planowana jest wymiana "zwykłych" liczników. Liczniki sprawne wymienia się co ileś tam lat, bo tak trzeba.

Najdroższe jest utrzymanie pracowników do odczytu liczników. Taki licznik "inteligentny" jest połączony z systemem i sam przekazuje (podobno co 30 sekund) dane ze zużycia do centrali.

Same korzyści dla Operatora...

Paskudny szpieg!!!

Zawsze wie kiedy nikogo nie ma w domu i okraść można...

Ktoś już gdzieś wygrał w sądzie problem tego szpiegowania.

Adam M.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie...

Wystarczy że zainstalujesz sobie nie zgłoszony inwerter sieciowy a Watt router nie przechwyci całej produkcji z fotowoltaiki i część pójdzie do sieci to licznik energii sam cię podkabluje...

To nie wszystko - jednokierunkowy Twoją energię oddaną do sieci może zsumować ze zużytą. Płacisz wtedy podwójnie. Lepiej więc zgłosić mikroinstalację i cieszyć się, że można coś odzyskać (jeszcze na razie można).

Wiem

Gotują nas powolutku, jak tą żabę.

Przyzwyczaimy się niedługo do zliczania ile srajtaśmy poszło i kiedy.

(no, aby dla wygody uchwyt zamówił ja w lokalnym sklepie)

Są przecież jakieś granice!

No, ale aby je zobaczyć to trzeba mieć ROZUM a nie srajfona i TV z dostępem do sieci...

I nich mi kto udowodni, ze solidne offgrid jest złe....

Adam M.

Wiem

Gotują nas powolutku, jak tą żabę.

Przyzwyczaimy się niedługo do zliczania ile srajtaśmy poszło i kiedy.

(no, aby dla wygody uchwyt zamówił ja w lokalnym sklepie)

Są przecież jakieś granice!

No, ale aby je zobaczyć to trzeba mieć ROZUM a nie srajfona i TV z dostępem do sieci...

I nich mi kto udowodni, ze solidne offgrid jest złe....

Adam M.

Off nie jest złe, tylko jak na razie znacznie droższe od On.

Off w większości robione jest nogami...

Jak czytam, to NIKT TUTAJ nie wyobraża sobie off bez paneli PV.

Pozabijali by się udowadniając - że drożej, nie da się dobrze i ze jest to do dupy...

Dawno, dawno temu, na "drewno zamiast benzyny" obmyślali kogenerację opartą na trocinach i niewolniczej pracy drożdży.

:lol:

Było też o pędzeniu tego holcgazem...

Nawet ktoś zbudował w oparciu o jakiś potężny silnik, jak pamiętam.

(ja mam na off swój własny pomysł)

Adam M.

Droższe, no nie no trzymaj cie mnie :lol2: zużywam na bieżąco 100% energii słonecznej bez żadnych haraczy do ZE. a ty zaledwie 20%?

Zużywasz 100% tego co ściągną panele czy tego co wyciągniesz z baterii?

Bo to jednak różnica.

Ile produkujesz w godzinę przy pełnym słońcu i ile z tej energii pobierasz?

Jesteś w stanie to policzyć?

To co piszesz nie ma większego sensu.

Jednokierunkowy licznik liczy wszystko jako zużycie, więc nigdy nie zanotuje oddawania do sieci.

Dwukierunkowy jest natomiast zakładany prosumentom.

Taką informację dostałem od gościa który zajmuje się fotowoltaiką w naszym ZE...

Licznik co 15 min wysyła aktualne obciążenia każdej fazy i jakieś inne pierdoły które pokazują czy nic nie idzie do sieci..

Przekroczenie jakiejś wartości powoduje że nakładane są kary...

Ja nie wiem jak to działa a jedynie powtarzam co usłyszałem...

Zużywasz 100% tego co ściągną panele czy tego co wyciągniesz z baterii?

Bo to jednak różnica.

Ile produkujesz w godzinę przy pełnym słońcu i ile z tej energii pobierasz?

Jesteś w stanie to policzyć?

Jakie baterie? Co wam te baterie. Mój off działa bez baterii. Ile wyprodukuje tyle zużywam, wow! Już pisałem maksymom co dają PV 600W. Moduły mogą przetworzyć 2.5kWh. Dokładanie paneli ma sens gdy dołożę odbiorniki. Jak na razie ledwie połykam te 600W.

Edytowane przez pkorol

Jakie baterie? Co wam te baterie. Mój off działa bez baterii. Ile wyprodukuje tyle zużywam, wow! Już pisałem maksymom co dają baterie 600W. Moduły mogą przetworzyć 2.5kWh. Dokładanie paneli ma sens gdy dołożę odbiorniki. Jak na razie ledwie połykam te 600W.

Rozumiem że Twoje OFF zasila oświetlenie bez baterii...

Rozumiem że Twoje OFF zasila oświetlenie bez baterii...

Nie rozumiesz, mój OFF zasila cały dom przy pełnym słońcu 100% energii słonecznej lub jakiś procent słońca jaki jest do dyspozycji w danym momencie+ZE. MPPT mamy z tej samej beczki, reszta już nie, sam watruter oryginalne rozwiązanie. Lada chwila będzie moduł akumulatorów i instalacja zacznie działać automatycznie nie zależnie od słońca. Czyli raz uruchomiona nie potrzebuje dalszych regulacji, działa gdy jest słońce, działa dalej gdy jest energia w akumulatorach i wciąż działa bo czerpie energię z ZE. I będzie działać gdy moc zostanie przekroczona, na przykład o 5kW

Reasumując, zanim zaczniesz coś pisać, sprawdź co już wcześniej napisaleś.

Reasumując by łatwiej wam było przetrawić informację, przy obliczeniach nie uwzględniałem baterii.On jest ale brak z nim kontaktu bo niema modułu baterii umożliwiającemu podłączenie baterii pod watruter. Bo nie musi być w opcji OFF. Takie to trudne? Opcja OFF bez baterii jest w stanie zaopatrzyć dom w 30% energii na bieżąco. Opcja OFF+Hybryd ma stabilizator napięcia w postaci akumulatorów jedzie ze słońca i akumulatorów, gdy nadmiar prądu ładuje aku gdy go brakuje rozładowuje aku. Żadnych trybów UPS nie przewidziano. Ale można podłączyć pod watrutera każdy prąd czy to będą akumulatory, wiatrak czy generator. Wszystko jedno, bo do działania nie potrzebuje prądu ZE.

Edytowane przez pkorol

Nie rozumiesz, mój OFF zasila cały dom przy pełnym słońcu 100% energii słonecznej lub jakiś procent słońca jaki jest do dyspozycji w danym momencie+ZE. MPPT mamy z tej samej beczki, reszta już nie, sam watruter oryginalne rozwiązanie. Lada chwila będzie moduł akumulatorów i instalacja zacznie działać automatycznie nie zależnie od słońca. Czyli raz uruchomiona nie potrzebuje dalszych regulacji, działa gdy jest słońce, działa dalej gdy jest energia w akumulatorach i wciąż działa bo czerpie energię z ZE. I będzie działać gdy moc zostanie przekroczona, na przykład o 5kW

Czyli co...?

Masz zwykły inwerter sieciowy plus Watt router aby dodatkowo coś załączył w celu wykorzystania całej energii dostępnej w danej chwili...

Wystarczy wszystkie odbiorniki jakie nas interesują podłączyć na jednej fazie dołączyć takie ustrojstwo wraz z panelami...

https://allegro.pl/oferta/solarny-inwerter-sieciowy-1kw-1000w-ongrid-230v-pv-7121558534?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=NjZhYjlhMTYtZjdlZi00NWY4LTllMGMtZDRhNWY4MmY2MjkyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=985a103e-068d-4d65-922e-90f4eb2fe728

Plus dodatkowo jakiś najprostszy Watt router https://allegro.pl/oferta/wattrouter-ssr-nie-sprzedawaj-energii-z-solarow-7560474503 aby w razie nadwyżki energii coś nam dodatkowo załączył i cała filozofia...

Takie zabawki nawet walają się po moim garażu bo miałem je podłączone zanim wymienili mi licznik na elektroniczny...

Nie znam się na tym, nigdy nie zgłębiałem tematu ale brat ma kolegę który na temat pompy ciepła pisał jakieś prace magisterskie czy doktorskie. Swoją drogą muszę go kiedyś poprosić żeby mi przesłał(chodziło chyba o wychłodzenie gruntu po jakimś czasie, krótszym niż zwrot z inwestycji czy coś), w każdym razie stanowczo odradził mu PC.

Są jeszcze piece elektryczne akumulacyjne, ciekawe czy ktoś użytkuje w połączeniu z FV w nowym domku o powierzchni ok. 100-120 m2.

Czyli co...?

Masz zwykły inwerter sieciowy plus Watt router aby dodatkowo coś załączył w celu wykorzystania całej energii dostępnej w danej chwili...

Wystarczy wszystkie odbiorniki jakie nas interesują podłączyć na jednej fazie dołączyć takie ustrojstwo wraz z panelami...

https://allegro.pl/oferta/solarny-inwerter-sieciowy-1kw-1000w-ongrid-230v-pv-7121558534?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=NjZhYjlhMTYtZjdlZi00NWY4LTllMGMtZDRhNWY4MmY2MjkyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=985a103e-068d-4d65-922e-90f4eb2fe728

Plus dodatkowo jakiś najprostszy Watt router https://allegro.pl/oferta/wattrouter-ssr-nie-sprzedawaj-energii-z-solarow-7560474503 aby w razie nadwyżki energii coś nam dodatkowo załączył i cała filozofia...

Takie zabawki nawet walają się po moim garażu bo miałem je podłączone zanim wymienili mi licznik na elektroniczny...

No i..?

Mam trzy pudełeczka na ścianie, możesz je nazywać jak chcesz. Do jednego z nich mam podłączone panele, do drugiego prąd ZE, trzecie podłączone do tych dwóch i do rozdzielni głównej domu. I cała filozofia. Nie zasilam niczego dodatkowo, zasilam z tego ustrojstwa całą chałupę bo interesują mnie wszystkie odbiorniki jakie mam. Nie muszę kombinować z grzałkami DC, bo mam źródło czystego sinusa. Z tego co wiem moim pudełeczkom daleko do inwertera, bo nie mają podstawowej funkcji a jak to lubię ostatnio mawiać "odwrócenie kota ogonem". Czyli nie zachodzi proces synchronizacji z ZE, ZE jest tylko źródłem prądu tak jak i panele. Czyli urządzenie działa na takiej zasadzie 100% PV+0%ZE; 80%PV+20%ZE: 0%PV+100%ZE itd. działa dynamicznie, proporcje cały czas pływają. W trakcie jednego z pomiarów zaobserwowałem start lodówki na mierniku. Nic poza tym nie drgnęło. Czyli siła prądu z 1.5A podskoczyła do 6A bez żądnego wysiłku.

W cale nie twierdzę, że do domu takie coś pasuje jak ujął. Pierwotnie nie miałem zamiaru tego używać w domu ale jak się okazało jak na mój rozum laika to idealne rozwiązanie:) Zero formalności, trochę kombinacji przy rozdzielni, bo mam 3f, wszystko trzeba było spiąć razem. Ja to mam zamiar instalować we firmach. OFgrid omija formalną ścieżkę instalacji dla tego na tym będę zarabiał. Gdybym chciał zainstalować w firmie ONgrid to nie wiem czy to by się udało w ogóle.

Nie znam się na tym, nigdy nie zgłębiałem tematu ale brat ma kolegę który na temat pompy ciepła pisał jakieś prace magisterskie czy doktorskie. Swoją drogą muszę go kiedyś poprosić żeby mi przesłał(chodziło chyba o wychłodzenie gruntu po jakimś czasie, krótszym niż zwrot z inwestycji czy coś), w każdym razie stanowczo odradził mu PC.

Są jeszcze piece elektryczne akumulacyjne, ciekawe czy ktoś użytkuje w połączeniu z FV w nowym domku o powierzchni ok. 100-120 m2.

No widzisz z nieba mi spadłeś. Bo gdy mówię o tym, że będę grzał grunt przy GWC, piszą, że niema sensu.

Co do piecyka akumulacyjnego tez się przymierzam ale nie mogę znaleźć coś sensownego. Chyba klimatyzacja będzie lepsza bo przełożenie ma kilkukrotne, czyli z jednego kW energii elektrycznej wyprodukuje dwukrotnie więcej ciepła niż piec akumulacyjny.