Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie którzy tylko marzą a ci bardziej realistyczni zwiększają moc 5x idą do sąsiadów z zapytaniem czy chcą prąd 50% taniej? Żaden nie odmówił:no:

Potem wpada fiskus i pyta o koncesję na wytwarzanie i sprzedaż prądu, kwity opłaconej akcyzy, podatku dochodowego itd...

:lol:

Oczywiście, stawka nie może być wyższa jak ta, która była w jakiś tam kwartale rok temu!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Artykuł w skali 10 zdobywa 1 ale 0,5 punku dodałem za ilość teksu aby przelać 2 stwierdzenia na "papier".

-voymar- jak ja prezentuję dane dla 3,3kW ale za tydzień mogę udostępniać dane dla 7kW podpisując je 3,3kW :)

Mnie się marzy abym mógł produkcję przekazać na rzecz kogoś/czegoś. mnie prąd nic nie kosztuje ale może dom dziecka/ spokojnej starości coś w ten deseń. Dasz 100kWh a to 3 dni roboty paneli

Nie wiem co tam masz ja patrzę na stopkę a tam PV 5 kW

Edytowane przez -voymar-

"Mnie się marzy abym mógł ..."

No...

Jakie piękne pole do przekrętów rząd tu zobaczy!

Powoła urząd do sprawdzania, kontroli, udzielania zezwoleń i ... KARANIA!!!

(przecież rząd i tak wie lepiej co zrobić z Twoimi pieniędzmi - jak ty sam, to co zrobić z Twoim prądem - też wie... )

Piękny pomysł!!!

Adam M.

MY mamy problem bo mamy pieniądze ty masz luzik . Po co martwisz się o moje daj na luz

PS. Odpowiadaj kolego na pytania bo widzę że jak są niewygodne to cicho siedzisz i wchodzisz w inny temat.

Panie władzo pan z nakazem? Czy Pan na 193a KK spierd*la od furtki? No to wypad!!!

Adam ochłoń bo pier*****

Nieznajomość prawa szkodzi.

Tego swojego prądu sąsiadowi nawet ofiarować nie bardzo się opłaca.

Wzbogaci się a to kupa kłopotów i podatki.

Adam M.

Nieznajomość prawa szkodzi.

Tego swojego prądu sąsiadowi nawet ofiarować nie bardzo się opłaca.

Wzbogaci się a to kupa kłopotów i podatki.

Adam M.

ADAM CZY TEN PAN na podstawie 193a KK Spier*** czy wchodzi do mnie wraz ze strażą pożarną?

Bo wejść nie może do mnie. Do sąsiada bez nakazu jakby.... też!

Wy tu gadu gadu a dziś byl piękny dzień, sporo słońca i 34 kWh się narobiło za cały dzien z 7,2kWs, nic tak na budowie nie cieszy jak produkcja prądu.

Płacenie za instalację bolało ale tyle radości w domu że zamiast się niszczyć i zużywać z czasem jak całe wyposażenie domu to codziennie zarabia na mnie, i ta radość gdy co miesiąc rachunek jest 24 zł:-)

Także dziś wyprodukowałem 34 kWh a pompa ciepła zuzyla 14kWh więc sporo poszło do sieci.

ADAM CZY TEN PAN na podstawie 193a KK Spier*** czy wchodzi do mnie wraz ze strażą pożarną?

Bo wejść nie może do mnie. Do sąsiada bez nakazu jakby.... też!

Drobiazg...

On się nie WDZIERA !

Przychodzi skontrolować urządzenia pomiarowe a Ty MUSISZ mu na to pozwolić!

Jest w prawie.

Także wtedy, gdy kontroluje TWOJĄ (i sąsiada) instalację pod kontem łamania prawa przez Was.

JEDYNY, komu możesz odsprzedać energię to jej dostawca.

Dostaniesz 80% tego co było rok temu w hurcie (co najwyżej).

Dostawca sprzeda sąsiadowi po obiegowej cenie tę energię.

TAKIE MAMY PRAWO.

Adam M.

Potem wpada fiskus [cut]

Drogi Adamie , jak zaczalem czytać forum czułem że masz wiedze i chetnie sie nią wówczas dzieliłeś (to było baaaaardzo dawno jak nie zarejestrowałem się jeszcze na forum) . Teraz czuje ze strasznie zgorzkniałeś , z dzieleniem sie wiedzą coraz trudniej (niechęć ? starość?)

Pozdrawiam mimo wszystko

Wy tu gadu gadu a dziś byl piękny dzień, sporo słońca i 34 kWh się narobiło za cały dzien z 7,2kWs, nic tak na budowie nie cieszy jak produkcja prądu.

Płacenie za instalację bolało ale tyle radości w domu że zamiast się niszczyć i zużywać z czasem jak całe wyposażenie domu to codziennie zarabia na mnie, i ta radość gdy co miesiąc rachunek jest 24 zł:-)

Także dziś wyprodukowałem 34 kWh a pompa ciepła zuzyla 14kWh więc sporo poszło do sieci.

I o to chodzi .Tak trzymać .Szkoda tylko że ten ADAM nic nie kuma . Szkoda gościa ale co zrobić

Powodzenia

Drobiazg...

On się nie WDZIERA !

Przychodzi skontrolować urządzenia pomiarowe a Ty MUSISZ mu na to pozwolić!

Jest w prawie.

Także wtedy, gdy kontroluje TWOJĄ (i sąsiada) instalację pod kontem łamania prawa przez Was.

JEDYNY, komu możesz odsprzedać energię to jej dostawca.

Dostaniesz 80% tego co było rok temu w hurcie (co najwyżej).

Dostawca sprzeda sąsiadowi po obiegowej cenie tę energię.

TAKIE MAMY PRAWO.

Adam M.

Na dzień dzisiejszy do ZE mam oddać 1100 kWh w I taryfie którą zużyłem do ogrzania domu . Wiem jeszcze iż policzą mi za tą energię dopiero 30 .06 . Z palcem w …….. oddam tą energię do 30.06 . To mam ten zysk czy nie ? Przypomnę iż 1100x 0,65 gr =715 zeta ( taki przykład realny na dzień dzisiejszy po podliczeniu)

Drogi Adamie , jak zaczalem czytać forum czułem że masz wiedze i chetnie sie nią wówczas dzieliłeś (to było baaaaardzo dawno jak nie zarejestrowałem się jeszcze na forum) . Teraz czuje ze strasznie zgorzkniałeś , z dzieleniem sie wiedzą coraz trudniej (niechęć ? starość?)

Pozdrawiam mimo wszystko

To nie starość.

Nie bardzo jest z kim gadać naprawdę rzetelnie i ściśle.

Większość bazuje na mniemanologii.

Na istotę problemu, pozwalającą dzięki jej znajomości, pokonać napotkane trudności mało kto chce zwracać uwagę.

Zobacz choćby to, co w tym wątku wypisują o akumulatorach. Ciągle. Stale. W kółeczko i kompletnie bez znajomości problemu.

No, wiedzę mają!

KAŻDY widział akumulator... samochodowy!!!

A niektórzy to nawet bateryjki paluszkowe łączyli drucikiem!!!

Więc?

To proste jest!

Tylko , cholera, nie działa... czemuś...

Mało już jest tych, co chcą coś sobie rozwiązać "tymi ręcami".

Zwykle szukają gotowca na e-bayu lub u chińczyka.

Nie ma? - To się nie da!

Inni mają pomysły typu - dawać mi tu natychmiast rozwiązanie dobre, z gwarancją i szybko, bo ja czasu na czytanie tych pierdół nie mam!

Tacy mnie niesmaczą.

Zgorzkniałem?

Chyba tak... Sam to widzę.

A i to forum już nie jest takie, jak było...

Wiedzą dzielę się chętnie.

Problem w tym, że mało tu mądrych książąt zagląda. Bardzo mało...

Wymarli czy już się nie budują? :lol:

I jeszcze...

Ile razy można klepać to samo?

Tu już było wszystko i po wiele razy.

Szukać nikomu się nie chce a i mnie nie chce się pisać CZEMU ktoś wali głupoty sto razy przedyskutowane.

Tak sobie czasem myślę, że chyba teraz buduje się już następne pokolenie.

Tych młodych, gniewnych, wszystkowiedzących, co CHCĄ aby było tak a nie inaczej!

A prawa Natury?

- Diabli z nimi! MA BYĆ TAK JAK CHCĄ I SIĘ ZWRACAĆ!!!

I gadaj takiemu, ze to tak nie działa...

Adam M.

Na dzień dzisiejszy do ZE mam oddać 1100 kWh w I taryfie którą zużyłem do ogrzania domu . Wiem jeszcze iż policzą mi za tą energię dopiero 30 .06 . Z palcem w …….. oddam tą energię do 30.06 . To mam ten zysk czy nie ? Przypomnę iż 1100x 0,65 gr =715 zeta ( taki przykład realny na dzień dzisiejszy po podliczeniu)

Podesłałeś lub podeślesz te swoje kWh sąsiadowi za kasę?

Bo jak nie - piszesz nie na temat.

Zauważyłeś?

Adam M.

Podesłałeś lub podeślesz te swoje kWh sąsiadowi za kasę?

Bo jak nie - piszesz nie na temat.

Zauważyłeś?

Adam M.

Te pytania i nie tylko zadaję ci od ponad 3 lat. Wszystko jest na temat co dotyczy PV Ja nie po to instalowałem PV aby podsyłać sąsiadowi. Tak samo nie interesowały mnie FIT i odsprzedaż którą tak zaciekle 3 lata temu dyskutowałeś z HANS KLOS i dokąd zaszedłeś ,bo z tego co piszesz to stoisz w miejscu. I nie pisz tu o wodzie lodowej itd. itp. Co z tym spirytusem ? To że można różnie napędzać urządzenia to nie musisz opisywać Interesuje mnie aspekt ekonomiczny jak każdego.

Edytowane przez -voymar-

Te pytania i nie tylko zadaję ci od ponad 3 lat. Wszystko jest na temat co dotyczy PV Ja nie po to instalowałem PV aby podsyłać sąsiadowi. Tak samo nie interesowały mnie FIT i odsprzedaż którą tak zaciekle 3 lata temu dyskutowałeś z HANS KLOS i dokąd zaszedłeś ,bo z tego co piszesz to stoisz w miejscu. I nie pisz tu o wodzie lodowej itd. itp. Co z tym spirytusem ? To że można różnie napędzać urządzenia to nie musisz opisywać Interesuje mnie aspekt ekonomiczny jak każdego.

Chyba wiesz, że cała Brazylia (i nie tylko oni) jeździ na spirytusie?

Połączenie silnika samochodowego z generatorem prądotwórczym (do pracy ciągłej!!!) daje bardzo dobry kogenerator.

Silnik taki da się napędzić spirytusem, co pokazuje Brazylia.

Spirytus do napędu (przemysłowy nie do picia) możesz sobie upędzić w dowolnej ilości z byle zieleniny.

(jedna fermentacja - beztlenowa - daje metan a druga - drożdżowa - daje spirytus).

Destylacja w układzie jest "przeźroczysta" energetycznie w kogeneratorze.

Masz ciepło i z bloku i ze spalin, które I TAK odzyskujesz z destylarki!

JEŻELI postawisz kogenerator pędzony spirytusem ALE NIE WIĘKSZY NIŻ 20 (40) kW (różne zapisy w różnych aktach prawnych) TO nikt nie zażąda od Ciebie akcyzy, CHOĆ TAKIE PRAWO MA! (takie są chwilowo postanowienia miłościwie nam panujących).

Zrób biznes plan, zainwestuj w gorzelnię domową, postaw elektrownię w układzie kogeneracji i ciesz się darmowym prądem i ciepłem!

Oczekujesz, ze ja to zrobię za Ciebie, dam plan, rysunki, wykonawstwo i jeszcze podziękuję oraz przeproszę, że trwało?!

Chcesz - sam sobie skalkuluj, czy Ci się "zwróci" i rób lub nie!

Ale nie pisz - że się nie da.

Napisz, że Ty nie umiesz lub nie chcesz.

To samo jest z akumulatorami Edisona.

Są do wykonania w warsztacie domowym - no jak się wie jak!

(opisy idei, zasady działania, masz w sieci).

Zrób jak umiesz lub kup, jak Cię stać i chcesz je mieć!

Nie płacz, że drogie i się "nie zwrócą".

Jak sam zrobisz to się zwrócą i jeszcze zarobią!

Ja nad tym problemem posiedziałem kilka ładnych latek, zrobiłem sporo testów sprawdzających i problem SOBIE rozwiązałem.

Chcesz gratis odemnie tej technologii?

CZEMU?

Nie wystarczy Ci do szczęścia, że ktoś (np. ja) ten problem pokonał? :lol:

Mam Ci zrobić takie?

No, mogę... Trochę potrwa.

Ceny masz w sieci...

Łatwiej kupić gotowe.

Adam M.

Nie stoję w miejscu.

Nie o wszystkim tu piszę.

Nawet 30 lat możesz mnie męczyć abym w gratisie Ci to dał - i nie przejdzie.

Drogę do sukcesu - sposób dojścia do celu - masz gratis powyżej.

No, bez szczegółów, ale diabeł zwykle w szczegółach siedzi.

Adam M.

Chyba wiesz, że cała Brazylia (i nie tylko oni) jeździ na spirytusie?

Połączenie silnika samochodowego z generatorem prądotwórczym (do pracy ciągłej!!!) daje bardzo dobry kogenerator.

Silnik taki da się napędzić spirytusem, co pokazuje Brazylia.

Spirytus do napędu (przemysłowy nie do picia) możesz sobie upędzić w dowolnej ilości z byle zieleniny.

(jedna fermentacja - beztlenowa - daje metan a druga - drożdżowa - daje spirytus).

Destylacja w układzie jest "przeźroczysta" energetycznie w kogeneratorze.

Masz ciepło i z bloku i ze spalin, które I TAK odzyskujesz z destylarki!

JEŻELI postawisz kogenerator pędzony spirytusem ALE NIE WIĘKSZY NIŻ 20 (40) kW (różne zapisy w różnych aktach prawnych) TO nikt nie zażąda od Ciebie akcyzy, CHOĆ TAKIE PRAWO MA! (takie są chwilowo postanowienia miłościwie nam panujących).

Zrób biznes plan, zainwestuj w gorzelnię domową, postaw elektrownię w układzie kogeneracji i ciesz się darmowym prądem i ciepłem!

Oczekujesz, ze ja to zrobię za Ciebie, dam plan, rysunki, wykonawstwo i jeszcze podziękuję oraz przeproszę, że trwało?!

Chcesz - sam sobie skalkuluj, czy Ci się "zwróci" i rób lub nie!

Ale nie pisz - że się nie da.

Napisz, że Ty nie umiesz lub nie chcesz.

To samo jest z akumulatorami Edisona.

Są do wykonania w warsztacie domowym - no jak się wie jak!

(opisy idei, zasady działania, masz w sieci).

Zrób jak umiesz lub kup, jak Cię stać i chcesz je mieć!

Nie płacz, że drogie i się "nie zwrócą".

Jak sam zrobisz to się zwrócą i jeszcze zarobią!

Ja nad tym problemem posiedziałem kilka ładnych latek, zrobiłem sporo testów sprawdzających i problem SOBIE rozwiązałem.

Chcesz gratis odemnie tej technologii?

CZEMU?

Nie wystarczy Ci do szczęścia, że ktoś (np. ja) ten problem pokonał? :lol:

Mam Ci zrobić takie?

No, mogę... Trochę potrwa.

Ceny masz w sieci...

Łatwiej kupić gotowe.

Adam M.

Chora głowa --już o tym pisałeś lata temu. Czyżbyś skopiował to co napisałeś lata temu. GDZIE JA NAPISAŁEM ŻE SIĘ NIE DA (ekonomia)

Ja ci już pisałem jak szczekałeś co zrobiłem sam bardzo dawno temu posty chyba 300 czy coś koło tego .Podałem koszty prac i co było wykonane . I cisza

Śmiem twierdzić iż twoja praca to pisanie na forach. Czy latasz po złomach za aku. po 50 zeta. --bo latałeś ? Zataczasz koło w tych wypowiedziach które nic nie wnoszą

Edytowane przez -voymar-