Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

A powiedź mi jaką Kowalski na alternatywę dla PO. Może Kowalski boi się PIS-u i uważa to za mniejsze zło.
No tak, przecież jak wygra PIS to "Mroczek stanie przeciwko Mroczkowi":) (z "posiedzenia rządu" z Robertem Górskim). Ja nie chcę adresować żadnych sympatii do konkretnych partii. Wiem jedno. Kowalski swoimi wyborami DEMORALIZUJE WŁADZĘ. Władza wie, że jak tyle razy dał się okiwać to i dalej tak można. Mamy więc Ministra Sprawiedliwości do sfałszował pozwolenie na broń (właśnie podał się do dymisji), Ministra od dróg - fana zegarków, byłego Ministra Spraw Zagranicznych, który podczas pełnienia urzędu jak Polska długa i szeroka pędził prywatnym samochodem na ryczałt do wyborców, itp. Na koniec bon mot byłego Ministra Finansów: "Obietnice wyborcze obowiązują wyłącznie tych, którzy w nie wierzą" (plus śmiech he, he, he). Na Węgrzech za nagrane zdanie o zbliżonym sensie zrobiły się demonstracje i poleciał cały rząd. Bo bracia Węgrzy się szanują, a u nas Kowalskim można narobić na twarz - a i tak niektórzy strzepią g..no i podziękują.

Może Kowalski ma dość juz polityki, przekrętów, nepotyzmu, cwaniactwa itp. I na koniec może nie ma ochoty walczyć z wiatrakami.
Więc Kowalskiego będą kiwać nadal i niech ma o to pretensje wyłącznie do siebie. Na nic lepszego nie zasługuje. Smutne to, ale gross prawdziwych wielkich serc zabrała nam II wojna światowa, a dużą część niedobitków dobiła lub zgnoiła komuna. Efekt tego mamy do dziś.

A tak odnośnie tematu to na |BOŚ ogłosił duże zainteresowanie dotacjami do Prosumenta. Ciekawi mnie jak dają sobie ludziska wciskać głupotę .
Dają się kiwać w tej sprawie dokładnie tak samo jak w wielu innych:)

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żeby coś komuś dać to trzeba też zabrać wszystkim, aby "dający" z głodu od tego dawania nie pozdychali...

Bo jak zdechną - to KTO nam da?

No to... JA TAK NIE CHCĘ!

Ale jestem w mniejszości...

Zbieram teraz na bilet do kraju, gdzie nie dają, tylko trzeba sobie zarobić, w czym tamten kraj nie przeszkadza!

Nie ja jeden...

Nie mam już czasu aby czekać na "zmądrzenie" szarych zjadaczy "dostanego" chleba tutaj.

Coś jeszcze...

Jakoś, cholera, NIKT nie chce mi na ten bilet DAĆ!

Ani tamten kraj, ani ten...

No to... muszę zarobić...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Żeby coś komuś dać to trzeba też zabrać wszystkim, aby "dający" z głodu od tego dawania nie pozdychali...

Bo jak zdechną - to KTO nam da?

No to... JA TAK NIE CHCĘ!

Ale jestem w mniejszości...

Zbieram teraz na bilet do kraju, gdzie nie dają, tylko trzeba sobie zarobić, w czym tamten kraj nie przeszkadza!

Nie ja jeden...

Nie mam już czasu aby czekać na "zmądrzenie" szarych zjadaczy "dostanego" chleba tutaj.

Coś jeszcze...

Jakoś, cholera, NIKT nie chce mi na ten bilet DAĆ!

Ani tamten kraj, ani ten...

No to... muszę zarobić...

Adam M.

To gdzie sie Adamie wybierasz?

Panowie mam pytanie, jestem na etapie stanu surowego zamkniętego więc za chwilkę wchodzą elektrycy. Jak im mówiłem, że planuje panele to nie bardzo łapali temat i tu mam pytanie czy należy jakoś w specjalny sposób instalacje pod panele przygotować. Czy wydzielić jakieś strefy które będą na stałe pod tauron np oświetlenie a inne pod urządzenie które będzie przełączało słońce/tauron?

Proszę o rady i uwagi, są dla mnie niezwykle cenne.

Jak długo realnie taka instalacja popracuje. Bo jeżeli spłacałbym 10 lat a wytrzymała by 20, to tak na prawdę zyskuję tylko połowę. Ale to i tak lepsze niż nic.

Niektóre firmy, mają nawet 30 liniową gwarancję stałej mocy. Gwarantują prawie 87% mocy w 30 roku funkcjonowania, a to wcale nie znaczy, że potem to już będzie kompletna katastrofa. Wygląda na to, że realnie nawet więcej niż połowę można zyskać.

mam pytanie czy należy jakoś w specjalny sposób instalacje pod panele przygotować. Czy wydzielić jakieś strefy które będą na stałe pod tauron np oświetlenie a inne pod urządzenie które będzie przełączało słońce/tauron?
Wydaje mi się, że jeśli planujesz zrobić PV on-grid (podłączone do sieci i bez gromadzenia energii w akumulatorach) to nie ma sensu wydzielanie żadnych stref. Po prostu wyjście AC z falownika podepniesz do jednej lub 3ech faz, zależnie od tego jaka moc instalacji i rodzaj falownika. Na etapie stanu surowego przed położeniem instalacji to bym przemyślał: jaką moc mniej więcej możesz zainstalować (ile i jakich modułów), gdzie w domu przyłączysz kable DC do falownika (gdzie będzie falownik), w którym miejscu przyłączysz AC falownika do sieci (zakładając, że to on-grid). Wtedy elektrycy mogliby już ułożyć kabel AC, gdzie trzeba. No i można zaplanować, jak miałby kiedyś iść kabel DC (to na przyszłość - może przygotować jakiś peszel pod to, lub przejścia przez stropy itp.?) Możliwe, że bez doradztwa jakiegoś fachowca od PV się nie obejdzie.

Dzięki.

jeden panel to 20kg a konstr montażowa tez około 20 wiec jeden panel 40kg

na 1 kW trza ich ze 4 to daje 160kg

160kg x5 =800kg - 20 paneli

dobrze liczę?

jeden panel ma około 2m2 x 20 paneli daje około 40m2

800kg na 40 metrach2

i teraz zeby wyszło dodatkowe obciążenie na m2 to podzielić 800kg przez 40m2? bo ty wyszło 20kg/m2

jesli coś chrzanie a macie doświadczenie to koledzy skorygujcie

jeden panel to 20kg a konstr montażowa tez około 20 wiec jeden panel 40kg

Nie przesadzajmy, że konstrukcja pod panel waży 20kg. Nierdzewne haki, załóżmy 2 szt to ze 2 kg, 2m aluminiowego profilu to baaaardzo pestymistycznie licząc kolejne 2kg, więc żeby nie było, zaokrąglając na panel wychodzi 5kg konstrukcji.

no właśnie mnie razem z konstrukcją montażową wychodziło 12-14 kg/m2 .. niby nie tak dużo

ale ... zależy od konstrukcji więźby/dachu i od tego co potem dodatkowo dorzucimy... np zmiana grubości ocieplenia, inna cięższa dachówka... to wszystko ma wpływ

w moim przypadku akurat zainstalować mogę bez problemu .. bo zmieniłem dachówkę na lżejszą (MONZA) dzięki czemu zyskałem z 15kg na m2

jeden panel to 20kg, policz ile masz tych paneli... średnio na m2 to dodatkowe kilkanaście kg

lepiej to sprawdzić bo polskie projekty domów są różnej jakości..

Wydaje mi się że nie masz pojęcia o wytrzymałości dachu. Nie widzę tego dachu ale pomyśl : Blacharz a najpierw cieśla robił ten dach ,nie sam tylko kilku ich było po ok. 85kg każdy. Wykonując szkielet pracuje co najmniej dwóch obok siebie . Spokojnie stoi się na łacie o wymiarach 6cm na 4cm .A co dopiero jak to jest zbite w całość. Chłopie staniemy w cztery osoby na powierzchni 1 m kw. i wytrzyma.

Wydaje mi się że nie masz pojęcia o wytrzymałości dachu. Nie widzę tego dachu ale pomyśl : Blacharz a najpierw cieśla robił ten dach ,nie sam tylko kilku ich było po ok. 85kg każdy. Wykonując szkielet pracuje co najmniej dwóch obok siebie . Spokojnie stoi się na łacie o wymiarach 6cm na 4cm .A co dopiero jak to jest zbite w całość. Chłopie staniemy w cztery osoby na powierzchni 1 m kw. i wytrzyma.

to widać że ty nie masz pojęcia o tym co piszesz, obciążenie chwilowe to jedno a stałe to drugie... wieź sobie policz siły jakie działają na więźbę to zobaczysz; chop sobie wiejdzie na parę minut... a PV będą dach obciążać cały czas, dojdzie śnieg... i ciężar wzrasta

to widać że ty nie masz pojęcia o tym co piszesz, obciążenie chwilowe to jedno a stałe to drugie... wieź sobie policz siły jakie działają na więźbę to zobaczysz; chop sobie wiejdzie na parę minut... a PV będą dach obciążać cały czas, dojdzie śnieg... i ciężar wzrasta

Dobra . Widzę że nie ma co dłużej gadać .Pewnie pierwszy twój dom od kilku pokoleń który zbudowałeś. KONIEC TEMATU. Śnieg to może być na stropodachu a nie na dachu. A jak już jest to bardzo mało.

PS. Jak będziesz zakładał PV lepiej załóż na gruncie, a ja 8kW wpakuję i wytrzyma .Pewnie że obliczenia są ważne ale PRAKTYKA I JESZCZE RAZ PRAKTYKA TYLE z mojej strony POWODZENIA

Edytowane przez -voymar-