marcinbbb 01.03.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jasne. I mieszkają w ziemiankach a domy kryte strzechą. Na ziemianki to dopiero dotacje biorą. Program Energia+, to nic innego jak Czyste powietrze preferencyjny kredyt wiele wody w wiśle upłynie zanim 2% domów będzie miało pv a ty już prognozujesz że na co 2 będą. Ta jasne, kredyt trzeba oddać, dotacja tylko z nazwy jest dotacją bo ceny instalacji PV są o 70% wyższe aby "dotacja" mogła kusić. Zainstaluj 3kW za 50000 PLN z dotacją zapłacisz 20000 PLN i opłacisz podatek od wzbogacenia w postaci 19% z 30000 PLN (dotacji) 5700 PLN w sumie instalacja o wartości 12000 PLN kosztuje 25700. Tyle o dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 01.03.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Na ziemianki to dopiero dotacje biorą. Program Energia+, to nic innego jak Czyste powietrze preferencyjny kredyt wiele wody w wiśle upłynie zanim 2% domów będzie miało pv a ty już prognozujesz że na co 2 będą. Ta jasne, kredyt trzeba oddać, dotacja tylko z nazwy jest dotacją bo ceny instalacji PV są o 70% wyższe aby "dotacja" mogła kusić. Zainstaluj 3kW za 50000 PLN z dotacją zapłacisz 20000 PLN i opłacisz podatek od wzbogacenia w postaci 19% z 30000 PLN (dotacji) 5700 PLN w sumie instalacja o wartości 12000 PLN kosztuje 25700. Tyle o dotacji. Przecież nie ma jeszcze ogłoszonego co i jak z tym programem, ale ty już wiesz. Brawo. No i oczywiście jesteś w błędzie bo to nie to samo co Czyste powietrze. Nie o to chodzi, ale spox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Przecież nie ma jeszcze ogłoszonego co i jak z tym programem, ale ty już wiesz. Brawo. No i oczywiście jesteś w błędzie bo to nie to samo co Czyste powietrze. Nie o to chodzi, ale spox. Co innego można otrzymać w tym kraju "dotację" w formie o jakiej pisałem lub preferencyjny kredyt, 6 lat temu instalowałem kolektory słoneczne i preferencyjny kredyt który dostałem to 12000 PLN na kolektory mówiłem że kredytu nie chcę bo nie potrzebuję więc musiałem zanieść "kaucję" w postaci 12000 PLN do banku na poczet "spłacenia" kredytu. Jaja jak berety były bo nie dość że kaucja w banku to w 2 miesiące spłaciłem kredyt aby zwrócili mi "kaucję". Czyste powietrze to tylko kredyt na PV, Energia + nie wiadomo co to będzie ale będzie kolejny bubel bo tęgie umysły myślą jak za cudze pieniądze zainstalować PV na domach. PiSiory dają 400+(mama+), 500+, emeryt+ a drugą ręką zabierają ci kasę na to więc energia+ jak sama nazwa wskazuje musi robić to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 01.03.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Energia + nie wiadomo co to będzie Szybko zmieniasz zdanie, bo przed chwilą było. Program Energia+, to nic innego jak Czyste powietrze preferencyjny kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jak to dobrze że ty już wiesz że będą panele dawali gratis do zakupionego 1 panela dadzą 5 gratis i inwerter za 1 PLN przy zakupie 2 szt.Dobrze że żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym i każdy z nas zarabia średnią krajową około 6000 PLN i każdego z nas stać aby na co 2 domu były panele PV jak u Niemców jest 10% takich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.03.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Wczoraj rozmawiałem z klientem, jedno z urządzeń zgłasza błąd. Mierzymy fazy 1-230, 2-230, 3-260. Okazuje się sąsiad ma wielką instalację PV. Pytanie co ma robić klient: 1 wymienić urządzenie/ 2? Sieć NN pewnie ma z 50 lat, albo i więcej. Doraźnym wyjściem jest przepiąć prądożerne urządzenia na "trefną" fazę i modlić się, by następny "posiadacz" nie założył PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 01.03.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jak to dobrze że ty już wiesz że będą panele dawali gratis do zakupionego 1 panela dadzą 5 gratis i inwerter za 1 PLN przy zakupie 2 szt. Dobrze że żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym i każdy z nas zarabia średnią krajową około 6000 PLN i każdego z nas stać aby na co 2 domu były panele PV jak u Niemców jest 10% takich domów. No pewnie. Będą rozdawać za darmo i jeszcze ci dopłacą, żebyś tylko se założył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 01.03.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Napisał pkorol Zobacz postWczoraj rozmawiałem z klientem, jedno z urządzeń zgłasza błąd. Mierzymy fazy 1-230, 2-230, 3-260. Okazuje się sąsiad ma wielką instalację PV. Pytanie co ma robić klient: 1 wymienić urządzenie/ 2? A mnie się wydaje że "wielka instalacja PV" nie może psuć tylko jednej fazy bo zapewne jest 3f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 No pewnie. Będą rozdawać za darmo i jeszcze ci dopłacą, żebyś tylko se założył. Widzisz jak ładnie użyłeś słowa "dotacja" bez jego wymawiania. Ale rzeczywistość będzie z deka inna jak każda ze słowem dotacja w tle. A mnie się wydaje że "wielka instalacja PV" nie może psuć tylko jednej fazy bo zapewne jest 3f. Dobrze gada polać mu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Zdziwisz się. PV coraz bardziej dostępne, a prąd coraz droższy. Do tego wychodzi polityczny program Energia+. Nie tylko osoby prywatne będą miały status prosumenta. Mogę się z Tobą założyć że za 10 lat mniej niż 10% domów będzie miało fotowoltaike na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Może, jeśli do sieci oddaje na jednej fazie bo pozostałe dwie zjada autokonsumpcja. Po raz przy 260V inwerter już dawno by się wyłączył, po dwa autokonsumpcja "wielkiej instalacji PV" to urządzenia chyba też są 3f? Chyba że na 2 fazach mają zawody w gotowaniu wody w wiadrach grzałkami 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 01.03.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Po raz przy 260V inwerter już dawno by się wyłączył, po dwa autokonsumpcja "wielkiej instalacji PV" to urządzenia chyba też są 3f? Chyba że na 2 fazach mają zawody w gotowaniu wody w wiadrach grzałkami 12kW. Tak, to jest pralnia. Energetyka się rusza gdy parametry sieci odbiegają od normy chyba na 15%. Czyli jak masz 280V i palą ci się odbiorniki, to wina twoja, bo sieć pracuje prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 01.03.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Widzisz jak ładnie użyłeś słowa "dotacja" bez jego wymawiania. Ale rzeczywistość będzie z deka inna jak każda ze słowem dotacja w tle. Dobrze gada polać mu. Nie wiem gdzie ty wyczytałeś tam "dotacja". No ale kolejny raz spox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 01.03.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Po raz przy 260V Fronius bezproblemowo pracuje, bo górny limit ma 280V a dolny 150V. Te urządzenia "chyba" są 3F, a może "chyba" nie są. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Po raz przy 260V Fronius bezproblemowo pracuje, bo górny limit ma 280V a dolny 150V. Te urządzenia "chyba" są 3F, a może "chyba" nie są. Serio ciekawe co na to instrukcja? Zakres napięcia AC (Umin - Umax) 180 - 270 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) No wlaśnie. Co na to instrukcja. https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/produkty-i-rozwizania/wszystkie-produkty/falownik/fronius-symo/fronius-symo-10-0-3-m Faktycznie co za produkt jedni piszą tak inni siak https://www.fronius.com/pl-pl/poland/energia-sloneczna/produkty-i-rozwizania/mikroinstalacje/falownik/fronius-primo/fronius-primo-8-2-1 No ale to miała być "wielka instalacja PV" a nie jakieś byle 10kW Tak napięcie podnosi moja instalacja 5kW Edytowane 1 Marca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.03.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jak podłączysz kilka takich albo tych 20kW równolegle to będzie wielka. No ale podając dane 8kW inwertera też nie patrzysz na coś wielkiego. Faktycznie kupujesz 4 inwertery po 10kW zamiast jednego 40kW - Janusz Biznesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Tak, to jest pralnia. Energetyka się rusza gdy parametry sieci odbiegają od normy chyba na 15%. Czyli jak masz 280V i palą ci się odbiorniki, to wina twoja, bo sieć pracuje prawidłowo. Nie. Napięcie normatywne to -10%/+10%. Czyli od 207V do 253V wsio jest w pariadku. A niestety napięcie niższe lub wyższe może występować w 5% 10 minutowych średnich. Ale dzownić i zgłaszać trzeba. Masz prawo zarządzać montażu urządzenia pomiarowego. Jeśli tak wysokie napięcie występuję długo, to jest szansa że stwierdzą że faktycznie nie spełnia norm. Będziesz miał podkładkję przynnajmniej jak coś strzeli. Bez Twoich zgłoszeń to Oni o problemie "nie wiedzą" a już na pewno nic nie zrobią ami z siebie. Edytowane 1 Marca 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Po raz przy 260V Fronius bezproblemowo pracuje, bo górny limit ma 280V a dolny 150V. Te urządzenia "chyba" są 3F, a może "chyba" nie są. Tak, ale jak prawidłowo ustawisz normę kraju, to powinno się wyłącząc przy mniejszej tolerancji. Jak ustawisz inne kraje, to może pracować dłużej. ALe formalnie ZE CIę może ścignąć za ustawienie niepoprawnej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Faktycznie kupujesz 4 inwertery po 10kW zamiast jednego 40kW - Janusz Biznesu.Napisał ten co ma 2 inwertery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts