marcinbbb 04.03.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Wysłałem na pocztę e-mail. Bóg zapłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 04.03.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Taa... Trzeba jeszcze wiedzieć gdzie szukać... Chyba jestem jakiś "wczorajszy" bo nie mogę znaleźć albo nie umiem szukać... Karta katalogowa: http://www.samilpower.com/uploadfiles/product/NewDatasheet_SR-S_PL_001.pdf Certyfikat: http://www.samilpower.com/uploadfiles/product/EFSH15082088-IE-14-V01Encrypted.pdf Dziwne, że karta katalogowa jest w języku polskim a certyfikat w angielskim. Te inwertery zdjęli z produkcji i może gdzieś się zapodziało polskie tłumaczenie. Napisz do nich, zapewne gdzieś mają. Zawsze to dodatkowe oszczędności na tłumaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2019 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Karta katalogowa: http://www.samilpower.com/uploadfiles/product/NewDatasheet_SR-S_PL_001.pdf Certyfikat: http://www.samilpower.com/uploadfiles/product/EFSH15082088-IE-14-V01Encrypted.pdf Dziwne, że karta katalogowa jest w języku polskim a certyfikat w angielskim. Te inwertery zdjęli z produkcji i może gdzieś się zapodziało polskie tłumaczenie. Napisz do nich, zapewne gdzieś mają. Zawsze to dodatkowe oszczędności na tłumaczeniu. Wielkie dzięki... Tak swoją drogą gdzie można kupić elementy konstrukcyjne do montażu instalacji naziemnej...? , ( Jedyne miejsce na którym mogę zmieścić instalację to tyły mojej działki...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 05.03.2019 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Ja myślę, że najlepiej wyjdzie kilka wbetonowanych stalowych słupów np. z profila zamkniętego. Na szczycie każdego słupa ucho do przykręcenia profila pv poprzez śrubę młotkową. Na dole każdego słupa dospawane ramię o odpowiedniej długości aby uzyskać wymagany kąt. Na końcu każdego ramienia również uchwyt do przykręcenia profila pv poprzez śrubę młotkową. Takie coś w rozsądnej cenie zrobi każdy zakład ślusarski. Można dać w ocynk i będzie gites. Przy każdym słupie trawkę wykosisz a jak zrobisz zasieki z alu to będziesz klął ile wlezie.Stosując odpowiednie profile można zminimalizować liczbę słupów:https://www.olx.pl/oferta/profile-aluminiowe-montazowe-cnc-systemowe-bosch-rexroth-CID628-IDxnEJn.html#9f2dd717f4 Profile nr 9 i 10 wyglądają konkretnie. Edytowane 5 Marca 2019 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Są jeszcze konsole z HDPE, obciążanie bloczkami fundamentowymi, używane w bezinwazyjnych montażach na dachach płaskich. Łatwe w przestawieniu, jakby coś wyrosło, albo sie wybudowało A teren pod konstrukcją kratową można wysypać żwierem (klińcem) i zapomnieć o koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.03.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Taka ciekawostka o oszukańczych licznikachhttps://wysokienapiecie.pl/17500-prosumenci-poszkodowani-przez-liczniki-energii/#dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 05.03.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Taka ciekawostka o oszukańczych licznikach https://wysokienapiecie.pl/17500-prosumenci-poszkodowani-przez-liczniki-energii/#dalej Czyżby, raczej inwerterach co przekłamują by klient był zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Czyżby, raczej inwerterach co przekłamują by klient był zadowolony:) To pewnie panele opisują moc jako 300W a w rzeczywistości mają 120W by klient był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.03.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Na moich przyłączach 1-fazowych liczniki z ZE liczą prawidłowo. Mam dodatkową kontrolę na podlicznikach.Koszt takiego 1-fazowego podlicznika to zaledwie 21 złotych, a ma się praktrycznie pełną kontrolę przepływu energii. Nie ma róży bez kolców, zużycie własne energii takiego licznika to około 1 W. Jak się ma takich zabawek z 5 sztuk, to w skali roku uzbiera się kilkadziesiąt kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 vr5 jeśli licznik bierze 1W to rocznie zjada 8kWh a to żadna ilość energii Sharp polikrystaliczny o mocy katalogowej 275W ma moć praktyczną ok 200W. Oczywiście ZE bierze do obliczeń mocy instalacji te 275W. Może i moc praktyczną ma 200W, ale zdarzają się sytuacje że ten panel faktycznie daje 275W. U mnie w tej chwili jeci 1,7kW więc /12 paneli = 140W z każdego panela ale jeszcze południa nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.03.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Sharp polikrystaliczny o mocy katalogowej 275W ma moć praktyczną ok 200W. Oczywiście ZE bierze do obliczeń mocy instalacji te 275W. Jakieś nowe pojęcie. Moc praktyczna Podzielisz się definicją? ZE na liczniku mierzy a nie liczy. Więc jakby Twoje panele miały "moc praktyczna" to licznik energii (zakjładając że nie jest uszkodzony) też dobrz zmierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.03.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Tak daje ale może przez minutę dziennie. Jeśli tylko przez minute dziennie miałeś promienioweanie 1000W/m2 i słońce pod odpowiednim kątem, to co w tym takiego dziwnego? Chcesz mieć odpowiedz, kup se jakiś ksalibrowany czujnik poziomu nasłonecznienia. Wtedy będziesz mógł wyciągąc wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Nie wiem nie znam się, ale dziś musi świecić 1000W/m2 Tu instalacja pod optymalnym kątem około 35* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.03.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Wiesz co to są normy STC i NOCT? Panel ma moc 275W wg normy STC i 204W wg, normy NOCT Na norma NOCT wlaśnie dotyczy takich realnych (praktycznych) warunków naświetlenia. Wiem co to jest, najwyrażniej w przeciwieństwie do Ciebie. Twój panel ma 270W przy owych 1000W/m2, które rzadko wystepują w naszym klimacie i szerokości geograficznej. Narzekanie, że Ci panel nie produkuje 270W cały czas lub jest jakiś zły jest wyrazem braku zrozumienia tematu. Zanieś ten panel na kasprowy wierch i się okaże że mam "moc praktyczną" 350W. Rozumiem, że czułbyś się lepiej, gdyby STC było zdefiniowane dla 500W/m2, wtedy byś się cieszył że panel masz lepszy niż w katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.03.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dlaczego zakładasz coś o czym nie możesz mieć żadnej wiedzy i na tej podstawie wyciągasz wnioski? Dobre wnioski wyciągam. Panel produkuje tyle co w katalogu, to promieniowanie musi być w okolicach "katalogowych". To ty zakładasz bez skalibrowanego pomiaru promieniowania, że moc panelu spada chwile po przejsciu chmury. Rozumiem, że oczami potrafisz odróznić 1000W/m2 od 900W/m2. Brawo Ty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Istotą tego co napisałem było to że ZE bierze do określenia mocy instalacji, moc paneli która praktycznie nigdy nie występuje. 3 posty wyżej pokazałem te "warunki które praktycznie nigdy nie występują" dziś chciałeś moc max panela dostałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.03.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 @marcinbbb Dla mnie to bez różnicy, ale są tacy, co zużywają przez 2 miesiące 80 kWh, a też mają chęć sprawdzenia, czy licznik z ZE działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Czy te panele to są firmy Sharp ND-RB275? A jakie to ma znaczenie że niby te panele inne standardy STC i NOCT? Moc mają identyczną a przecież takie warunki prawie nigdy nie występują! Zresztą tu masz drugą moją instalację dają zgodnie z Twoimi normami 200W 12 paneli Edytowane 6 Marca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Jeśli to nie są te panele które ja mam to nie mamy co porównywać. Oczywiście że tak odnieś się do tej tabeli A później do produkcji którą pokazałem, a później powtórz jeszcze raz: "moc paneli która praktycznie nigdy nie występuje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.03.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Do czego mam się odnieść? To nie o te panele mi chodzi. Odnosisz się do norm które są wyznaczone dla wszystkich paneli a jak pokazuje jakie normy mają moje i że produkują więcej niż NOCT mówi piszesz że to nie te panele. Chłopie weź się prześpij troszkę bo jakby to powiedziesz zachowujesz się jak dziecko we mgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts