Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Akurat dla dzieci to żaden problem. :D Brudne dzieci to szczęśliwe dzieci. :p

Czy ktoś już zanotował spadki cen paneli instalowanych przez firmy po uwolnieniu z cła antydumpingowego, czy jeszcze firmy się nie wystrzelały?

Cena mojej instalacji wzrosła z 26.000 PLN (listopad 2018) do 28.000 PLN , 5,2 kWp 16 x Q.Cells 325Wp + opty + SolarEdge

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę sporo, racze bliżej 4k zł/kwp uznawane jest za przystępną cenę rynkową, a w Twoim przypadku cena zbliża się do pułapu 5,4k zł/kWp. Ja planuję samemu montować swoją mikroinstację (ale podłączać z pomocą znajomego elektryka) i raczej celuję w okolice 2,5-3k zł/kWp. Przy moich założeniach instalacja zwróci się w około 7-8 lat, a liczyłeś okres zwrotu dla Twojej?

Oglądałem już kilka wycen po około 4000 PLN/kWp więc tragedii nie ma. Myślę że już bardziej ceny nie spadną jeśli już to wzrosną bo "sezon się zbliża".

Nie chodzi mi o zwyżki sezonowe, tylko ogólny trend. Skoro w Australii panele kosztują 2800 zł/kWp to nie znajduję przyczyn dlaczego u nas miałby być tak drogie. Minęło mało czasu po uwolnieniu cen, bo ja się spodziewam wyraźnych ruchów w przyszłym roku, ale zapytać już teraz można. :p

Nie chodzi mi o zwyżki sezonowe, tylko ogólny trend. Skoro w Australii panele kosztują 2800 zł/kWp to nie znajduję przyczyn dlaczego u nas miałby być tak drogie. Minęło mało czasu po uwolnieniu cen, bo ja się spodziewam wyraźnych ruchów w przyszłym roku, ale zapytać już teraz można. :p

Robi się tego coraz wiecej, wiec nie ma siły to trend będzie spadkowy. Ale tempa nie przewidzisz, bo może być uzależniony od jakiejś politycznej chińskiej deklaracji.

Jak pisałem, wyrażny spadek był bezpośrednio po znieseiniu cen.

Ale w PL kupisz same panele poli, brutto (23%) poniżej 2000PLN za KWp. WIec w czym problem? Mono pewnie kolo 2000PLN brutto. Chyba że piszesz o cenie na gotowo, no to gfaktycznie 2800 na sensownych i nowych komponentach to się nie da.

Wymieniaj paliwo w zbiorniku przynajmiej co 6 miesięcy i mieszaj co miesiąc bo się zamieni w galaretę. Diesel jest wspaniałą pożywką dla bakterii. :)

Spokojnie to takie paliwo za wschodniej granicy co ma normalnie siarke zamiast glonów w składzie. :) Tutaj wystarczy pomieszać i 2 lata stoi :)

No popatrz a ja wydałem kase na swoją zabawkę 7kW w dieslu i nie moge sie doczekać kiedy mi wyłączą prąd :) , odpalam co tydzień na 10 min aby nie zardzewiała :)

To faktycznie świetne rozwiązanie. Masz zestaw do zasilania awaryjnego przy domu za jakieś 700 000 zł i robisz w koło niego 10 razy więcej niż przeciętny użytkownik pieca gazowego. Wstawiłbym po bożemu UPSa i przestał własne dzieci podtruwać :p

i robisz w koło niego 10 razy więcej niż przeciętny użytkownik pieca gazowego.

Ale o co kaman ? po pierwsze nie rozumiem co mam więcej robić , raz na tydzień odpalić z pilota generator ? po drugie to nie mam gazu a nawet jakbym mógł to bym go nie chciał.

Wstawiłbym po bożemu UPSa i przestał własne dzieci podtruwać :p

A ile kosztuje 7kW UPS ?

co do podtruwania to rozumiem ze nie jezdzisz samochodem ?

Trochę sporo, racze bliżej 4k zł/kwp uznawane jest za przystępną cenę rynkową, a w Twoim przypadku cena zbliża się do pułapu 5,4k zł/kWp. Ja planuję samemu montować swoją mikroinstację (ale podłączać z pomocą znajomego elektryka) i raczej celuję w okolice 2,5-3k zł/kWp. Przy moich założeniach instalacja zwróci się w około 7-8 lat, a liczyłeś okres zwrotu dla Twojej?

Z 5,2 kWp mam roczny uzysk ok. 860 kWh/kWp czyli 4.472 kWh (wg oferty)

Roczne zużycie to ok. 4.000 kWh.

Zakładające bezpośrednie zużycie na poziomie 25% do rozliczenia z zakładem energetyczny pozostaje 3.000 kWh.

Z 3.472 kWh dostanę 80% czyli 2.780 kWh.

Muszę więc normalnie kupić ok. 220 kWh x 0,5119 zł/kWh = 112 zł.

Do tego opłaty stałe 325 zł rocznie.

Z instalacji PV otrzymują "za darmo" (ale za koszt instalacji PV) 3.780 kWh za które w dzisiejszych cenach zapłacę ok. 1.935 zł rocznie.

Nie biorąc pod uwagę inflacji, wzrostu cen ee, ubezpieczenia instalacji PV (?) jakiś przeglądów czy napraw:

28.000 zł / 1.935 zł = 14,5 roku.

Nie biorę tez pod uwagę spadku sprawności paneli - do ok. 80% po 20 latach.

Chyba nie warto instalować ?