adam_mk 22.03.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 "Jest jakieś inne wyjaśnienie na obserwowane zmiany? Bo to, że tego będzie dramat to jest pewne, pytanie tylko w jakiej skali i czy przekroczymy punkt, z którego odwrotu nie będzie." No... jest... Zauważyłeś, ze DEMOKRACJA wprowadzana jest tam, gdzie był spokój z powodu zamordyzmu i gdzie JEDNOCZEŚNIE jest ROPA?!!! Wiesz co by było jakby Amerykany za 2 $ galona benzyny kupić nie mogli?!!!!!!! Punkt bez odwrotu - jako ludzkość - przekroczyliśmy już jakiś czas temu. Inaczej... LEPIEJ - TO JUŻ BYŁO!!! Ale uspokój swe sumienie! Ziemia sobie poradzi! Skala? - Totalna! Tylko nie teraz... No, niedługo, ale... PO NAS - CHOĆBY POTOP!!! Wam się musi zwracać to dziwicie się, ze ktoś dba wyłącznie o ZYSKI TU I TERAZ?! Zwykle "robiły się" wojny, jak problemy narastały. Teraz jedna dobra a globalna wojna jest w stanie nieźle oddalić w czasie czekający Armageddon. Przy okazji ZNOWU technika wskoczy na wyższy poziom... jak to w wojnę. Olej to eko. Rok w tę czy w tamtą... - co za różnica? Planowana redukcja to 1 z dziesięciu (ma zostać). Może akurat - Ty? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.03.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 A ja odkryłem wolnowar i na słońcu zrobiłem obiad na 2-3 dni dla trzech człowieków. Widzita ekologi ile je eminsji planecie zaoszczędziłem? Starą antenę sat okleiłeś folią samoprzylepną? Uważaj, bo tym można nieźle się skrzywdzić! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.03.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Gdzie o tym można poczytać? Pod jakim hasłem ewentualnie? To aż niewiarygodne, i ogólnie jesteś pierwszym z setek z którymi dyskutowałem o panelach i kosztach zwrotu (w tym instalatorach) a który pisze o takiej możliwości. Gdyby tak było, to wręcz bajka. 4500 przy 5kWp to pewnie się jakoś wydusi, ale 3500 to marzenie ściętej głowy... Co mnie trochę dziwi gdy kWp dobrego panela z fabryki wyjeżdża za 1600 zł. Basen 35m3, niemała pompa pewnie będzie działać, ale też myślę głównie w nocy. Podobnie jak i grzanie żeby na rano woda była ciepła. Ja podchodzę tak, żeby mi dachu wystarczyło. Niemniej my też bytujemy dużo w weekend, więc G12W jest dla nas super, szczególnie na zimę. Jak wspominałem zużycie będę mieć niemałe, bo ponad 16MWh/rok. Tu IMHO nie ma bata żeby był sens G11, bo nawet teraz w G12W mi taniej średnio kWh wychodzi (0,47). Skąd taka zmiana jakiś czas temu bodajże TY---- byłeś za taryfą (G12as) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.03.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Starą antenę sat okleiłeś folią samoprzylepną? Uważaj, bo tym można nieźle się skrzywdzić! Adam M. Nie robiłem piecyka słonecznego. Tylko w uproszczeniu garnek z grzałką 200 W sobie kupiłem. Tak aby gotować na słoneczku i w taniej taryfie. Bo moja butla z orangutanem idzie do garażu i indukcja przybywa już piątek powinna być nowa kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 23.03.2019 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Rozpocząłem nowy wątek odnośnie mikroinstalacji PV on-grid. Zakładam, iż będzie trochę bardziej merytoryczny i przejrzysty (o ile się przyjmie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 23.03.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Zgadza się. ENERGA dyma prosumentów rozliczając ich co dwa miesiące. Prąd wyprodukowany w drogiej strefie zaliczają ci na zużycie w taniej...poza tym nie bilansują międzyfazowo. To najgorsze z możliwych rozwiązań, dlatego musiałem wstrzymać się z instalacją PV do momentu, aż warunki będą bardziej korzystne. Giganci energetyczni czują się bezkarni... Często prowadzą wirtualną księgowość z naruszeniem prawa. U mnie taryfy G12 i pochodne są rozliczane metodą proporcjonalną, lub jak kto woli "optymalną dla Prosumenta". Ja poniosłem stratę na pierwszych 2 fakturach, bo zawyżono zużycie w taryfie dziennej. Powołano się na Ustawę OZE. Jest to kłamliwe tłumaczenie, gdyż jeśli się zliczy łącznie zużycie energii za oba okresy, to wynik przeliczeń jest inny, niż suma z 2 faktur. Przecież zużycie już nastąpiło i nie może być różne!!! Ja to przeliczyłem stosując algorytmem udostępnionym przez uczciwego pracownika energetyki (anonimowego). Wracając do Ustawy OZE - nie ma tam zapisów z których by wynikało, że Klient powinien być rozliczany w taki sposób by "wyciągnąć" od niego maksimum kasy. Ponosimy straty, to fakt, ale jak takie niezbyt etyczne "kręcenie lodów" wpływa na morale pracowników firmy mających świadomość, że Klient to "dojna krowa". p.s. Obecnie produkcja mojej PV bilansuje się w całości ze zużyciem i nie mam problemów z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 23.03.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Witam.Potrzebuję kupić w rozsądnej cenie panele, czy możecie coś powiedzieć o tych panelach?https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-solary-330watt-najwyzszej-jakosci-CID628-IDz3AoY.html#4d02e1fe17;promoted Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.03.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Jeśli ktoś szuka paneli fotowoltaicznych w dobrej cenie to polecam dzwonić pod: 502 521 819. Lokalizacja: Kalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.03.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Witam. Potrzebuję kupić w rozsądnej cenie panele, czy możecie coś powiedzieć o tych panelach? https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-solary-330watt-najwyzszej-jakosci-CID628-IDz3AoY.html#4d02e1fe17;promoted Masz bliżej do Kutna. Takie same panele taniej. Mogę pomóc załatwić nowy inwerter w dobrej cenie. Edytowane 23 Marca 2019 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.03.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Masz bliżej do Kutna. Podobne panele taniej. https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-330w-nowe-CID628-IDymLfr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.03.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Witam. Potrzebuję kupić w rozsądnej cenie panele, czy możecie coś powiedzieć o tych panelach? https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-solary-330watt-najwyzszej-jakosci-CID628-IDz3AoY.html#4d02e1fe17;promoted https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-330w-nowe-CID628-IDymLfr.html I jedne "Produkcji Niemieckiej Luxor Solar Gmbh" i drugie "nowe panele fotowoltaiczne PV Astronergy 330Wp - wyprodukowane w Niemczech." to w przeliczeniu na standardowy wymiar 285 Wp więc przy cenie 599 PLN lub 550 PLN to nic rewelacyjnego. Przecież można kupić Q.Cells DUO 310 Wp za 500 PLN. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355031-Fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny-) Edytowane 23 Marca 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jak już to TVNasi To chyba ci od TKM No i zeby nie było że wątek schodzi na OT : moj sasiad zalozył również PV tylko w ukladzie wschod-zachod i widze ze mam mniejsze wachania sieci. Chyba dzieki naszym PV odciazylismy ten segment sieci energetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.03.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jeszcze o redukcji CO2 , jak to widzi Bill Gates : Szczególnej uwadze polecam fragment od 1:05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 24.03.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Wytłumaczenie Z około 3 miliardów zrobiło się ponad siedem a KAŻDY OSOBNIK CHCE DOM I AUTO, klimę, komfort itd... Witam, czytam to i owo. Mówią, że jest zaledwie ponad 1 miliard ludzi, są przekonywujące. A że klimat zmieniał się i wciąż zmienia to może wcale nie od nas zależeć. Kiedyś byłem w jakimś muzeum na śląsku i było tam zdjęcie okolicy, same huty w koło, smog taki, że szczęka opada. No i, to oni pewnie 150 lat temu zatruli środowisko i teraz nam się odbija czkawką? Miejmy dystans do wszystkiego, bowiem z boku widać lepiej. Ja wcale nie zauważyłem, że "TU się musi zwracać". Gdy piszę o akumulatorach ze szrotu i są świetnie się bilansują, to dostaję wręcz szydercze rady. Nikt nawet się nie raczył pochylić nad tematem, co ten gość gada? Akumulatory ze szrotu, przecież tym samochodu nie odpalisz bo to złom, a że gada że inaczej je traktuje, bzdura, a że są zbilansowane-bzdura jeszcze większa bo to nie możliwe.A gdy nagrywam i publikuję zdjęcia to piszą, że jestem bajkopisarzem. Ci którzy piszą o tym, ze ma się zwracać, to instalują najdroższe rozwiązania albo je reklamują. Jak morzę się nie zwrócić, przy aku za cenę złomu, przecież porządne aku mają kosztować 10 tys i wtedy się zwróci. Na elektrodzie w ogóle zablokowali po publikacji informacji, że ładuję baterię 48V zwykłym zasilaczem ATX w tandemie z panelami. I przez zupełny przypadek odkryłem, że zasilacz ATX zachowuje się dokładnie tak samo jak prawdziwy MPPT. Bo wykazywał takie same wyniki w porównaniu z MPPT. Więc pytanie komu i co ma się opłaca? Na pewno nie Kowalskiemu, bo suma sumarum zostanie wydymany. Opłaca się tylko i wyłącznie kiedy sam wszystko zrobisz i pokażesz najwyżej palec w nie określonym kierunku! Gdyby jakaś technologia na prawdę mogła uratować świat to rozdawaliby to na każdym rogu za darmo, a tak nie jest. Edytowane 24 Marca 2019 przez pkorol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 "Gdyby jakaś technologia na prawdę mogła uratować świat to rozdawaliby to na każdym rogu za darmo, a tak nie jest. " Nie masz racji...Każdą technologię, która może uratować świat głęboko schowają, bo na tym się nie zarabia!!!Tyle jest pieprzenia o ekologi i dymiących autkach...Napęd na LPG jest dobrze dopracowany i znacznie czystszy!A jednak autek na LPG (takich - specjalizowanych do tego paliwa) nie robią!Komu wtedy sprzedaliby tę benzynę i ropę?Sami mieliby ją sobie wypić? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Gates ma ciekawy sposób na zmniejszenie populacji na ziemi - VACCSINES. No, ma... Wlazł w to ze sporą kasą. Zasponsorował ONZ a oni dali szyld. Potem było sporo zgonów i ciężkich NOPów w Afryce i Indiach... Znaczy - to działa! Teraz forsują PRZYMUSOWE szczepienia w razie ogłoszenia pandemii. No i... definicję pandemii sobie też zmienili na swoją modłę. Ale... kogo to obchodzi? Przecież szczepienia to ratunek dla ludzkości! - No, tak! Tak jak Gates to rozumie... (także Agenda 21 i ONZ...) A przy okazji da się na tym dobrze zarobić. Są lepsi od Hitlerowców, bo barany same lecą się szczepić i jeszcze ciężką kasę im płacą... Adam M. Edytowane 24 Marca 2019 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.03.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 " Nie masz racji... Każdą technologię, która może uratować świat głęboko schowają, bo na tym się nie zarabia!!! Matko, co Ty chłopie palisz..... Jak z powodu ukrycia technologii mogących uratować świat, kiedyś świat pierdyknie, to co zrobią CI pogaci, źli, którzy naszym życiem sterują i chemtrialsami trują? Ich dulary będą na wagę papieru tualetowego. Oni chcą więcej i wicej a nie żeby się zawaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.03.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Wytłumaczenie jest bardzo proste... DEMOGRAFIA i POSTĘP TECHNOLOGICZNY. Wawel, Malbork i piramidy widziałeś choćby na zdjęciach? Zbudowali je LUDZIE dysponując mocą rzędu 100W/osobę. No, trochę to trwało... Też coś zbudowaliście... Jakiej MOCY narzędzi użyliście? Lepsza wiertarka to jak wysiłek 10-15 ludzi JEDNOCZEŚNIE!!! Od jakich stu lat mamy prawie powszechny dostęp do TANIEJ mocy (w sensie fizyki). W efekcie - wzrosła efektywność produkcji od żywności przez konfekcję do budownictwa. MOŻNA się było mnożyć bez opamiętania, bo i wiele chorób poskromiono. LEKI skuteczne odkryto. Higienę wprowadzono. Wodociąg, kanalizę i sracz spłukiwany (taki jak na Krecie ze 4 tysiące lat temu). Z około 3 miliardów zrobiło się ponad siedem a KAŻDY OSOBNIK CHCE DOM I AUTO, klimę, komfort itd... Coś z tym trzeba zrobić - no to wymyślono! ONZ się tym zajął... A taki Gates mu pomaga... (Agenda 21, https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/czy-swiatowa-elita-szczepi-swoje-dzieci https://ligaswiatowa.tumblr.com/post/138605660444/indie-pozywaj%C4%85-billa-gatesa-bill-gates-musi ) Linki pierwsze z brzegu. Znajdźcie sobie "swoje" w "waszej " gazecie, bo pisali o tym wszyscy. (Czcionką różnej wielkości) A puki co, to rzucono głąbom ochłap w postaci walki z CO2, aby mieli się czym podniecać... Igrzyska, bo jakiś chleb maja przecież... No i spokój jest tam, gdzie ma być! Niech się haratają po ryjach za śmieciuchy, gaz czy PV nie takie czyste jak by miało być... Działa... Czytać sieć trzeba umieć. A zasadę - po owocach poznacie ich - znacie? W Rzymie mawiano - ten dokonał kto ma z tego korzyść! Ale... O tym trzeba pamiętać jak dymu oczka pełne. Adam M. Sorry, Adam, ale dochodzę do wniosku że Ty zwyczajnie chory jesteś. Proste pytanie: czemu kiedyś CO2 było mniej a teraz jest wiecej a ten w odpowiedzi sru swoje teorie spiskowe. I Teorie spiskowe to domena ludzi głupich, niewykształconych. A że Ty czasem coś z sensem potrafisz napisać to zostaje wyłączeni jakiś rodzaj choroby :-/ Zdrowia więc życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.03.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 To zaczyna byc irytujace , najpierw ta ewangelizacja grzejac pradem z elektrowni węglowej wieszczysz kataklizm ekologiczny. Potem trudność z łączeniem wątków (vide kontekst uzycia słowa "biedaku") a teraz to. Czy naprawdę wszystko muszę tłumaczyć ? ehhhhh, niech ci będzie: chodzi o to że wiele razy bylismy okłamywani i warto się nad tym zastanowić , chcesz więcej przykładów ? zatoka świń, incydent w zatoce Tonkińskiej , operacja Northwoods, przekret Żarowkowy i tak mozna dlugo. Naprawde wierzysz we wszystko co usłyszysz w TV ? jeśli tak to gratuluje: grzej dalej "czystym prądem" z "czystego" węgla. Wygodny masz punkt widzenia., Co Ci nie pasuje, to musi byc przekrętm bo przecież ciągle nas okłamują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 25.03.2019 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Może ktoś przypadkiem przerabiał temat instalacji na gruncie: w jakiej minimalnej odległości od granicy działki można postawić panele? Instalacja na 8 paneli, a nie jakaś potężna farma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts