Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo dziekuje! Podsumowujac

1. Celowac we Froniusa - inne alternatywy?

2. Panele mono - polecacie jakis producentow?

3. Przy powyzszej konfiguracji cena 4 k pln brutto za 1kWp jest ok

Za 4000 brutto znajdziesz firmy. Ale to będzie 1/10 ofert albo i mniej, i trzeba być bardzo ostrożnym, bo firma może dramatycznie na czymś oszczędzać.

Raczej to będą małę firmy typu własciciel z 1-2 pracownikami. Wielkie firmy z drogim marketingiem wyjdą przy takiej samej instalacji sporo drożej.

Edytowane przez Jastrząb

Dzięki. Na szczęście to nie u mnie ... ale pokazuje ile czasami warte są "projekty" PV i zapewnienia o doświadczeniu i zapewnienia o tysiącach wykonanych instalacji.

Znalazłem tez taki diagram i w zasadzie potwierdza Twoje informacje.

[ATTACH=CONFIG]430176[/ATTACH]

Czy wykonawca powinien z tego powodu dać jakąś "upust" z tytułu mniejszej produkcji niż w podano projekcie ??

Nie wiem o jakim upuście mówisz? Jeśli ktoś zaofrował instalacje w takim kierunku i na papierze napisał, że będzie ona pradukować tyle co wystawiona na południe, lub inaczej dramatycznie się rozminał z wiedzą, to w moim odczuciu jest to zwykłę oszustwo. Po dobroci tego pewnie nie skoryguje.Chyba że wybitnie uczciwy w co wątpie skoro przekombinował projekt.

To ponownie, podaj listę firm które za takie kwoty robią. Wczoraj dostałem kolejną wycenę na 4800zł/kWp przy 6kWp instalacji.

nie wiem jak w WAW, ale u mnie na prowincji też bywaja takie ceny albo i wyższe...ale kto szuka (a nie marudzi!) ten znajdzie...a czasami i małe dofinansowanie z WFOŚ się przy okazji znajdzie :p

Jastrząb - masz racje, ale ja to chyba szczęście mam do wykonawców....;)

Tak, w moim przypadku ta firma to szef+1-2 pracowników.

W lokalnej, znanej firmie miałem wyceny na te same około 6,7kwp za 5-5.5k za 1kwp

Zrobiłem (po doliczeniu dofinansowania, o którym powiedział szef firmy) na duuuużo mniej...nie chcę pisać za ile, bo pewnie mało kto uwierzy...

Edytowane przez JTKirk

Nie wiem o jakim upuście mówisz? Jeśli ktoś zaofrował instalacje w takim kierunku i na papierze napisał, że będzie ona pradukować tyle co wystawiona na południe, lub inaczej dramatycznie się rozminał z wiedzą, to w moim odczuciu jest to zwykłę oszustwo. Po dobroci tego pewnie nie skoryguje.Chyba że wybitnie uczciwy w co wątpie skoro przekombinował projekt.

Projekt to było zdjęcie dachu z lokalizacją wszystkich paneli na połaciach pd-wch i pd-zach.

Przy montażu okazało się (info od montażystów) że nie da się tyle wstawić paneli co na umowie na tych dwóch połaciach.

Pozostała trzecie wolna czyli pn-zach.

W umowie jest tylko liczna paneli i typ paneli + typ falownika.

Nie ma prognozowanej produkcji lub info ile paneli na których połaciach.

Wg prostych kalkulacji prognozowana produkcja będzie o ok. 15% mniejsza niż w przypadku "projektowanej" lokalizacji.

Projekt pewniej jest do kitu bo spełniał oczekiwania Zamawiającego i dzięki temu było zlecenie na dużą instalację.

Ale dzięki temu wyszło taniej za 1 kWp zainstalowany.

Projekt i montaż wykonuje tzw. "duża" firma.

Bardzo dziekuje! Podsumowujac

1. Celowac we Froniusa - inne alternatywy?

2. Panele mono - polecacie jakis producentow?

3. Przy powyzszej konfiguracji cena 4 k pln brutto za 1kWp jest ok

Ad 1. Fronius jest w Polsce z tego co widzę takim pierwszym wyborem jeśli ktoś chce "markowy" i dobry falownik. Froniusa można bez żadnych dodatkowych "gadżetów" skonfigurować do wysyłki danych na serwis pvmonitor.pl. Alternatywą jest ABB - dużo mniej popularny, chyba dlatego że oni celują raczej w większe instalacje, czy SMA albo SolarEdge - ale te już są droższe. Kolega ma ZeverSolar i wygląda to też nieźle, interfejs webowy i apka na komórkę jest.

Ad 3. Ja dostałem ofertę minimalnie poniżej 4000 zł /1kWp przy Froniusie i panelach mono. Przy czym normalnie oferty zaczynały się od 4500 zł a kończyły na 5100 zł /1 kWp (co już było niezłym zdzierstwem). Samemu wychodzi taniej, ale nie miałem zamiaru robić montażu na dachu 40 stopni w pojedynkę bo to kompletnie nie moja bajka, a ja bardzo nie lubię szpitali czy kostnicy ;)

Edytowane przez mitch

Projekt to było zdjęcie dachu z lokalizacją wszystkich paneli na połaciach pd-wch i pd-zach.

Przy montażu okazało się (info od montażystów) że nie da się tyle wstawić paneli co na umowie na tych dwóch połaciach.

Pozostała trzecie wolna czyli pn-zach.

W umowie jest tylko liczna paneli i typ paneli + typ falownika.

Nie ma prognozowanej produkcji lub info ile paneli na których połaciach.

Wg prostych kalkulacji prognozowana produkcja będzie o ok. 15% mniejsza niż w przypadku "projektowanej" lokalizacji.

Projekt pewniej jest do kitu bo spełniał oczekiwania Zamawiającego i dzięki temu było zlecenie na dużą instalację.

Ale dzięki temu wyszło taniej za 1 kWp zainstalowany.

Projekt i montaż wykonuje tzw. "duża" firma.

Nie znam szczegółów wiec trudno mi się wypowaidać.

Jeśli oferta/kalkulacja byla zrobiona tylko na podstawie zdjęc i podanych wyniarów dachu, to moglby być jakieś nieścisłości.

Jeśli firma dach zobaczyła i powiedziała żę tam wejdzie tyle a tyle, a okazało się ze jednak nie wchodzi, to JA bym im podziekował. Albo zaproponował żeby w oferowanej cenie wstawili mocniejsze panele żeby się zmieściło tyle KWp ile miało być na pd-wch + pd-zach. Ja rozumiem, że jakiś pojedynczy panel może przy montażu pronlrmy związane z konstrukcja dachu. Ale żeby aż tyle? Po drugie co ze stringami? Tam się zrobiły 3 połacie różnie oświetlone, czy falownik ma 3 MPPT?

Niestety, to że ktoś jest dużą firmą, nie znaczy że musi robić dobrze :-( Ba, duże firmy to częśto nazwa i marketing a ekipt to podwykonwacy.

Mnie to koło ch... lata. Biorę wyceny rynkowe, bo się do mnie wykonawcy cyklicznie zgłaszają. Ceny na rynku są jakie są a nie takie jak ty utykasz ze swoich wykopalisk którymi się nie chcesz podzielić, bo to tajne przez poufne. Niewykluczone że by wyszło jakby doszło co do czego, że cena wychodzi jednak znacznie wyższa jak to zazwyczaj w firmach co się chwalą tabelkami w necie. Ergo, masz kontakt, to JEMU podaj, choćby na prv, a nie tutaj cwaniaka strugasz.

Jak komuś się szukać nie chce to niech montuje za 6k PLN/kWp przecież można - wystarczy chcieć. Ty jak zwykle uważasz że ktoś ma za ciebie wykonać całą robotę bo takich cen nie ma. A jak widać użytkownicy potwierdzają że takie oferty istnieją - ale ty nadal w to nie wierzysz.

Reasumując doskonale wiemy że do czasu aż nie skończysz chałupy nie zainstalujesz PV więc masz sporo czasu na szukanie ;)

Jak komuś się szukać nie chce to niech montuje za 6k PLN/kWp przecież można - wystarczy chcieć. Ty jak zwykle uważasz że ktoś ma za ciebie wykonać całą robotę bo takich cen nie ma. A jak widać użytkownicy potwierdzają że takie oferty istnieją - ale ty nadal w to nie wierzysz.

Reasumując doskonale wiemy że do czasu aż nie skończysz chałupy nie zainstalujesz PV więc masz sporo czasu na szukanie ;)

Panie "wiem ale nie powiem" pochwal się do pełności przekazu, ile zaplaciłeś firmie za swoją fotowoltaike 3KWp.....

Panie "wiem ale nie powiem" pochwal się do pełności przekazu, ile zaplaciłeś firmie za swoją fotowoltaike 3KWp.....

Może najpierw warto zapytać KIEDY zakładałem instalację a dopiero później zapytać ile zapłaciłem? Więc może zacznę od KIEDY w litopadzie 2015r czyli ponad 3,5 roku temu. Ile sporo mniej niż teraz bym za nią zapłacił ;) za 3,3kW na Suntech 275W monokryształ, inwerter GoodWe 3kW wraz z montażem niecałe 12000 PLN. I konstrukcja na dach płaski na trójkątach za 1800 PLN w sumie

11756 + 1800 = 13556

13556 / 3,3 = 4,1k PLN/kWp

W załączniku FV

Przechwytywanie.jpg

Może najpierw warto zapytać KIEDY zakładałem instalację a dopiero później zapytać ile zapłaciłem? Więc może zacznę od KIEDY w litopadzie 2015r czyli ponad 3,5 roku temu. Ile sporo mniej niż teraz bym za nią zapłacił ;) za 3,3kW na Suntech 275W monokryształ, inwerter GoodWe 3kW wraz z montażem niecałe 12000 PLN. I konstrukcja na dach płaski na trójkątach za 1800 PLN w sumie

11756 + 1800 = 13556

W załączniku FV

[ATTACH=CONFIG]430209[/ATTACH]

Drogo jak nie wiem co za te g... co tam masz :)

11756 + 1800 = 13556

W załączniku FV

[ATTACH=CONFIG]430209[/ATTACH]

Kiedyś pisałeś że zapłaciłeś 15tys. No ale z tak profesjonalnie wyglądającą fakturą nie będę przecież polemizował ;-)

Nie znam szczegółów wiec trudno mi się wypowaidać.

Jeśli oferta/kalkulacja byla zrobiona tylko na podstawie zdjęc i podanych wyniarów dachu, to moglby być jakieś nieścisłości.

Jeśli firma dach zobaczyła i powiedziała żę tam wejdzie tyle a tyle, a okazało się ze jednak nie wchodzi, to JA bym im podziekował. Albo zaproponował żeby w oferowanej cenie wstawili mocniejsze panele żeby się zmieściło tyle KWp ile miało być na pd-wch + pd-zach. Ja rozumiem, że jakiś pojedynczy panel może przy montażu pronlrmy związane z konstrukcja dachu. Ale żeby aż tyle? Po drugie co ze stringami? Tam się zrobiły 3 połacie różnie oświetlone, czy falownik ma 3 MPPT?

Niestety, to że ktoś jest dużą firmą, nie znaczy że musi robić dobrze :-( Ba, duże firmy to częśto nazwa i marketing a ekipt to podwykonwacy.

Pierwotnie firma (przy wizji lokalnej) twierdziła że na połaci pd-zach nie można montować .... ale jak widać zmieniła zdanie pod wpływem sytuacji.

Pomysł z montażem mocniejszych paneli jest bardzo ciekawy i "sprawiedliwy" ale co może być mocniejszego od 320Wp.

330Wp sprawy nie załatwi.

Strony świata załatwi SE i optymalizatory.

Mój komentarz: to nie wina projektu to wina dachu że nie pasuje do PV" ;)

Mam założoną instalację 7130 kwp. (koniec kwietnia)

Do tego falownik froniusa symo 8,2.

Będzie to razem dobrze działało czy dołożyć paneli? Do jakiej max mocy tak, żeby było optymalnie. Nie ukrywam, że interesowała by mnie instalacja 9,9 kwp.

Falownik prawie nigdy nie pracuje na 100% mocy.

Sprawdź o ile mniejszą sprawność ma falownik np. przy 50% mocy.

Kiedyś pisałeś że zapłaciłeś 15tys. No ale z tak profesjonalnie wyglądającą fakturą nie będę przecież polemizował ;-)

Dane wyciąłem ale jak chcesz zobaczyć zapraszam osobiście będzie do wglądu.

@marcin225 g... ale działa a chyba to jest najważniejsze. Zresztą 3,5 roku temu ceny były inne, a osób które miały PV i dzieliły się opiniami było bardzo mało. W porównaniu z dniem dzisiejszym opinii jest dużo a sprzęt o wiele łatwiej dostępny dodatkowo nie ma już cła na Chińszczyznę.