Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Mam założoną instalację 7130 kwp. (koniec kwietnia)

Do tego falownik froniusa symo 8,2.

Będzie to razem dobrze działało czy dołożyć paneli? Do jakiej max mocy tak, żeby było optymalnie. Nie ukrywam, że interesowała by mnie instalacja 9,9 kwp.

Przewymiarować możesz sporo, fronius to bodajże 25% tak że mu krzywdy nie zrobisz i gwarancji nie stracisz. Sensownie to zrobić w ten sposób, żeby nie obcinało za dużo. Łatwo dołożyć 1kWp paneli gdy Ci produkcja wzrośnie tylko o 500KWh w skali roku bo reszrte obetnie właśnie falownik. Najepiej skorzystać z programów któe to policzą z uwzględnieniem kierunku paneli i ich kata nachylenia. Ja mam panele 60 stopni od południa, falownik mniejszy o 15% i w tym roku falownik pracował z mocą maksymalną dosłownie minuty.

Któryms programe do projektowania się kiedyś bawiłem, to był darmowy na 30 dni. Polecam. Uwzględnia modele pogodowe, kierunki.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnią rzeczą na świecie którą mam ochotę lub potrzebę zrobić, jest jechać 300km żeby się przekonać czy gość któy pisze raz 15000 a potem, 13.500 "mylił" się za pierwszym czy drugim razem.

Jak to dobrze że pamiętasz takie rzeczy a przypomnisz publiczności w jakiej walucie się rozliczałem? Bo wcześniej tak bardzo cię to interesowało a teraz nagle przestało? Wcześniej 300km nie było przeszkodą a teraz nagle się stało. Dlaczego nie zapytałeś ile zapłaciłem za ostatnią instalację 1,7kW, albo wcześniejszą 1,6kW? Bo by ci styki nie wytrzymały i zazdrość by cię zjadła... że ktoś coś może mieć a ty musisz kupić. No ale tak już jest i trzeba się do tego przyzwyczaić.

Jak to dobrze że pamiętasz takie rzeczy a przypomnisz publiczności w jakiej walucie się rozliczałem? Bo wcześniej tak bardzo cię to interesowało a teraz nagle przestało? Wcześniej 300km nie było przeszkodą a teraz nagle się stało. Dlaczego nie zapytałeś ile zapłaciłem za ostatnią instalację 1,7kW, albo wcześniejszą 1,6kW? Bo by ci styki nie wytrzymały i zazdrość by cię zjadła... że ktoś coś może mieć a ty musisz kupić. No ale tak już jest i trzeba się do tego przyzwyczaić.

Proszę, mogę przypomnieć publiczności. napisałeś kwtę 15000 PLN, więc się rozliczyłeś w PLN. Nigdy mnie waluta nie interesowała w której się rozliczałeś. Jeśli pisząc PLN miałeś na myśli juany czy dolary australiskie, to wybacz że nie zrozumiałem oczywistych rzeczy. I sorki, ale nic mnie nie zżera :-)

bbb.jpg

Mam założoną instalację 7130 kwp. (koniec kwietnia)

Do tego falownik froniusa symo 8,2.

Będzie to razem dobrze działało czy dołożyć paneli? Do jakiej max mocy tak, żeby było optymalnie. Nie ukrywam, że interesowała by mnie instalacja 9,9 kwp.

Piszesz o dołożeniu do 10 kWp. W myśl nowych przepisów (od 27.04.2019 r.) jeśli byś przekroczył w panelach 10 kWp, to i tak nadal instalacja będzie traktowana jak ta =< 10 kWp, a ściślej ta własnie 8,2 kW, gdyż o wielkości jej w tym przypadku decyduje nominalna moc falownika. Piszę o tym, gdyż obecnie ZE nie może w dowolny sposób interpretować jaką masz moc PV., czyli marża ZE = 20 %. Oczywiście sugestia Kolegi @Jastrząb jest słuszna.

Jeśli kiedyś zabraknie Ci energii to do 10 kW możesz dołożyć jeszcze falownik 1,8 kW bez utraty kolejnych 10 procent produkcji oraz stosowną ilość paneli.

Więc jaka moc paneli byłaby optymalna?

Wg mnie moc paneli należy dobierać odpowiednią do posiadanych pieniędzy na taką inwestycję, rocznego zużycia prąd, miejsca na dachu lub na gruncie i możliwych kierunków świata.

Jeżeli masz roczne zużycie pądu w okolicach 10.000 kWh to możesz myśleć o takiej instalacji 10.000 kWp.

Jeżeli masz mniejsze a nie planujesz zwiększenia zużycia to może nie warto "marnować" pieniędzy?

Co zrobisz z nadprodukcją ?

nie wiem jak w WAW, ale u mnie na prowincji też bywaja takie ceny albo i wyższe...

Tutaj ceny są dodatkowo pompowane przez dotacje warszawskie. Konkurs wygrało jednak Innogy, kiedy przydrałowało do mnie z ofertą, to walnęli 7500zł/kWp. Ale proszę Pana, 40% dofinansowania Pan dostanie od miasta, to już nie wychodzi tak drogo -- hehe. Tak właśnie działają dotacje w tym naszym chorym kraju. Z EV jest to samo, są zapowiedzi na dotacje, nagle Leafy u nas zaczęły drożeć... :/

ale kto szuka (a nie marudzi!) ten znajdzie...a czasami i małe dofinansowanie z WFOŚ się przy okazji znajdzie :p

Ja nie marudzę, bo sobie poradzę. Jak zacząłem pytlować o budowie domu, o jeździe EV (a to jednak wbrew pozorom mocno ludzi ciekawi i sporo się o tym gada, aż już mnie czasem męczy powtarzanie tego samego w kółko) :p i planach na PV do zasilania m.in. elektryka, to się okazało że 4 znajomych się tym zajmuje i mogą zawsze po kosztach zrobić. Ergo, można taniej zrobić, mając znajomości, albo mając umiejętności. Na rynku usługowym nie ma tanio, może być pozornie tanio, a na koniec wychodzi jak wszędzie.

Popatrz na wykres sprawności falownika.

Zapewne zauważysz że jego sprawność przy 50% mocy jest wyższa od tej przy 100%. :)

No !!

Przechodząc do konkretów, dla 650 V, to przy 50% mocy jest 98,5% a przy 100% (maksymalne) jest mniej bo 98,2%.

Czyli lepiej jest zamontować falownik o mocy 2 x większej niż moc instalacji.

Różnica jest żadna.

Sprawność spada poniżej 20% mocy.

Dla rocznej produkcji 10.000 kWh różnica w sprawności rzędu 0,5% to jest tylko 50 kWh = ok. 25 PLN.

Przy maksymalnej mocy sprawność jest mniejsza niż przy 50% mocy !!

Czyli kolejne bajko o konieczności dobrana maksymalnej ilości paneli do maksymalnej mocy falownika bo ... spada wydajność (jak jest za mało PV).

Fakt to mocniejszy falownik kosztuje więcej.

Z linkowanego wcześniej doboru mocy falowników

Moc generatora PV podawana jest zawsze dla warunków STC, które w praktyce są rzadko osiągane.

W ciągu całego roku energia rzędu 1000W/m2 występuje tylko przez okres kilku do kilkunastu godzin, co stanowi zaledwie 1-2% całkowitego czasu nasłonecznienia paneli. W pozostałym czasie nasłonecznienie nie przekracza wartości 800-900W/m2. Oznacza to, ze przez 98% czasu panele pracują na maksymalnie 80-90% swojej mocy.

Pamiętajmy też, że moc paneli PV spada już po pierwszym ich uruchomieniu i związana jest z efektem starzenia się ogniw. Proces ten jest dość powolny, ale już w pierwszym roku pracy powoduje spadek mocy średnio o kilka procent. Wynika stąd, że generator PV nigdy nie osiąga mocy projektowej podawanej przez producenta. Z kolei falownik dla optymalnej sprawności powinien pracować możliwie blisko swojej mocy maksymalnej znamionowej. Sprawność falownika jest wtedy najwyższa i wynosi w zależności od modelu do 97%. Przy spadku mocy generatora <20% mocy nominalnej falownika (np. przy pochmurnym dniu i nasłonecznieniu 200 W/m2), sprawność falownika gwałtownie spada.

Wynika stąd, że korzystniej jest zawsze projektować falownik o nieco większej mocy niż moc generatora PV.

Jak duża powinna być ta różnica? Według wytycznych producentów falowników zakres ich mocy powinien mieścić się w przedziale 0,8-1,2 mocy generatora PV.

Przedprzedostatnie zdanie trochę przeczy zasadzie doboru falowników.

Po co ma być większa moc niż maksymalna moc paneli PV ??

Podawana moc 300Wp czy odpowiednio większa / mniejsza dotyczy warunków laboratoryjnych a nie rzeczywistych na danym dachu.

Jak reaguje inwerter na za dużą moc paneli? Zadziała wyłącznik przeciążeniowy? Faktycznie moc maksymalna jest osiągana tylko przez kilka chwil. W układzie wschód -zachód w tym roku tylko przez kilka minut uzyskałem moc 5 kW, przy falowniku o mocy nominalnej 5,2 kW.

Zależy od falownika.

Mój SolarMax z serii "S" nigdy, ale to nigdy nie wyłączył się gdy panele były w stanie dostarczyć większą moc od mocy falownika. SolarMax S2000 dochodził do 1980 W, a SolarMax S3000 do mocy 2750 W, tak jak podane jest w danych technicznych. Chłodzenie tych inwerterów jest zrealizowane na 2 sposoby - grawitacyjne, a po osiągnięci wyższej temperatury włącza się wiatrak.

Nie wykluczone, że jeśli instalator źle usytuuje falownik to ten będzie się przegrzewał. Jest pewne, że przy prawidłowo dobranych zabezpieczeniach cieplnych one zareagują (wyłączą).

Jeśli się nie wyłączy to prędzej, czy później inwerter może się uszkodzić.

To, że jakiś producent zastrzega sobie możliwość ograniczenia (pozbawienia) gwarancji z powodu większej mocy ogniw od mocy falownika wydaje się nieuzasadnione.

Teraz mamy nowy przepis dotyczący mocy instalacji.

Jeśli moc paneli jest mniejsza od mocy inwertera to za moc instalacji przyjmujemy moc paneli.

Jeśli moc paneli jest więkasza od mocy inwertera to przyjmujemy moc inwertera.

Czyli, jeśli mamy inwerter 10kW i do niego podłączone 13kWp w panelach, to produkcję będziemy mieli taką jakbyśmy mieli inwerter 13kW a opust nadal będzie 20%. :)

Jakiegos linka mozna prosic ? :)

post 10387

Podziękował !:D

Czyli jak dobrze rozumiem otwiera sie możliwość rozbudowy PV i dołożenia paneli w sytuacjach gdy ktoś ma ustawienie np. tylko panele od wschodu i troche zapasu na falowniku aby dolozyc panele od zachodu. Ciekawe jak do tego będą podchodzic ZE

Edytowane przez gogush

Jak reaguje inwerter na za dużą moc paneli? Zadziała wyłącznik przeciążeniowy? Faktycznie moc maksymalna jest osiągana tylko przez kilka chwil. W układzie wschód -zachód w tym roku tylko przez kilka minut uzyskałem moc 5 kW, przy falowniku o mocy nominalnej 5,2 kW.

U mnie moc paneli 6,875 kW , falownika nominalna 6kW , max 6,6 kW a już widziałem moc wyświetloną na falowniku 7 kW... Orientacja paneli kierunki wschodni ( + paręnaście stopni na południe ) + południowy ( + kilka stopni na zachód ...)

Edytowane przez jacek22

Pewnie boli, bardzo boli...

Jakby mnie coś bolało to poszedłbym do lekarza, czuje się świetnie , dziekuje za troskę :D

A zeby było merytorycznie (nie ad personam jak to w zwyczaju niektorzy mają) jest kilka sytuacji w ktorych moze byc taka możliwość :

1. Jeden zamontowany falownik z zapasem mocy w ukladzie np. wsch lub zach ew wsch-zach - ale limitowany moca z paneli (do 10kW) tutaj w zasadzie tylko wchodzi dolozenie paneli - prosty przypadek (kwestia tylko intepretacji przez ZE jak to zrobia dla istniejacej już instalacji)

2. Jeden falownik ktory nie przekracza mocy mocy 10kW wiec dolozenie drugiego wchodzi w gre - tutaj moze byc ciekawie bo jesli ktos ma juz falownik o mniejszej mocy np. 5,5 kW ale suma z paneli bedzie np. 6kW to ciekawy jestem jak policzy to ZE, czy tylko dla nowej instalacji: czyli czy 4kW (mnijesza moc z PV lub falownika) czy moze 4,5 kW zakaldajac ze dotychczasowy falownik ma tylko 5,5 kW i ZE uwzgledni nowy sposob liczenia dla dotychczasowego falownika rowniez (pomimo ze moc paneli jest 6kW)

Edytowane przez gogush

W przypadku instalacji wschód-zachód, można zastosować jeden falownik 10kWp z dwoma MPPT.

Do każdego MPPT podłączyć np. po 7.5 kWp w panelach.

W myśl tych nowych zasad taka instalacja powinna korzystać z opustu 20%.

Oczywiście falownik powinien spokojnie znosić takie przewymiarowanie w panelach.

Froniusa 10 kW moża przewymiarować nawet 150% bez utraty gwarancji.

Ja to to wiem tylko zastanawiam sie jak podjedzie do tego ZE. Przyklad masz falownik 10KW i paneli tez 10KW w ukladzie wsch-zach , i on pomimo mocy 10kW z paneli nigdy nie osiagnie tych 10kW. Wiec teoretycznie mozna mu dolozyc dodatkowe panele aby szczytowa produkcja osiagnela te 10kW. No i pytanie jak zglosic dolozenie paneli bo suma mocy paneli bedzie wieksza niz 10kW ale w szyczycie nie osiagnie tego (nie pisze o chwilowym przeciazeniu falownika bo to akurat ZE moze wykryc - maksymalna moc oddawana do sieci>10kW , wiem wiem mozna to tez ominac np. watruterem czy nawet niektore falowniki juz maja mozliwosc sterowania zew. urzadzeniami)

@cuube ok jakos czulem ze to do mnie (cytat byl z mojego posta)