Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Witam właśnie przymierzam się do instalacji 3-4kw nie wiem czy dobrze liczę ale jeśli mój dom zużywa na ogrzewanie 10000kw to instalacjia 10kw pokryła by moje zapotrzebowanie na ogrzewanie domu.

jeśli samo ogrzewanie to 10 MWh to w zależności od metody grzania (KABLE 1:1 lub PC zwykle koło1:3) to potrzebujesz odpowiednio większej instalacji . Dodać należy zużycie na prąd bytowy .

Grzejąc kablami lub grzałką w buforze 1:1 potrzebujesz 10 MWh + bytowy , ale ... Grzanie masz zimą , czyli te 10MWh musisz wyprodukować z nadwyżką 20% na opust + bytowy który część zużyjesz na bieżąco , a resztę musisz też zrobić z nadwyżką na opust . w tym przypadku instalacja powinna oscylować koło 16 kWp albo i lepiej , bo tu już opust 30%

Grzejąc PC z tych 10 MWh potrzebne będzie z 3,5 na ogrzewanie + bytowy ( częściowo też z opustem) . 3,5 + opust + bytowy = powinieneś zmieścić się w produkcji z instalacji 10 kWp , może nawet deko mniejszej , a idealnie ustawionej na południe .

*(to oczywiście tylko teoria na szybko , bo za mało danych)

3-4 kWp wystarczy na bytowy , pod warunkiem ,że CWU grzejesz gazem i kuchnia tez gazowa . Jesli na prąd to obstawiam zużycie jak u mnie pona 5 MWh / rok

Edytowane przez cuuube

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli samo ogrzewanie to 10 MWh to w zależności od metody grzania (KABLE 1:1 lub PC zwykle koło1:3) to potrzebujesz odpowiednio większej instalacji . Dodać należy zużycie na prąd bytowy .

Grzejąc kablami lub grzałką w buforze 1:1 potrzebujesz 10 MWh + bytowy , ale ... Grzanie masz zimą , czyli te 10MWh musisz wyprodukować z nadwyżką 20% na opust + bytowy który część zużyjesz na bieżąco , a resztę musisz też zrobić z nadwyżką na opust . w tym przypadku instalacja powinna oscylować koło 16 kWp albo i lepiej , bo tu już opust 30%

Grzejąc PC z tych 10 MWh potrzebne będzie z 3,5 na ogrzewanie + bytowy ( częściowo też z opustem) . 3,5 + opust + bytowy = powinieneś zmieścić się w produkcji z instalacji 10 kWp , może nawet deko mniejszej , a idealnie ustawionej na południe .

*(to oczywiście tylko teoria na szybko , bo za mało danych)

3-4 kWp wystarczy na bytowy , pod warunkiem ,że CWU grzejesz gazem i kuchnia tez gazowa . Jesli na prąd to obstawiam zużycie jak u mnie pona 5 MWh / rok

Ewentualnie można grzać cuw PC powietrzną tam jest silnik 400-500 wat zależy od modelu

jeśli samo ogrzewanie to 10 MWh to w zależności od metody grzania (KABLE 1:1 lub PC zwykle koło1:3) to potrzebujesz odpowiednio większej instalacji .rok

Poco teoretyzować? Gość pyta o konkrety, konkrety takie, że nie starczy. Jeżeli stać go na 20kWp to instalować śmiało, bo i tak będzie w plusie. A jak tylko rząd się dostosuje do wymogów UE, czyli obligatoryjnie odkupywać prąd od wszystkich producentów owego. To posiadać przewymiarowanej instalacji nie dosyć, że nie straci 20% ZE, no jeszcze i dostanie gotówkę do ręki.

ps. Tauton w tym miesiącu 3 razy grzebał w mojej skrzynce licznikowej. Nie wiem czego tam szukał, czyżby kolejnego łosia na 20% haracz?:) Czy off-grid taki dziwny w Polsce?

UWAGA! Wg. Moich informacji PGE nie analizuje mocy ( minimalna moc z max mocy paneli i max mocy falownika) więc nie jest prawdą (póki co) że liczy się moc mniejsza z dwóch jak napisano powyżej. Na dzień dzisiejszy mocą instalacji jest maksymalna moc tj moc z paneli (liczba paneli x moc panela). Nie wiem z jakich przepisów wprost to wynika ale albo nie interpretują tego prawidłowo ( jak przy rozliczeniu wektorowym) albo nie wynika to z przepisów i nie będą tego w ten sposób analizować.

UWAGA! Wg. Moich informacji PGE nie analizuje mocy ( minimalna moc z max mocy paneli i max mocy falownika) więc nie jest prawdą (póki co) że liczy się moc mniejsza z dwóch jak napisano powyżej. Na dzień dzisiejszy mocą instalacji jest maksymalna moc tj moc z paneli (liczba paneli x moc panela). Nie wiem z jakich przepisów wprost to wynika ale albo nie interpretują tego prawidłowo ( jak przy rozliczeniu wektorowym) albo nie wynika to z przepisów i nie będą tego w ten sposób analizować.

Wcale mnie to nie dziwi.

Po przyjęciu od 27.04.2019 r. przepisów wynikających z Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/631 z dnia 14 kwietnia 2016 r. ustanawiające kodeks sieci dotyczący wymogów w zakresie przyłączenia jednostek wytwórczych do sieci (Tekst mający znaczenie dla EOG) powinno być i w Polsce, że liczy się moc inwerterów, lub moc paneli przy czym jeśli moc paneli jest mniejsza, to moc paneli, a jak mniejszą moc ma inwerter, to moc inwertera.

Pisano o tym dużo między innymi w różnych ZE. No i nic, teraz trudno znaleźć te informacje - chyba poznikały.

W PGE dzisiaj nawet nie można otworzyć ich strony.

Dobrze już było...

W jaki sposób jest realizowana gwarancja na panele PV i na inwerter.

Wykonawca daje gwarancję na swoją pracę na 3-5 lat i załóżmy że w tym czasie gwarantuje sprawność całej instalacji.

Co się dzieje z gwarancja na urządzenia (panele i inwerter) po tej gwarancji?

Do kogo zgłasza się właściciel instalacji w razie problemów?

Jak należy rozumieć gwarancję na panele np. na 10 czy na 15 lat a gwarancję sprawności panela >80% w ciągu 25 lat?

Dzień dobry wszystkim.

Od jakiegoś czasu szukam instalatora, który założyłby panele fotowoltaiczne na moim dachu. Mam już kilka ofert. Problem jest w tym, że nie wiem jak te oferty porównać. U jednego jest taniej a u innego drożej. Ale z drugiej strony przy takiej inwestycji (ok 30 tys zł) powinienem mieć jasno określone ile realnie oszczędności uzyskam przy każdej z opcji, jakie ryzyko powinienem wziąć pod uwagę oraz jaka jest renoma tych instalatorów.

Nie chcę wywalać takich pieniędzy w błoto ani kupować kota w worku i żałować później. Każda oferta bierze jednak pod uwagę inne założenia i po prostu jestem w kropce. Nie mam czasu na zgłębianie wszelkich zawiłości technicznych instalacji fotowoltaicznej.

W związku z tym mam pytanie czy znacie może jakiś serwis internetowy, z którego mógłbym otrzymać oferty od różnych wykonawców ale w tej samej formie, które by były wykonane przy takich samych założeniach, żebym mógł porównać te oferty jedna obok drugiej tak jak np. jest to w internetowych porównywarkach telefonów komórkowych lub kont bankowych ?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jest taki serwis, który Pana interesuje. To jest panelefotowoltaiczne.pl. Trzeba tam umieścić zapytanie wraz z lokalizacją na mapie i wtedy otrzyma Pan oferty od zarejestrowanych na tym serwisie instalatorów w dokładnie takim samym formacie. Oferty te można porównać obok siebie aby następnie wybrać instalatora. Porównanie wygląda dokładnie tak jak w porównywarkach telefonów komórkowych. Mam nadzieję, że pomogłem.

Przykładowe druk zgłoszenia instalacji

W dniu 26 kwietnia 2019 na stronach Operatorów Systemów Dystrybucyjnych opublikowano nowe druki “Zgłoszenia instalacji“. W stosunku od dotychczasowych wniosków zmian jest niewiele, ale warto na nie zwrócić uwagę.

Obok dotychczasowej definicji “mocy zainstalowanej” (przypominamy: w instalacjach PV jest to moc nominalna modułów) pojawiła się definicja “mocy maksymalnej”, którą należy uzupełnić w tabeli dotyczącej falowników:

jeżeli moc modułów PV jest mniejsza od mocy falownika – wpisujemy moc modułów

jeżeli moc modułów PV jest większa od mocy falownika – wpisujemy maks. moc wyjściową falownika.

https://www.forum-fronius.pl/zgodnosc-nc-rfg/

Weźmy taką sytuację, że zestaw za 45K zł wyprodukuje rocznie 10MWh z czego część zostanie rozliczona z ZE - realnie 9MWh zaspokajające 100% potrzeb na ogrzewanie i bytowe (sorki, na auto już zabraknie - trzeba będzie dokupić). Jak policzymy bez kosztów konserwacji, ubezpieczenia, napraw, wymiany falownika, NPV a nawet utraty sprawności paneli to wychodzi, że w 15 lat panele dostarczą do gniazdek 135MWh. Rozliczając koszt instalacji na tę produkcje wychodzi 33gr/kWh. Szału nie ma, ale jest nieźle.... A co, jak przyjdzie jakiś Ksawery, czy Grzegorz i rzuci nam kawałkiem blachy z sąsiedniego domu w panele? Wypadałoby się ubezpieczyć. Pewnie falownik tyle czasu nie pożyje. A niech prawo się zmieni? Albo choćby interpretacja - np. teraz jest problem z rozliczeniem napdprodukcji w droższej strefie ze zużyciem w tańszej przy G12. Że niby proste rozwiązanie wybrać G11? Tylko że wtedy będziesz kupował prąd do auta nie po trzydzieści kilka groszy, a dwa razy drożej "tankując" w nocy.

Jak dla mnie nędzna premia za spore ryzyko wywalenia takiej kasy. A jak ktoś to zrobi z kredytu, to już na dzień dobry się nie opłaca.

Jedyna szansa na opłacalność - to spora dotacja.

Post z 31-10-2017

Ciekawa i logiczna kalkulacja.

Jak to widzisz dzisiaj ?

Post z 31-10-2017

Ciekawa i logiczna kalkulacja.

Jak to widzisz dzisiaj ?

Takie kalkulacje są do dupy i generalnie bez sensu. Powyższa jest pesymistyczna. Panele pozrywa wiatr, cały falownik do wymiany, przepisy się zmieniają na niej korzystne.

Robisz taką sama kalkulację z założeniem że wiatr nizcego nie pozrywa, że w falowniku wymienisz za pare stów kondensatory, a przepisy zmienią się na lepsze.

Przy dzisiajszych cenach prądu, instalacja zwraca się w takie ~10 lat. Markowy sprzęt nie powinien się w tym czasie zuzyc. Od awarji ( a nie zuzycia ) są ubezpieczenia.

Płacisz rachunek za prąd z góry za 10 lat. Zakładam, że cena energii nie spadnie przez 10 lat. Tyle wiadomo dzisiaj. Reszta to kwestia wynoru co se chcesz zakładać.

Takie kalkulacje są do dupy i generalnie bez sensu. Powyższa jest pesymistyczna.

...

Płacisz rachunek za prąd z góry za 10 lat. Zakładam, że cena energii nie spadnie przez 10 lat. Tyle wiadomo dzisiaj. Reszta to kwestia wyboru co se chcesz zakładać.

Kalkulacja zakłada że po 15 latach instalacja PV jest do wymiany na nową i nie zakłada wzrostu cen energii.

W "mojej" kalkulacji wychodzi podobnie: za 25 kzł "moja" instalacja efektywnie wyprodukuje przez 15 lat ok. 64.000 MWh (przy założeniu ok. 25% autokonsumpcji i średniej sprawności 90% przez 15 lat) co daje koszt 0,39 PLN/1 kWh.

W okresie 10 lat wyjdzie ok. 0,60 PLN / 1kWh.

Masz ubezpieczoną swoją instalację PV?

Ubezpieczenie obejmuje uszkodzenia mechaniczne i elektryczne?

Ile to kosztuje i czy obejmuje niezbędne przypadki?

Kalkulacja zakłada że po 15 latach instalacja PV jest do wymiany na nową i nie zakłada wzrostu cen energii.

W "mojej" kalkulacji wychodzi podobnie: za 25 kzł "moja" instalacja efektywnie wyprodukuje przez 15 lat ok. 64.000 MWh (przy założeniu ok. 25% autokonsumpcji i średniej sprawności 90% przez 15 lat) co daje koszt 0,39 PLN/1 kWh.

W okresie 10 lat wyjdzie ok. 0,60 PLN / 1kWh.

Masz ubezpieczoną swoją instalację PV?

Ubezpieczenie obejmuje uszkodzenia mechaniczne i elektryczne?

Ile to kosztuje i czy obejmuje niezbędne przypadki?

Coś droga ta instalacja. Ja zrobiłem tymi ręcami to wyszło coś koło 3500PLN za kWp. Się nawet nie zastanawiałem. I dosyć drastyczne założenia dotyczące żywtoności. Ale to moje zdanie, nie musisz go podzielać.

Tak, mam ubezpieczoną. Mam nadzieję żę zrozumiałem OWU i wszelkie wykluczenia i jest OK.

Ubezpieczyciele definiują różne części składowe posesji, są nieruchomości, są ruchomości, są instalacje. Każy ubezpieczyciel to robi po swojemu i trzeba się niestety przedrzeć przez to. Są też wykluczenia, jak któe trzeba rozważyć. Mój ubezpieczyciel definiuje instlacje na dachu jak część nieruchomości. Nie ma też ograniczenia mocy tej instalacji a inni miewaja. Ale jak poprosiłem o wycene ubezpieczenia w znanej narodowej ubezpieczalni, to się okazało i się doczytałem, że po za powyższymi firma definiuje osobno "oszklenia". I np rama okna jest traktowana ianczej niż oszklenia. Przy ubezpieczeniu na 0,5mln na oszkelenia było raptem max 5000PLN. Na zbite okno styknie, ale na szkło na panelu już nie. A zapytałem, i szkło na panelu traktują osobno względem całego panelu, co oczywiście nie ma sensu żadnego. Ale dla nich szkło to szkło Po zbiciu szkła panelu taki panel będzie raczej nieużywalny.

Coś droga ta instalacja. Ja zrobiłem tymi ręcami to wyszło coś koło 3500PLN za kWp. Się nawet nie zastanawiałem. I dosyć drastyczne założenia dotyczące żywtoności. Ale to moje zdanie, nie musisz go podzielać.

Dziękuję za info.

Moje PV wychodzi drogo bo i SE i opty i zacienienia a do tego już odliczłem18% PD.

Znacząco gorsza opłacalność finansowa.

Napisał Kaizen

Albo choćby interpretacja - np. teraz jest problem z rozliczeniem napdprodukcji w droższej strefie ze zużyciem w tańszej przy G12.

W Tauronie nie ma problemu, jeśli produkcja z PV jest równa, lub większa od zużycia. Jak jest niższa, to już nie jest tak różowo.

Sprzedawca zastosował rozliczenie Proporcjonalne, które co do zasady jest przybliżone. Tak się składa, że jak by na to nie patrzeć zyskuje tylko Tauron.

Z tego co słyszałem szeregowi pracownicy tego przedsiębiorstwa (znający mechanizmy rozliczeń) są pełni obawy, czy kiedyś "nie skrzyknie się" grupa Prosumentów i sprawa wyląduje w Sądzie (Art. 286 KK).

Czy Koledzy zdają sobie sprawę, że w rozliczeniu co sześć miesięcy Prosumen ponosi znacznie większe straty gdy jest rozliczany 01.01.RRRR-30.06.RRRR oraz 01.07.RRRR-31.12.RRRR niż gdyby był rozliczany 01.04.RRRR-30.09.RRRR oraz 01.10.RRRR-31.03.RRRR?

Tauron tak ustawia pierwsze rozliczenie po uruchomieniu PV, by wypadło ono na 30 czerwca, lub na 31 grudnia. Potem już "zgarnia równo" śmietankę.

RRRR oznacza stosowny rok.

Dlaczego rozliczenie styczeń-czerwiec i lipiec-grudzień jest bardzie niekorzystne dla prosumenta niż w tych dwóch pozostałych okresach kwiecień-wrzesień i październik-marzec ?

Ja mam nadprodukcję z PV, więc nie mogę tego jednoznacznie potwierdzić. Dla mnie nie ma przeliczenia proporcjonalnego.

Ale z 2 pierwszych faktur rozliczenie było inne niż gdyby była wystawiona jedna faktura za ten okres.. Kilkadziesiąt kWh "zaliczono" w drogiej taryfie więcej, niż wynikało z podsumowania 2 faktur, więc sprawdziło się to co sugerował pracownik ZE.

Rozliczenie proporcjonalne jest stosowane gdy licznik jest uszkodzony i z założenia jest przybliżone, a więc nieprawdziwe dla sprawnego licznika.

Najogólniej chodzi o to, że w okresie wiosna-lato nawet z mniejszej instalacji PV może być też nadprodukcja prądu, co powoduje. że nie ma rozliczenia proporcjonalnego (niekorzystnego dla Prosumenta). Wtedy nadwyżka przechodzi na następny okres (jesień-zima).

Z kolei jesień-zima to słabsza wydajność PV, ale i mniejsza strata proporcji zużycia energii w godzinach 13-15, czyli więcej energii z poboru 13-15 przechodzi przez licznik. Tylko energia rejestrowana przez licznik brana jest do proporcji na fakturze.

Trzeba jeszcze pamiętać o jednym: Klient używa droższej taryfy tylko wtedy, kiedy musi i stara się wszystko co może zasilać w taniej. Wtedy dopiero ma to sens.

Podam przykład:

W rozliczeniu będzie niedobór np 1000 kWh, to Sprzedawca ten niedobór rozdziela proporcjonalnie do zużycia wykazanego w poszczególnych taryfach. Jeśli będzie 60 procent w droższej, to Klient zobaczy na fakturze 600 kWh w drogiej, a 400 kWh w taniej niezależnie od tego co wynika ze wskazań licznika.