Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Witam ponownie Towarzystwo,

spróbuję porównać ze sobą Froniusa Symo 8.2-3-M z Growattem 9000 tl3-S.

I tak w kolejności Fronius/Growatt :

-gwarancja standard 2/10 lat

-sprawność europejska 97,7/98%

-sprawność MPPT 99,9/99,5%

-max moc paneli DC 16,4kWp/10,8 kW

-max prąd wejściowy DC 16A/16A

-max napięcie DC 1kV/1kV

-napięcie startu 200V/160V

-użyteczny zakres napięć 150-800V/320-850V

-max prąd AC 11,8A/15A

-max moc AC 8,2kW/9kW

-max moc pozorna 8,2kVA/9,9kVA

Do tego monitoring i przechowywanie danych -lepsze po stronie Growatta

Wg papierów -po prostu lepszym jest wg mnie Chinol ,patrząc na całość z ceną...

Czekam na jakieś opinie z życia.

Pzdr

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy pomóżcie ocenić ofertę na instalację. Moc 5 kWh.

16 x panel Longi LR6-60PE 310M

16 x optymalizator

falownik Solar Edge SE5K

i cała reszta z montażem, odbiorem i zgłoszeniem - na gotowo

Cena: 26k PLN brutto . Wychodzi trochę ponad 5k za 1kWh, ale z tego co się orientuję to podzespoły raczej z górnej półki, no i optymalizatory też chyba mocno podnoszą cene?

W sumie jest jeszcze wariant bez tej mojej wiatki ,

można zamontować na dachu domu (45st) dwa stringi E+W każdy po 8 kWp (czyli łącznie 16kWp).

Wtedy można wykorzystać Froniusa 8.2 -można podłączać 16,5kWp.

Nie wiem dlaczego do Growatta 9000 można podłączyć tylko 10,8kWp -chodzi o oś E-W

Koszty zakupu PV 50 szt paneli 310W to 21 750 pln brutto 23% , Fronius 8 500 pln brutto 23%.

Roczny uzysk 12 135 W

Wychodzi nawet za duży uzysk 14kWp i Fronius 7kW pokryło by mi ok 90-95% obecnego zużycia (koszty łączne 27 045 pln brutto 23%)

Pytania :

-czy obronię przed ZE moc paneli w osi W-E dla opustu 80%

-czy inne inwertery np Growatt można tak obciążać panelami wg w/w układu

-czy jeśli sam wykonam montaż na dachu ,to mogę jakoś odliczyć różnicę od Vatu 23 i 8%

Właśnie otrzymałem kilka ofert oto jedna z nich ktora jakby na chwile obecną w moim odczuciu wygrywa : moc 5,6 kWp

- panele Risen Poly 280W - 20 sztuk

-Inwenter SolarEdge 6kW

-optymizery SolarEdge P300-20 sztuk

-konstrukcja wsporcza, okablowanie, zabezpieczenia, przygotowanie dokumentacji do PGE...

Całość 26800 z 8 VAT.

Ktoś się odniesie do osprzętu, i ceny? Co można próbować poprawić?

Dostałem już odpowiedź od Growatta-teoretycznie można więcej paneli dołożyć na dach dwuspadowy ,ale nie zalecają.Pan polecił bardziej 10kW inwerter-w tym momencie przyglądam się w tej konfiguracji jednak Froniusowi 7kW i 2x po 24 szt panel 310W.

Teraz proszę o pomoc -czy dobrze myślę.

Froniusek ma dwa wejścia MPPT ,ale chyba podwójne-czyli oznacza to ,że :

-każda połać będzie oddzielnie sterowana wg MPPT

-do każdej połaci mogę podłączyć po dwa równoległe stringi tj 12x310W+12x310W na połać (czyli jeśli napięcie jałowe max 40V x 12=480V w stringu )

Ja się zgadzam że inwertery trzeba zewnętrzie zabezpieczyć ale @vr5 swego czasu pisał że nie potrzeba bo inwertery są wewnętrznie już zabezpieczone.

Kolego, mówimy o 2 różnych rzeczach - proszę zrozum o czym tu i wtedy pisałem.

Żaden producent nie ma obowiązku naprawiać w ramach gwarancji zniszczonego sprzętu przez który "przeleci piorun". Najlepsze zabezpieczenia takiego uderzenia raczej nie wytrzymają.

To co, że mam zabezpieczenia typu B oraz uziom dookólny? To co, że w inwerterze są też zabezpieczenia? One spełniają swoją rolę tylko w określonych warunkach.

Podtrzymuję:

Co do gwarancji - jeśli spali się inwerter podczas burzy w pierwszym roku użytkowania, to raczej mało prawdopodobne by przez kolejnych 4, lub 9 lat był objęty gwarancją.

Dodam, że nawet odpłatnie nie warto będzie go naprawiać.

Gwoli wyjaśnienia - 4 i 9 dotyczy gwarancji na pięć, lub dziesięć lat....

Prawda ale do czasu kiedy zerkniemy na lidera na rynku Fronius w standardzie otrzymujemy możliwość przeglądania historii uzysku tylko z 3 dni jak chcesz oglądać wszystkie dzienne wykresy musisz kupić konto premium. A wszyscy inni dają to za darmo począwszy od SolaXa przez GoodWe nawet polityka tych firm nie zakłada sprzedawania jakiś danych dopiero po wykupieniu konta premium jak we Fronku.
Jak na razie konto premium u Froniusa jest darmowe i nie wiadomo kiedy zacznie być płatne, nic "na razie" na ten temat nie słychać. Może skoro inni dają całą historię za darmo to się z tego wycofali?

@bobrow

Growatt 9kW TL3-S ma też 2x MPPT, Napięcie obwodu otwartego - 1000 V.

Inne parametry też "przyzwoite"...

Tak - -każda połać będzie oddzielnie sterowana wg MPPT

Na jednym mppt mogę podłączyć 23 panele-chyba niczym nie ryzykuję , jeśli będzie więcej mocy z paneli (teoretycznie) , to inwerter zawsze odetnie do mocy znamionowej.

Trzeba pilnować napięć na mppt.

W growatcie chyba nie mogę podłączyć dwóch stringów pod jedno mppt ...

Dostałem już odpowiedź od Growatta-teoretycznie można więcej paneli dołożyć na dach dwuspadowy ,ale nie zalecają.Pan polecił bardziej 10kW inwerter-w tym momencie przyglądam się w tej konfiguracji jednak Froniusowi 7kW i 2x po 24 szt panel 310W.

Teraz proszę o pomoc -czy dobrze myślę.

Froniusek ma dwa wejścia MPPT ,ale chyba podwójne-czyli oznacza to ,że :

-każda połać będzie oddzielnie sterowana wg MPPT

-do każdej połaci mogę podłączyć po dwa równoległe stringi tj 12x310W+12x310W na połać (czyli jeśli napięcie jałowe max 40V x 12=480V w stringu )

Ja mam podłączone do froniusa 2 rowoległe po 12 i jeden 21szt, 3 stringi w sumie. Fronius tego nie widzi jako dwa rownolegle stringi, ot wyższy prąd.

Na ichniej stronie jest kalkulator do wyliczania optymanych stringów. Przykladowo bardziej optymalne u mnie było 12+12 / 21 niż 15+15/15

Chyba się nie odważę na samodzielny montaż na 45 st dachu...

Popytam o oferty- tanio raczej nie będzie nawet z 8% Vatem za 14 kWp ...

Ktoś tu montował swoją PV na podobnie stromym dachu z ceramiki ?

Nie lepiej trochę mniej PV a dorzucić klimatyzację? Zyskasz ogrzewanie w okresach przejściowych za darmo, chłodzenie za darmo.

Chyba się nie odważę na samodzielny montaż na 45 st dachu...

Popytam o oferty- tanio raczej nie będzie nawet z 8% Vatem za 14 kWp ...

Ktoś tu montował swoją PV na podobnie stromym dachu z ceramiki ?

Ja montowałem tymi ręcami na 42 stopniach na dachówce falistej, nie szkliwionej. Byłem zawsze asekurowany liną. Nigdy się asekuracja nie przydała. Dla mnie to nie stanowiło problemu ale człek się w młodości wspinał po jakichś skałach.

Jak chcesz mogę napisać jak toto robiłem, jak z tanich drabin skorzystałem (oddam je za flaszke), jaki miałem patenet na wciąganie paneli na dach.

Robiłem u siebie na 45 st dachu. Taki plus , że długą drabinę można oprzeć o dachówki i o ziemię i się wchodziło.

Na 32 stopniach u sąsiada już się tak nie dało. Jeszcze sobie hak na drabinę kupiłem by można o kaletnice zahaczyć, ale mało używałem ;-)

W sumie zrobić dolny rząd mocowań, zamocować szyny i już jest pewniej.

Dla mnie najgorsza robota to jak się trafi przycinanie dachówek,

Wcześniej nie brałem pod uwagę większej mocy paneli na dachu- jeśli rzeczywiście (co logiczne zresztą) ZE będzie patrzył na moc inwertera poniżej 10 kW, to przy moim dużym zużyciu mogę mieć na takim dachu domu najlepszy zysk do budżetu domowego.

Szybko policzę :

na połać dwa stringi po 12 szt tj 2x12x310W=7,44kW , łącznie 14,88kWp

Roczny uzysk ze wschodu i zachodu (na połać)

1050x0,88x7,44x0,87=5980kWh ,łącznie 11 960kWh

Moje roczne zużycie średnio 11 500kWh

Załóżmy , że 3000kWh pójdzie na bieżąco -czyli ok 9 000kWh pójdzie w sieć minus 20%=7 200kWh

Rocznie zyskam 10 200kWh ! Do tego jeśli wymienię kilka grzejników mogę zejść ze zużycia do ok 10 500kWh...

Wszystko fajnie -tylko ten kulawy montaż na dachu mnie drażni...

No jeszcze koszty brutto 23% Vat :

panele 435x48= 20 880 pln

Fronius 8.2. 8 500 pln

System montażowy ok 3 000pln

Kable , zabezpieczenia ok 3 000pln

Razem bez robocizny ok 35 000pln

Zwrot -załóżmy 10 000kWh x 0,42pln moja stawka z G12W =4 200pln/rok

Czyli po 8 latach się zwraca bez dotacji.

Teraz z naszą gminną dotacją 10 000pln i ulgą remontową koszt wychodzi ok 20 000pln : 4 200pln= zwrot po 5 latach !

Hak tylko jest taki , że jak się panel posypie - to trzeba chodzić jak małpa po dachu...

No- ale coś za coś...