Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mam inwerter 1-fazowy, który na "swojej" fazie wrzucił 1 kWh, a ja na drugiej w tym samym czasie pobrałem też 1 kWh, to w ogólnym bilansie powinno być zero. Jeśli w systemie zostało odnotowane zużycie, to jest źle.

Jest źle dla Ciebie, ale całkowicie zgodnie z Ustawą. Natomiast przy falownikach 3-fazowych wszyscy oprócz ZE :D wiedzą, że bilansowanie powinno być wektorowe, a oni stosują algebraiczne. Niestety, poprawki do Ustawy zupełnie pominęły ten temat.

Jeśli dobrze pamiętam, to w ustawie jest zapis o "instalacjach trójfazowych" a nie "inwerterach trójfazowych".

Tak więc to co opisał @vr5 jest niezgodne z ustawą.

Jest zgodne z Ustawą. Jeśli masz falownik 1-fazowy, nie masz bilansowania. Jeśli masz 3-fazowy, to masz bilansowanie. Zaufaj mi :)

Ja wolę zaufać ustawie.

Skoro jej ufasz, to czemu piszesz coś, czego tam nie ma? Jesteś w stanie wskazać fragment, który wg Ciebie świadczy o tym, że mając inwerter 1-fazowy, ZE jest zobowiązany stosować bilansowanie międzyfazowe? Ja czegoś takiego tam nie widziałem w 2015 roku i jestem na 100% pewien, że do dzisiaj nic nie uległo w tej kwestii zmianie.

Jak tam wasze zużycie , ja dziś zjadłem 99,9%

12b976a46f18b9fdmed.png

Rewelacja !! Tak to powinno właśnie działać. To jest najlepszy kierunek - zjadanie wszystkiego co PV daje.

Upychać i instalować urządzenia, które mogą działać słabiej a dłużej, wtedy latem oddamy mniej, a zimą? Zimą i tak CO/CWU leci z taryfie nocnej :)

Skoro Ministerstwo Energii nie zgadza się z Twoim stanowiskiem, to dlaczego nadal uważasz że masz rację?

Zgodnie z oceną Ministerstwa Energii, "stosowaną metodę algebraiczną należy uznać za niezgodną z obowiązującymi przepisami"

Jeśli licznik energii, wg MF, powinien stosować metodę wektorową, to nie ma żadnego znaczenia jaki inwerter ON-grid jest podłączony do sieci.

Taki licznik będzie tak samo bilansował międzyfazowo dla 1F jak i 3F inwertera.

Co z tego że ja mam inwerter 3f, kiedy mogę wyłączyć produkcję na 2 fazach i produkować tylko na jednej.

W takiej sytuacji powinienem mieć bilansowanie międzyfazowe czy nie?

Całe szczęście że PGE instaluje liczniki bilansujące wektorowo i ja nie mam z tym problemu.

Kompletnie nie zrozumiałeś intencji Ustawodawcy. Wyjąłeś zdanie z kontekstu i próbujesz udowadniać coś, czego ME nigdy nie napisało. Tylko i wyłącznie jeśli posiadasz mikroinstalację 3-fazową, masz mieć bilansowanie.

Odpowiadając więc na Twoje pytanie, powinieneś mieć bilansowanie. Ponieważ nikogo nie interesuje, czy wyłączysz sobie produkcję na 2 fazach, warunkiem niezbędnym do bilansowania przez ZE jest tylko i wyłącznie to, czy masz inwerter 3 fazowy. Jeśli nie masz takowego, to jeśli ZE bilansuje, to dlatego że ma dobrą wolę (a raczej: bo się magazynier wydający licznik pomylił). Zresztą, żeby nie przedłużać, fragment Ustawy:

Sprzedawca, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, dokonuje rozliczenia ilościenergii elektrycznej wprowadzonej i pobranej z sieci przez prosumenta, na podstawiewskazań urządzenia pomiarowo-rozliczeniowego dla danej mikroinstalacji, pouzyskaniu danych pomiarowych od operatora systemu dystrybucyjnegoelektroenergetycznego, przekazanych przez tego operatora w taki sposób aby ilośćwprowadzonej i pobranej przez prosumenta energii była rozliczona po wcześniejszymsumarycznym bilansowaniu ilości energii z wszystkich faz dla trójfazowychmikroinstalacji.

A to, że PGE instaluje liczniki bilansujące wektorowo - chwała im, że jako jedyni z ZE rozliczają zgodnie z wolą Ustawodawcy i ME. Szkoda, że tylko oni.

A tak na marginesie, jeśli zgłaszasz 3 (mikro)instalacje na falownikach 1-fazowych, zgodnie z Ustawą ZE nie jest zobowiązany bilansować międzyfazowo. I to jest akurat zgodne z intencją Ustawodawcy.

Rewelacja !! Tak to powinno właśnie działać. To jest najlepszy kierunek - zjadanie wszystkiego co PV daje.

Upychać i instalować urządzenia, które mogą działać słabiej a dłużej, wtedy latem oddamy mniej, a zimą? Zimą i tak CO/CWU leci z taryfie nocnej :)

@cuuube

Bardzo dobry wynik.

Teraz jeszcze do 22-giej mały UPS, a do rana II taryfa...

@miloszenko

Ja nie jestem w stanie zjeść wszystkiego w takim upale...

Ale , ale... żeby nie było tak kolorowo , to podam dane z licznika . Do sieci oddałem w ciągu dnia ,10 kWh , pobrałem 8 kWh . Nie spisałem liczydeł z samego rana , ale tak koło 10tej. Część poboru to na pewno zasługa braku bilansowania .

Mam jedną taryfę , choć już wiem ,że w tym roku rozliczeniowym nie wystarczy mi kWh i będę musiał dokupić z 1MWh. Jakoś nie pali mi się by przechodzić na II . Zimą CWU mam z peleciaka .

Na co tyle (31,56 kWh) zjadłeś ?

Na jednej fazie zmywarka , na drugiej pralka , na trzeciej jedną z grzałek CWU. Zmywarka skończyła poszła klima , następna pralka i dalej jedna grzałka. Później 3 grzałki skręcone do 1kW każda ( z 1,5) + klima . Wyskoki ponad produkcję to żonka na indukcji coś pichciła.

Jeśli chodzi o intentencję ustawodawcy to właśnie Ty jej nie rozumiesz.

Poczytaj sobie jak powstawała ta zmiana w ustawie.

Nie muszę tego czytać po raz n-ty. Śledziłem losy Ustawy od samego początku i dobrze wiem jaki był zamysł tego zapisu (i kto za nim stał). Nie masz co dalej w to brnąć, Ustawa akurat w tej sprawie jest jednoznaczna i bardzo jasno precyzuje, że aby mieć bilansowanie, musisz posiadać (mikro)instalację trójfazową. W teorii i w praktyce sprowadza się to do tego, że musisz mieć falownik trójfazowy, ponieważ gdy zgłosisz falownik 1-fazowy, bilansowania międzyfazowego mieć nie będziesz - zgodnie z zapisami Ustawy.

Reasumując, intencja Ustawodawcy (hehe) jest mi znana, a Ty nie chcesz przyjąć do wiadomości bardzo prostego zapisu Ustawy, który zresztą Ci wkleiłem wyżej. Nie wiem, w jaki magiczny sposób, chcesz zmienić jeden falownik 1 fazowy (a o tym cały czas piszemy) w mikroinstalację 3-fazową, ale tu akurat wszyscy (ME, Ustawa i ZE) są całkowicie zgodni ze sobą i nawet wyrywając zdania z kontekstu nie sprawisz, że będzie inaczej.

O ile w przypadku bilansowania wektorowego ME wyraźnie stoi w opozycji do ZE, o tyle tutaj wszyscy się zgadzają, oprócz Ciebie ;)

Tak na marginesie, myślę że po prostu przegapiłeś, że w cytowanym fragmencie przed "instalacja" jest jeszcze "mikro", stąd Twoja pomyłka co do interpretacji tego zapisu. Warunkiem bilansowania jest więc posiadanie mikroinstalacji 3-fazowej, a nie instalacji domowej 3-fazowej.

[...]poszła klima [...]

Właśnie. Ja wiem, że klima przeważnie bierze znikome ilości W (w normalnej pracy 300-600W), ale czy ktoś może się orientuje, czy są na rynku jakieś modele 3-fazowe w rozsądnych pieniądzach i na jedną jednostkę wewnętrzną, a nie kilka? Znajomy się pyta, bo ma tak kable poprowadzone i mógłby to wykorzystać.

Moi drodzy, może nie w temacie, ale czytając wiele opinii również w tym temacie naprawdę mam już mętlik w głowie.

A chodzi o to jaki inwerter zastosować do starym domu z instalacją trójfazową w którym obecnie wszystko jest podpięte na jednej fazie (jest możliwość rozpięcia pięter na dwie fazy). W domu nie mam odbiorników na trzy fazy, sporadycznie używany migomat czy piła tarczowa. W OSD Tauron miałbym możliwość wpięcia inwertera jednofazowego do 4,6kW (zgodnie z nowymi IRiESD jeszcze do października), ale nie wiem czy poprzez asymetrię zasilania sieci nie miałbym kłopotów z wyłączaniem inwertera :/.

Bardzo Was proszę koledzy/koleżanki o opinie.

Czy wg. Ciebie ZE mają władzę ustawodawczą w Polsce?

Czyli Ty wiesz lepiej od ME które brało udział pisaniu ustawy.

Skoro ME uważa że liczniki powinny bilansować wektorowo to takie jest prawo i żadne machinacje ZE tego nie zmienią.

Twoje zdanie na ten temat też nie ma żadnego prawnego znaczenia.

Nigdzie nie napisałem, że ZE ma władzę ustawodawczą. Natomiast mam wrażenie, że manipulujesz. ME nigdy nie brało udziału nad pracami nad Ustawą o OZE, bo nazwyczajniej w świecie jeszcze wtedy nie istniało (sic!). ME powstało dłuuuuugo po tym, jak powstała Ustawa o OZE. Ale to szczegół.

Faktem jest natomiast, że ME, zgodnie z Ustawą twierdzi, że liczniki powinny bilansować wektorowo, ale tylko dla mikroinstalacji 3-fazowych. Nigdzie w Ustawie nie znajdziesz zapisu, świadczącego, że podłączając mikroinstalację 1-fazową będziesz miał bilansowanie międzyfazowe i ME nigdy nic takiego nie napisało. Jeśli uważasz inaczej, przedstaw proszę jakiś cytat czy dowód na to.

Moje zdanie na ten temat, w odróżnieniu od Twojego, ma poparcie w postaci Ustawy i praktyki ZE, z którą ME wcale nie chce walczyć. Ciekawe, jak długo będziesz wbrew zapisom Ustawy przekonywał, że czarne jest białe :)

Niczego nie przegapilem, tylko pamiętam jaka była intencja autora poprawki.

To słowo "mikro" to mi raczej wygląda na kolejne "lub czasopisma", tylko tym razem nikt tego na czas nie zauważył.

ME ma rację, Ty jej nie masz.

Tyle w temacie.

Nie, nie taka była intencja. I to nie jest żadna pomyłka, bo w takim razie musielibyśmy uznać, że NC RfG również jest pomyłką. A jak wszyscy dobrze wiemy, pomyłką nie jest i to się wszystko ładnie razem składa.

ME ma rację, ale nie w tej kwestii co myślisz. ME nigdy nie twierdziło, że bilansowanie międzyfazowe ma dotyczyć mikroinstalacji 1-fazowych. Na początku myślałem, że po prostu coś przegapiłeś, ale Ty zwyczajnie chciałbyś łamać prawo. W dodatku dlatego, że Tobie się coś "wydaje". No litości... Choć prawo (Ustawa) jest akurat mało precyzyjne w kwestii bilansowania międzyfazowego, co skrupulatnie wykorzystały ZE stosując metodę algebraiczną zamiast wektorowej, o tyle w kwestii 3-fazowej mikroinstalacji jest bardzo precyzyjne i nikt temu nie zaprzecza. Ani ZE, ani ME, ani nawet zespół Emilewicz.

Więc jeśli ktoś tu nie ma racji, to tylko Ty.

Nie potrafisz podać nawet jednego cytatu, który by poparł Twoje zdanie i takiego nie podasz, bo go nie ma. O ile są ludzie, którzy zastanawiają się nad walką z ZE o bilansowanie wektorowe, o tyle nikt nie zamierza walczyć o bilansowanie przy mikroinstalacji 1-fazowej, bo każdy prócz Ciebie wie, że to z góry przegrana sprawa, ponieważ zapis w Ustawie jest bardzo prezycyjny.

Kliknij na link z mojego wpisu a się dowiesz że ME opracowywało ostatnią poprawkę.

ME nie wchodzi w konflikt z ZE bo uważa że od tego jest URE.

Ty też coś manipulujesz bo nie odniosłeś się do tego że PGE stosuje bilansowanie wektorowe do wszystkich instalacji PV.

Najwyraźnie PGE potrafi ustawę przeczytać ze zrozumieniem.

Ja nie manipuluję, za to wyraźnie napisałem w jednym poście wyżej: "A to, że PGE instaluje liczniki bilansujące wektorowo - chwała im, że jako jedyni z ZE rozliczają zgodnie z wolą Ustawodawcy i ME. Szkoda, że tylko oni."

Może mi jeszcze wyjaśnić dlaczego mikroinstalacja 3F zbudowana na 3 falownikach 1F nie jest przez ZE (poza PGE) uważana za 3F i bilansowana wektorowo.

Po pierwsze, pisaliśmy cały czas w odniesieniu do postu vr5, który napisał: "Jeśli mam inwerter 1-fazowy, który na "swojej" fazie wrzucił 1 kWh, a ja na drugiej w tym samym czasie pobrałem też 1 kWh, to w ogólnym bilansie powinno być zero." Ustawa jasno precyzuje, że w takim przypadku bilansowanie się nie należy i nikt prócz Ciebie z takim zapisem Ustawy nie walczy. Po drugie, jeśli w jednym zgłoszeniu zgłaszasz mikroinstalację składającą się z trzech jednofazowych inwerterów, to tak naprawdę zostawiasz piłeczkę po stronie ZE w jaki sposób zinterpretują oni zapis Ustawy. PGE jest fajne, bo interpretują zapisy Ustawy na korzyść klienta, inni już nie. Proste jak budowa cepa.

Kilka cytatów:

Zgodnie z oceną Ministerstwa Energii, "stosowaną metodę algebraiczną należy uznać za niezgodną z obowiązującymi przepisami"

Obowiązkiem operatorów systemów dystrybucyjnych jest natomiast działanie zgodne z przepisami prawa, które w tym przypadku wskazują na sposób, w jaki ilość energii wprowadzonej i pobranej przez prosumenta powinna być rozliczana. Wspomniane działanie powinno być z kolei w odpowiedni sposób egzekwowane, zaś niestosowanie tychże przepisów lub stosowanie ich w sposób niezgodny powinno wiązać się z określonymi konsekwencjami – informuje Ministerstwo Energii.

Egzekwowanie nieprawidłowości w tym zakresie należy natomiast do wyłącznej właściwości Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki – dodaje resort energii.

I co z tych cytatów wynika? Ja cały czas jestem za metodą wektorową i nigdy tego nie negowałem. Natomiast żaden z cytató nie mówi o tym, że ME chce wymusić na ZE niezgodny z Ustawą sposób bilansowania międzyfazowego dla mikroinstalacji 1-fazowych. I nigdy tego nie zrobią. Dlatego nikt prócz Ciebie nie walczy z ZE o to, bo każdy wie, że nie ma możliwości stosowania bilansowania międzyfazowego dla mikroinstalacji 1-fazowych - Ustawa to jasno precyzuje. Co do zgłoszenia w jednej mikroinstalacji 3 falowników 1-fazowych, to jest to tak samo niesprecyzowane, jak w przypadku bilansowania. Problem w tym, że przez NC RfG wszyscy widzimy w jakim kierunku ZE podążają - jak największa marginalizacja falowników na jedną fazę na rzecz 3-fazowych. Innymi słowy - lepiej już nie będzie, a tylko gorzej.

O ile widzę małą szansę, że pozostałe ZE w końcu się poddadzą i zastosują bilansowanie wektorowe, o tyle kiepsko to widzę, żeby odpuścili sobie 1-fazowe falowniki. Możesz sobie z tym walczyć, tylko proszę, bez dalszych manipulacji. Wystarczy, że ZE manipulują, jeśli my jako prosumenci też będziemy manipulować, to nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Powiedz do jakiego promila można łamać prawo a powyżej już nie?

Jeśli uważasz, że zostało złamane prawo, to dlaczego tego nie zgłosisz w odpowiednie miejsce? Na forum to sobie możemy popisać najróżniejsze głupoty, ale jak jest łamane prawo, to powinieneś coś z tym zrobić :) Wg Ciebie przecież sprawa jest klarowna. Czy może jednak nie jest i dobrze o tym wiesz? :bash:

nie mam pojęcia czy prawo jest łamane. Z tego co czytam, to wydaje mi się, ze rację mają jednak koledzy, którzy piszą, że mikroinstalacja zbudowana z 3 inwerterów 1F to nie to samo co mikroinstalacja 3F.

A może PGE myli się w swojej interpretacji? albo uznali, że taki pojedynczy przypadek nie zasługuje w ogóle na to, zeby się się nad tym problemem pochylić?!?