cuuube 13.06.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) I co tak codziennie będziesz robił? aby zjeść a w zimie kupisz? Czy to pranie w takiej ilości masz codziennie? Nie mam z tym problemu. Zona działa z pralką(L2) i zmywarką (L3) , ja z apki zapodaję grzałkę (L1) i robię sobie bilansowanie. Jak skończy to zspodaję grzałki nr pozostałe fazy i jest git . Dodatkowo mam do nich regulatory mocy i jak jest produkcja tylko 3 kW to skręcam je sobie z 4,6 do 3 i nie pobieram z sieci...no chyba , że nadprogramowo ktoś coś robi ja indukcji ( wtedy na czas gotowania 9b8adu czy wody na coś nie wyłączam grzałki) Pisałem w poście , że zwykle około 10kWh z produkcji mi zostaje . W pełni zgadzam się że stwierdzeniem Marcina zacytowane w stopce (jako drugie) już wiem , że mam za małą instalację , celowałem w 7 , ale nie weszlo , a mocniejsze panele były sporo droższe. Teraz ' stwierdzam ,że 500kWh w te czy w tamte ' mi wisi . Na te chwilę nie mam możliwości rozbudowy PV do 10kWp , ale plan jest... Edytowane 13 Czerwca 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayo007 13.06.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Moim zdaniem jak masz 3F w domu to błąd że nie masz rozdzielenia tych faz na kondygnacje budynku. Ja zrobił bym to jak najszybciej i PV 3F. Według nowych przepisów PV od 4kW musi być inwenter 3F i po kłopocie z bilansowaniem Tak jak wspominałem mogę dwa piętra zasilić z osobnych faz i tylko tyle mogę zrobić. Dlatego zastanawiam się, czy nie zostawić całego domu tak jak jest teraz (na jednej fazie) i zastosować inwerter jednofazowy, czy rozdzielić dwa piętra na dwie osobne fazy i dać inwerter 3F..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.06.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Ogrzewanie przynajmniej dla grzejących prądem to 26 gr. Prąd bytowy to 60-80 gr. Lepiej przejadać latem ile się da niż amortyzować zimę - jak zimą chodzi pompa ciepła albo klima to ona i tak swoim COP podzieli koszt przez 3. Każdy robi jak uważa i niech tak będzie . Ja jednak wolę zmagazynować niż na silę zjadać bo 30kWh latem zużyć to dużo. Te 30kWh da 24kWh (po opuście) 24x Cop PC (3) =72kWh do grzania . A ty tak;- kupisz w II tar. 24kWh i zapłacisz np. 24x0,3 stawka II tar =7,2 zeta Wolno ci skoro tak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.06.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Dziś produkcja18 , zużyte 17 kWh . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.06.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Każdy robi jak uważa i niech tak będzie . Ja jednak wolę zmagazynować niż na silę zjadać bo 30kWh latem zużyć to dużo. Te 30kWh da 24kWh (po opuście) 24x Cop PC (3) =72kWh do grzania . A ty tak;- kupisz w II tar. 24kWh i zapłacisz np. 24x0,3 stawka II tar =7,2 zeta Wolno ci skoro tak chcesz. Wszystko zależy pod co uszyłeś instalację. U mnie będzie jedynie na pokrycie prądu bytowego (no i klima trochę zje). CO to jeszcze nie teraz (i tak grzeję gazem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.06.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Witam , to wracam ze swoim temacikiem-przypomnę :chcę samodzielnie zamontować i uruchomić instalację PV na dachu wiatki (którą również chcę samodzielnie wykonać). Parametry : -inwerter 3F 10kW (Growatt 1000tl3-M , ze względu na :parametry ,cenę ,jakość ,gwarancję 10 lat i wsparcie głównego dystrybutora jako Growatt Polska) -panele 35szt 305W lub 310W (generalnie do ok 12 kWp) Przy w/w zestawie nadal będę się cieszył haraczem 1:0,8.Koszt brutto 23% Vat : 35szt panel 15 225pln+ Growatt 6 000pln Teraz co nie co o panelach-znalazłem (tak się złożyło,że w mojej okolicy-na OLXie) ofertę na 310W Csun za 435pln brutto 23% (czekam na dostawę pod koniec sierpnia) Dzisiaj podjechałem do gościa zobaczyć jak to fizycznie wygląda ,poniżej kilka fotek Csun 290W. Nie wiem czy to są jakieś odrzuty produkcyjne ,czy jest w tym feler-pojawiają się ostatnio podobne oferty cenowo ,więc może jest to początek "inwazji taniochy".Poniżej kilka fotek -proszę o opinię znawców (snafcy pewnie też się odezwą ,ale takie ryzyko wkalkulowałem:stirthepot:) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.06.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Kiedy wybudujesz wiatę?Zdążysz w tym roku i wiatę i panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.06.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Kiedy wybudujesz wiatę? Zdążysz w tym roku i wiatę i panele? Raczej zdążę w tym roku- w połowie lipca będę po urlopie, wtedy zacznę. Wiata generalnie będzie prostą konstrukcją-ramę wykonam z heblowanych kantówek 100x100mm + konstrukcja pod panele. Wykopię cztery dziury ,zaleję betonem B30 i przykręcę stalowe stopy pod cztery kolumny wiaty Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.06.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Pytam żebyś może nie kupował paneli przed wykonaniem wiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.06.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 A dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.06.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 To jest wróżenie z fusów ale postęp idzie i na jesień może powinny ceny lekko się obniżyć a panele będą lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.06.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 To jest wróżenie z fusów ale postęp idzie i na jesień może powinny ceny lekko się obniżyć a panele będą lepsze. Teoretycznie tak-dotarłem jednak do gościa, który ściąga panele cyklicznie. Transport z Chin trwa ok 40 dni. Popatrz na ceny -naprawdę jest bardzo mało tanich ofert np poniżej 400pln za 280W. Zresztą-w przyszłym roku prąd raczej zdrożeje, w firmie płacimy już od stycznia o 125% drożej... Wtedy zadziała prawo popytu-instalacje PV poszybują z cenami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.06.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Na jesień biznes montażowy PV trochę siada bo praktycznie nie ma uzysków od listopada do lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 14.06.2019 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Też myślę nad tymi panelami, jednak zniechęcają mnie opinie na forach zagranicznych o braku kontaktu z producentem, niezgodności umiejscowienia siedzib tych firm w świecie no i cena... niezwykle tanio jak za panele mono powyżej 300W. Sprzedawcy ode mnie z miasta odradzają takie panele, argumentując to w ten sposób, że to noname etc... Co do Mojej instalacji założenia podobne z tym, że wykonam instalację naziemną. Stelaż pospawam z profili stalowych. Instalacja około 10kw przy rocznym założeniu, że będziemy zużywać około 8000kwh. Edytowane 14 Czerwca 2019 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.06.2019 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Odnośnie CSUN wydaje mi się , że jest to jeden z największych producentów paneli na świecie.Posiada siedziby w różnych krajachhttp://www.csun-solar.com/contact.htmlNatomiast gwarancję obsługuje zawsze sprzedającyPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.06.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Nie jest problemem dostać od producenta nowy panel za wadliwy bo to dla nich są grosze. Jak sprzedają panel po 480 zł pośrednicy to za 200 zł jest produkcja tego albo i taniej. Tylko problem jest z lokalizacją wadliwego panelu w stringu, potem weź go wyszarp ze środka dachu i wyślij/dostarcz do sprzedawcy żeby mógł sprawdzić co jest nie tak ( a pewno wymieni na nowy bez sprawdzenia). Dlatego też lepiej brać panele lepsze od bardziej znanych producentów niż po taniości i cieszyć się że gwarancja 10 lat czy nawet 25 . Chyba , że ktoś ma na gruncie zamontowane to problem demontażu panela i ponownego montażu odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumacz100 14.06.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Również rozważam panele z tego źródła. Bobrow dostałeś już odpowiedź z ZE odnośnie rozliczenia paneli 12kw w 1:0.8? Oriętuje się ktoś czy panele montowane na gruncie podlegają pod ulgę termomodernizacyjną, znalazłem tylko wzmiankę o możliwości montażu na budynku gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.06.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Również rozważam panele z tego źródła. Bobrow dostałeś już odpowiedź z ZE odnośnie rozliczenia paneli 12kw w 1:0.8? Oriętuje się ktoś czy panele montowane na gruncie podlegają pod ulgę termomodernizacyjną, znalazłem tylko wzmiankę o możliwości montażu na budynku gospodarczym. Jeszcze nic nie odpisali-rzeczywiście ,muszę doczytać o uldze termomodernizacyjnej na PV po za obrysem chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.06.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Nie jest problemem dostać od producenta nowy panel za wadliwy bo to dla nich są grosze. Jak sprzedają panel po 480 zł pośrednicy to za 200 zł jest produkcja tego albo i taniej. Tylko problem jest z lokalizacją wadliwego panelu w stringu, potem weź go wyszarp ze środka dachu i wyślij/dostarcz do sprzedawcy żeby mógł sprawdzić co jest nie tak ( a pewno wymieni na nowy bez sprawdzenia). Dlatego też lepiej brać panele lepsze od bardziej znanych producentów niż po taniości i cieszyć się że gwarancja 10 lat czy nawet 25 . Chyba , że ktoś ma na gruncie zamontowane to problem demontażu panela i ponownego montażu odchodzi. Dlatego chcę mieć PV na wiatce-zawsze sam sobie wymienię jeden panelik... Co do CSUN to raczej nie jest to badziewna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumacz100 14.06.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Znalazłem tylko to. Prawo do odliczenia obejmuje wydatki na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego wyłącznie w budynku mieszkalnym jednorodzinnym2), czyli w budynku wolno stojącymalbo budynku w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służącym zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiącym konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku. Ulga przysługuje również w sytuacji gdy w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, np. w związku z brakiem technicznych możliwości montażu instalacji (w tym fotowoltaicznej) na tym budynku, instalacja ta zostanie zamontowana na innym budynku, np. garażu, budynku gospodarczym, lecz służy budynkowi mieszkalnemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts