bobrow 15.06.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Ty weź te panele sprawdź miernikiem PRĄDU a nie napięcia i to na zwarciu A jak to fizycznie zrobić ? Na zwarciu jakoś tego nie widzę- musi być jakieś obciążenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.06.2019 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Jeszcze wałkuję temat ulgi podatkowej na moją wiatkę, znalazłem taki tekst : „Czy instalacje naziemne również można odliczyć od podatku?Przepisy nie zawierają tutaj wyraźnego rozróżnienia. Rozporządzenie mówi, że "ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem" oraz "montaż instalacji fotowoltaicznej" mogą być odpisane od podatku w ramach "urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych". Z kolei ustawa o wspieraniu termoizolacji i remontów podaje po prostu ogólną definicję, zgodnie z którą "całkowita lub częściowa zamiana źródeł energii na źródła odnawialne lub zastosowanie wysokosprawnej kogeneracji" jest wliczona do przedsięwzięć termoizolacyjnych. Odpowiedź zatem brzmi - prawdopodobnie tak.” Nie wiem - chyba napiszę do US zapytanie...Chyba , że już ktoś ma potwierdzony temat j/wPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.06.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Raczej do KIS Bielsko Biała ul. Teodora Sixta 1743-382 Bielsko-BiałaI dołącz dowód opłaty.http://www.kis.gov.pl/zalatwianie-spraw/wydawanie-interpretacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezabitowski 15.06.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Pytałem na czacie KIS - w przypadku braku możliwości technicznych instalacji na dachu można odliczyć instalację na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.06.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Pytałem na czacie KIS - w przypadku braku możliwości technicznych instalacji na dachu można odliczyć instalację na gruncie. U mnie tylko nie ma dachu od południa... Jeśli jednak nie będę mógł skorzystać z ulgi- to w tym roku passuje, mam jeszcze cały kolejny rok z tanim prądem. Może w przyszłym roku będzie to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.06.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Jeszcze tylko pytanie : kto wystawia opinię nt braku możliwości technicznych ?Nasze ustawy naprawdę muszą być zawsze kulawe- pełne wyjątków i niejasności.A przecież chodzi o to , by powietrze było czyste- jaki to ma związek czy PV będzie na chałupie, gruncie czy szopie jakiejś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.06.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Pewnie uprawniony konstruktor, elektryk lub rzeczoznawca budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.06.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 A może tak :chcę założyć np 10 kWp i mieć uzysk roczny np 9 000kWh , a na chałupie będzie tylko 7 000kWh.Czyli nie ma możliwości technicznych pod w/w założenie...A na końcu będzie i tak zdanie US...Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.06.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Ogrzewanie przynajmniej dla grzejących prądem to 26 gr. Prąd bytowy to 60-80 gr. Lepiej przejadać latem ile się da niż amortyzować zimę - jak zimą chodzi pompa ciepła albo klima to ona i tak swoim COP podzieli koszt przez 3. A czy w zimie nie ma bytowego? Jak jest to z przesadą zużywać a zimą kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezabitowski 16.06.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Ja rozumiem to tak, że nie mogę z jakichś względów zainstalować na dachu więc instaluję na gruncie i bez strachu wykazuję wydatki w PIT-O.W moim przypadku na dachu zmieści się maksymalnie 4-6 paneli a chcę dołożyć minimum 10... W poniedziałek wyślę jeszcze maila do KIS z oficjalnym zapytaniem - jak otrzymam odpowiedź to wrzucę na forum. Zapytam jeszcze o panele CSUN kupowane od firmy ASAT - Waszym zdaniem są "pewne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.06.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 W jakim sensie "pewne" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.06.2019 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 To mało zapłaciłeś z ubezpieczenie PV od wszystkiego. Pewnie tak ale to jest specjalny produkt : Bank, Ubezpieczyciel ,Prosument. Poza tym np. masz PV na garażu wartość garażu to np. 80k i wartość PV np. 40k .Ubezpieczasz całość na 120k i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.06.2019 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Dodam tylko,że te Csun-y pojawiły się w dobrych cenach u wielu sprzedawców. W większych hurtowniach jest jednak trochę drożej niż u "małych" dystrybutorów. Niższe koszty pracują na cenę -ale jednocześnie może być problem z obsługą ... Bobrow Rób jak chcesz ja bym na tym nie robił tylko sprawdzony sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Bobrow Rób jak chcesz ja bym na tym nie robił tylko sprawdzony sprzęt. A sprawdzony sprzęt , to jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.06.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Pewnie taki który jest kupiony: - w hurtowni w Polsce lub na terenie EU lub - łącznie z montażem wykonanym przez "sprawdzonego" montażystę PV. Chyba że ten "sprawdzony" nie kupuje w hurtowni tylko na alle lub na olx. Tylko który z tych licznych montażystów jest "sprawdzony" i tak można dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Fajnie -czyli : -te same csuny tylko droższe w Asacie -nie montuję sam , tylko zlecam firmiePrzepraszam za moje wyskoki typu :-szukam najlepszej ceny za sprzęt-wykonuję sam montażDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.06.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 A sprawdzony sprzęt , to jaki ? W mojej stopce jest. (czwarty rok śmiga bez awarii, inwenter prosty i czytelny). Decyzja twoja ale widzę że lubisz szukać i analizować ,więc przeanalizuj taki jak mój zestaw i podziel się co do kosztów, innych zapytaj co mają PV. Powodzenia . PS Ja jak chciałem info o PC to czytałem i pytałem i też twoje wpisy mi pomogły co do PC jak i innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.06.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Pewnie taki który jest kupiony: - w hurtowni w Polsce lub na terenie EU lub - łącznie z montażem wykonanym przez "sprawdzonego" montażystę PV. Chyba że ten "sprawdzony" nie kupuje w hurtowni tylko na alle lub na olx. Tylko który z tych licznych montażystów jest "sprawdzony" i tak można dalej.... Uwierz że są tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.06.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Fajnie -czyli : -te same csuny tylko droższe w Asacie Masz gwarancję z hurtowni a nie od człowieka z olx i za to płacisz więcej. Własna kalkulacja co się bardzie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Masz gwarancję z hurtowni a nie od człowieka z olx i za to płacisz więcej. Własna kalkulacja co się bardzie opłaca. Ale ten sam gość z olx jest też na alle- ma kilka biznesów prowadzonych przez ok 20 lat, wystawia normalną fakturę, itp.Zatrudnia ok 80 osób (w handlu). Chodzi o to ,że nie można się do niego specjalnie przyczepić-może tylko o to , że od niedawna zaczął zabawę z PV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts