Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze wałkuję temat ulgi podatkowej na moją wiatkę, znalazłem taki tekst :

„Czy instalacje naziemne również można odliczyć od podatku?

Przepisy nie zawierają tutaj wyraźnego rozróżnienia. Rozporządzenie mówi, że "ogniwo fotowoltaiczne wraz z osprzętem" oraz "montaż instalacji fotowoltaicznej" mogą być odpisane od podatku w ramach "urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych". Z kolei ustawa o wspieraniu termoizolacji i remontów podaje po prostu ogólną definicję, zgodnie z którą "całkowita lub częściowa zamiana źródeł energii na źródła odnawialne lub zastosowanie wysokosprawnej kogeneracji" jest wliczona do przedsięwzięć termoizolacyjnych.

Odpowiedź zatem brzmi - prawdopodobnie tak.”

Nie wiem - chyba napiszę do US zapytanie...

Chyba , że już ktoś ma potwierdzony temat j/w

Pzdr

Pytałem na czacie KIS - w przypadku braku możliwości technicznych instalacji na dachu można odliczyć instalację na gruncie.

U mnie tylko nie ma dachu od południa...

Jeśli jednak nie będę mógł skorzystać z ulgi- to w tym roku passuje, mam jeszcze cały kolejny rok z tanim prądem.

Może w przyszłym roku będzie to możliwe.

Jeszcze tylko pytanie : kto wystawia opinię nt braku możliwości technicznych ?

Nasze ustawy naprawdę muszą być zawsze kulawe- pełne wyjątków i niejasności.

A przecież chodzi o to , by powietrze było czyste- jaki to ma związek czy PV będzie na chałupie, gruncie czy szopie jakiejś ?

Ogrzewanie przynajmniej dla grzejących prądem to 26 gr. Prąd bytowy to 60-80 gr. Lepiej przejadać latem ile się da niż amortyzować zimę - jak zimą chodzi pompa ciepła albo klima to ona i tak swoim COP podzieli koszt przez 3.

A czy w zimie nie ma bytowego? Jak jest to z przesadą zużywać a zimą kupować

Ja rozumiem to tak, że nie mogę z jakichś względów zainstalować na dachu więc instaluję na gruncie i bez strachu wykazuję wydatki w PIT-O.

W moim przypadku na dachu zmieści się maksymalnie 4-6 paneli a chcę dołożyć minimum 10... W poniedziałek wyślę jeszcze maila do KIS z oficjalnym zapytaniem - jak otrzymam odpowiedź to wrzucę na forum.

Zapytam jeszcze o panele CSUN kupowane od firmy ASAT - Waszym zdaniem są "pewne"?

Dodam tylko,że te Csun-y pojawiły się w dobrych cenach u wielu sprzedawców.

W większych hurtowniach jest jednak trochę drożej niż u "małych" dystrybutorów.

Niższe koszty pracują na cenę -ale jednocześnie może być problem z obsługą ...

Bobrow

Rób jak chcesz ja bym na tym nie robił tylko sprawdzony sprzęt.

Pewnie taki który jest kupiony:

- w hurtowni w Polsce lub na terenie EU lub

- łącznie z montażem wykonanym przez "sprawdzonego" montażystę PV.

Chyba że ten "sprawdzony" nie kupuje w hurtowni tylko na alle lub na olx.

Tylko który z tych licznych montażystów jest "sprawdzony" i tak można dalej.... ;)

A sprawdzony sprzęt , to jaki ?

W mojej stopce jest. (czwarty rok śmiga bez awarii, inwenter prosty i czytelny). Decyzja twoja ale widzę że lubisz szukać i analizować ,więc przeanalizuj taki jak mój zestaw i podziel się co do kosztów, innych zapytaj co mają PV. Powodzenia . PS Ja jak chciałem info o PC to czytałem i pytałem i też twoje wpisy mi pomogły co do PC jak i innych

Pewnie taki który jest kupiony:

- w hurtowni w Polsce lub na terenie EU lub

- łącznie z montażem wykonanym przez "sprawdzonego" montażystę PV.

Chyba że ten "sprawdzony" nie kupuje w hurtowni tylko na alle lub na olx.

Tylko który z tych licznych montażystów jest "sprawdzony" i tak można dalej.... ;)

Uwierz że są tacy

Masz gwarancję z hurtowni a nie od człowieka z olx i za to płacisz więcej.

Własna kalkulacja co się bardzie opłaca.

Ale ten sam gość z olx jest też na alle- ma kilka biznesów prowadzonych przez ok 20 lat, wystawia normalną fakturę, itp.Zatrudnia ok 80 osób (w handlu).

Chodzi o to ,że nie można się do niego specjalnie przyczepić-może tylko o to , że od niedawna zaczął zabawę z PV...