-voymar- 18.07.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Zaraz Ci wyskoczy że on za 2 x 285W zapłaci tyle samo a mocy będzie miał więcej 570W, tylko chłopak zapomni o konstrukcji montażowej na dodatkowy panel i już 100 będzie musiał dopłacić @bobrow kup se 250W z alledrogo po 250 można znaleźć - będzie Pan zadowolony i jak tanio 35 szt. * 250 PLN = 8750 nic tego nie przebije!! Zoba jakie perełki https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-sloneczne-250w-CID628-IDAF3wr.html Dla mnie moc panela to sprawa drugorzędna jak jest miejsce to po co przepłacać za 1 panel liczy się Moc całego PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.07.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Bobrow ale wszyscy co maja PV służą pomocą ale ty jak ja zauważyłem nie chcesz słuchać ,Marcin ci dobrze powiedział .po co brać coś pod uwagę i gdybać, dobre, niedobre Podawałem na wiosnę swoje uzyski za 3 lata pracy ,( instalacja w stopce) działa super 4- ty rok bez jakichkolwiek awarii . A ty swoje, chinol i już . Ja jak ciebie pytałem o PC i czytałem twoje posty to podjąłem decyzję co do PC Ale ja wcale nie chcę chinola i jednocześnie go nie wykluczam. Zrozumcie , że jeden rok później nie robi mi różnicy- ale inne warunki już tak. Mam bardzo duże zużycie i zależy mi na większej mocy paneli niż 10kWp przy zachowaniu opustu 20%-Tauron mi odpisał, że biorą większą zainstaliwaną moc. Jednocześnie UE jasno stwierdza , że liczy się moc falownika. Ja szanuję swoją kasę (i cudzą również) i dlatego : -chcę kupić porządne panele , ale w rozsądnej cenie -zdecydowałem się na Growatta ze względu na opinie , gwarancję i cenę -chciałbym zainstalować ok 12 kWp paneli To wszystko PS Przepraszam za brak „wzajemności” w inwestycji- niestety nie podejmuję decyzji w wyniku namowy , tylko analizy... Chyba się już taki ulągłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.07.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Jeszcze jedno :Nie prowadzę tu dywagacji od kilku lat, podałem bardzo dużo konkretnych (na moim przykładzie) analiz i obliczeń-więc nie widzę podstaw , żeby na sam koniec uprawiać „nerwo-biegunkę” w tym zakresie.Easy, easy-ale jednocześnie do brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.07.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) A dlaczego trawię panele, np z n/w uszkodzeń i wad : 1. Delaminacja paneli PV2. Gorące miejsca "Hot spots"3. Korozja warstwy TCO w modułach z krzemu amorficznego4. Degradacja indukowanym napięciem PID5. Uszkodzenia mechaniczne paneli PV.6. Uszkodzenia łączy i puszek elektrycznych.7. Zwarcie doziemne tablicy PV.8. Wzrost napięcia w miejscu przyłączenia falownika. (Może pkt 6-8 nie koniecznie dot paneli) A teraz - jak najklejeczki będą się zgadzać i nic więcej z High class ?Podobno na 30 latek to ma być- i tak niby lotto mi to ma być ?Ja dziękuję- a inni niech robią po swojemu. Edytowane 18 Lipca 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mima1719516202 18.07.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Tauron mi odpisał, że biorą większą zainstaliwaną moc. Jednocześnie UE jasno stwierdza , że liczy się moc falownika. "Przykładowe druki zgłoszenia instalacji W dniu 26 kwietnia 2019 na stronach Operatorów Systemów Dystrybucyjnych opublikowano nowe druki “Zgłoszenia instalacji“. W stosunku od dotychczasowych wniosków zmian jest niewiele, ale warto na nie zwrócić uwagę." https://www.forum-fronius.pl/tag/symo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 18.07.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Tia, info rzucone ludowi na podniesienie morale przy wejściu kodeksu sieciowego NC RfG w życie w kwietniu tego roku, z którego się OSD po cichu wycofali. Gdzieś nawet ktoś wrzucał wniosek o przyłączenie któregoś OSD, w którym też tak pisali (że liczy się mniejsza moc inwertera lub paneli). A przejrzyj teraz wnioski. Energa i PGE piszą wprost: "* Moc zainstalowana elektryczna (jednostkowa) [ zgodnie ze stanowiskiem Prezesa URE: Pod pojęciem mocy zainstalowanej elektrycznej instalacji odnawialnego źródła energii należy rozumieć określoną przez producenta moc znamionową urządzenia służącego do wytwarzania energii elektrycznej (tj. generatora, ogniwa fotowoltaicznego lub ogniwa paliwowego), wyrażoną w watach [W] lub wielokrotnościach tej jednostki (w kW, MW).]" - wg ustawy OZE opust uzależniony jest od zainstalowanej mocy elektrycznej. Enea się nie chwali jak wylicza moc maksymalną, a Tauron w odpowiedzi na zapytania w BOK odpisuje, że po staremu liczy się tylko i wyłącznie moc paneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.07.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Zrozumcie , że jeden rok później nie robi mi różnicy- ale inne warunki już tak. Mam bardzo duże zużycie i zależy mi na większej mocy paneli niż 10kWp przy zachowaniu opustu 20%-Tauron mi odpisał, że biorą większą zainstaliwaną moc. Jakieś herezje mam bardo duże zużycie ale rok w te czy we tamte nie robi różnicy,TO WRÓĆ TU ZA ROK!!! I przestań smędzić. On będzie myślał a mi w tym roku wpadnie 7MWh a patrząc historycznie pod 20MWh się zbliżam. Edytowane 19 Lipca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Jakieś herezje mam bardo duże zużycie ale rok w te czy we tamte nie robi różnicy,TO WRÓĆ TU ZA ROK!!! I przestań smędzić Jak nie chcesz czytać moich wypocin -to wrzuć mnie do ignorowanych. Jak znajdziesz punkt , w którym piszę nie prawdę lub bzdury -to pisz swoje argumenty.Ja nie mam problemu ze zmiana zdania kiedy argumenty mnie przekonują. Ale kuźwa - nie pisz ,żebym stąd znikał ! Równie dobrze możesz sam odczekać na spokojniejsze czasy. 10% dla mnie uzysku z PV jest warte z dwóch powodów : -realna korzyść finansowa -satysfakcja Piszesz, że "smędzę"-bo nie chcę kupić bezmyślnie instalacji PV ! A to może interesik psuję jakiś ? Oj ,gryzie cusik w dupcię...gryzie... PS 10% większy uzysk z PV przez min 15 lat ,to jest NIC ?! Raczej ja tu nie szkodzę... Edytowane 19 Lipca 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.07.2019 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Jak znajdziesz punkt , w którym piszę nie prawdę lub bzdury -to pisz swoje argumenty. daleko szukać: A dlaczego trawię panele, np z n/w uszkodzeń i wad : 1. Delaminacja paneli PV 2. Gorące miejsca "Hot spots" 3. Korozja warstwy TCO w modułach z krzemu amorficznego 4. Degradacja indukowanym napięciem PID 5. Uszkodzenia mechaniczne paneli PV. 6. Uszkodzenia łączy i puszek elektrycznych. 7. Zwarcie doziemne tablicy PV. 8. Wzrost napięcia w miejscu przyłączenia falownika. sterta bzdur. Chłop a szkołe to chyba omijał szerokim łukiem. Chłopie myśl głową przestań myśleć du**.Pisałem weź se kup 250W po 8k PLN będzie tanio i dobrze nie przepłacisz będą problemy z przyłączeniem do sieci zrobisz se off grida z akumulatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.07.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Jeszcze o panelach, takie zestawienie tier 1 : • Canadian Solar • LG • Hanwha • Risen • LONGi • HT-SAAE • NSP (Neo Solar Power) • Seraphim • Astronergy • Talesun • Trina Solar • Jinko Solar • Hansol • GCL Systems • JA Solar • REC Group Jest jeszcze kolejna 10-ka,będę szukał dobrej ceny w w/w... Ta lista to nie wszystko. Niektóre z tych firm mają w opisach "Testowane na ...", a nie ma tu firm gdzie mają na te "testy" certyfikaty. Dobra o co z gwarancją? Dają niby na 25 lat. Jak coś się stanie jak potem do tego podejść, jak producent nie wiadomo gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Ręczne lutowanie ogniw to pikuś , hot spots to bzdura-no bravo !Jeśli przy odbiorze instalacji ,inwestor nie będzie wiedział na co patrzeć i co sprawdzić -to to jest Pikuś ?Jak panele będą kiepskie jakości , a może podróbki albo ekipa uszkodzi je-to też Pikuś ? Jak bym dupą myślał ,to bym inaczej działał-jak na razie myślę jak SENSOWNIE samemu wykonać swoją instalację.Tyle razy już to tutaj było ,że stosunek cena/jakość dla większości ludków (tak , już wiemy -że nie dla wszystkich) jest NAJWAŻNIEJSZA ! Napisałeś ,że podałem bzdury-to podaj dlaczego ,chętnie się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Ta lista to nie wszystko. Niektóre z tych firm mają w opisach "Testowane na ...", a nie ma tu firm gdzie mają na te "testy" certyfikaty. Dobra o co z gwarancją? Dają niby na 25 lat. Jak coś się stanie jak potem do tego podejść, jak producent nie wiadomo gdzie? Oczywiście-właśnie chodzi o świadomość wyboru i świadome ryzyko. 100% trafiłeś ! Wszyscy wiemy jaki może być problem z gwarancją paneli po kilku/kilkunastu latach-dlatego uważam ,że należy skupić się na wyborze bardzo dobrych jakościowo produktów , oczywiście przy zachowaniu rozsądnej ceny. Dlatego tu jesteśmy -najpierw w fazie doboru sprzętu , a potem eksploatacji Edytowane 19 Lipca 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) To jeszcze cd "bzdur",zwróćcie uwagę na hot spoty i fotkę z pożarem paneli na dachu... http://www.instsani.pl/510/problemy-w-pracy-paneli-pv Takie tam same Pikusie... A i tu (sorry za krypto reklamę) https://www.sklep.asat.pl/pl/n/133 Nie ,spoko -zawsze jest fajnie... Edytowane 19 Lipca 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.07.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) To jeszcze cd "bzdur",zwróćcie uwagę na hot spoty i fotkę z pożarem paneli na dachu... Czyli już wiemy skąd kolega bierze te steki bzdur... ze skrajnych portali. Ale tytuł mówi za siebie "Vademecum dla uczniów technikum" a jak oni hot pointy wyłapali gołym okiem bez kamery termowizyjnej w innym miejscu, w moim oku jest równoznaczne z nagrodą Nobla! Kuźwa srak naptakał a nie hot point Zdjęcie ze źródła: Edytowane 19 Lipca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 I jeszcze jedno-inwerter dobry elektronik (czasem może wystarczyć przeciętny) może naprawić , natomiast jeśli panel uszkodzi się po np 10 latach -to czy będzie można go łatwo zastąpić nowym (czy zamiennikiem) ? Chodzi o to ,że w stringu powinny być te same panele (z tego co wiem)- nie chciałbym ograniczać mocy instalacji lub wymieniać całego stringu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Czyli już wiemy skąd kolega bierze te steki bzdur... ze skrajnych portali. Ale tytuł mówi za siebie "Vademecum dla uczniów technikum" a jak oni hot pointy wyłapali gołym okiem bez kamery termowizyjnej w innym miejscu, w moim oku jest równoznaczne z nagrodą Nobla! Kuźwa srak naptakał a nie hot point Zdjęcie ze źródła: [ATTACH=CONFIG]432651[/ATTACH] Wkleiłem pierwszy z brzegu , a widziałem inne podobne wpisy -mam je podać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Tu jeszcze https://www.hewalex.pl/porady-i-wiedza/fotowoltaika/typowe-wady-paneli-fotowoltaicznych-niskiej-jakosci.html Wcześniej z Asatu podałem I co -w technikum źle uczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.07.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Niektórzy to chyba nie pracują żeby takie elaboraty o d.. Marynie tworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.07.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) jeśli panel uszkodzi się po np 10 latach Wiesz jest takie powiedzenie że jak ktoś ma pecha to nawet palec w dup** złamie. Ale to co ty uskuteczniasz to przechodzi już na wyższy poziom! Niektórzy to chyba nie pracują żeby takie elaboraty o d.. Marynie tworzyć Dobrze mówisz dopiję kawę i biorę się za robotę bo to już po 10... Edytowane 19 Lipca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Odnośnie ,że niby ptaszek odchodami spowodował hot spot ,cyt z coraba : "Hot spot jako konsekwencja mikrouszkodzeniaHot spoty czyli tzw. gorące punkty to w modułach fotowoltaicznych miejsca, które mają tendencję do uzyskiwania wyższej temperatury niż inne części ogniwa. Jakich miejsc dotyczy ten problem? Wszystkich tych, w których doszło do powstania bardzo małych wad materiałowych. Mikropęknięcia pojawiają się np. podczas transportu modułów czy w trakcie ich magazynowania. Drobne wady materiałowe bywają również następstwem różnorodnych procesów technologicznych, jakie przechodzą moduły w trakcie produkcji (działanie środków chemicznych, wysokiej temperatury, poddawanie naprężeniom). Hot spoty stają się problematyczne w momencie, w którym moduły znajdą się w półcieniu. Wówczas w nieoświetlanych ogniwach zaczyna przepływać prąd wsteczny, przez co zaczynają się one nagrzewać. Miejsca uszkodzeń, a więc hot spoty, nagrzewają się najszybciej i to do wysokich temperatur, nawet ponad 250 st. C. Taka sytuacja zagraża sprawności ogniwa i może nawet doprowadzić (w najgorszym przypadku) do samozapłonu modułu. Skutki występowania hot spotów Niestety, mogą być znaczne. Przez gorące punkty moduły fotowoltaiczne tracą na efektywności i zdecydowanie szybciej się zużywają." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts