Konsultant Viessmann 25.07.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Pozwól że ja również się z tobą nie zgodzę po pierwsze w dzisiejszych czasach jeszcze przed rozpoczęciem prac wydawane są dokumenty do ZE na wymianę licznika aby instalacja nie stała bezproduktywnie. Więc nie ma tu mowy o dylemacie połączenia czy nie. Po kolejne jeśli firma zakłada panele i zakończa robotę bierze kasę za wykonaną prace, mniejsi wykonawcy mogą ucierpieć - ciekawe czym większą ilością roboty do wykonania - większe zainteresowanie. Więksi tacy jak wy mogą ucierpieć bo płatności robione są przelewem i to od inwestora zależy kiedy puści przelew. Viessmann jako producent jest dostawcą sprzętu, nie firmą wykonawczą - to po pierwsze. Po drugie to o czym piszę nie wynika akurat z naszych doświadczeń, tylko z zamieszania wokół całego programu, które trwa od dwóch dni i z setkami telefonów, które mamy okazje odbierać. Taka sytuacja, że ogłaszany jest program, który nie wystartował nie jest wygodna - z tym się chyba zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.07.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 (edytowane) Viessmann jako producent jest dostawcą sprzętu, nie firmą wykonawczą - to po pierwsze. Po drugie to o czym piszę nie wynika akurat z naszych doświadczeń, tylko z zamieszania wokół całego programu, które trwa od dwóch dni i z setkami telefonów, które mamy okazje odbierać. Taka sytuacja, że ogłaszany jest program, który nie wystartował nie jest wygodna - z tym się chyba zgadzamy Program ruszył tylko po to że UE dobrała się do programu "Czyste powietrze" i powiedziała że nie będzie dawać hajsu na kopciuchy 5 kategorii - to po raz. Po dwa aby mieć choć cień szansy że uda się w przyszłym roku uzyskać 15% mixu energetycznego z OZE właśnie przy pomocy prosumentów. Po trzy właśnie z tego powodu dostaniesz kasę jak założysz licznik 2 kierunkowy aby konkretnie było wiadomo jakie jest tempo wzrostu instalacji i ich mocy. Jeśli ten program się nie sprawdzi będzie kolejny z jeszcze lepszymi warunkami. Po cztery Vieśśman sam siebie reklamuje aby kupować u nich wszystko (to odbieracie telefony) od kociołków na gaz, przez pompy ciepła aż po kolektory słoneczne a wiadome jest że wszystko leci z Chin a na miejscu przykleja się tylko naklejkę. Wy pewnie ściągacie tylko półprodukty i składacie w różnych krajach stąd macie ceny wyciągnięte z kapelusza. Wracając do programów Premier nie wydrukował 1 mld. PLN na ten program w mennicy Państwowej tylko najpierw wyjął tę bańkę z naszych kieszeni.I tu ponowie zapytam czy wiecie kto sprawuje piecze nad tymi środkami tak dokładnie te sam urząd który nie spodobał się UE w czystym powietrzu. I tu będzie dokładnie tak samo dostaniesz 5k PLN jak zarabiasz 2040PLN netto i żyjesz w skrajnej biedzie, a jak te 5000 PLN dostaniesz to od tego będziesz musiał zapłacić 18% podatku i tak z 5k PLN zrobiło się 4,1k PLN + kupa jeżdżenia, papierkologii, obowiązkowego ubezpieczenia paneli i co tam jeszcze wymyślą. Edytowane 25 Lipca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Pętli ciąg dalszy...Nadal jest szansa na pierwotny plan z dachem wiaty.Jest jeszcze taka koncepcja -może nie warto teraz montować inwerter pod pełną moc dla 20% opustu tj 10kW tylko 7kW +ok 10kWp paneli.Wyczytałem u fronka na stronie ,że mniejszy falownik o ok 30% to strata ok 1,5% na uzysku.W tym momencie zyskał bym w przyszłości możliwość dobudowy drugiej instalacji np inwerter 3kW +4kWp paneli-oczywiście jeśli nasze prawo dogoni UE. Dodatkowa korzyść to mniejsza inwestycja w tym momencie w falownik.Jak przyjdą lepsze czasy -to sobie na gruncie postawie małe "co nie co"Ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.07.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Wyczytałem u fronka na stronie ,że mniejszy falownik o ok 30% to strata ok 1,5% na uzysku. Wiesz jest takie powiedzenie że papier wchłonie wszystko. Na siłę utrudniasz coś co jest proste jak konstrukcja cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Wiesz jest takie powiedzenie że papier wchłonie wszystko. Na siłę utrudniasz coś co jest proste jak konstrukcja cepa. Teraz jesteś cwaniaczek -bo już dwie PVki uruchomiłeś. Jak odpalę swoją ,też będę cwaniaczył... Patrzę na wzór na uzysk i wychodzi ,że opłaca się do falownika 7kW -8kW dołożyć np 9,9kWp. Max moce z paneli są baaardzo rzadko uzyskiwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 25.07.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Pętli ciąg dalszy... Nadal jest szansa na pierwotny plan z dachem wiaty. Jest jeszcze taka koncepcja -może nie warto teraz montować inwerter pod pełną moc dla 20% opustu tj 10kW tylko 7kW +ok 10kWp paneli. Wyczytałem u fronka na stronie ,że mniejszy falownik o ok 30% to strata ok 1,5% na uzysku.W tym momencie zyskał bym w przyszłości możliwość dobudowy drugiej instalacji np inwerter 3kW +4kWp paneli-oczywiście jeśli nasze prawo dogoni UE. Dodatkowa korzyść to mniejsza inwestycja w tym momencie w falownik. Jak przyjdą lepsze czasy -to sobie na gruncie postawie małe "co nie co" Ma to sens ? Ty to gość jesteś. Pisałem Ci o tym kilka dni temu. Tylko Tobie to fronek 8kW wystarczy. Nie ma potrzeby falownik 10kW do panel 10kWp. Strona generacyjna powinna być przewymiarowana. Z ta książką to wiesz do czego było. Zrób też "normalną" wiatę i leć po flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 25.07.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Program ruszył tylko po to że UE dobrała się do programu "Czyste powietrze" i powiedziała że nie będzie dawać hajsu na kopciuchy 5 kategorii - to po raz. Po dwa aby mieć choć cień szansy że uda się w przyszłym roku uzyskać 15% mixu energetycznego z OZE właśnie przy pomocy prosumentów. Po trzy właśnie z tego powodu dostaniesz kasę jak założysz licznik 2 kierunkowy aby konkretnie było wiadomo jakie jest tempo wzrostu instalacji i ich mocy. Jeśli ten program się nie sprawdzi będzie kolejny z jeszcze lepszymi warunkami. Po cztery Vieśśman sam siebie reklamuje aby kupować u nich wszystko (to odbieracie telefony) od kociołków na gaz, przez pompy ciepła aż po kolektory słoneczne a wiadome jest że wszystko leci z Chin a na miejscu przykleja się tylko naklejkę. Wy pewnie ściągacie tylko półprodukty i składacie w różnych krajach stąd macie ceny wyciągnięte z kapelusza. Wracając do programów Premier nie wydrukował 1 mld. PLN na ten program w mennicy Państwowej tylko najpierw wyjął tę bańkę z naszych kieszeni.I tu ponowie zapytam czy wiecie kto sprawuje piecze nad tymi środkami tak dokładnie te sam urząd który nie spodobał się UE w czystym powietrzu. I tu będzie dokładnie tak samo dostaniesz 5k PLN jak zarabiasz 2040PLN netto i żyjesz w skrajnej biedzie, a jak te 5000 PLN dostaniesz to od tego będziesz musiał zapłacić 18% podatku i tak z 5k PLN zrobiło się 4,1k PLN + kupa jeżdżenia, papierkologii, obowiązkowego ubezpieczenia paneli i co tam jeszcze wymyślą. Oj tam. Kasa jest z tego. Jasne. Polska na tym też nieźle zarabia, bo zarobiła prawie 1,5 mld euro na sprzedaży tych uprawnień. Teraz dają śmieszną kasę i udają, że coś robią, resztę przejadają, a potem będzie płacz, że prąd drogi to unia zła bo CO2. Trzeba być naiwnym, że PV da te 15% OZE. Nie będzie następnego, bo nie będzie po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.07.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Teraz jesteś cwaniaczek -bo już dwie PVki uruchomiłeś. Jak odpalę swoją ,też będę cwaniaczył... Patrzę na wzór na uzysk i wychodzi ,że opłaca się do falownika 7kW -8kW dołożyć np 9,9kWp. Max moce z paneli są baaardzo rzadko uzyskiwane Ja niestety jak kilku innych forumowiczów (niestety dla Ciebie) także uważam, że zbyt kombinujesz. Weż to załóż na dach i miej święty spokój i zacznij korzystać, bo lato idzie pełną parą i kWh uciekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.07.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Ja niestety jak kilku innych forumowiczów (niestety dla Ciebie) także uważam, że zbyt kombinujesz. Weż to załóż na dach i miej święty spokój i zacznij korzystać, bo lato idzie pełną parą i kWh uciekają. Zgadzam się ale analiza utopii musi trwać. Sposób, ilość paneli analizy falowników i decyzje prawie jak chorągiewka w zależności od kierunku wiatru. Zamiast gadać kupił by 8 paneli i se kombinował ale nieeee o nie trzeba od razu 10kW na dachu postawić i już teraz myśleć o kolejnych 3-4kWp. Szacując że 1 września odpali 10kWp do końca roku z dachu spadnie mu max 2,5MWh a to kropla w morzu potrzeb. My tu sobie piszemy a liczniki kręcą te kwh, które magicznie zmieniają się w MWh a zimą usiądziemy sobie i poanalizujemy uzyski z tego roku i ile zostanie na lato po opuście. Mi licznik wymienili jakiś miesiąc temu a do dnia dzisiejszego wpadło 1170kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Ty to gość jesteś. Pisałem Ci o tym kilka dni temu. Zrób też "normalną" wiatę i leć po flaszkę. Zgadza się ogólnie dużo się o tym pisze- tylko w tym artykule były konkretne liczby tj +30%kWp to -1.8% na całym uzysku. Obecnie to jest najlepszy plan- daje mi w przyszłości furtkę pod dodatkową instalację być może z dobrą dotacją. Dzięki za konkretne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Ja niestety jak kilku innych forumowiczów (niestety dla Ciebie) także uważam, że zbyt kombinujesz. Weż to załóż na dach i miej święty spokój i zacznij korzystać, bo lato idzie pełną parą i kWh uciekają. Będzie super- na dachu domu będę w plecy 20% na produkcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 (edytowane) Zgadzam się ale analiza utopii musi trwać. Sposób, ilość paneli analizy falowników i decyzje prawie jak chorągiewka w zależności od kierunku wiatru. Zamiast gadać kupił by 8 paneli i se kombinował ale nieeee o nie trzeba od razu 10kW na dachu postawić i już teraz myśleć o kolejnych 3-4kWp. Szacując że 1 września odpali 10kWp do końca roku z dachu spadnie mu max 2,5MWh a to kropla w morzu potrzeb. My tu sobie piszemy a liczniki kręcą te kwh, które magicznie zmieniają się w MWh a zimą usiądziemy sobie i poanalizujemy uzyski z tego roku i ile zostanie na lato po opuście. Mi licznik wymienili jakiś miesiąc temu a do dnia dzisiejszego wpadło 1170kWh Wiesz co - masz paskudny charakter ... Nie w wiem w co pogrywasz i co gryzie w dupcię... Pamiętasz jak mnie obrzucałeś błotem , że podaję jakie mogą być problemy z panelami np rozwarstwienia ? A pamiętasz jak niedawno pytałem o Suntechy 370W ? I dziwnie nic o nich nie pisałeś... Kiedy szukałem informacji nt Suntechu trafiłem do Elektrody i na wpisy niejakiego Marcinbbb... I wiesz z czym miał gość problem - z rozwarstwianiem rocznych Suntechów... A wiesz o czym to świadczy jeśli to jedna i ta sama osoba ? To może niech inni sobie wyrobią zdanie z kim tu mają do czynienia Link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3274366.html#16075953 Edytowane 25 Lipca 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.07.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Będzie super- na dachu domu będę w plecy 20% na produkcji... W takiej sytuacji należy dom obrócić i skierować idealnie na pd. później przerobić dach aby miał spad około 35* dopiero wtedy montuj panele bo tak zawsze będziesz ileś % w plecy, A wiesz że rozwarstwienia nie było! Niektóre z ogniw zmieniają kolor w zależności od temperatury, te same panele są nadal na moim dachu i tak samo generują prąd Scherloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 W takiej sytuacji należy dom obrócić i skierować idealnie na pd. później przerobić dach aby miał spad około 35* dopiero wtedy montuj panele bo tak zawsze będziesz ileś % w plecy, A wiesz że rozwarstwienia nie było! Niektóre z ogniw zmieniają kolor w zależności od temperatury, te same panele są nadal na moim dachu i tak samo generują prąd Scherloku To byś przynajmniej napisał jak się sprawują , nt dachu passuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.07.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 To może niech inni sobie wyrobią zdanie z kim tu mają do czynienia Nie muszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.07.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 To byś przynajmniej napisał jak się sprawują , nt dachu passuje... Od założenia nic się nie zmieniło działają i nadal będą działać: W tej chwili o tak: Jednak porównując je do TecSun 275W poli i Recom allblack 285W widzę że te ostatnie robią zajebistą robotę ustawione od czapy pod kątem 8* dlaczego? TecSun 200* pd-zach 35* orientacja dachu Recom 285W ustawione jak mi się ustawiło około 190* pd-zach panele pod kątem 8* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Od założenia nic się nie zmieniło działają i nadal będą działać: W tej chwili o tak: [ATTACH=CONFIG]432848[/ATTACH] Jednak porównując je do TecSun 275W poli i Recom allblack 285W widzę że te ostatnie robią zajebistą robotę ustawione od czapy pod kątem 8* dlaczego? TecSun 200* pd-zach 35* orientacja dachu [ATTACH=CONFIG]432849[/ATTACH] Recom 285W ustawione jak mi się ustawiło około 190* pd-zach panele pod kątem 8* [ATTACH=CONFIG]432850[/ATTACH] Dzięki-czyli jednak potrafisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.07.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Viessmann jako producent jest dostawcą sprzętu, nie firmą wykonawczą - to po pierwsze. Viessmann sam produkuje panele PV czy panele są produkowane przez inną firmę dla Viessmann? Tak jest z klimatyzacją: "Wyprodukowano dla Viessmann przez Gree w ChRL" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.07.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Ok-trochę się wyjaśniło ,przesunę do przodu trochę tę moją wiacinę (6,5x8m...) i będzie w przyszłości mniejszy wpływ cienia z drzew sąsiadów.Teraz konkretny przykład z uzyskami :-instalacja nr 19,9kWp + inwerter 7kW, dach 15st południeuzysk : (1050x 1.1x9,9x0,83)-1,8%=9320W-instalacja nr 23,5kWp +inwerter 3kWp , grunt 35st południeuzysk : (1050x1.13x3,5x0,83)-0,5%=3446WRazem powinno być rocznie ok 12 766W Z drugą instalacją mogę czekać na nowe dotacje ( gmina, rząd) i jednocześnie będę miał już wnioski z eksploatacji 1 instalacji. Ok-teraz biorę się za projekt wiaty.Wstępnie rama będzie z kantówek 100x100 i 60x100mm.Na górze przykręcę standardowe rozwiązanie systemowe jak na grunt (poprzeczki i podłużnice).Mam knigę- zasady są tam rozpisane.No,Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.07.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Będzie super- na dachu domu będę w plecy 20% na produkcji... A na kosztach instalacji? Kable z domu do wiaty za darmo nie są. Miesiąc zastanawiania latem to będzie z 20% rocznego uzysku, albo i lepiej. Dach już masz, wiaty jeszcze nie, więc kwota wejścia większa, rób etapami bo inaczej każdy dzień jest stratą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts