Jastrząb 06.08.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Szlifowali dachówki aby nie odstawały po montażu haków do paneli? Taki szlif na grubości 4mm i szerokości haka? Tu nie chodzi o odstawanie (estetyka). Dachówka operająca się na metalowym haku z bardzo dużym prawdopodobieństwem prędzej czy później pęknie. Panele minimalnie pracują, mają obciążenie od śniegu, przy wiatrze. I ten szlif zdecydowanie większy niż 4mm na grubość haka, pod i nad hakiem powinna byś paromilimetowa przestrzeń. Wymaga to szlifowania dwóch dachówek. Ja montowałem sam, i to dużą instalacje, szlifowanie to była duuża część całej pracy. Dwie czy trzy za słabo podcięte dachówki przy przykręceniu haka mi pekły. Na szczęście miałem spory zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.08.2019 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Do tych którzy nie montują samodzielnie(bo nie mają wiedzy/umiejętności) tylko zlecają - przepraszam za lamerskie pytanie ale czy nie obawiacie się, że podczas montażu stelaży pod panele, ekipa nie podziurkuje wam dachu jak sito? To nie są raczej zawodowi dekarze, którzy znają się na niuansach montażowych, mogą dobrać najtańsze wkręty, zrobić coś niezgodnie ze sztuką itp. Może jakoś niepotrzebnie wyolbrzymiam ale niepokoi mnie fakt że będę miał dodatkowo x dziur w dachu... Po zbudowaniu domu i paroletnim mieszkaniu dowiadujesz się generalnie że każdemu "fachofcowi" należałoby patrzeć na ręce. Ja widziałem zawodowego dekarza który chciał membrane dachową położyć na zakładkę nie w tą strone co trzeba! Niebezpieczeństwo zawsze zachodzi. W przypadku montażu paneli jest sporo możliwości popełnienia błędów. Przy pokryciu blaszanym fizycznie dziurawisz blachę. Tam montaż i uszczelnienie faktycznie musi być zrobione idealnie Przy blachach z rąbkiem, jest najmniejsza szansa że coś pójdzie nie tak. Ekipy zresztą lubią to pokrycie. Karpiówka - cięzka - nie za bardzo jest to jak podszlifować bo jest za cienka. Dachówka falista - słyszałem o ekipach które nie szlifowały dachówek bo to kupę pracy jest. Popęka, ale nie widać pod panelami. Membran dachowa/papa trochu wytrzyma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.08.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 U mnie na dachówce ceramicznej 3 dni montowali panele dekarze (sam robiłem całą instalacje PV ale na dachu nie montowałem). Stałem bite 3 dni na rusztowaniu i patrzyłem im na ręce jak robią Szlifowali oczywiście, potem prawidłowe podczepienie przewodów żeby nie latały po dachówkach przy byle wietrze itp., prawidłowe uziemienie szyn itp itd. U mnie przewody ze strychu na dach wchodzą dachówkami solarnymi w peszlach oczywiście (aż do pierwszego panela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.08.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 U mnie na dachówce ceramicznej 3 dni montowali panele dekarze (sam robiłem całą instalacje PV ale na dachu nie montowałem). Takie głupie pytanie. To na czym polegało to samodzielne robienie instalacji, skoro dachu się nie tknałeś? Mi się wydawało, że montaż na dachu to tak z 90% roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.08.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Takie głupie pytanie. To na czym polegało to samodzielne robienie instalacji, skoro dachu się nie tknałeś? Mi się wydawało, że montaż na dachu to tak z 90% roboty. Na montażu falownika, Rozdzielnic AC i DC oraz strychowa ze względu na znaczną odległość od paneli do falownika (sam je składałem), rozprowadzeniu przewodów, podłączenie wszystkiego. Zgadza się , że montaż na dachu to większość roboty ale za niego zapłaciłem 3 tyś akurat (23 panele - 7kW , wcale nie łatwo bo okna dachowe, 2 stringi na 2 połaciach). Mogłem również wziąć firmę to zamiast 4k/1kW bym zapłacił minimum 5 k/1kW na tych podzespołach które ja mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.08.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Na montażu falownika, Rozdzielnic AC i DC oraz strychowa ze względu na znaczną odległość od paneli do falownika (sam je składałem), rozprowadzeniu przewodów, podłączenie wszystkiego. Zgadza się , że montaż na dachu to większość roboty ale za niego zapłaciłem 3 tyś akurat (23 panele - 7kW , wcale nie łatwo bo okna dachowe, 2 stringi na 2 połaciach). Mogłem również wziąć firmę to zamiast 4k/1kW bym zapłacił minimum 5 k/1kW na tych podzespołach które ja mam. Jasne To u mnie dekarze by montowali koło tygodnia w takim razie (2 okna dachowe!!), do tego mnóstwo konstrukcji do dorobienia, bo krokwie złośliwie biegły nie tam gdzie były akurat potrzebne pod dachówkę falistą. A elektryk to co powyżej ogarnął w jakies 2-3h. I po spędzeniu wielu sobót na dachu nie zaryzykowałbym określenia, że elektryk mi zrobił instalacje :-/ Ale punkt widzenia widać zależy od punktu siedzenia jak to mówią Ale. Grunt że działa!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.08.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Jasne To u mnie dekarze by montowali koło tygodnia w takim razie (2 okna dachowe!!), do tego mnóstwo konstrukcji do dorobienia, bo krokwie złośliwie biegły nie tam gdzie były akurat potrzebne pod dachówkę falistą. A elektryk to co powyżej ogarnął w jakies 2-3h. I po spędzeniu wielu sobót na dachu nie zaryzykowałbym określenia, że elektryk mi zrobił instalacje :-/ Ale punkt widzenia widać zależy od punktu siedzenia jak to mówią Ale. Grunt że działa!! To co na dachu to jest konstrukcja, zrobi to każdy dekarz Natomiast na podłączeniu itp to się trzeba znać i jeszcze móc to podpisać. Całą instalację pospinałem sam Rozumiem , że rozdzielnice AC i DC w tych 3h Ci elektryk też ogarnął czy kupiłeś na internecie gotowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.08.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 To co na dachu to jest konstrukcja, zrobi to każdy dekarz Natomiast na podłączeniu itp to się trzeba znać i jeszcze móc to podpisać. Całą instalację pospinałem sam I chwała Ci za to. Ja tylko piszę, że odwalając 10 czy 20% roboczo godzin, ja nie użyłbym stwierdzenia że zrobiłem sam! Fakt, że się znasz na podłączeniu elektrycznym i masz uprawniania nie zmienia proporcji. Rozumiem , że rozdzielnice AC i DC w tych 3h Ci elektryk też ogarnął czy kupiłeś na internecie gotowce? Ogarnął. Miał powieszony falownik, podciągnięte kable, przygotowane korytka na ścianie. Sprawny był, błyskiem mu poszło. A patrząc na jego część i moją część, to wolałbym jego część wykonać a nie biegać po 45 stopniowym dachu z panelami "pod pachą", albo szlifując setki dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 07.08.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Słuchajcie takie zagadnienie..Mam 23 panele. Instalacja założona w maju. Na razie wszystko w porządku.I teraz pytanie, jeżeli nie mam podglądu na każdy panel z osobna to czy w przypadku awarii któregoś z nich będę w stanie od razu to wychwycić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.08.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Słuchajcie takie zagadnienie.. Mam 23 panele. Instalacja założona w maju. Na razie wszystko w porządku. I teraz pytanie, jeżeli nie mam podglądu na każdy panel z osobna to czy w przypadku awarii któregoś z nich będę w stanie od razu to wychwycić? Jeśli wystąpi przerwa na panelu, to tak, jeśli zwarcie to może być trudne do zauważenia. Co do przerwy - przy jednym łańcuchu to instalacja nie pracuje, przy 2 znaczny spadek mocy. Jeśli nawalą cele w panelu to instalacja nadal działa, gdyż panele mają diody które "przepuszczają" prąd z pozostałych paneli w łańcuchu. Czasem da się zauważyć zmiany w wyglądzie uszkodzonego panela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.08.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Jak się ma dwa stringi i ma się wgląd w produkcję każdego z nich, to obecność uszkodzonego panela będzie widać w różnicy produkcji stringów. No niekoniecznie bo w jednym stringu masz np 15 paneli w drugim 10, w dodatku mogą być różnie skierowane i nic produkcja nie powie. Jeden może być okresowo zacieniany, inny nie... itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.08.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Historia produkcji wszystko Ci powie. Też nie wiadomo, bo akurat może być rok mocno pochmurny... wtedy historie będą się różnić. Generalnie to trzeba sobie pisać raz dziennie najlepiej w danej godzinie w słońcu jakie napięcia są. Jak nagle zaczną drastycznie spadać w stosunku do odczytów wcześniejszych to coś się dzieje (mogą to być mocniej zabrudzone panele a może awaria jednego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.08.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Też nie wiadomo, bo akurat może być rok mocno pochmurny... wtedy historie będą się różnić. Generalnie to trzeba sobie pisać raz dziennie najlepiej w danej godzinie w słońcu jakie napięcia są. Jak nagle zaczną drastycznie spadać w stosunku do odczytów wcześniejszych to coś się dzieje (mogą to być mocniej zabrudzone panele a może awaria jednego). Ja sprawdziłem napięcia na stringach. Podzielone przez ilość paneli zgadzają się z wartością katalogową dosyć dokładnie. Jak sprawdzę raz na jakiś czas, to powinienem wyłapać zauważalny spadek napięcia o 1/X, gdzie X to ilość paneli w stringu. Wtedy to pewie kamera termowizyjna żeby wyłapać który to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.08.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Nie ma o co kopii kruszyć...Zawsze może się zdarzyć, że padnie jedno, lub kilka ogniw w panelu i będzie to mniej lub bardziej do wychwycenia... Myślę, że większość z dyskutujących zgodzi się ze mną w tej kwestii:Kolega @Drogba ma 23 panele, więc jeśli są 2 stringi, to z całą pewnością nie są identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.08.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Z cyklu: podłączyłem instalację PV do ZE Energa więc co może pójść nie tak? Co? Proste, genialne wręcz posunięcie: można przecież wystawić fakturę za zużycie energii, bez uwzględniania produkcji. Termin zapłaty do 20 sierpnia. Szach, mat! Majstersztyk wręcz. Jestem pełen podziwu dla tego geniusza zła, który to wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.08.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Kiedy (jak dawno temu) podłączyłeś instalację PV do ZE Energia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.08.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Wymiana licznika była 4 czerwca. Na fakturze są dane od 28 maja do 4 czerwca na stary licznik - i te 80 kWh powinienem zapłacić - a następnie od 5 czerwca do 31 lipca - i tego zużycia już nie powinienem pokrywać, bo produkcja była duuuużo wyższa. Mam dwa podejrzenia: 1) inkasent zapisał tylko dane zużycia, co byłoby dziwne, bo technik przy wymianie licznika nakleił ogromną naklejkę "podwójne zasilanie", którą naprawdę ciężko przeoczyć2) inkasent zrobił co trzeba, tylko w systemach Energii ktoś nie zmienił mojego konta na prosumenta i tym samym system zignorował dane o produkcji.Ta druga opcja jest bardziej prawdopodobna, bo i "w okienku" i na infolinii mi mówili, że jako prosument nie będę miał dostępu do elektronicznej wersji faktury w żadnym z ich systemów, bo... tadam.wav...... jeszcze nie zaimplementowali takiej funkcjonalności (sic!) i na razie będą tylko papierowe faktury wysyłane. A ta faktura jak byk widnieje w serwisie 24.energa.pl. Po prostu ręce opadają, jeśli to prawda, że przez tyle lat nie udało im się tego zaimplementować. Skansen to mało powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.08.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Witam Towarzystwo,ćwiczę właśnie temat instalacji elektrycznej do mojej PV-prośba do tych co mają już to za sobą :czy możecie mi podrzucić swoje schematy instalacji elektrycznej ?Ogólnie ustaliłem kilka spraw :-typ i przekrój przewodów po stronie DC i AC-ułożenie przewodu DC ,np aby uniknąć pętli (w podanym wcześniej wstępnym schemacie jest babol-piękna pętla mi wyszła...)Do obliczenia pozostały mi zabezpieczenia po stronie DC i AC.Proszę również o wskazówki jakie polecacie podzespoły w w/w kwestiach.Z góry dzięki Pzdr PSZaliczka wpłacona na wiatkę-czekam na kotwy i jak nie będzie padać to wykopię dziurska i pozalewam betonem +kotwy , system mocowania paneli ogarnięty , panele wybrane, falownik : wybór na finiszu pomiędzy Kaco a Growattem (ćwiczę warunki gwarancji).A czas zapitala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.08.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Skansen to mało powiedziane. Masz rację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 08.08.2019 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Problem w tym że my nie wiemy czy ma 1, 2 a może 3 stringi. Jedynie się domyślamy. Ale nawet gdy stringi są niejednakowe to nie ma to wpływu na ocenę stałości różnicy produkcji między stringami. Ja mam 32 panele w 3 stringach. Mam dwa stringi. jeden 6 paneli drugi 17 paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts