Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Chciałem tylko wyliczyć koszt zwrotu.

Poza tym mając pompę ciepła, podłogówkę i spory bufor ciepła można korzystać tylko z nocnej taryfy.

Więc branie tylko taryfy nocnej do obliczeń ma sens.

W nocy co prawda panele nie działają ale wiaterek może wiać (chiński zestaw który podawałem ma też turbinkę wiatrową).

Kombinacji jest wiele.

Tak czy inaczej zwrot inwestycji jest "dyskusyjny".

12 lat to zdecydowanie za długo aby na chwilę obecną miało to sens.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

a znasz inne zestawy niz te chinskie

chodzi mi o moc okolo 4kw

Witam

Nie podeprę się żadnymi obliczeniami i nie będę reklamował żadnych firm produkujących OZE.

Od ponad miesiąca używam instalacji PV (niemieckiej) o mocy 3kW. Nawet w pochmurne dni dziennie produkuje 2-3 kWh. Przez miesiąc wyprodukowałem 140 Kwh (poszło w słupy) - w lecie to powinno dochodzić do 500-600. Nie kumuluję energii ale wlaśnie dziś wybiorę się do elektrowni i zapytam o zasadę działania (naliczania: kto komu płaci - ja nie chcę kasy bo napewno mnie opodatkują)).

Moc elektrowni ma pokryć (w bilansie rocznym) zużycie energii pompy ciepła o mocy 9-11kW. Życie zweryfikuje.

Koszt to 12,5 tys (z dofinansowaniem 50%).

Jeśli licznik będzie się cofał to przed zimą będę miał zapas około 3tys kilowatogodzin....

Dotacja z WFOŚiGW w woj małopolskim - każde woj rządzi się swoimi prawami.

Jesli chodzi o energetyke - z tauron dystrybucja odesłali mnie do tauron sprzedaż a to już wyprawa do krakowa w moim przypadku.

Jesli chodzi o usadowienie paneli - MUSI TO BYĆ MIEJSCE W 100 % NASŁONECZNIONE. W naszym przypadku w momencie gdy cień zaczyna padać na jeden panel sprawność całego systemu (12 paneli) spada kilkakrotnie np 2100W do 400W)

Witam

Od ponad miesiąca używam instalacji PV (niemieckiej) o mocy 3kW.

Moc elektrowni ma pokryć (w bilansie rocznym) zużycie energii pompy ciepła o mocy 9-11kW. Życie zweryfikuje.

Koszt to 12,5 tys (z dofinansowaniem 50%).

Gdyby nie było dofinansowania koszt instalacji to 24 tyś.

Zakładając, że potrzebujesz np. 10.000 kWh rocznie na ogrzewanie (założenie z sufitu) / COP 2.5 ... koszt instalacji zwróci ci się po 15 latach.

Dotacja z WFOŚiGW w woj małopolskim - każde woj rządzi się swoimi prawami.

Jesli chodzi o energetyke - z tauron dystrybucja odesłali mnie do tauron sprzedaż a to już wyprawa do krakowa w moim przypadku.

Jesli chodzi o usadowienie paneli - MUSI TO BYĆ MIEJSCE W 100 % NASŁONECZNIONE. W naszym przypadku w momencie gdy cień zaczyna padać na jeden panel sprawność całego systemu (12 paneli) spada kilkakrotnie np 2100W do 400W)

a mozesz dokladniej skad jestes bo ja jestem z podkarpacia 20 km od tarnowa i jak byla mozliwosc chcial bym obejrzec twoja instalacjie o ile to mozliwe!

Gdyby nie było dofinansowania koszt instalacji to 24 tyś.

Zakładając, że potrzebujesz np. 10.000 kWh rocznie na ogrzewanie (założenie z sufitu) / COP 2.5 ... koszt instalacji zwróci ci się po 15 latach.

Niczego nie "zakładam". podpisałem umowę z wykonawcą który za mnie policzył (potwierdziłem obliczenia u konkurencji) zużycie zenergii pompy ciepła 9-11kW. Wyprodukowana ilość energii elektrycznej -3000-3600 przez PV w skali roku pokryje (zbilansuje) zużycie energii pompy ciepła - TYLE ZUŻYJE POMPA PRZEZ CAŁY ROK.Dlatego moc baterii to 3kW

Koszt zwrotu szacuję (ja) na około 3 lata z małym hakiem. Wg mnie to najbardziej rentowna inwestycja z wszystkich dostępnych i dotowanych w tym momencie OZE.

Bardzo dokładne wyliczenia podam po upływie pełnego roku.

Koszt zwrotu "po 15 latach" jest " z sufit".

Fan ft - jesli jesteś przeciwnikiem OZE to poprostu ich nie instaluj...

W energetyce złożyłem dwa załączniki i pismo - do założenia dwukierunkowego licznika.

Fan ft - jesli jesteś przeciwnikiem OZE to poprostu ich nie instaluj...

y

Bynajmniej. Ja też chciałbym je założyć :)

Pewnie mi nie wierzysz ale odkąd zacząłem projektować domek, cały czas mam nadzieję na montaż w nim paneli słonecznych.

Problem jest taki, że nijak z wyliczeń nie wychodzi mi aby mi się to w sensownym czasie zwróciło :(

Z tego ci się orientowałem na dotację raczej nie mam co liczyć. Więc koszt to u mnie 100%.

Gdybym budował drugi raz, zamiast dachówki, wykonałbym pełne deskowanie i na tym panele - oszczędność na dachówce. Oczywiście usytułowanie domu i konstrukcja dachu przygotowana pod PV.

To co pisałem wcześniej: nie nastawialiśmy się na zwrot kosztów czy ew zarobki - panele mają nam produkować energie dla pompy ciepła. Perpetuum mobile z tego nie wyjdzie ale największy koszt utrzymania domu z głowy.

CZy w chwchodzi w gre montaż samodzielny takiej instalacji w Twoim przypadku?

Przez miesiąc wyprodukowałem 140 Kwh (poszło w słupy)

Jeśli nie masz jeszcze dwukierunkowego licznika, tylko zwykły elektroniczny, to może się okazać, że za te 140kWh będziesz musiał zapłacić jakbyś je zużył. Jeśli masz licznik z kręciołkiem, to on nie naliczy tego jako zużycia.

To co pisałem wcześniej: nie nastawialiśmy się na zwrot kosztów czy ew zarobki - panele mają nam produkować energie dla pompy ciepła. Perpetuum mobile z tego nie wyjdzie ale największy koszt utrzymania domu z głowy.

Czy wchodzi w gre montaż samodzielny takiej instalacji w Twoim przypadku?

No ja niestety buduję na kredyt więc coś takiego jak "zwrot w sensownym czasie" jest dla mnie istotne.

Montaż mógłbym wykonać w swoim zakresie ale koszty nawet samego sprzętu (panele, akumulatory,inwerter,kontroler) są demotywujące.

Tutaj jedyny komfort to uniezależnienie się od prądu z elektrowni. Ma to sens w wypadku braku dostaw prądu ... ale tylko wtedy.

Panowie,

Tak jak stanley79 napisał złe usadowienie paneli, a przede wszystkim złe ich skonfigurowanie może wpływać w mniejszym lub większym stopniu na sprawność całego systemu PV. I tak zacienienie jednego panelu może np. obniżać sprawność o 80% (jak u stanley79) lub o 10%. Wszystko zależy od podejścia do projektu oraz wiedzy wykonawcy i projektanta systemu PV. Dobrze dobrany system pozwoli ograniczyć starty, a co się z tym wiąże pozwoli zwiększyć zysk, bo wyobraźcie sobie, że ma to miejsce w słoneczny i chłodny dzień - kiedy warunki są najlepsze dla PV.

Niestety, niezwiązany z tematem inwestor dowiaduje się o tym na końcu - czyli dawno po rozliczeniu się za robotę.

Pozdrawiam,

Czy widziałeś, słyszałeś o takich przypadkach? Przez myśl mi nie przeszłło że tak sie może wydarzyć.

Na "elektrodzie" jest to dosyć szeroko opisywane, np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12399575#12399575 Wyłącz odbiorniki, włącz panele i zobacz jak jest u Ciebie, a niezależnie od tego zgłoś swoją mikroinstalację, żeby nie mieć ewentualnych problemów z energetyką.

Na "elektrodzie" jest to dosyć szeroko opisywane, np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12399575#12399575 Wyłącz odbiorniki, włącz panele i zobacz jak jest u Ciebie, a niezależnie od tego zgłoś swoją mikroinstalację, żeby nie mieć ewentualnych problemów z energetyką.

Na 100% tak jest w licznikach instalowanych na terenie Tauronu